Overwegingen bij COM(2008)28 - Standpunt van de EG over het voorstel tot wijziging van de douaneovereenkomst inzake het internationale vervoer van goederen onder dekking van carnets TIR (TIR-Overeenkomst 1975)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
2. De douaneovereenkomst inzake het internationale vervoer van goederen onder dekking van carnets TIR (TIR-Overeenkomst) van 14 november 1975 werd namens de Gemeenschap goedgekeurd bij Verordening (EEG) nr. 2112/78 van de Raad van 25 juli 1978[1] en is op 20 juni 1983 in de Gemeenschap in werking getreden[2].

3. De TIR-Raad van bestuur werd in kennis gesteld van ernstige problemen bij het gebruik van het TIR-carnet voor personenauto's die worden uitgevoerd en daarom als goederen worden beschouwd die zich op eigen wielen voortbewegen. Besloten werd dat een nieuwe toelichting bij artikel 3, punt a) iii) van de overeenkomst moest worden voorgesteld waarbij de mogelijkheid van het vervoer van personenauto's die zich op eigen wielen voortbewegen, onder dekking van TIR-carnets wordt beperkt, daar de uitbreiding van de TIR-regeling tot zulke goederen tot een aantal negatieve consequenties en een groter frauderisico kon leiden.

4. In september 2007 heeft de Commissie van beheer van de TIR-overeenkomst besloten dat een nieuwe toelichting op artikel 3, punt a) iii) moest worden opgesteld om tot een juiste interpretatie van die bepaling te komen. Doel van deze nieuwe toelichting is een einde te maken aan de verschillen in interpretatie, op nationale niveau, van de bepalingen van artikel 3 die betrekking hebben op de uitvoer van voertuigen die op eigen kracht voortbewegen.

5. Het standpunt van de Gemeenschap over de voorgestelde wijziging moet worden vastgesteld.