Overwegingen bij COM(2024)237 - Proposition de DÉCISION DU CONSEIL relative à la signature, au nom de l'Union européenne, et à l'application provisoire du protocole (2024-2029) de mise en œuvre de l’accord de partenariat dans le secteur de la pêche entre la Communauté européenne et la République de Cabo Verde

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De Partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek Kaapverdië1 (hierna “de overeenkomst” genoemd), die bij Verordening (EG) nr. 2027/2006 van de Raad2 werd goedgekeurd, trad op 30 maart 2007 in werking. Het bijbehorende protocol tot vaststelling van de vangstmogelijkheden en de financiële tegenprestatie waarin is voorzien bij de overeenkomst, verstreek op 19 mei 2024.

(2) Op 19 december 2023 heeft de Raad een besluit3 vastgesteld waarbij de Commissie wordt gemachtigd onderhandelingen met Kaapverdië te openen met het oog op de sluiting van een nieuw uitvoeringsprotocol (hierna “het protocol” genoemd) bij de overeenkomst.

(3) De Commissie heeft namens de Europese Unie onderhandeld over een nieuw uitvoeringsprotocol bij die partnerschapsovereenkomst. Ter afronding van die onderhandelingen is op 15 april 2024 het protocol geparafeerd.

(4) Het protocol heeft tot doel ervoor te zorgen dat de vaartuigen van de Unie hun visserijactiviteiten in de visserijzone van Kaapverdië kunnen verrichten en dat de Unie en Kaapverdië nauw samenwerken aan de verdere bevordering van een duurzaam visserijbeleid en een verantwoorde exploitatie van de visbestanden in de visserijzone van Kaapverdië. Deze samenwerking draagt tevens bij aan fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden in de visserijsector.

(5) Het protocol voorziet in vangstmogelijkheden voor vaartuigen van de Unie in de wateren van Kaapverdië, op basis van het beste beschikbare wetenschappelijke advies en met inachtneming van de instandhoudings- en beheersmaatregelen van de Internationale Commissie voor de instandhouding van Atlantische tonijnen.

(6) Bijgevolg moet het protocol, onder voorbehoud van de sluiting ervan op een later tijdstip, namens de Europese Unie worden ondertekend.

(7) Het protocol moet zo spoedig mogelijk worden toegepast wegens het economische belang van de visserijactiviteiten van de Unie in de visserijzone van Kaapverdië en de noodzaak om de periode waarin die activiteiten worden onderbroken, zo kort mogelijk te houden.

(8) Het protocol moet derhalve voorlopig van toepassing zijn met ingang van 20 mei 2024, onder voorbehoud van de ondertekening ervan, of met ingang van de datum van de ondertekening ervan indien die na 20 mei 2024 plaatsvindt.

(9) De Commissie zorgt voor de ondertekening van de overeenkomst, onder voorbehoud van de sluiting ervan.

(10) De Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming is overeenkomstig artikel 42 van Verordening (EU) 2018/1725 van het Europees Parlement en de Raad4 geraadpleegd en heeft op [datum invoegen] advies uitgebracht.