Overwegingen bij COM(2000)61 - Sluiting van het nieuwe Verdrag inzake de bescherming van de Rijn

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
dossier COM(2000)61 - Sluiting van het nieuwe Verdrag inzake de bescherming van de Rijn.
document COM(2000)61 NLEN
datum 7 november 2000
 
(1) De Gemeenschap heeft bij Besluit 77/586/EEG  i de Overeenkomst inzake de bescherming van de Rijn tegen chemische verontreiniging alsmede de Aanvullende Overeenkomst bij de op 29 april 1963 in Bern ondertekende Overeenkomst nopens de Internationale Commissie ter bescherming van de Rijn tegen verontreiniging gesloten.

(2) De oeverstaten hebben op de 25e vergadering van de coördinatiegroep van de Internationale Commissie ter bescherming van de Rijn de noodzaak van een nieuw Verdrag inzake de bescherming van de Rijn, en van het aanvatten van onderhandelingen met het oog daarop, vastgesteld.

(3) De Europese Commissie heeft namens de Gemeenschap aan deze onderhandelingen deelgenomen overeenkomstig de door de Raad verstrekte onderhandelings richtsnoeren, en deze onderhandelingen zijn in januari 1998 afgerond.

(4) In het licht van de resultaten van deze onderhandelingen heeft de Raad in maart 1999 besloten dat de Gemeenschap het nieuwe Verdrag inzake de bescherming van de Rijn diende te ondertekenen onder voorbehoud van latere sluiting en heeft hij machtiging verleend tot de ondertekening ervan namens de Gemeenschap. Het nieuwe Verdrag inzake de bescherming van de Rijn is op 12 april 1999 te Bern (Zwitserland) ondertekend.

(5) Met het Verdrag inzake de bescherming van de Rijn wordt beoogd, de multilaterale samenwerking met het oog op de duurzame ontwikkeling van het Rijnecosysteem te versterken teneinde de verontreiniging van deze stroom te voorkomen en te beheersen, het milieu te beschermen, de duurzame benutting van de hydrologische hulpbronnen te garanderen, de kwaliteit van de sedimenten te verbeteren, hoge waterstanden te voorkomen en in het kader van een geïntegreerde benadering te zorgen voor bescherming tegen overstromingen, rekening houdend met de ecologische eisen, alsook bij te dragen tot de sanering van de Noordzee.

(6) Het beleid van de Gemeenschap op milieugebied is hoofdzakelijk gericht op een hoog beschermingsniveau; het is gebaseerd op het voorzorgsbeginsel en het beginsel van preventief optreden, het beginsel dat milieuschade moet worden hersteld, bij voorkeur aan de bron, en het beginsel dat de vervuiler betaalt. Bij de tenuitvoerlegging van het nieuwe Verdrag inzake de bescherming van de Rijn dienen de verdragspartijen zich in het bijzonder door dezelfde beginselen te laten leiden.

(7) De sluiting van bedoeld verdrag door de Europese Gemeenschap draagt bij tot de totstandbrenging van de doelstellingen en beginselen van artikel 174 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap.