Bijlagen bij COM(2003)500 - Toepassing van de overeenkomsten tussen de EG en de Regering van de VS en de Regering van Canada betreffende de toepassing van hun mededingingsregels 1 januari 2002 tot en met 31 december 2002

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

bijlage 1.

De Commissie ontving in dezelfde periode in totaal 44 formele kennisgevingen van de VS-autoriteiten. Een lijst van deze zaken is opgenomen in Bijlage 2, wederom met een onderverdeling in fusiezaken en overige zaken.

Fusiezaken vertegenwoordigen het merendeel van alle kennisgevingen in beide richtingen. De Commissie deed 56 keer kennisgeving voor fusiezaken en de VS-autoriteiten 27 keer.

De vermelde cijfers geven het aantal zaken weer waarin één (of meer) kennisgevingen werden gedaan, en niet het totale aantal afzonderlijke kennisgevingen. Op grond van artikel II van de Overeenkomst kunnen kennisgevingen plaatsvinden in uiteenlopende fasen van de procedure, zodat in eenzelfde zaak verscheidene kennisgevingen kunnen worden gedaan.

b) Kennisgeving door de Commissie aan de lidstaten

Volgens de tekst van de interpretatieve brief die de Europese Gemeenschappen aan de VS hebben gezonden en de Verklaring betreffende doorzichtigheid van de Commissie aan de Raad van 10 april 1995 stelt de Commissie, na kennisgeving aan de mededingingsautoriteiten van de VS, de lidstaat of lidstaten waarvan de belangen in het geding zijn, op de hoogte van de kennisgevingen die zij heeft ontvangen van de antitrustautoriteiten van de VS. De kennisgevingen die derhalve van de VS-autoriteiten worden ontvangen, worden direct doorgezonden naar de bevoegde diensten van het DG Concurrentie en terzelfder tijd worden afschriften gezonden naar de lidstaten waarvan de belangen eventueel in het geding zijn. Evenzeer worden bij kennisgevingen van het DG Concurrentie aan de VS-autoriteiten terzelfder tijd afschriften gezonden aan de lidstaat of lidstaten waarvan de belangen in het geding zijn.

1.6. Conclusies

In 2002 viel een verdere intensivering waar te nemen van de samenwerking tussen de EU en de VS voor alle aspecten van de toepassing van het mededingingsrecht. Voorts gaf 2002 een verdere samenwerking te zien wat betreft de bestrijding van wereldwijde kartels. Bovendien groeit de aanpak van de autoriteiten aan beide zijden van de Atlantische Oceaan verder naar elkaar toe zowel bij de identificatie en tenuitvoerlegging van toezeggingen als bij het toezicht op de nakoming van die toezeggingen na het doorvoeren van de fusie. De Commissie, het Amerikaanse ministerie van Justitie en de FTC blijven tevens met elkaar in constante dialoog over algemene kwesties van gemeenschappelijk belang inzake mededingingsbeleid en handhaving.


2. Canada

2.1. Inleiding

De overeenkomst tussen de Europese Unie en Canada betreffende samenwerking op mededingingsgebied [11], is erop gericht de samenwerking tussen de Europese Gemeenschappen en Canada met betrekking tot de handhaving van hun respectieve mededingingsvoorschriften te bevorderen. De overeenkomst werd ondertekend op de topbijeenkomst tussen de Europese Unie en Canada die op 17 juni 1999 te Bonn plaatsvond, en trad in werking bij de ondertekening ervan.

[11] Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en de regering van Canada betreffende de toepassing van hun mededingingsrecht, PB L 175 van 10.7.1999, blz. 50

