Bijlagen bij COM(2010)441 - Algemene werking van de officiële controles in de lidstaten op het gebied van voedselveiligheid, diergezondheid en dierenwelzijn en plantgezondheid

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

bijlage 2 bij het verslag over 2007.

De bevindingen en aanbevelingen van de in 2007 uitgevoerde inspecties en audits waren grotendeels van dien aard dat zij in het hierboven beschreven follow-upproces konden worden gevolgd. Tijdens geen enkele in de lidstaten uitgevoerde audit of inspectie werd een onmiddellijke bedreiging voor de volks-, dier- of plantgezondheid geconstateerd die zo ernstig was dat de Commissie nood- of vrijwaringsmaatregelen moest nemen. Aangezien de dagelijkse tenuitvoerlegging van de relevante wetgeving echter een taak van de bevoegde autoriteiten van de lidstaten is, worden veruit de meeste corrigerende maatregelen op dit niveau genomen. Vier inspecties richtten zich op de follow-up van meer ernstige tekortkomingen in de controles die verband hielden met lopende inbreukprocedures tegen lidstaten.

De details van de bevindingen en de getroffen maatregelen voor 2007 zijn te vinden in het verslag zelf, dat kan worden gedownload van de Europa-website[9].

Tot slot initieerde het VVB in 2007 een reeks "algemene audits", zoals vastgesteld in artikel 45 van de controleverordening levensmiddelen en diervoeders. Deze reeks audits, die alle lidstaten omvat, zal in 2011 worden voltooid. Het doel van de algemene audits is na te gaan of de officiële controles over het algemeen overeenkomstig de EU-wetgeving en op basis van de meerjarige nationale controleplannen[10] worden uitgevoerd. Na voltooiing van deze reeks audits zal de Commissie over een breed overzicht van de algemene toepassing van de officiële controles in de lidstaten beschikken.

4. Andere bronnen van informatie over controles in de lidstaten

Ook andere bronnen worden gebruikt om de Commissie te voorzien van informatie en gegevens over de werking van de nationale controlesystemen in de lidstaten.

Sectorspecifieke verslaglegging

In de loop der jaren, naarmate het corpus aan wetgeving over voedselveiligheid, diergezondheid en dierenwelzijn en plantgezondheid werd uitgebreid, zijn ook de eisen aan de lidstaten om regelmatig verslag te doen van de tenuitvoerlegging van de wetgeving uitgebreid. In deze verslagen wordt uitvoerige, soms gedetailleerde informatie gegeven over hoe de verschillende controlesystemen van de lidstaten functioneren en welke resultaten zij opleveren. Ook wordt informatie verstrekt die de Commissie kan gebruiken bij de evaluatie van de gevolgen van de bestaande wetgeving of bij het overwegen van aanpassingen of wijzigingen van die wetgeving.

Het genereren van de onderliggende gegevens en het opstellen van de verslagen, met verschillende formaten en verslagleggingsfrequenties voor de afzonderlijke sectoren, brengt aanzienlijke lasten mee voor de nationale autoriteiten in de lidstaten. Bovendien moet de Commissie substantiële middelen uittrekken voor de vertaling en analyse van de verslagen.

Op basis van deze nationale verslagen stelt de Commissie op haar beurt een aantal sectorale verslagen op, die zij ook publiceert, waarin zij een beeld schetst van de stand van zaken bij de tenuitvoerlegging van bepaalde aspecten van de EU-wetgeving die van toepassing zijn op de voedselketen en die in enkele gevallen specifieke gegevens bevatten over de officiële controles op de betrokken gebieden en de resultaten daarvan.

Enkele van de meest relevante verslagen zijn: het jaarverslag over het monitoren en testen van herkauwers op de aanwezigheid van overdraagbare spongiforme encefalopathieën (TSE’s), het samenvattend verslag over trends en bronnen van zoönoses, zoönoseverwekkers en uitbraken van door voedsel overgedragen zoönoses in de Europese Unie (opgesteld door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA)), en het jaarlijkse monitoringverslag over residuen van bestrijdingsmiddelen in de EU.

Een lijst van gepubliceerde verslagen is opgenomen in de bijlage bij dit verslag.

