Overwegingen bij COM(2019)291 - Machtiging voor onderhandelingen over de instandhouding en het beheer van de levende rijkdommen van de zee in het centraal-westelijk deel van de Atlantische Oceaan

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De Unie is bevoegd om instandhoudingsmaatregelen voor biologische rijkdommen van de zee vast te stellen op grond van het gemeenschappelijk visserijbeleid, alsook om overeenkomsten met derde landen en internationale organisaties te sluiten.

(2) Krachtens Besluit 98/392/EG van de Raad is de Unie verdragsluitende partij bij het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee van 10 december 1982. In dat verdrag is bepaald dat alle leden van de internationale gemeenschap moeten samenwerken voor de instandhouding en het beheer van de biologische rijkdommen van de zee.

(3) Uit hoofde van Besluit 98/414/EG van de Raad is de Unie overeenkomstsluitende partij bij de overeenkomst over de toepassing van de bepalingen van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee van 10 december 1982 die betrekking hebben op de instandhouding en het beheer van de grensoverschrijdende en de over grote afstanden trekkende visbestanden.

(4) In Verordening (EU) nr. 1380/2013 van het Europees Parement en de Raad is bepaald dat de Unie haar externe betrekkingen op visserijgebied moet onderhouden in overeenstemming met haar internationale verplichtingen en de beleidsdoelstellingen, alsook met de doelstellingen en de beginselen als bedoeld in de artikelen 2 en 3 van die verordening, om duurzame exploitatie, beheer en instandhouding van biologische rijkdommen van de zee en het mariene milieu te verzekeren.

(5) De Visserijcommissie voor het centraal-westelijk deel van de Atlantische Oceaan (WECAFC) is een adviesorgaan dat in 1973 is opgericht uit hoofde van artikel VI van het Statuut van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), met als doel de instandhouding, het beheer en de ontwikkeling van de levende rijkdommen van de zee binnen haar bevoegdheidsgebied te bevorderen.

(6) De WECAFC heeft in 2012 de aanzet gegeven voor een proces van strategische heroriëntering, bestaande uit een prestatie-evaluatie (2013-2014), een strategisch plan (2014), twee workshops inzake 'heroriëntering en strategische planning' (2014 en 2015) en een eerste voorbereidende workshop (maart 2019).

(7) Vanaf juli 2019 zal internationaal overleg plaatsvinden met het oog op de sluiting van een internationale overeenkomst voor de oprichting van een regionale organisatie of regeling voor visserijbeheer die bevoegd is om juridisch bindende besluiten te nemen voor de instandhouding en het beheer van de levende rijkdommen van de zee in het centraal-westelijk deel van de Atlantische Oceaan en waaraan wordt deelgenomen door de leden van de WECAFC,