Overwegingen bij COM(2024)224 -

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
dossier COM(2024)224 - .
document COM(2024)224
datum 30 mei 2024
 
(1) Op 14 november 2022 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie aangenomen waarin de noodzaak wordt erkend van de instelling van een internationaal mechanisme voor de vergoeding van schade, verlies of letsel als gevolg van de internationale onrechtmatige daden van de Russische Federatie tegen Oekraïne. In de resolutie wordt voorts aanbevolen dat de lidstaten, in samenwerking met Oekraïne, een internationaal register van schade opstellen om relevant bewijsmateriaal en informatie over vorderingen te verzamelen.

(2) Op 12 mei 2023 heeft het Comité van Ministers van de Raad van Europa een resolutie aangenomen tot instelling van het uitgebreid gedeeltelijk akkoord over het register van schade als gevolg van de agressie van de Russische Federatie tegen Oekraïne.

(3) Het schaderegister moet dienen als een register, in de vorm van documentatie, van bewijsmateriaal en informatie over vorderingen in verband met schade, verlies of letsel van alle betrokken natuurlijke en rechtspersonen en de staat Oekraïne die sinds 24 februari 2022 op het grondgebied van Oekraïne is veroorzaakt door internationaal onrechtmatige daden van de Russische Federatie in of tegen Oekraïne.

(4) De Unie is toegetreden tot het uitgebreid gedeeltelijk akkoord over het register van schade als oprichtend geassocieerd lid door middel van een besluit van de Commissie dat op 11 mei 2023 overeenkomstig artikel 220 VWEU is vastgesteld en op dezelfde dag aan de secretaris-generaal van de Raad van Europa is voorgelegd. Voor de vaststelling van het besluit heeft de Commissie de Raad geraadpleegd over de deelname van de Unie als oprichtend geassocieerd lid aan het register van schade en heeft de Raad politieke goedkeuring gegeven aan het besluit om deel te nemen.

(5) In het besluit van de Commissie van 11 mei 2023, waarbij de Unie is toegetreden tot het uitgebreid gedeeltelijk akkoord over het register van schade, werd reeds erkend dat de status van de Unie als geassocieerd lid slechts bedoeld was als een eerste stap in de deelname van de Unie aan dat uitgebreid gedeeltelijk akkoord.

(6) Op 29 februari 2024 hebben het Europees Parlement en de Raad Verordening (EU) 2024/792 tot instelling van de faciliteit voor Oekraïne vastgesteld, waarmee de medewetgevers onder meer de rechtsgrondslag hebben gecreëerd voor de financiering van initiatieven en organen die betrokken zijn bij de ondersteuning en handhaving van de internationale gerechtigdheid in Oekraïne.

(7) Aangezien de Unie er belang bij heeft ervoor te zorgen dat de Russische Federatie de rechtsgevolgen draagt van haar internationaal onrechtmatige daden tegen Oekraïne, met inbegrip van de verplichting om alle door die handelingen veroorzaakte schade, verlies en letsel te vergoeden, en om nogmaals duidelijk te maken dat de Unie vastbesloten is deel te nemen aan het register van schade, en gezien de Unie er belang bij heeft de volledige rechten als deelnemer te genieten, is het passend de status van de Unie in het uitgebreid gedeeltelijk akkoord over het register van schade te wijzigen van geassocieerd lid naar deelnemer.

(8) Deelnemers aan het uitgebreid gedeeltelijk akkoord over het register van schade moeten jaarlijks een verplichte bijdrage betalen aan het register van schade. Voor de Unie moet deze betaling worden verricht overeenkomstig de desbetreffende bepalingen van Verordening (EU) 2024/792 van het Europees Parlement en de Raad van 29 februari 2024 tot instelling van de faciliteit voor Oekraïne.