Verslaglegging tijdens de vergaderingen van het Permanent Comité voor de voedselketen en de diergezondheid

Ook tijdens vergaderingen van het Permanent Comité voor de voedselketen en de diergezondheid presenteren de lidstaten verslagen over de werking van de controles. Dit kunnen routineverslagen over de incidentie en controle van door voedsel overdragen ziekten, dierziekten of plantziekten zijn, maar zij kunnen ook betrekking hebben op recente uitbraken en de naar aanleiding daarvan genomen maatregelen. Deze verslagen vormen een andere belangrijke informatiebron voor de Commissie om te beoordelen hoe de controles in de lidstaten functioneren. De afgelopen jaren heeft de Commissie er een gewoonte van gemaakt om deze presentaties op de website van de Commissie te publiceren, tezamen met de notulen van deze vergaderingen.

Ook stelt de Commissie voor enkele gebieden compilaties van deze verslagen op, die zij publiceert via het Permanent Comité[11].

Snelle-waarschuwingssystemen en andere verslagleggingsinstrumenten

De bestaande snelle-waarschuwingssystemen voor de veiligheid van levensmiddelen en diervoeders (Rapid Alert System for Feed and Food – RASFF), voor uitbraken van dierziekten (Animal Disease Notification System - ADNS) en voor uitbraken van plantziekten (Europhyt) zijn belangrijke instrumenten om snel te kunnen reageren op noodsituaties en opkomende risico’s en zijn een bron van informatie over het patroon dat risico’s en ziekten volgen naarmate zij zich ontwikkelen in de voedselketen. De gegevens die deze systemen opleveren kunnen een belangrijke indicator vormen voor de tekortkomingen in de naleving van de vastgestelde veiligheidsnormen. De gedetailleerde resultaten van deze snelle-waarschuwingssystemen voor voedselveiligheid en dierziekten worden elk jaar samengevat in de jaarverslagen over het RASFF[12] en het ADNS[13], die worden gepubliceerd op de website van de Commissie. De Commissie is voornemens om met ingang van 2010 een vergelijkbaar jaarverslag op stellen over de werking van Europhyt, het kennisgevingsinstrument voor uitbraken van plantziekten. TRACES, het systeem dat de uitwisseling van informatie tussen de Commissie en de lidstaten over de op dieren en dierproducten (binnenlandse producten en importen uit derde landen) uitgevoerde controles mogelijk maakt, is een andere belangrijke bron van gegevens, niet alleen over het volume van het handelsverkeer van de betrokken goederen, maar ook over de uitgevoerde officiële veterinaire controles.

5. Conclusie

De Commissie baseert haar beoordeling van de doelmatigheid van de controlesystemen in de lidstaten op de informatie en de gegevens die zij via alle hierboven beschreven kanalen van de lidstaten ontvangt. De Commissie is van mening dat de lidstaten adequaat hebben gereageerd op de zwakke punten die vooral bij de inspecties van het VVB of naar aanleiding van individuele klachten in de controles zijn vastgesteld. Wanneer dit niet het geval is, heeft de Commissie alle maatregelen tot haar beschikking om de naleving van de eisen van de EU-wetgeving af te dwingen, tot en met het inleiden van inbreukprocedures, indien nodig. Een samenvatting van de door de Commissie ontvangen en onderzochte klachten die betrekking hebben op de wetgeving inzake de voedselketen wordt gegeven in het jaarverslag van de Commissie over de toepassing van de EU-wetgeving[14].

Dit overzicht van de verschillende informatiebronnen van de Commissie met betrekking tot de werking van de controles in de lidstaten laat echter zien dat er een aantal voor verbetering vatbare punten bestaat op het gebied van de verzameling, de overdracht en de analyse van informatie over de tenuitvoerlegging van de wetgeving inzake de voedselketen, en in het bijzonder op het gebied van de officiële controles, alsmede met betrekking tot de vraag waar de productie en de behandeling van de gegevens kunnen worden vereenvoudigd en de presentatie van de gegevens kan worden gestroomlijnd en relevanter kan worden gemaakt. Een gemakkelijkere toegang tot en de beschikbaarheid van vergelijkbare gegevens zal zowel de nationale autoriteiten als de Commissie in staat stellen om efficiënter te werken en tegelijkertijd de burgers de volledige garantie te geven dat de controlesystemen alomvattend, robuust en effectief zijn.