De overeenkomst voorziet onder meer in het volgende: (i) wederzijdse kennisgeving van elk handhavend optreden dat gewichtige belangen van de andere partij kan raken; (ii) het verstrekken van onderlinge bijstand door de mededingingsautoriteiten bij hun beider handhavingsactiviteiten; (iii) coördinatie van de handhavingsactiviteiten van beide partijen; (iv) de mogelijkheid van de partijen om elkaar te verzoeken handhavend op te treden (positieve courtoisie); (v) de ene partij houdt rekening met de gewichtige belangen van de andere partij bij het handhavend optreden (traditionele courtoisie), en (vi) de uitwisseling van gegevens tussen de partijen, volgens de toepasselijke nationale wetgevingen inzake geheimhouding van vertrouwelijke informatie. Het verslag over de samenwerking tussen 17 juni 1999 en 31 december 2000 werd tegelijkertijd uitgebracht met het zesde verslag over de samenwerking met de Verenigde Staten [12], terwijl het volgende verslag de periode van 1 januari 2001 tot 31 december 2001 betrof [13]. Het onderhavige verslag behandelt het kalenderjaar van 1 januari 2002 tot en met 31 december 2002.

[12] COM(2001) 45 definitief; zie XXXe Verslag over het mededingingsbeleid.

[13] COM (2002) 505 definitief.

2.2. Samenwerking

De mededingingsautoriteiten aan weerszijden hebben een toenemend aantal zaken onderzocht, met als gevolg een toegenomen en verbeterde samenwerking. Er waren veelvuldige en vruchtbare contacten tussen de Commissie en het Canadese Competition Bureau. Het overleg betrof zowel aangelegenheden in verband met de zaken zelf als meer algemene beleidskwesties. De contacten in verband met de zaken hebben meestal de vorm van telefoongesprekken, e-mails, het uitwisselen van documenten, of betreffen andere contacten tussen de teams die de zaken behandelden. De contacten in verband met zaken bestreken alle terreinen van de handhaving van het mededingingsrecht. Bijzonder intensief waren de contacten in de fusiezaak Bayer/Aventis, waar er ook driehoeksoverleg was met de VS-autoriteiten. Ook voor de fusiezaak Pfizer/Pharmacia was er enig contact. Daarnaast werden de inspanningen op het punt van samenwerking en coördinatie in kartelzaken voortgezet.

Tijdens bilaterale bijeenkomsten bespraken de fusie- en karteleenheden van de respectieve autoriteiten vraagstukken die specifiek betrekking hebben op hun gebied van de handhaving. Voorts vond er in 2002 voor het eerst een uitwisseling van ambtenaren plaats, waarbij gedurende zes maanden een ambtenaar van de Commissie en een ambtenaar van het Competition Bureau naar de andere dienst werd gedetacheerd. Deze ambtenaren voerden de taken uit van een gewone casehandler bij de instelling waar hij te gast was, met het onderzoek en de analyse van fusiezaken die zulks meebrengt.

2.3. Statistische informatie

a) Aantal kennisgevingen van de Commissie en van het Canadese Competition Bureau

In de periode van 1 januari 2002 tot en met 31 december 2002 deed de Commissie formeel kennisgeving in vijf zaken (bijlage 3). De Commissie ontving van het Canadese Competition Bureau (CCB) in 2002 negen formele kennisgevingen in verband met vijf zaken (bijlage 4).

b) Kennisgeving door de Commissie aan de lidstaten

Zoals in de overeenkomst is bepaald, heeft de Commissie de lidstaat of lidstaten waarvan de belangen in het geding zijn, op de hoogte gebracht van de kennisgevingen die ze van het Canadese Competition Bureau heeft ontvangen. De kennisgevingen die derhalve van het Competition Bureau worden ontvangen, worden direct doorgestuurd naar de bevoegde diensten van het DG Concurrentie en er worden tegelijkertijd afschriften gestuurd naar de lidstaten waarvan de belangen in het geding zijn. Op dezelfde wijze worden van de kennisgevingen die het DG Concurrentie aan het Competition Bureau doet, afschriften gezonden naar de lidstaat of lidstaten waarvan de belangen in het geding zouden kunnen zijn.

2.4. Conclusie

De samenwerkingsovereenkomst heeft geleid tot hechtere betrekkingen tussen de Commissie en het Canadese Competition Bureau, alsmede tot een beter begrip van elkaars mededingingsbeleid. Een toenemend aantal zaken wordt onderzocht door beide mededingingsautoriteiten en er wordt derhalve in toenemende mate erkend dat het belangrijk is tegenstrijdige beslissingen te vermijden en de handhavingsactiviteiten op dusdanige wijze te coördineren dat dit beide partijen ten goede komt. De Commissie en het Canadese Competition Bureau blijven tevens met elkaar in constante dialoog over algemene kwesties van gemeenschappelijk belang inzake mededingingsbeleid en handhaving.


