Overwegingen bij COM(2021)372 - Toetreding van de EU tot het Verdrag inzake de instandhouding en het beheer van de visbestanden van de volle zee in het noordelijke deel van de Stille Oceaan

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Op 22 juni 2018 8 heeft de Raad de Europese Commissie gemachtigd om onderhandelingen te openen met de Commissie voor de visserij in het noordelijke deel van de Stille Oceaan over de toetreding van de Europese Unie tot het Verdrag inzake de instandhouding en het beheer van de visbestanden van de volle zee in het noordelijke deel van de Stille Oceaan (“het verdrag”).

(2) De Unie is bevoegd om instandhoudingsmaatregelen voor de mariene biologische rijkdommen vast te stellen op grond van het gemeenschappelijk visserijbeleid, alsook om overeenkomsten met derde landen en internationale organisaties te sluiten.

(3) Uit hoofde van Besluit 98/392/EG van de Raad 9 is de Unie verdragsluitende partij bij het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee van 10 december 1982, dat bepaalt dat alle leden van de internationale gemeenschap moeten samenwerken voor de instandhouding en het beheer van de biologische rijkdommen van de zee.

(4) Uit hoofde van Besluit 98/414/EG van de Raad 10 is de Unie overeenkomstsluitende partij bij de overeenkomst over de toepassing van de bepalingen van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee van 10 december 1982 die betrekking hebben op de instandhouding en het beheer van de grensoverschrijdende en de over grote afstanden trekkende visbestanden.

(5) Tijdens haar zesde jaarvergadering van 23 tot en met 25 februari 2021 heeft de Commissie voor de visserij in het noordelijke deel van de Stille Oceaan de Europese Unie uitgenodigd toe te treden tot het verdrag 11 .

(6) Door de toetreding tot het verdrag vergroot de Unie de samenhang van haar aanpak inzake instandhouding in alle wereldzeeën en bekrachtigt zij haar engagement voor de instandhouding op de lange termijn en het duurzame gebruik van visbestanden wereldwijd. Overeenkomstig de gezamenlijke mededeling van de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid en de Europese Commissie, “Internationale oceaangovernance: een agenda voor de toekomst van onze oceanen” en de conclusies van de Raad inzake die gezamenlijke mededeling wordt het optreden van de Unie in deze fora in belangrijke mate gekenmerkt door het stimuleren van maatregelen die de doeltreffendheid van regionale organisaties voor visserijbeheer ondersteunen en versterken en die, waar relevant, hun governance verbeteren 12 .

(7) De Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming is geraadpleegd overeenkomstig artikel 42, lid 1, van Verordening (EU) 2018/1725 van het Europees Parlement en de Raad 13 en heeft op […]… een advies uitgebracht.

(8) De Europese Unie dient derhalve toe te treden tot het verdrag.