De Commissie is derhalve voornemens om, in nauwe samenwerking met de lidstaten, te onderzoeken welke maatregelen kunnen worden genomen om de verzameling, analyse en presentatie van informatie over de controles op het niveau van de EU efficiënter en omvattender te maken, en in het bijzonder om te onderzoeken:

1. hoe de verslagleggingseisen die op dit moment door de EU-wetgeving aan de lidstaten worden gesteld kunnen worden vereenvoudigd en gestroomlijnd, onder meer door het schrappen van doublures en overbodige informatie en het gebruik van gestandaardiseerde modellen voor kwantitatieve gegevens die de behoefte aan vertalingen uit de verschillende officiële talen van de EU substantieel kunnen verminderen;

2. hoe het grote potentieel voor de elektronische overdracht en analyse van gegevens door het gebruik van internet volledig kan worden benut om de beoogde vereenvoudiging en standaardisering te verwezenlijken en de lasten van het genereren, verzamelen en overdragen van aan de controles gerelateerde gegevens te verminderen, met passende input en bijstand van Eurostat;

3. hoe de vereenvoudiging en standaardisering van de verslagleggingseisen de lidstaten kunnen helpen om te voldoen aan de in artikel 7 van de controleverordening levensmiddelen en diervoeders vastgestelde verplichting om ervoor te zorgen dat hun activiteiten worden uitgevoerd met "een hoog niveau van transparantie", en meer specifiek dat het publiek toegang wordt gegeven tot informatie over de controleactiviteiten van de bevoegde autoriteiten en de doelmatigheid daarvan.

BIJLAGE

LIJST VAN GEPUBLICEERDE SECTORALE VERSLAGEN VAN DE COMMISSIE OVER DE TENUITVOERLEGGING VAN DE WETGEVING INZAKE DIERVOEDERS EN LEVENSMIDDELEN EN DE VOORSCHRIFTEN INZAKE DIERGEZONDHEID EN DIERENWELZIJN EN PLANTGEZONDHEID

Verslag | Rechtsgrondslag | Publicatie |

Jaarverslag over het monitoren en testen van herkauwers op de aanwezigheid van overdraagbare spongiforme encefalopathieën (TSE’s) in de EU | Artikel 6, lid 4, van Verordening (EG) nr. 999/2001 van het Europees Parlement en de Raad van 22 mei 2001 houdende vaststelling van voorschriften inzake preventie, bestrijding en uitroeiing van bepaalde overdraagbare spongiforme encefalopathieën | http://ec.europa.eu/food/food/biosafety/tse_bse/monitoring_annual_reports_en.htm |

Samenvattend verslag over trends en bronnen van zoönoses, zoönoseverwekkers en uitbraken van door voedsel overgedragen zoönoses in de Europese Unie | Artikel 9, lid 2, van Richtlijn 2003/99/EG van het Europees Parlement en de Raad van 17 november 2003 inzake de bewaking van zoönoses en zoönoseverwekkers en houdende wijziging van Beschikking 90/424/EEG van de Raad en intrekking van Richtlijn 92/117/EEG van de Raad (opgesteld door de EFSA in samenwerking met het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC)) | http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/zoonoses100128.htm |

Jaarverslag over het snelle-waarschuwingssysteem voor levensmiddelen en voedselveiligheid (RASFF) | Artikel 50 van Verordening (EG) nr. 178/2002 van het Europees Parlement en de Raad van 28 januari 2002 tot vaststelling van de algemene beginselen en voorschriften van de levensmiddelenwetgeving, tot oprichting van een Europese Autoriteit voor voedselveiligheid en tot vaststelling van procedures voor voedselveiligheidsaangelegenheden | http://ec.europa.eu/food/food/rapidalert/rasff_publications_en.htm |

