Overwegingen bij COM(2023)584 - Wijziging van Richtlijn 2007/2/EG wat betreft bepaalde rapportagevoorschriften voor infrastructuren voor ruimtelijke informatie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1)Rapportagevoorschriften zijn van essentieel belang voor een goede monitoring en correcte handhaving van wetgeving. Het is echter van belang om deze voorschriften te stroomlijnen om ervoor te zorgen dat ze beantwoorden aan het beoogde doel, en om de administratieve lasten te beperken.

(2)Met het oog op de verlichting van de administratieve lasten moeten de frequentie en de timing van de rapportageverplichtingen inzake de uitvoering en het gebruik van de infrastructuren voor ruimtelijke informatie van de lidstaten worden afgestemd op recentere horizontale wetgeving inzake digitale gegevens.

(3)Bij Richtlijn 2007/2/EG van het Europees Parlement en de Raad 5 zijn algemene regels vastgesteld voor de oprichting van een infrastructuur voor ruimtelijke informatie, ter ondersteuning van het milieubeleid van de Unie en beleidsmaatregelen of activiteiten die van invloed kunnen zijn op het milieu. Op grond van artikel 21, lid 2, van die richtlijn moeten de lidstaten uiterlijk op 31 maart van elk jaar een samenvattend verslag uitbrengen, dat zo nodig is geactualiseerd, met onder meer een korte beschrijving van de kosten en baten van de tenuitvoerlegging van die richtlijn.

(4)Rekening houdend met de resultaten van het verslag van de Commissie 6 over maatregelen om milieuverslaglegging te stroomlijnen en de bijbehorende geschiktheidscontrole van de verslaglegging en monitoring van het milieubeleid van de Unie, is Richtlijn 2007/2/EG gewijzigd bij Verordening (EU) 2019/1010 van het Europees Parlement en de Raad 7 om de reikwijdte van de rapportage te beperken tot de governance voor de uitvoering van die richtlijn en het hergebruik van openbare ruimtelijke gegevens. Uit de evaluatie van Richtlijn 2007/2/EG die de Commissie in 2022 heeft afgerond, kwam naar voren dat er ruimte is om de richtlijn technisch efficiënter te maken door verdere verlichting van de administratieve lasten.

(5)Ter verlichting van de administratieve lasten is het passend de frequentie van de rapportage uit hoofde van Richtlijn 2007/2/EG te verlagen tot eenmaal per twee jaar.

(6)Richtlijn 2007/2/EG moet daarom dienovereenkomstig worden gewijzigd.

(7)Aangezien de in Richtlijn 2007/2/EG aan te brengen wijziging betrekking heeft op het verstrekken van informatie aan de Commissie door de lidstaten, hoeft die wijziging niet te worden omgezet. In deze specifieke situatie is het daarom passend een besluit als instrument voor deze wijziging te kiezen.