Bijlagen bij COM(2024)203 -

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

dossier COM(2024)203 - .
document COM(2024)203
datum 28 mei 2024
bijlage II bij de richtlijn.


In artikel 21, lid 2, is bepaald dat de Commissie bevoegd is om overeenkomstig artikel 31 gedelegeerde handelingen vast te stellen met het oog op de aanvulling van de richtlijn door de vaststelling van normen voor de goedkeuring van simulatoren, met daarin een specificatie van de functionele en technische minimumvereisten en de administratieve procedures ter zake, teneinde te waarborgen dat de voor een competentiebeoordeling gebruikte simulatoren zodanig zijn ontworpen dat de competenties als voorgeschreven op grond van de normen voor praktijkexamens kunnen worden geverifieerd overeenkomstig artikel 17, lid 3.


In artikel 23, lid 6, is bepaald dat de Commissie bevoegd is om overeenkomstig artikel 31 en op grond van de in bijlage III bedoelde essentiële vereisten voor medische geschiktheid gedelegeerde handelingen vast te stellen met het oog op de aanvulling van de richtlijn door de vaststelling van normen voor medische geschiktheid, met daarin de vereisten voor medische geschiktheid, met name met betrekking tot de tests die artsen moeten uitvoeren, de criteria die zij moeten toepassen om de geschiktheid voor het werk vast te stellen en de lijst van beperkingen en mitigerende maatregelen.


In artikel 25, lid 1, is bepaald dat de Commissie, om de uitwisseling van informatie tussen de lidstaten verder te vergemakkelijken, bevoegd is overeenkomstig artikel 31 gedelegeerde handelingen vast te stellen teneinde de informatie in de registers voor dienstboekjes en logboeken aan te vullen met de overige gegevens die voor de overeenkomstig artikel 22, lid 4, vastgestelde modellen van dienstboekjes en logboeken vereist zijn.


Bij artikel 31 wordt aan de Commissie de bevoegdheid toegekend om de in de bovengenoemde artikelen van de richtlijn bedoelde gedelegeerde handelingen vast te stellen. In lid 2 van dit artikel is als volgt bepaald:


De in artikel 17, leden 1 en 4, artikel 21, lid 2, artikel 23, lid 6, en artikel 25, leden 1 en 2, bedoelde bevoegdheid om gedelegeerde handelingen vast te stellen, wordt aan de Commissie toegekend voor een periode van vijf jaar met ingang van 16 januari 2018. De Commissie stelt uiterlijk negen maanden voor het einde van de termijn van vijf jaar een verslag op over de bevoegdheidsdelegatie. De bevoegdheidsdelegatie wordt stilzwijgend met termijnen van dezelfde duur verlengd, tenzij het Europees Parlement of de Raad zich uiterlijk drie maanden voor het einde van elke termijn tegen deze verlenging verzet.”


2. RECHTSGRONDSLAG

Dit verslag moet worden ingediend op grond van artikel 31, lid 2, van Richtlijn (EU) 2017/2397. Krachtens die bepaling wordt de bevoegdheid aan de Commissie toegekend voor een periode van vijf jaar met ingang van 16 januari 2018 en moet de Commissie een verslag over die bevoegdheidsdelegatie opstellen. In dat artikel is ook bepaald dat de bevoegdheidsdelegatie stilzwijgend met termijnen van dezelfde duur wordt verlengd, tenzij het Europees Parlement of de Raad bezwaar maakt tegen deze verlenging.


3. UITOEFENING VAN DE BEVOEGDHEIDSDELEGATIE

Sinds de inwerkingtreding van Richtlijn (EU) 2017/2397 tot de datum van vaststelling van dit verslag, heeft de Commissie de volgende gedelegeerde handelingen vastgesteld:


1. Gedelegeerde Verordening (EU) 2020/473 van de Commissie van 20 januari 2020 tot aanvulling van Richtlijn (EU) 2017/2397 van het Europees Parlement en de Raad met betrekking tot de normen voor gegevensbanken voor EU-kwalificatiecertificaten, dienstboekjes en logboeken


Deze gedelegeerde verordening voorziet in de normen tot vaststelling van de kenmerken en voorwaarden voor het gebruik van de gegevensbanken voor EU-kwalificatiecertificaten, dienstboekjes en logboeken die zijn afgegeven overeenkomstig Richtlijn (EU) 2017/2397 en voor overeenkomstig artikel 10, leden 2 en 3, van die richtlijn erkende documenten. De verordening heeft voorts ook betrekking op toegangsrechten, functies en communicatie tussen de gegevensbank van de Unie en de nationale registers. De gegevensbank van de Unie met documenten over de bemanning zal een geconsolideerd overzicht bieden van de gegevens in de kwalificatiecertificaten en in de dienstboekjes van de bemanningsleden die in de nationale registers worden bijgehouden.


