Overwegingen bij SEC(2007)1013 - Wijziging van Verordening 2343/2002 houdende de financiële kaderregeling van de organen, bedoeld in artikel 185 van Verordening 1605/2002 houdende het Financieel Reglement van toepassing op de algemene begroting van de EG

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Na de wijziging van Verordening (EG, Euratom) nr. 1605/2002 (hierna 'algemeen Financieel Reglement' genoemd) door Verordening (EG, Euratom) nr. 1995/2006 van de Raad is het noodzakelijk om Verordening (EG, Euratom) nr. 2343/2002 van de Commissie van 23 december 2002 houdende de financiële kaderregeling van de organen, bedoeld in artikel 185 van Verordening (EG, Euratom) nr. 1605/2002 van de Raad houdende het Financieel Reglement van toepassing op de algemene begroting van de Europese Gemeenschappen[5], aan te passen om deze verordening in overeenstemming te brengen met het algemene Financieel Reglement.

(2) Andere wijzigingen waren noodzakelijk in het licht van de door de bestaande communautaire organen opgedane ervaringen.

(3) Er moet worden verduidelijkt dat een goed financieel beheer een effectieve en efficiënte interne controle vergt. De belangrijkste kenmerken en doelstellingen van de internecontrolesystemen moeten worden omschreven.

(4) Met het oog op de transparantie bij het gebruik van hun budgettaire middelen is het dienstig te voorzien in een algemene verplichting waarbij de communautaire organen informatie over de begunstigden van deze middelen beschikbaar moeten maken.

(5) De lijst met bestemmingsontvangsten bleek onvolledig te zijn en dient te worden aangevuld overeenkomstig artikel 18, lid 1, van het algemeen Financieel Reglement.

(6) De bekendmaking van de begroting van de communautaire organen moet worden vereenvoudigd zonder dat aan de prerogatieven van de begrotingsautoriteit en de Rekenkamer wordt geraakt.

(7) Het is gebleken dat de procedure voor overschrijvingen die door de directeurs van de communautaire organen moeten worden goedgekeurd, op inconsequente wijze is toegepast en derhalve dient te worden gepreciseerd.

(8) De gevolgen van arbeid in deeltijd op de personeelsformatie dienen te worden gepreciseerd om in het bijzonder in kleine communautaire organen arbeid in deeltijd te bevorderen.

(9) Er dienen nadere bepalingen te worden vastgesteld met betrekking tot belangenconflicten om ervoor te zorgen dat deze bepalingen gelden voor al wie bij procedures inzake overheidsopdrachten en subsidies is betrokken.

(10) Wat de verwerking van soortgelijke afzonderlijke verrichtingen met betrekking tot bepaalde lopende uitgaven betreft, dienen de verplichte verificaties vooraf te worden vereenvoudigd.

(11) De financiële aansprakelijkheid van de ordonnateurs dient uitdrukkelijk te worden beperkt tot zaken van grove nalatigheid en opzettelijke fouten.

(12) Communautaire organen moeten gebruik kunnen maken van automatische incasso's, waardoor verrichtingen in bepaalde gevallen vlotter kunnen verlopen.

(13) De functionele onafhankelijkheid van de rekenplichtige bij de uitoefening van zijn taken dient expliciet te worden gepreciseerd, aangezien de directeur van het communautair orgaan als ordonnateur de hiërarchische meerdere van de rekenplichtige is.

(14) De taak van de rekenplichtigen om de rekeningen te certificeren op basis van de financiële informatie die hun door de ordonnateurs is verstrekt, moet worden verduidelijkt. Daartoe moet de rekenplichtige de bevoegdheid krijgen de door de gedelegeerd ordonnateur ontvangen informatie te controleren en zo nodig een voorbehoud te maken.

(15) Het is noodzakelijk een reeks regels vast te stellen voor heffingen en belastingen om tegemoet te komen aan de behoeften van bepaalde communautaire organen die met dergelijke ontvangsten worden gefinancierd.

(16) De gespecialiseerde instantie voor financiële onregelmatigheden van de Commissie wordt bevoegd voor de communautaire organen tenzij deze laatste beslissen zelf een instantie op te richten of deel te nemen aan een gezamenlijke instantie die door verscheidene communautaire organen is opgericht.

(17) De voorwaarden waaronder de communautaire organen een beroep kunnen doen op de diensten en bureaus van de Commissie, interinstitutionele Europese bureaus en het bij Verordening (EG) nr. 2965/94 van de Raad tot oprichting van een Vertaalbureau voor de organen van de Europese Unie opgerichte Vertaalbureau voor de organen van de Europese Unie[6] (hierna 'Vertaalbureau' genoemd) en op gezamenlijke aanbestedingsprocedures met de lidstaten die als gastheer voor het orgaan optreden, dienen te worden gepreciseerd ter versterking van de interinstitutionele samenwerking, de samenwerking tussen communautaire organen en de lidstaten die als gastheer voor de organen optreden.

(18) Er dient te worden voorzien in een specifieke procedure voor de selectie van deskundigen, die vergelijkbaar is met die welke is ingesteld in het algemene Financieel Reglement.

(19) Verordening (EG, Euratom) nr. 2343/2002 moet derhalve dienovereenkomstig worden gewijzigd.