Overwegingen bij COM(2017)378 - Lidmaatschap van de EU van de Internationale Studiegroep voor Rubber (IRSG)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De Internationale Studiegroep voor Rubber (IRSG) is opgericht in 1944 na de beëindiging van de Internationale Rubberregeling (International Rubber Regulation Scheme), die sinds 1934 van kracht was.

(2) De IRSG is een intergouvernementele organisatie die als internationaal orgaan is erkend. Het doel van de IRSG is: '... een forum te bieden voor de bespreking van problemen met betrekking tot de productie en het verbruik van natuurlijk en synthetisch rubber en de handel in deze producten, en uitvoerige statistische informatie over de mondiale rubberindustrie te verzamelen en te verspreiden.'

(3) De activiteiten van de groep worden hoofdzakelijk gefinancierd met de bijdragen van de landen. 60 % van de goedgekeurde begroting wordt gedekt door de basisbijdragen van de landen, die voor elk land evenveel bedragen. De overige 40 % wordt door de landen betaald in verhouding tot hun productie of verbruik (de grootste waarde is van toepassing) van nieuw rubber tijdens het kalenderjaar dat aan het desbetreffende begrotingsjaar voorafging.

(4) Bij Besluit 2002/651/EG van de Raad van 22 juli 2002 is de Europese Gemeenschap toegetreden tot de IRSG. Het EU-lidmaatschap van de IRSG dateert van 1 juli 2011. Het is wettelijk vastgelegd in Besluit 2011/664/EU van de Raad van 12 september 2011 betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie, en de voorlopige toepassing van de gewijzigde statuten en het gewijzigde reglement van orde van de Internationale Studiegroep voor Rubber en bij Besluit 2012/283/EU van de Raad van 24 april 2012 betreffende de sluiting door de Europese Unie van de gewijzigde statuten en het gewijzigde reglement van orde van de Internationale Studiegroep voor Rubber.

(5) Het reglement van orde van de IRSG luidt: 'Als een land zich met ingang van 30 juni uit de IRSG wil terugtrekken, moet het de secretaris-generaal hiervan voor 1 november schriftelijk in kennis stellen. Als de kennisgeving na 1 november wordt ingediend, is het land zijn lidmaatschapsbijdrage voor het volgende begrotingsjaar verschuldigd' (statuten, XVI, 3. Besluit 2011/664/EU van de Raad).

(6) De IRSG heeft nadelige gevolgen ondervonden van het feit dat belangrijke lidstaten zich de afgelopen jaren hebben teruggetrokken, waardoor zij een internationale organisatie van beperkte en afnemende relevantie is geworden. De huidige leden van

de IRSG vertegenwoordigen slechts ongeveer 10 % van de wereldproductie en 25 % van het wereldverbruik van natuurlijk rubber.

(7) Het is dus niet redelijkerwijs te verwachten dat deze situatie gaat veranderen.

(8) Als gevolg van het beperkte aantal landen, de uitputting van de kasreserves van de groep en de ontwikkeling van de EUR/SGD-wisselkoers stijgt de toch al hoge bijdrage van de EU aan de begroting van de IRSG nog verder.

(9) Voortzetting van een lidmaatschap van een intergouvernementele organisatie met een beperkte en afnemende relevantie zou ongepast en inefficiënt zijn. De EU moet zich derhalve terugtrekken uit de Internationale Studiegroep voor Rubber.