BIJLAGE 1 [14]

[14] Om redenen van vertrouwelijkheid of ter geheimhouding van lopende onderzoeken omvat deze lijst slechts de onderzoeken en zaken die openbaar zijn gemaakt.

Kennisgeving van de Europese Commissie aan de VS-autoriteiten

1.1.2002 -31.12.2002

FUSIEZAKEN

>RUIMTE VOOR DE TABEL>


OVERIGE ZAKEN

>RUIMTE VOOR DE TABEL>


BIJLAGE 2

Kennisgeving van de VS-Autoriteiten aan de Europese Commissie

1.1.2002 -31.12.2002

FUSIEZAKEN

1 // FAG Kugelfischer AG / INA-Holdings

2 // Jupiter Media Metrix, Inc. / NetRatings

3 // Holm Industries / Industrie Ilpea S.p.A.

4 // P&O Princess Cruises plc. / Royal Caribbean Cruises Ltd. / Carnival Corp.

5 // Ralston Purina Company / Nestle S.A.

6 // Danaher Corporation (« Danaher ») / Pennon Group PLC (« Pennon »)

7 // The Seagram Company/Diageo Plc./Pernod ricard S.A.

8 // Agora S.p.A./Ausimont S.p.A.

9 // Deutsche Gelatine-Fabriken Stoess / Leiner Davis Gelatin Corp.

10 // *

11 // Bayer A.G./Sun Chemical Corporation/Dainippon Ink en Chemicals Inc.

12 // US Steel Corp./Bethlehem Steel Corp./Wheeling-Pittsburgh Steel Corp./National Steel Corp.

13 // Aggregate Industries Plc.UK/Wakefield Materials Co. US

14 // Hyprotech Ltd./Aspen Technology Inc.

15 // Haarman & Reimer/EQT Northern Europe Private Equity Fonds

16 // ICAP Plc./BrokerTec Global L.L.C.

17 // Tibco software Inc./Talarian Corp.

18 // Pfizer/Pharmacia

19 // Siemens/Dräger

20 // ICAP Plc./BrokerTec Global L.L.C.

21 // *

22 // *

23 // *

24 // *

25 // UPM-Kymmene Oyi/Bemis Corporation

26 // Hitachi IBM

27 // Timken/Torrington

OVERIGE ZAKEN

1 // *

2 // *

3 // Elf Atochem S.A. - (MCAA)

4 // *

5 // Osborne/Feldman - Stamp Dealing

6 // Deutsche Bank AG/Reuters America Inc./Atriax LLC

7 // Carbon Cathode Block

8 // *

9 // Hunter Douglas Companies

10 // 'MCAA' - J.Jourdan

11 // *

12 // Carbon Cathode Block

13 // *

14 // *

15 // Polyester Staple-Arteva Specialties S.a.r.l.(KoSa)

16 // Carbon Brushes - Morganite Inc./The Morgan Crucible Co.Plc.

17 // *


BIJLAGE 3 [15]

[15] Om redenen van vertrouwelijkheid of ter geheimhouding van lopende onderzoeken omvat deze lijst slechts de onderzoeken en zaken die openbaar zijn gemaakt.

Kennisgeving van de Europese Commissie aan de Canadese autoriteiten

1.1.2002 -31.12.2002

FUSIEZAKEN

>RUIMTE VOOR DE TABEL>


OVERIGE ZAKEN

>RUIMTE VOOR DE TABEL>


BIJLAGE 4

Kennisgeving van de Canadese Autoriteiten aan de Europese Commissie

01.01.2002 -31.12.2002

FUSIEZAKEN

>RUIMTE VOOR DE TABEL>


OVERIGE ZAKEN

1 // Graphite and Carbon Products

2 // Methylglucamine

3 // *

4 // *

5 // *