Overwegingen bij COM(2024)216 -

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
dossier COM(2024)216 - .
document COM(2024)216
datum 29 mei 2024
 
(1) Bij brief van 11 april 2022 heeft Frankrijk overeenkomstig artikel 19 van Richtlijn 2003/96/EG verzocht te worden gemachtigd om een verlaagd belastingniveau toe te passen op stroom die rechtstreeks wordt geleverd aan alle luchtvaartuigen die geparkeerd staan op luchtvaartterreinen die open staan voor het openbaar luchtverkeer. De Franse autoriteiten hebben op 25 oktober 2022 en 7 augustus 2023 aanvullende informatie verstrekt en op 30 oktober 2023, 7 november 2023, 27 december 2023 en 18 april 2024 hebben zij nog extra informatie toegestuurd. De machtiging moet gelden tot en met 31 december 2027.

(2) Met deze verlaagde belastingtarieven wil Frankrijk de ontwikkeling en het gebruik van walstroom verder stimuleren. Het gebruik van deze elektriciteit wordt beschouwd als een milieuvriendelijkere vorm van elektriciteitsvoorziening aan luchtvaartuigen die geparkeerd staan op luchtvaartterreinen die open staan voor het openbaar luchtverkeer, dan het gebruik van fossiele brandstoffen.

(3) Voor zover het gebruik van walstroom de uitstoot van broeikasgassen en andere luchtverontreinigende stoffen die afkomstig zijn van de interne productievoorzieningen van luchtvaartuigen, vermindert, draagt de maatregel bij tot een betere luchtkwaliteit en minder geluidsoverlast. De maatregel zal daarom naar verwachting bijdragen tot de doelstellingen van het milieu-, gezondheids- en klimaatbeleid van de Unie.

(4) De machtiging van Frankrijk om een verlaagd belastingtarief toe te passen op walstroom, gaat niet verder dan wat nodig is, aangezien stroomopwekking aan boord vanuit het oogpunt van concurrentie in de meeste gevallen nog altijd het interessantste alternatief zal zijn. Om dezelfde reden, en ook omdat de technologie momenteel nog niet wijdverbreid is op de markt, valt niet te verwachten dat de maatregel gedurende de looptijd ervan tot grote concurrentieverstoringen zal leiden en de goede werking van de interne markt zal belemmeren.

(5) Frankrijk moet derhalve worden gemachtigd om overeenkomstig het verzoek met ingang van 1 januari 2024 verlaagde belastingtarieven toe te passen.

(6) Overeenkomstig artikel 19, lid 2, van Richtlijn 2003/96/EG dient iedere uit hoofde van die bepaling verleende machtiging strikt beperkt in de tijd te zijn. Om evenwel toekomstige algemene ontwikkelingen van het bestaande juridische kader niet te ondergraven, is het passend te bepalen dat deze machtiging vervalt als de Raad op basis van artikel 113 of een andere bepaling van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie een gewijzigde algemene regeling voor de belasting van energieproducten en elektriciteit invoert waaraan deze machtiging niet zou zijn aangepast.

(7) Dit besluit laat de toepassing van de Unieregels betreffende staatssteun onverlet.