Overwegingen bij COM(2024)297 -

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
dossier COM(2024)297 - .
document COM(2024)297
datum 15 juli 2024
 
(1) De Handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, enerzijds, en het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, anderzijds (“de overeenkomst”) is door de Unie gesloten bij Besluit (EU) 2021/689 van de Raad van 29 april 2021 en op 1 mei 2021 in werking getreden.

(2) Deel 2, titel I, hoofdstuk 2, van en de bijlagen 2 tot en met 9 bij de overeenkomst bevatten bepalingen over de definitie van producten van oorsprong en methoden van administratieve samenwerking.

(3) Overeenkomstig artikel 7, lid 4, punt c), en artikel 68 van de overeenkomst kan de in het kader van de overeenkomst opgerichte Partnerschapsraad hoofdstuk 2 “Oorsprongsregels” van titel I “Handel in goederen” van deel 2 “Handel, vervoer, visserij en andere regelingen” en de bijlagen daarbij wijzigen, zoals bijlage 3, waarin de productspecifieke oorsprongsregels (d.w.z. de respectievelijk uit te voeren oorsprongverlenende be- of verwerkingen van niet-oorsprongsmaterialen) zijn vastgesteld en die momenteel op de versie van het geharmoniseerd systeem (“GS”) 2017 is gebaseerd.

(4) De Partnerschapsraad moet een besluit vaststellen tot wijziging van bijlage 3 om de formulering van bepaalde hoofdstukken, posten of onderverdelingen te laten aansluiten op en de productspecifieke oorsprongsregels aan te passen aan de GS-versie van 2022. Omwille van de duidelijkheid en gezien het aantal wijzigingen dat in de bijlage moet worden aangebracht, moet de bijlage in haar geheel worden vervangen.

(5) In Besluit 1/2023 heeft de Partnerschapsraad bepaald dat bijlage 3 bij de overeenkomst niet mag worden gewijzigd voor de in bijlage 5 bij de overeenkomst vermelde producten, behalve indien de wijziging het gevolg is van actualiseringen van het GS. Ook zijn in dit geval geen wijzigingen voorzien met betrekking tot de in bijlage 5 bij de overeenkomst vermelde producten. Het aan dit besluit gehechte besluit van de Partnerschapsraad is derhalve in elk geval in overeenstemming met Besluit 1/2023 van de Partnerschapsraad.

(6) De goedkeuring van het besluit door de Partnerschapsraad vindt naar verwachting plaats in het derde kwartaal van 2024.

(7) Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen in de Partnerschapsraad, aangezien het besluit rechtsgevolgen in de Unie zal hebben.