Overwegingen bij COM(2008)530-2 - Sluiting door de EG van het facultatieve protocol bij het Verdrag van de VN inzake de rechten van personen met een handicap

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) In mei 2004 heeft de Raad de Commissie gemachtigd om namens de Europese Gemeenschap te onderhandelen over het Verdrag van de Verenigde Naties ter bevordering en bescherming van de rechten en de waardigheid van personen met een handicap.

(2) Het VN-verdrag en het facultatieve protocol zijn op 13 december 2006 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties goedgekeurd en zijn op 3 mei 2008 in werking getreden.

(3) Het VN-verdrag is op 30 maart 2007 namens de Gemeenschap ondertekend onder voorbehoud van mogelijke sluiting ervan op een latere datum, overeenkomstig Besluit.../…/EG van de Raad van …[3].

(4) Het VN-verdrag dient derhalve te worden goedgekeurd.

(5) Zowel de Gemeenschap als haar lidstaten zijn bevoegd op de gebieden waarop het VN-verdrag betrekking heeft. De Gemeenschap en de lidstaten moeten bijgevolg de in het VN-verdrag vastgestelde verplichtingen nakomen en in het geval van een gedeelde bevoegdheid alle rechten die hen zijn verleend op een coherente manier uitoefenen.

(6) Overeenkomstig artikel 44, lid 1, van het verdrag moet de Gemeenschap bij de nederlegging van de akte van formele bevestiging ook een verklaring nederleggen waarin wordt gespecificeerd voor welke aangelegenheden waarop het verdrag van toepassing is de lidstaten de bevoegdheid aan haar hebben overgedragen.