Bijlagen bij COM(2004)28 - Ongevraagde commerciële communicatie of “spam”

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

dossier COM(2004)28 - Ongevraagde commerciële communicatie of “spam”.
document COM(2004)28 NLEN
datum 22 januari 2004
bijlage daarvan). In (het beperkte aantal) gevallen waarin natuurlijke personen niet door Richtlijn 2002/58/EEG worden beschermd tegen ongevraagde commerciële communicatie (zoals bij natuurlijke personen die geen abonnee zijn), dienen de lidstaten er op grond van de Richtlijn elektronische handel eveneens voor te zorgen dat service providers die ongevraagde commerciële communicatie via elektronische post verspreiden, regelmatig the opt-out-registers raadplegen waar natuurlijke personen die dergelijke commerciële communicatie niet langer wenst te ontvangen zichzelf kunnen aanmelden (zie artikel 7 van de Richtlijn elektronische handel), en deze respecteren.

23Voorstel voor een kaderbesluit van de Raad over aanvallen op informatiesystemen, COM(2002) 173 def. van 19.4.2002.

24Zie het negende verslag van de Commissie over de tenuitvoerlegging van het pakket telecommunicatieregelgeving, dat kan worden geraadpleegd op het volgende webadres: http://europa.eu.int/information_society/topics/ecomm/all_about/implementation_enforcement/annualreports/9threport/index_en.htm.

25Op het belang van een volledige, doeltreffende en tijdige tenuitvoerlegging van het nieuwe regelgevingskader voor elektronische communicatie, met inbegrip van deze richtlijn, is al door de Commissie de nadruk gelegd in haar “Mededeling over Elektronische communicatie: De weg naar de kenniseconomie” (COM(2003) 65 van 11 februari 2003).

26De schriftelijke aanmaningen zijn op 25 november 2003 verzonden (zie IP/03/1663).

27Klachten hebben vaak ook betrekking op aanverwante kwesties, zoals het recht op toegang tot persoonsgegevens of het recht om bezwaar te maken tegen de verwerking van gegevens.

28Het verslag van 24 oktober 2002 van de “Commission National Informatique et Libertés” (CNIL), de Franse gegevensbeschermingsautoriteit, is beschikbaar op het volgende webadres:
http://www.cnil.fr/frame.htm?http://www.cnil.fr/thematic/internet/spam/spam_sommaire.htm

Het van juli 2003 daterende verslag van de “Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer” (CBPL), de Belgische gegevensbeschermingsautoriteiten, kan worden gevonden op het volgende adres: http://www.privacy.fgov.be/publicaties/spam_4-7-03_nl.pdf.

29Zie bijvoorbeeld http://www.ftc.gov/bcp/conline/pubs/online/inbox.pdf. Ongevraagde of bedrieglijke berichten kunnen naar het volgende e-mailadres worden gestuurd: uce@ftc.gov.

30COM (2003) 443 def.

31Informatie over het programma IDA is te vinden op het volgende webadres: http://europa.eu.int/comm/enterprise/ida/index.htm.

32OECD Guidelines for Protecting Consumers from Fraudulent and Deceptive Commercial Practices Across Borders, OESO, 2003.

33Zie http://www.ecp.nl/projecten.php#32.

34Dergelijke clausules zijn soms gebaseerd op de noodzaak om alle nodige maatregelen te treffen om misbruik van hun diensten te voorkomen. Soms verwijzen zij naar bestaande gedragscodes voor bulk e-mail of naar zelfreguleringsbeginselen (zoals de “de netiquette”).

35De European Federation of Direct Marketing (FEDMA) heeft een specifieke online-gedragscode aangekondigd voor direct-marketingbedrijven.

36Meer informatie is te vinden op: http://europa.eu.int/comm/consumers/redress/out_of_court/index_en.htm.

37Zo is de werkgroep spambestrijding van RIPE (Réseaux IP Européens) sinds 1998 actief (zie het document “Good Practice for combating Unsolicited Bulk Email” op de website van RIPE (http://www.ripe.net)). In een minder ver verleden heeft de IRTF (Internet Research Task Force) een onderzoeksgroep spambestrijding opgericht (zie http://www.irtf.org/charters/asrg.html). Deze groep houdt zich bezig met de ontwikkeling van bepaalde technologieën die als vertrekpunt kunnen dienen voor een harmonisatie in het kader van de IETF (Internet Engineering Task Force).

38Achtergrondinformatie over de voorschriften voor ongevraagde communicatie in het kader van Richtlijn 2002/58/EG is te vinden op het volgende webadres:
http://europa.eu.int/information_society/topics/ecomm/all_about/todays_framework/privacy_protection/index_en.htm#unsolicited.

39Zie: http://www.dti.gov.uk/industries/ecommunications/directive_on_privacy_electronic_communications_2002/58/EC.html#guidance

40http://europa.eu.int/information_society/topics/ecomm/highlights/current_spotlights/spam/index_en.htm

NL NL