Jaarlijks monitoringverslag over residuen van bestrijdingsmiddelen in de EU | Artikel 32 van Verordening (EG) nr. 396/2005 van het Europees Parlement en de Raad van 23 februari 2005 tot vaststelling van maximumgehalten aan bestrijdingsmiddelenresiduen in of op levensmiddelen en diervoeders van plantaardige en dierlijke oorsprong en houdende wijziging van Richtlijn 91/414/EG van de Raad (opgesteld door de EFSA) | http://ec.europa.eu/food/fvo/specialreports/pesticides_index_en.htm http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/doc/EFSA_2007_Annual_Report_Pesticide%20Residue_en.pdf |

Jaarverslag over de behandeling van voedsel met ioniserende straling | Artikel 7, lid 3, van Richtlijn 1999/2/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 februari 1999 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake de behandeling van voedsel en voedselingrediënten met ioniserende straling | http://ec.europa.eu/food/food/biosafety/irradiation/index_en.htm // |

Werkdocument van de diensten van de Commissie over de tenuitvoerlegging van de nationale plannen voor de monitoring van residuen in de lidstaten | Artikel 8 van Richtlijn 96/23/EG van de Raad van 29 april 1996 inzake controlemaatregelen ten aanzien van bepaalde stoffen en residuen daarvan in levende dieren en in produkten daarvan en tot intrekking van de Richtlijnen 85/358/EEG en 86/469/EEG en de Beschikkingen 89/187/EEG en 91/664/EEG | http://ec.europa.eu/food/food/chemicalsafety/residues/control_en.htm |

Verslag van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad over de toepassing van artikel 9 van Richtlijn 89/398/EEG betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake voor bijzondere voeding bestemde levensmiddelen | Artikel 9 van Richtlijn 89/398/EEG van 3 mei 1989 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake voor bijzondere voeding bestemde levensmiddelen | http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/nutritional/foodstuff_particular_nutri_uses_en.htm |

Samenvatting van de Commissie van de door de lidstaten ingediende kwartaalverslagen over de tenuitvoerlegging van het programma voor aviaire influenza bij pluimvee en in het wild levende vogels, met inbegrip van alle tijdens de bewaking verkregen positieve en negatieve resultaten van zowel serologische als virologische onderzoeken | Artikel 19, lid 1, onder d), van Beschikking 2006/875/EG van de Commissie en artikel 9, lid 1, onder d), van Beschikking 2006/876/EG van Commissie tot goedkeuring van de door Bulgarije en Roemenië voor het jaar 2007 ingediende programma’s voor de uitroeiing en bewaking van dierziekten en van bepaalde TSE’s en ter preventie van zoönoses. | Voor pluimvee: http://ec.europa.eu/food/animal/diseases/controlmeasures/avian/res_surv_wb_annual_07_en.pdf Voor in het wild levende vogels: http://ec.europa.eu/food/animal/diseases/controlmeasures/avian/res_ai_surv_wildbirds_2007_en.pdf |

Jaarverslag over de resultaten van de tenuitvoerlegging van het bewakingsprogramma voor aviaire influenza bij pluimvee en in het wild levende vogels (Samenvatting van de jaarverslagen van de lidstaten over de resultaten van de bewaking van aviaire influenza bij pluimvee en in het wild levende vogels, opgesteld door de Commissie en het communautaire referentielaboratorium voor aviaire influenza) | Artikel 19, lid 1, onder f), van Beschikking 2006/875/EG van de Commissie en artikel 9, lid 1, onder f), van Beschikking 2006/876/EG van Commissie tot goedkeuring van de door Bulgarije en Roemenië voor het jaar 2007 ingediende programma’s voor de uitroeiing en bewaking van dierziekten en van bepaalde TSE’s en ter preventie van zoönoses. | Voor pluimvee: http://ec.europa.eu/food/animal/diseases/controlmeasures/avian/res_surv_wb_annual_07_en.pdf Voor in het wild levende vogels: http://ec.europa.eu/food/animal/diseases/controlmeasures/avian/res_ai_surv_wildbirds_2007_en.pdf |

Verslagen van de vergaderingen van de subgroepen van deskundigen (runderbrucellose, brucellose bij schapen en geiten, rundertuberculose en rabiës) van de taakgroep voor controle op de uitroeiing van ziekten in de lidstaten. | De taakgroep is in 2000 opgericht als actiepunt in het Witboek van de Commissie over voedselveiligheid. | http://ec.europa.eu/food/animal/diseases/eradication/taskforce_en.htm |

