Overwegingen bij COM(2009)218 - Standpunt van de EG in de Inter-Amerikaanse Commissie voor tropische tonijn

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) In artikel 33 van het EG-Verdrag juncto artikel 32 daarvan is bepaald dat het gemeenschappelijk visserijbeleid onder meer ten doel heeft de voorziening veilig te stellen. Bij Verordening (EG) nr. 2371/2002[1] is bepaald dat de Gemeenschap de voorzorgsaanpak dient te volgen bij het nemen van maatregelen die erop zijn gericht de levende aquatische hulpbronnen te beschermen en in stand te houden, voor een duurzame exploitatie van die hulpbronnen te zorgen en het effect van visserijactiviteiten op de mariene ecosystemen zo gering mogelijk te houden. Die verordening bepaalt eveneens dat de Gemeenschap streeft naar de geleidelijke tenuitvoerlegging van een op het ecosysteem gebaseerde aanpak van het visserijbeheer, en dat zij ernaar streeft bij te dragen tot doelmatige visserijactiviteiten binnen een economisch levensvatbare en concurrerende visserij- en aquacultuursector, daarbij zorgend voor een redelijke levensstandaard voor degenen die van visserijactiviteiten afhankelijk zijn en rekening houdend met de belangen van de consumenten.

(2) De Europese Gemeenschap is een samenwerkende niet-verdragsluitende partij bij de Inter-Amerikaanse Commissie voor tropische tonijn (IATTC) en is derhalve verplicht de door de IATTC vastgestelde instandhoudings- en beheersmaatregelen in acht te nemen. Bovendien zal de Europese Gemeenschap tot de IATTC toetreden zodra het Verdrag ter versterking van de Inter-Amerikaanse Commissie voor tropische tonijn opgericht bij het Verdrag van 1949 tussen de Verenigde Staten van Amerika en de Republiek Costa Rica (het 'Verdrag van Antigua') in werking treedt. De Europese Gemeenschap heeft het Verdrag van Antigua goedgekeurd bij Besluit 2006/539/EG van de Raad[2]. In afwachting van de inwerkingtreding van dat verdrag rust op de Europese Gemeenschap de internationale verplichting om de bepalingen en doelstellingen van dat nieuwe verdrag op geen enkele wijze in de weg te staan. Ondertussen is Spanje bij Beschikking 1999/405/EG van de Raad[3] gemachtigd om tijdelijk toe te treden tot het Verdrag tot oprichting van de IATTC.

(3) De IATTC kan op basis van wetenschappelijke gegevens besluiten nemen die erop gericht zijn de populatieomvang van over grote afstanden trekkende visbestanden (tonijnen en verwante soorten) in het verdragsgebied te handhaven op een niveau dat de duurzaamheid van die bestanden op lange termijn garandeert.

(4) Overeenkomstig artikel 300, lid 2, tweede alinea, van het EG-Verdrag wordt het standpunt dat de Gemeenschap inneemt in lichamen die in het kader van regionale visserijakkoorden zijn opgezet en die besluiten met rechtsgevolgen dienen te nemen – met uitzondering van besluiten tot aanvulling of wijziging van het institutionele kader van het betrokken akkoord – vastgesteld bij een besluit dat door de Raad op basis van een voorstel van de Commissie met gekwalificeerde meerderheid van stemmen moet worden genomen.