Bijlagen bij COM(2025)131 - Mededeling aan het EP over het Raadsstandpunt inzake een verordening betreffende een mechanisme om juridische en administratieve belemmeringen in een grensoverschrijdende context uit de weg te ruimen - Hoofdinhoud
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
dossier | COM(2025)131 - Mededeling aan het EP over het Raadsstandpunt inzake een verordening betreffende een mechanisme om juridische en ... |
---|---|
document | COM(2025)131 |
datum | 25 maart 2025 |
- In het akkoord wordt de frequentie waarmee gegevens en informatie aan de Commissie moeten worden toegezonden teruggebracht van vier keer per jaar naar eenmaal per jaar. De bijlage bevat de rapportagevereisten voor lidstaten met of zonder grensoverschrijdende coördinatiepunt.
- In het akkoord wordt het volgende gespecificeerd: i) er wordt geen afbreuk gedaan aan het recht van de lidstaten om bestaande procedures of internationale overeenkomsten te gebruiken om grensoverschrijdende belemmeringen uit te weg te ruimen of om nieuwe vergelijkbare procedures of overeenkomsten in het leven te roepen; ii) de lijst van taken van de grensoverschrijdende coördinatiepunten; iii) de mogelijkheid om dossiers tussen grensoverschrijdende coördinatiepunten over te dragen; iv) de reikwijdte van de rechtsmiddelen; v) de mogelijke bronnen van financiële steun van de EU, en vi) de toepasselijke termijnen voor het antwoorden van initiatiefnemers.
De Commissie steunt het bereikte akkoord.
De bepaling in het gewijzigde voorstel van de Commissie dat elke lidstaat een grensoverschrijdend coördinatiepunt moet oprichten, was bedoeld om grensoverschrijdende samenwerking te bevorderen door een doeltreffend netwerk op te richten om kennis te delen, capaciteit op te bouwen en de gelijke behandeling van initiatiefnemers in alle lidstaten te waarborgen.
De vrijwillige aanpak zou echter voor een groot overloopeffect zorgen door een geleidelijke invoering, ook in lidstaten en regio’s waar geen grensoverschrijdend coördinatiepunt is opgericht, maar een relevante autoriteit is aangewezen. Het akkoord zal ook de zichtbaarheid van grensoverschrijdende dossiers vergroten en de Commissie in staat stellen de versterking van de institutionele capaciteit van de lidstaten te ondersteunen, onder meer door het delen van kennis.
In de bijlage bij deze mededeling wordt een financieel en digitaal memorandum voorgesteld waarin wordt gekeken welke gevolgen het opzetten van een Uniebreed register van grensoverschrijdende dossiers zal hebben voor de middelen van de Commissie, zonder dat de lidstaten worden verplicht nationale openbare registers voor dergelijke dossiers op te zetten.
4. Conclusie
Voor de Commissie is het standpunt van de Raad aanvaardbaar. Het weerspiegelt de doelstellingen van het gewijzigde voorstel van de Commissie en zal het gemakkelijker maken grensoverschrijdende belemmeringen als gevolg van uiteenlopende technische normen, administratieve procedures en wetten in kaart te brengen en uit de weg te ruimen. Het aanpakken van deze belemmeringen voor de uitrol van projecten voor grensoverschrijdende infrastructuur of openbare diensten zal: i) de werking van de Europese eengemaakte markt verbeteren; ii) de ontwikkeling van de grensregio’s van de EU ondersteunen, en iii) mensen en ondernemingen betere toegang tot diensten en economische kansen bieden.
NL NL