Jaarlijkse samenvatting van door de lidstaten overgelegde informatie betreffende de invoer van producten van dierlijke oorsprong voor persoonlijk gebruik, met samenvattingen van de relevante informatie over de genomen maatregelen om de in de verordening vastgestelde regels bekend te maken en te handhaven, en van de resultaten daarvan | Artikel 7, lid 1, van Verordening (EG) nr. 206/2009/EG van de Commissie (tot intrekking van artikel 5, lid 1, van Verordening (EG) nr. 745/2004 van de Commissie) betreffende het binnenbrengen in de Gemeenschap van persoonlijke zendingen producten van dierlijke oorsprong | http://ec.europa.eu/food/animal/animalproducts/personal_imports/sum_personal_imports_2005_2007_final.pdf |

Dierenwelzijn: Verordening inzake de bescherming van dieren tijdens het vervoer | Artikel 27, lid 2, van Verordening (EG) nr. 1/2005 van de Raad | http://ec.europa.eu/food/animal/welfare/transport/inspections_reports_reg_1_2005_en.htm |

[1] Verordening (EG) nr. 882/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 inzake officiële controles op de naleving van de wetgeving inzake diervoeders en levensmiddelen en de voorschriften inzake diergezondheid en dierenwelzijn (PB L 165 van 30.4.2004, blz. 1).

[2] Beschikking van de Commissie 2008/654/EG betreffende richtsnoeren om de lidstaten te helpen bij het opstellen van het jaarverslag over het geïntegreerde meerjarige nationale controleplan als bedoeld in Verordening (EG) nr. 882/2004 van het Europees Parlement en de Raad ( PB L 214 van 9.8.2008, blz. 56).

[3] Beschikking 2006/677/EG van de Commissie van 29 september 2006 houdende de richtsnoeren tot vaststelling van criteria voor het uitvoeren van audits op grond van Verordening (EG) nr. 882/2004 van het Europees Parlement en de Raad inzake officiële controles op de naleving van de wetgeving inzake diervoeders en levensmiddelen en de voorschriften inzake diergezondheid en dierenwelzijn ( PB L 278 van 10.10.2006, blz. 15, en PB L 142M van 5.6.2007, blz. 259).

[4] http://ec.europa.eu/food/fvo/inspectprog/index_en.htm.

[5] Zoals besluiten die zijn genomen in overeenstemming met artikel 53 van Verordening (EG) nr. 178/2002 van het Europees Parlement en de Raad van 28 januari 2002 tot vaststelling van de algemene beginselen en voorschriften van de levensmiddelenwetgeving, tot oprichting van een Europese Autoriteit voor voedselveiligheid en tot vaststelling van procedures voor voedselveiligheidsaangelegenheden (PB L 31 van 1.2.2002, blz. 1-24).

[6] http://ec.europa.eu/food/fvo/annualreports/index_en.htm

[7] Kandidaat-lidstaten zijn landen die kandidaat zijn om in de toekomst tot de EU toe te treden zonder dat het formele toetredingsproces al van start is gegaan.

[8] Van de 81 inspecties die in 2007 in derde landen zijn uitgevoerd, vond het grootste aantal in Brazilië plaats (7), gevolgd door Argentinië, Australië, Canada, IJsland en Zwitserland (elk 3). In 2006 was het land dat het grootste aantal inspectiebezoeken ontving China (5), gevolgd door Brazilië (4), Noorwegen en Thailand (beide 3).

[9] http://ec.europa.eu/food/fvo/annualreports/ann_rep_2007_en.pdf.

[10] Het toepassingsgebied omvat ook andere aan de wetgeving inzake levensmiddelen gerelateerde aspecten, zoals etikettering van levensmiddelen, biologische levensmiddelen, door geografische aanduidingen beschermde levensmiddelen, enz.

[11] http://ec.europa.eu/food/committees/regulatory/index_en.htm.

[12] http://ec.europa.eu/food/food/rapidalert/rasff_publications_en.htm.

[13] http://ec.europa.eu/food/animal/diseases/adns/index_en.htm.

[14] http://ec.europa.eu/community_law/infringements/infringements_annual_report_en.htm.