Overwegingen bij COM(2024)255 -

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
dossier COM(2024)255 - .
document COM(2024)255
datum 20 juni 2024
 
🡻 

(1) Verordening (EG) nr. 138/2004 van het Europees Parlement en de Raad6 is herhaaldelijk en ingrijpend gewijzigd7. Ter wille van de duidelijkheid en een rationele ordening van de tekst dient tot codificatie van die verordening te worden overgegaan.


🡻 138/2004 overweging 1

(2) Voor het toezicht op en de beoordeling van het gemeenschappelijke landbouwbeleid is vergelijkbare, actuele en betrouwbare informatie over de economische situatie van de landbouw, en meer in het bijzonder over de ontwikkeling van het landbouwinkomen nodig.


🡻 138/2004 overweging 2

(3) Landbouwrekeningen zijn een essentieel hulpmiddel voor de analyse van de economische situatie van de landbouw in een land, mits ze worden opgesteld aan de hand van dezelfde beginselen. Zij vormen ook een belangrijke bijdrage voor de berekening van de nationale rekeningen.


🡻 2022/590 overweging 2 (aangepast)

(4) ⌦ Deze ⌫ verordening ⌦ moet regels vaststellen inzake ⌫ de landbouwrekeningen (LR) in de Unie door te voorzien in methoden en een tijdschema voor de indiening van de landbouwrekeningen. De LR zijn satellietrekeningen van de nationale rekeningen, zoals bepaald in ⌦ het Europese systeem van rekeningen 2010 ⌫8 ESR 2010, met als doel geharmoniseerde en tussen de lidstaten vergelijkbare resultaten te verkrijgen om de rekeningen ten behoeve van de doelstellingen van de Unie op te stellen.


🡻 2022/590 overweging 3 (aangepast)

(5) De regionale landbouwrekeningen (RLR) zijn een aanpassing op regionaal niveau van de LR. Nationale cijfers kunnen op zichzelf niet het volledige en soms complexe beeld geven van wat er op een gedetailleerder niveau gebeurt. Daarom dragen gegevens op regionaal niveau bij tot een beter begrip van de diversiteit tussen regio’s, vullen zij de informatie over de Unie, de eurozone en de afzonderlijke lidstaten aan, terwijl tegelijkertijd wordt ingespeeld op de toegenomen behoefte aan statistieken om te voldoen aan de verantwoordingsplicht, en vergroten zij de mate van harmonisering, efficiëntie en consistentie van de landbouwstatistieken in de Unie.


🡻 2022/590 overweging 4

(6) Statistieken worden niet langer beschouwd als slechts één van de vele informatiebronnen voor beleidsontwikkeling, maar spelen een centrale rol in het besluitvormingsproces. Voor empirisch onderbouwde besluitvorming zijn statistieken nodig die voldoen aan strenge kwaliteitscriteria, zoals uiteengezet in Verordening (EG) nr. 223/2009 van het Europees Parlement en de Raad9, overeenkomstig de doeleinden waarvoor zij bedoeld zijn.


🡻 2022/590 overweging 7 (aangepast)

(7) Verordening (EG) nr. 223/2009 biedt het rechtskader voor Europese statistieken en verplicht de lidstaten te voldoen aan de statistische beginselen en kwaliteitscriteria die in die verordening worden uiteengezet. Kwaliteitsverslagen zijn essentieel voor het beoordelen en verbeteren van en het communiceren over de kwaliteit van de Europese statistieken. Het Comité voor het Europees statistisch systeem heeft zijn goedkeuring gehecht aan de geïntegreerde metagegevensstructuur als norm die binnen het Europees statistisch systeem wordt gehanteerd voor kwaliteitsrapportage, waardoor het door middel van uniforme normen en geharmoniseerde methoden helpt te voldoen aan de statistische kwaliteitseisen van Verordening (EG) nr. 223/2009, en met name die in artikel 12, lid 3. De middelen moeten optimaal worden ingezet en de responslast moet tot een minimum worden beperkt.


🡻 138/2004 overweging 5 (aangepast)

(8) Omdat het doel van ⌦ deze verordening ⌫, namelijk de ⌦ vaststelling ⌫ van gemeenschappelijke statistische normen voor de productie van geharmoniseerde gegevens, door de lidstaten niet naar tevredenheid kan worden bereikt, ⌦ maar ⌫ wegens de schaalgrootte beter op niveau ⌦ van de Unie ⌫ kan worden bereikt, kan de ⌦ Unie ⌫ in overeenstemming met het subsidiariteitsbeginsel van artikel 5 van het Verdrag ⌦ betreffende de Europese Unie ⌫ maatregelen nemen. Overeenkomstig het proportionaliteitsbeginsel van genoemd artikel gaat deze verordening niet verder dan nodig is om deze doelen te bereiken.


🡻 1350/2013 overweging 5 (aangepast)

(9) Teneinde rekening te houden met economische en technische ontwikkelingen, moet aan de Commissie de bevoegdheid worden overgedragen om overeenkomstig artikel 290 VWEU handelingen vast te stellen ten aanzien van de wijzigingen van de bijlagen I en II bij ⌦ deze ⌫ verordening. ⌦ Het is van bijzonder belang dat de Commissie bij haar voorbereidende werkzaamheden tot passende raadplegingen overgaat, onder meer op deskundigenniveau, en dat die raadplegingen gebeuren in overeenstemming met de beginselen die zijn vastgelegd in het Interinstitutioneel Akkoord van 13 april 2016 over beter wetgeven.10 Met name om te zorgen voor gelijke deelname aan de voorbereiding van gedelegeerde handelingen ontvangen het Europees Parlement en de Raad alle documenten op hetzelfde tijdstip als de deskundigen van de lidstaten, en hebben hun deskundigen systematisch toegang tot de vergaderingen van de deskundigengroepen van de Commissie die zich bezighouden met de voorbereiding van de gedelegeerde handelingen. ⌫


🡻 2022/590 overweging 8

(10) Om eenvormige voorwaarden te waarborgen voor de uitvoering van deze verordening, moeten aan de Commissie uitvoeringsbevoegdheden worden toegekend in verband met de praktische regelingen voor en de inhoud van de kwaliteitsverslagen. Aan de Commissie moeten ook uitvoeringsbevoegdheden worden toegekend met betrekking tot mogelijke afwijkingen van de RLR-vereisten. Die bevoegdheden moeten worden uitgeoefend in overeenstemming met Verordening (EU) nr. 182/2011 van het Europees Parlement en de Raad11,


🡻 138/2004 (aangepast)