Overwegingen bij COM(2009)260 - Standpunt van de EG in het Gemengd Comité, opgericht bij de Overeenkomst inzake de EER, over de wijziging van de Protocollen 10 en 37 inzake de vereenvoudiging van controles en formaliteiten in het goederenvervoer

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
1. Verordening (EEG) nr. 2913/92 van de Raad tot vaststelling van het communautair douanewetboek[6] en Verordening (EEG) nr. 2454/93 van de Commissie houdende de uitvoeringsbepalingen van dat wetboek[7] werden respectievelijk in 2005[8] en 2006[9] gewijzigd om daarin douaneveiligheidsmaatregelen op te nemen. Deze veiligheidsmaatregelen voorzien onder meer in de verplichting dat bedrijven vanaf 1 juli 2009 de douane bepaalde gegevens verstrekken voordat goederen worden in- of uitgevoerd.

2. Volgens de gewijzigde bepalingen op het gebied van douaneveiligheidsmaatregelen kunnen andere regels en termijnen worden vastgesteld voor het verstrekken van gegevens vóór aankomst en vóór vertrek van de goederen wanneer een internationale overeenkomst bijzondere wijzigingen inhoudt ten opzichte van de bepalingen op veiligheidsgebied.

3. Gelet op de omvang van de handel tussen de Europese Gemeenschap en Noorwegen en de douaneveiligheidsmaatregelen die in Noorwegen zijn genomen, hebben Noorwegen en de Europese Gemeenschap besprekingen gevoerd om de veiligheid te waarborgen van het goederenverkeer dat hun grondgebied binnenkomt of verlaat, zonder de doorstroming van dit goederenverkeer te belemmeren.

4. Het is daarom dienstig Protocol 10 bij de EER-overeenkomst inzake de vereenvoudiging van controles en formaliteiten in het goederenvervoer te wijzigen om een passend niveau van douaneveiligheid te garanderen zonder de legitieme handel tussen partijen te belemmeren; ook is het dienstig Protocol 37 te wijzigen dat de lijst van comités bevat als bedoeld in artikel 101 van de EER-overeenkomst.

5. Deze wijzigingen moeten worden ingevoerd bij een besluit van het Gemengd Comité dat bij de Overeenkomst inzake de Europese Economische Ruimte is opgericht.