Bijlagen bij COM(1998)326 - Verslag over de tenuitvoerlegging van de conclusies van de tussentijdse ministersvergadering inzake de wisselwerking tussen visserij en milieu van 13-14 maart 1997 in Bergen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

bijlage bij het OSPAR-Verdrag.

7. Controle en rechtshandhaving

(Punt 11 van de Conclusies)

De Commissie. de lidstaten en Noorwegen hebben verscheidene initiatieven genomen om de snmenwerking tussen de voor de controle op de visserijactiviteit verantwoordelijkc autoLteiten te verbeteren. Er zijn verscheidene vergaderingen gehouden voor gedachtewisselingen over controleaangelegenheden in het algemeen en. meer in het bijzonder, aangelegenheden in verband met de makreelvisserij en andere takken van pelagische visserij. In het kader van de jaarlijkse bilaterale visserijconferentie tussen de EG en Noorwegen hebben beide partijen zich ertoe \ erbonden te werken aan een versterkte controle op de makreelvisserij.

Tijdens de eerste vergadering van de EG, Noorwegen en de Faeroer in de herfst van 1997 is overeengekomen gegevens over de aanlandingen van onder de eigen vlag varende vissersschepen te verstrekken aan de respectievelijke vlaggestaten. Er zijn nog meer vergaderingen gepland met het oog op het formaliseren van de electronische gegevensuitwisseling tussen de partijen.

Er hebben verscheidene uitwisselingen van visserijinspecteurs tussen lidstaten en derde landen rond de Noordzee onderling plaatsgevonden, waarbij tevens deelname w as van visserij inspecteurs van de Europese Commissie. Deze uitwisselingen hebben de inspecteurs vertrouwd gemaakt met de door andere partijen toegepaste inspectieprocedures en -praktijken en hebben de communicatie tussen de autoriteiten verbeterd dankzij de persoonlijke contacten.

De Raad heeft een satellietvolgsysteem voor vissersvaartuigen goedgekeurd dat met ingang van 1 juli 1998 voor bepaalde vloten zal gelden en vanaf 1 januari 2000 voor alle vissersvaartuigen langer dan 20 meter. De EG zal met de andere partijen overleg plegen om het volgen van vissersvaartuigen met satellieten onder meer uit te breiden tot alle vissersvaartuigen die in de Noordzee vissen. Satellietbewaking en doelmatige aanvoercontroles zullen de autoriteiten betere middelen verschaffen voor een doeltreffende controle van de visserijactiviteiten.

8. VVetenschap, technologie en de economische gevolgen

(Punten 12, 13, 14 en 15 van de Conclusies)

In de onlangs goedgekeurde herziene verordening houdende technische maatregelen verplichten de lidstaten zich ertoe om, wanneer zij bij de Commissie een steunaanvraag indienen voor de jaren 1998, 1999 en 2000, prioriteit te geven aan experimentele projecten in verband met het nut van netdelen met vierkante mazen of andere middelen om de selectiviteit van gesleept vistuig te verbeteren. De Commissie wil absoluut voorrang geven aan de financiering van dergelijke projecten.

Ook onderzoek dat van belang is voor het Gemeenschappelijk Visserijbeleid in het algemeen. waaronder met name wetenschappelijke bemonsteringsprogramma’s voor de betrokken takken van visserij, wordt financieel door de Commissie gesteund.

9. Informalie en betrokkenheid (Punten 16, 17 en 18 van de Conclusies)

In 1997 heeft dc Commissie bet initiatief genomen tot een reeks regionale vergaderingen over het beheer van bepaalde takken van visserij. Aan deze vergaderingen hebben onder andere de lidstaten, het bedrijfsleven, weterischappers en economen uit de betrokken regio deelgenomen. Deze vergaderingen kunnen de basis vormen voor de totstandkoming van een regelmatig regionaal consultatieproces.

Drie van die vergaderingen hebben in 1997 plaatsgevonden; de onderwerpen waren: de platvisvisserij in de Noordzee, de pelagische visserij in het noordoostelijke deel van de Atlantische oceaan en de demersale visserij in de Keltische Zee en het vvestelijke deel van het Kanaal.

10. Verdere integratie van het visserij- en het milieubeleid

(Punten 19 en 20 van de Conclusies)

De Commissie streeft emaar door een erkende wetenschappelijke instelling een vverkprogramma voor onderzoeksactiviteiten betreffende de biologische gevoigen van de visserij te laten opstellen.

Dc Commissie is op de hoogte van de internationale ontwikkelingen op het gebied van het concept “voorzorgsaanpak”. De Commissie heeft door onder meer ICES, NAFO en NASCO georganiseerde vergaderingen over dit onderwerp bijgewoond. De Commissie is van plan de resultaten van deze vergaderingen te evalueren.

ISSN 0254-1513

COM(98) 326 def.
DOCUMENTEN

NL

03 14 06

Gatalogusnummer : CB-CO-98-333-NL-C

ISBN 92-78-36410-X

Bureau voor officiele publikaties der Europese Gemeenschappen L-2985 Luxemburg

3