Overwegingen bij COM(2024)194 -

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
dossier COM(2024)194 - .
document COM(2024)194
datum 20 juni 2024
 
(1) De Internationale Overeenkomst van 2015 voor olijfolie en tafelolijven (“de overeenkomst”) is in overeenstemming met Besluit (EU) 2016/1892 van de Raad2 op 18 november 2016 namens de Unie ondertekend, onder voorbehoud van de sluiting ervan op een latere datum. De overeenkomst trad op 1 januari 2017 voorlopig in werking overeenkomstig artikel 31, lid 2, ervan en werd door de Unie gesloten bij Besluit (EU) 2019/848 van de Raad3.

(2) Op grond van artikel 7, lid 1, van de overeenkomst kan de Ledenraad van de Internationale Olijfraad (“de Ledenraad”) besluiten nemen en aanbevelingen aannemen voor de toepassing van de bepalingen van die overeenkomst.

(3) Het is de bedoeling dat de Ledenraad tijdens zijn 119e zitting van 18 tot en met 25 juni 2024 een besluit aanneemt tot wijziging van de handelsnorm voor olijfolie en olie uit perskoeken van olijven en twee besluiten aanneemt tot bijwerking van de methoden voor de organoleptische beoordeling van olijfolie van eerste persing en tot correctie van de methode voor de bepaling van het gehalte aan wassen en ethylesters van vetzuren door middel van capillaire gaschromatografie.

(4) Wetenschappelijke en technische deskundigen van de Commissie en de lidstaten op het gebied van olijfolie hebben de tijdens de 119e zitting van de Ledenraad aan te nemen besluiten uitvoerig besproken. Die besluiten zullen bijdragen tot de internationale harmonisatie van de normen voor olijfolie en bevatten een kader dat borg staat voor eerlijke handelsconcurrentie in de olijfoliesector. Daarom moeten de besluiten worden gesteund.

(5) Het is dienstig het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen in de Ledenraad, omdat de aan te nemen wijzigingsbesluiten voor de Unie rechtsgevolgen hebben wat betreft de internationale handel met de andere leden van de Internationale Olijfraad (IOR) en beslissende invloed kunnen hebben op de inhoud van het recht van de Unie, namelijk op de handelsnormen voor olijfolie die door de Commissie zijn vastgesteld krachtens artikel 75 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad4.

(6) Indien de aanneming van de wijzigingsbesluiten tijdens de 119e zitting van de Ledenraad wordt uitgesteld omdat sommige leden niet in staat zijn hun goedkeuring te verlenen, moet het in de bijlage bij dit besluit vervatte standpunt namens de Unie worden ingenomen in het kader van een eventuele procedure waarbij de Ledenraad overeenkomstig artikel 10, lid 6, van de overeenkomst besluiten aanneemt door middel van correspondentie, mits die procedure vóór de volgende gewone zitting van de Ledenraad van november 2024 wordt ingeleid.

(7) De vertegenwoordigers van de Unie in de Ledenraad van de IOR kunnen echter technische aanpassingen in andere methoden of documenten van de IOR zonder verder besluit van de Raad goedkeuren indien die technische aanpassingen het gevolg zijn van wijzigingen in verband met de herziening van de handelsnorm, van de methode voor de organoleptische beoordeling van olijfolie van eerste persing en van de methode voor de bepaling van het gehalte aan wassen en ethylesters van vetzuren door middel van capillaire gaschromatografie.

(8) Om het belang van de Unie te beschermen moet het de vertegenwoordigers van de Unie in de Ledenraad evenwel worden toegestaan te verzoeken dat de aanneming van de besluiten tot wijziging van de handelsnorm of methoden wordt uitgesteld tot een latere zitting van de Ledenraad indien nieuwe wetenschappelijke of technische informatie die vóór of tijdens de 119e zitting wordt gepresenteerd, gevolgen kan hebben voor het standpunt dat namens de Unie moet worden ingenomen.