Bijlagen bij COM(2011)548 - Eindevaluatie meerjarenprogramma ter verbetering van de toegankelijkheid, het nut en de exploiteerbaarheid van digitale inhoud in Europa

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Bijlage I-III bij de INSPIRE-richtlijn vermelde onderwerpen bestrijken. Projecten zoals EURADIN, de Europese adresseninfrastructuur en EGN (EuroGeoNames) zijn in dit opzicht goede voorbeelden.

8. Zowel de meertaligheid als de multiculturele dimensie van het programma worden in hoge mate gewaardeerd en de Europese Commissie moet deze aspecten blijven benadrukken.

9. Vereenvoudigingen in de eContentplus-subsidieovereenkomst, en met name de invoering van een forfaitair tarief voor de algemene kosten en de betaling van de EU-bijdragen als tranches van de voorfinanciering, worden zeer doelmatig geacht. De publicatie van een duidelijk overzicht van de doelstellingen van het programma en de gunningscriteria en de evaluatieprocedure in twee fasen, hebben zeer positieve gevolgen gehad voor de indiening en de selectie van kwalitatief hoogwaardige voorstellen. Deze moeten in overweging worden genomen voor subsidieovereenkomsten ter uitvoering van toekomstige financieringsprogramma's.

10. Netwerken van beste praktijken blijken een belangrijk effect te hebben op netwerking en praktijktesten omdat zij de meest geschikte oplossingen hebben opgeleverd en alle relevante belanghebbenden erbij betrokken zijn. Dit financieringsinstrument moet worden overwogen voor financieringsactiviteiten die streven naar concurrerende en innoverende oplossingen.

11. In de educatieve sfeer is permanente actie nodig om de tenuitvoerlegging van doelmatige, contextbewuste bemiddelingssystemen en standaardisering van leertechnologieën te ondersteunen. Maatregelen moeten gericht zijn op het gebruik van educatieve inhoud door specifieke groepen (bijv. kmo's) in specifieke educatieve contexten en moeten tegelijkertijd een bijdrage leveren aan de mondiale standaardisering van leertechnologieën.

5. CONCLUSIES

Omdat verdere ondersteuning op Europees niveau noodzakelijk is om de beschikbaarheid van Europese digitale inhoud te verbeteren, met name op gebieden van openbaar belang, worden maatregelen ter verbetering van de toegankelijkheid, het nut en de exploiteerbaarheid van digitale inhoud in Europa sedert 2009 voortgezet in het kader van het ICT PSP.

De thema's die in de ICT PSP-werkprogramma's voor 2009 en 2010 zijn opgenomen als follow-upactiviteiten voor eContentplus, zijn in overeenstemming met de aanbeveling van de evaluatoren dat financieringsmaatregelen moeten worden gekoppeld aan duidelijk omlijnde beleidsdoelstellingen. De doelstellingen voor deze thema's beogen de bevordering van projecten ter ondersteuning van het beleid van de Commissie op de volgende gebieden: digitale bibliotheken, digitalisering en online-toegankelijkheid van culturele inhoud en digitale bewaring, toegang, verspreiding en bewaring van wetenschappelijke informatie in het digitale tijdperk en hergebruik van informatie van overheidsdiensten.

Deze gebieden maken ook deel uit van de prioritaire actiepunten van de Digitale agenda voor Europa[5]. Het ICT PSP zal verder ook worden gebruikt ter ondersteuning van de beleidsdoelstelling om Europeana te versterken en initiatieven te ondersteunen die de online-toegankelijkheid van het Europees cultureel erfgoed moeten verbeteren.

Overeenkomstig de aanbevelingen van de reflectiegroep inzake het online brengen van het Europese culturele erfgoed[6], zal het ICT PSP worden gebruikt om de digitalisering en online-beschikbaarheid van cultureel materiaal – met inbegrip van boeken, kaarten, kranten, geluids- en archiefmateriaal, foto's, museumobjecten, films[7] en audiovisueel materiaal – zodat dit materiaal toegankelijker wordt voor de Europese burgers en gemakkelijker kan worden gebruikt voor ontspanning, werk en studie.

De financiering zal gebruikt worden om overheidsinstanties te helpen zich bewust te worden van de doelstelling om inhoudsmarkten te stimuleren door hun informatie op transparante, doelmatige en niet-discriminerende wijze ter beschikking te stellen.

De Digitale agenda voor Europa schetst ook de beleidsdoelstelling die beoogt eLearning in het nationaal beleid te integreren ter modernisering van onderwijs en educatie. De resultaten van eContentplus op het gebied van educatieve inhoud kunnen een belangrijke bouwsteen vormen om deze doelstelling te verwezenlijken. Binnen de pijler van de Digitale agenda voor Europa met betrekking tot "verbetering van de digitale geletterdheid, de digitale vaardigheden en de digitale inclusie" zal eLearning de verwerving bevorderen van de digitale vaardigheden die vereist zijn voor innovatie en groei in een op kennis gebaseerde maatschappij.

De Commissie verzoekt het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's:

12. er nota van te nemen dat het programma met succes is uitgevoerd;

13. de Commissie te blijven steunen bij haar inspanningen om de zichtbaarheid van de initiatieven te verhogen ter verbetering van de toegankelijkheid, het nut en de exploiteerbaarheid van digitale inhoud in Europa en een voortgezette dialoog over vraagstukken rond digitale inhoud aan te moedigen.


[1] Besluit nr. 456/2005/EG van het Europees Parlement en de Raad, PB L 79 van 24.3.2005, blz. 1.

[2] Richtlijn 2003/98/EG van het Europees Parlement en de Raad, PB L 345 van 31.12.2003, blz. 90.

[3] Richtlijn 2007/2/EG van het Europees Parlement en de Raad, PB L 108 van 25.4.2007, blz. 1.

[4] Sommige van deze activiteiten werden aangevuld door het Programma Media 2007, dat voorziet in de ondersteuning van video on demand platforms en digitalisering van bioscopen, Besluit nr. 1718/2006/EG van het Europees Parlement en de Raad van 15 november 2006.

[5] COM(2010) 245, Een digitale agenda voor Europa, Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's.

[6] Comité van Wijzen over het online brengen van het Europese culturele erfgoed.http://ec.europa.eu/information_society/activities/digital_libraries/comite_des_sages/index_en.htm

[7] Mededeling van de Commissie over de kansen en uitdagingen voor de Europese film in het digitale tijdperk, COM(2010) 487 definitief.