Bijlagen bij COM(2008)577 - Machtiging van de Commissie om onderhandelingen met de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV) te openen en te voeren over de voorwaarden voor de toetreding van de EG

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

bijlage opgenomen onderhandelingsrichtsnoeren goed te keuren.

De in deze aanbeveling opgenomen onderhandelingsrichtsnoeren zijn opgesteld met het oog op het lidmaatschap van de Gemeenschap bij de OIV. De status van volwaardig lid moet de Gemeenschap in staat stellen om op de gebieden die onder haar bevoegdheid vallen en op gelijke voet met de lidstaten van de OIV:

1. haar standpunt naar voren te brengen tijdens onderhandelingen of op vergaderingen van de organen van de OIV;

2. op de gebieden waarop bij stemming wordt besloten, over een gewogen stemrecht te beschikken dat gelijkwaardig is aan dat van de in het betrokken orgaan van de OIV vertegenwoordigde lidstaten die gebonden zijn aan de communautaire regelgeving die de basis vormt van externe bevoegdheden;

3. in eigen naam zijn instemming te kennen te geven om de uit de in het kader van de OIV vastgestelde instrumenten voortvloeiende rechten en plichten uit te oefenen.

Overeenkomstig artikel 300 van het EG-Verdrag moeten de onderhandelingen worden gevoerd door de Commissie in overleg met een door de Raad aangewezen speciaal comité. De lidstaten die reeds lid zijn van de OIV, moeten de toetreding van de Gemeenschap tot deze organisatie ten volle steunen.

Zodra de onderhandelingen zijn afgesloten, zal de Commissie op basis van de resultaten daarvan een voorstel voor een besluit van de Raad indienen betreffende de toetreding van de Europese Gemeenschap tot de OIV.

B. AANBEVELING

In het licht van het voorafgaande beveelt de Commissie aan:

- dat de Raad de Commissie machtigt om met de OIV onderhandelingen te voeren over de voorwaarden voor de toetreding van de Europese Gemeenschap tot de OIV;

- dat de Raad overeenkomstig het Verdrag een speciaal comité aanwijst dat de Commissie bij de onderhandelingen namens de Gemeenschap bijstaat;

- dat de Raad de onderhandelingsrichtsnoeren van de bijlage bij deze aanbeveling goedkeurt.

BIJLAGE

Onderhandelingsrichtsnoeren

1. De Gemeenschap moet de status van volwaardig lid krijgen op gelijke voet met de lidstaten van de OIV.

2. Deze status moet de Gemeenschap in staat stellen op gelijke voet met de lidstaten van de OIV deel te nemen aan de onderhandelingen en de vergaderingen.

3. De Gemeenschap draagt niet bij aan de OIV-begroting. Mocht dit standpunt niet houdbaar blijken of de instemming met het lidmaatschap van de Gemeenschap door de huidige OIV-leden in gevaar zou brengen, dan zou de Gemeenschap als compromis accepteren een bedrag vrij te maken voor de dekking van bepaalde aan haar OIV-lidmaatschap verbonden kosten. Dit bedrag wordt in overleg met de Gemeenschap vastgesteld, en niet unilateraal door de OIV.

4. Als volwaardig lid moet de Gemeenschap het recht krijgen toe te treden tot alle instrumenten waarover binnen de OIV in de toekomst zal worden onderhandeld en die onder haar bevoegdheid vallen.

[1] PB L 148 van 6.6.2008, blz. 1.