2. Gedelegeerde Richtlijn (EU) 2020/12 van de Commissie van 2 augustus 2019 tot aanvulling van Richtlijn (EU) 2017/2397 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft normen betreffende competenties en de overeenkomstige kennis en vaardigheden voor praktijkexamens, de goedkeuring van simulatoren en medische geschiktheid


Deze gedelegeerde richtlijn vormt een aanvulling op Richtlijn (EU) 2017/2397 betreffende bepaalde normen voor beroepskwalificaties in de binnenvaart. De normen zijn opgesteld door het Europees Comité voor normalisatie in de binnenvaart (CESNI).


De normen voor competenties omvatten de vereiste specifieke competenties en de bijbehorende kennis en vaardigheden die in overeenstemming zijn met de essentiële competentievereisten van de richtlijn.


De gedelegeerde richtlijn voorziet in normen voor:


- Kennis en vaardigheden
- Praktijkexamens
- Goedkeuring van simulatoren
- Medische geschiktheid


De normen zijn vastgesteld voor:


- het operationele niveau (vaststelling van de sleutelcompetentie voor schippers en elke andere kwalificatie op operationeel niveau);
- het managementniveau (schippers);
- de specifieke vergunning voor een schipper die op binnenwateren van maritieme aard vaart;
- de specifieke vergunning voor een schipper die met behulp van radar vaart;
- deskundigen voor de passagiersvaart;
- deskundigen op het gebied van vloeibaar aardgas.


Voor het operationele en managementniveau hebben de normen voor competenties betrekking op de volgende hoofdstukken:


- navigatie;
- bediening van vaartuigen;
- behandeling van lading, stuwage en passagiersvervoer;
- scheepsbouw, elektriciteit, elektronica en meet-en regeltechniek;
- onderhoud en reparatie;
- communicatie;
- gezondheid, veiligheid en milieubescherming.


Alle vastgestelde gedelegeerde handelingen zijn toegezonden aan het Europees Parlement en de Raad. De bezwaartermijnen werden niet verlengd; tijdens de bezwaartermijnen werden geen bezwaren geformuleerd.


3. Gedelegeerde Verordening (EU) 2022/184 van de Commissie van 22 november 2021 tot wijziging van bijlage IV bij Richtlijn (EU) 2017/2397 van het Europees Parlement en de Raad

Deze wetgevingshandeling vervangt bijlage IV bij Richtlijn (EU) 2017/2397 en stelt de toepasselijke eisen vast met betrekking tot praktijkexamens en de goedkeuring van simulatoren. Ook worden de essentiële competentievereisten en de essentiële eisen inzake medische geschiktheid vastgesteld, onder verwijzing naar de Europese normen voor kwalificaties in de binnenvaart (ES-QIN).


4. VERLENGING VAN DE PERIODE VOOR DE BEVOEGDHEIDSDELEGATIE


De voorbije vier jaar heeft de Commissie de haar bij Richtlijn (EU) 2017/2397 toegekende bevoegdheden uitgeoefend.


Dankzij de uitoefening van de gedelegeerde bevoegdheden kon de Commissie de relevante bepalingen van Richtlijn (EU) 2017/2397 betreffende normen voor gegevensbanken voor EU-kwalificatiecertificaten, dienstboekjes en logboeken, alsmede normen voor competenties en bijbehorende kennis en vaardigheden, voor praktijkexamens, voor de goedkeuring van simulatoren en voor medische geschiktheid aanpassen.


De Commissie is van mening dat de bevoegdheidsdelegatie noodzakelijk is gebleken en zal dat blijven. Om die reden lijkt verlenging passend.


5. CONCLUSIE


Met dit verslag voldoet de Commissie aan de verslagleggingsverplichting van artikel 31, lid 2, van Richtlijn (EU) 2017/2397. Zij verzoekt het Europees Parlement en de Raad kennis te nemen van dit verslag.

NL NL