Overwegingen bij COM(2015)409 - Wijziging van Verordening 850/2004 betreffende persistente organische verontreinigende stoffen met betrekking tot bijlage I

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Verordening (EG) nr. 850/2004 implementeert de verbintenissen die de Europese Unie is aangegaan in het bij Besluit 2006/507/EG van de Raad 2 goedgekeurde Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen ("het verdrag") en het bij Besluit 2004/259/EG van de Raad 3 goedgekeurde Protocol inzake persistente organische verontreinigende stoffen bij het Verdrag van 1979 betreffende grensoverschrijdende luchtverontreiniging over lange afstand ("het protocol").

(2) Bijlage A (beëindiging) bij het verdrag bevat de chemische stoffen waarvan de productie, het gebruik, de invoer en de uitvoer moeten worden verboden en waarvan het gebruik met behulp van wettelijke en administratieve maatregelen moet worden beëindigd.

(3) Tijdens zijn zesde zitting heeft de Conferentie van de Partijen bij het verdrag overeenkomstig artikel 8, lid 9, van het verdrag besloten tot wijziging van bijlage A bij het verdrag met het oog op de opname van hexabroomcyclododecaan (HBCDD) in die bijlage. In die wijziging wordt een specifieke uitzondering gemaakt voor de productie en het gebruik van HBCDD in geëxpandeerd polystyreen en geëxtrudeerd polystyreen in gebouwen.

(4) Overeenkomstig artikel 22, lid 3, van het verdrag treden wijzigingen in de bijlagen A, B en C bij het verdrag in werking één jaar na de datum van mededeling van de wijziging door de depositaris, in dit geval 26 november 2014.

(5) Overeenkomstig artikel 14, lid 1, van Verordening (EG) nr. 850/2004 moet HBCDD in bijlage I bij die verordening worden opgenomen, zodat het verbod op de productie, het gebruik, de invoer en de uitvoer van die stof in de Unie ten uitvoer kan worden gelegd.

(6) HBCDD is momenteel opgenomen in bijlage XIV bij Verordening (EG) nr. 1907/2006 van het Europees Parlement en de Raad 4 , waardoor HBCDD na 21 augustus 2015 alleen op de markt mag worden gebracht en gebruikt indien er overeenkomstig titel VII van Verordening (EG) nr. 1907/2006 hiervoor een autorisatie is verleend of indien deze autorisatie vóór 21 februari 2014 is aangevraagd maar nog geen besluit over de autorisatieaanvraag is genomen.

(7) Op grond van de bepalingen van titel VII van Verordening (EG) nr. 1907/2006, die met ingang van 21 augustus 2015 op HBCDD van toepassing zijn, heeft de Commissie op 25 november 2014 overeenkomstig artikel 22, lid 3, onder b), van het Verdrag de depositaris van het verdrag ervan in kennis gesteld dat de Unie niet vóór 21 augustus 2015 kon instemmen met de wijziging van bijlage A bij het Verdrag. Aangezien die datum is verstreken, moet HBCDD in bijlage I bij Verordening (EG) nr. 850/2004 worden opgenomen.

(8) Elke autorisatie die is verleend voor het gebruik of het op de markt brengen van HBCDD moet worden beperkt tot de werkingssfeer van de specifieke uitzondering in de in bijlage A bij het verdrag voorziene wijziging, dat uitsluitend het gebruik van HBCDD in geëxpandeerd polystyreen en geëxtrudeerd polystyreen in gebouwen alsmede de productie voor dat doel toelaat. Aangezien in de Unie op grond van Verordening (EG) nr. 1907/2006 geen aanvraag voor een autorisatie voor het gebruik van HBCDD in geëxtrudeerd polystyreen is ontvangen, mag dat gebruik niet langer worden toegestaan.

(9) De wijziging van bijlage A bij het verdrag, en met name het in die bijlage ingevoegde nieuwe deel VII, bepaalt bovendien dat geëxpandeerd polystyreen en geëxtrudeerd polystyreen die HBCDD bevatten en op de markt worden gebracht, gedurende de gehele levenscyclus duidelijk identificeerbaar moeten zijn door etikettering of andere middelen. Dat voorschrift moet in de Unie worden uitgevoerd.

(10) In het belang van een betere praktische toepassing en de betere consistente handhaving in de Unie van het verbod van artikel 3 van Verordening (EG) nr. 850/2004 moet een grenswaarde worden vastgesteld voor HBCDD als onopzettelijke sporenverontreiniging in stoffen, preparaten en artikelen. Om rekening te houden met technische ontwikkelingen, moet de Commissie deze drempelwaarde binnen drie jaar na de datum van inwerkingtreding van deze verordening herzien met het oog op een verlaging ervan.

(11) Bijlage I bij Verordening (EG) nr. 850/2004 moet worden gewijzigd om aan te geven dat de specifieke vrijstelling voor HBCDD in overeenstemming met artikel 4, lid 4, van het verdrag op 26 november 2019, dat wil zeggen vijf jaar na de datum van inwerkingtreding van het verdrag, met betrekking tot HBCDD afloopt, tenzij de Unie aan het secretariaat een vroegere einddatum meedeelt en deze in het register van specifieke uitzonderingen is vastgesteld.

(12) Om een overgangsperiode met betrekking to de bepalingen van deze Verordening mogelijk te maken, geldt het verbod in artikel 3 van Verordening (EG) nr. 850/2004 niet voor artikelen van geëxpandeerd polystyreen en geëxtrudeerd polystyreen die HBCDD bevatten en die in de periode vóór of op de datum van de inwerkingtreding van deze verordening of tot en met drie maanden na die van de inwerkingtreding ervan worden geproduceerd.

(13) Er moet worden gepreciseerd dat noch het verbod op de productie, het op de markt brengen en het gebruik in artikel 3 van Verordening (EG) nr. 850/2004, noch het in overweging 9 vastgestelde identificatievereiste van toepassing is op artikelen die HBCDD bevatten en die al in gebruik zijn op de datum van inwerkingtreding van deze verordening.

(14) Voor zover het gebruik van HBCDD in artikelen van geëxpandeerd polystyreen overeenkomstig titel VII van Verordening (EG) nr. 1907/2006 is toegestaan, moet ook de invoer en het gebruik van artikelen van geëxpandeerd polystyreen die HBCDD bevatten, voor de duur van de geldigheid van die autorisatie worden toegestaan.

(15) Het bij artikel 29 van Richtlijn 67/548/EEG van de Raad 5 ingestelde comité heeft geen advies uitgebracht over de in deze verordening vervatte maatregelen en de Commissie heeft derhalve een voorstel betreffende die maatregelen ingediend bij de Raad en voorgelegd aan het Europees Parlement.