Overwegingen bij COM(2015)448 - Ondertekenen van de overeenkomst met Marokko inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten, vis en visserijproducten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Op 14 november 2005 heeft de Raad de Commissie gemachtigd om, met het oog op een grotere liberalisering van de handel in landbouwproducten, verwerkte landbouwproducten, vis en visserijproducten, onderhandelingen met het Koninkrijk Marokko te voeren in het kader van de Euro-mediterrane overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en het Koninkrijk Marokko, anderzijds 1 (hierna 'de associatieovereenkomst'). Deze onderhandelingen moesten met name betrekking hebben op de bescherming van geografische aanduidingen.

(2) De overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tussen de Europese Unie en het Koninkrijk Marokko betreffende liberaliseringsmaatregelen voor het onderlinge handelsverkeer van landbouwproducten, verwerkte landbouwproducten, vis en visserijproducten, inzake de vervanging van de Protocollen nrs. 1, 2 en 3 en de bijlagen daarbij, en houdende wijziging van de Euro-mediterrane overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten enerzijds, en het Koninkrijk Marokko, anderzijds 2 (hierna 'de landbouwovereenkomst') is goedgekeurd bij Besluit 2012/497/EU van de Raad 3 en is in werking getreden op 1 oktober 2012.

(3) Krachtens artikel 9 van Protocol nr. 1 bij de associatieovereenkomst en artikel 8 van Protocol nr. 2 bij die overeenkomst, beide zoals gewijzigd bij de landbouwovereenkomst, moeten uiterlijk drie maanden na de datum van inwerkingtreding van de bedoelde protocollen onderhandelingen van start gaan met het oog op het sluiten van een overeenkomst inzake de bescherming van geografische aanduidingen van landbouwproducten, verwerkte landbouwproducten, vis en visserijproducten. Deze in december 2012 gestarte onderhandelingen zijn inmiddels met succes afgesloten en de overeenkomst is geparafeerd.

(4) De overeenkomst heeft tot doel de kwaliteitsproductie te bevorderen en te valoriseren, de geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen te ontwikkelen door deze te beschermen, en de bilaterale handel te vergemakkelijken overeenkomstig de uit 2005 daterende Euro-mediterrane routekaart voor landbouw (Routekaart van Rabat).

(5) De partijen hebben op elkaar afgestemde wetgeving ontwikkeld inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen op hun respectieve grondgebied.

(6) De overeenkomst zal de bescherming van de geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van de partijen mogelijk maken.

(7) De partijen zijn overgegaan tot een onderzoek en tot een openbare raadpleging met betrekking tot de bescherming van de respectieve geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen

(8) Bijgevolg dient de overeenkomst namens de Unie te worden ondertekend, onder voorbehoud van de latere sluiting ervan, en dient de gemeenschappelijke verklaring inzake het beschermen en promoten van geografische aanduidingen van landbouwproducten, verwerkte landbouwproducten, vis en visserijproducten te worden goedgekeurd.