Bijlagen bij COM(2001)702 - Effectieve probleemoplossing in de interne markt ("SOLVIT") - Hoofdinhoud
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
dossier | COM(2001)702 - Effectieve probleemoplossing in de interne markt ("SOLVIT"). |
---|---|
document | COM(2001)702 ![]() ![]() |
datum | 27 november 2001 |
[8] Zie SEC(2001)924 en http://www.cc.cec/di/e-commission/docs/sec_2001_0924_en.pdf. en de mededeling "Towards the eCommission - EUROPA 2nd Generation" die op het volgende adres beschikbaar is: http://www.europa.eu.int/comm/dgs/press_communication/pdf/e2g_en.pdf
>RUIMTE VOOR DE TABEL>
>RUIMTE VOOR DE TABEL>
// STAP 2: PARTNERSCHAP
// De Raad moet uiterlijk in juni 2002 een resolutie aannemen die bevestigt dat de coördinatiecentra van de lidstaten de principes inzake het gebruik van SOLVIT, zoals uiteengezet in Aanbeveling van de Commissie, zullen toepassen. In deze resolutie moeten de lidstaten zich ook verplichten om op nationaal niveau voldoende personele en begrotingsmiddelen voor het toenemend aantal zaken beschikbaar te stellen.
De sleutel tot succes is in handen van de lidstaten. // Het on-linenetwerk kan alleen optimaal functioneren als alle lidstaten er gebruik van maken. Het is dan ook van cruciaal belang dat men zich politiek voor SOLVIT inzet. Naar verwachting zijn er voor de lidstaten echter voldoende stimulansen om het noodzakelijke te doen. Alle lidstaten willen dat hun burgers en ondernemingen in Europa succes hebben en nu krijgen zij de beschikking over een gebruiksvriendelijk instrument om hen te helpen wanneer dat nodig is. Het heeft geen zin zich afzijdig te houden, aangezien problemen onopgelost zouden blijven en aanleiding zouden kunnen geven tot rechts- of inbreukprocedures. Een gebrek aan resultaat zou ook in de statistieken te zien zijn. In sommige lidstaten kan het nodig zijn meer middelen voor deze taak uit te trekken. Problemen die nu niet worden opgelost, kosten echter alles bij elkaar opgeteld veel meer dan de ontwikkeling van structuren om ze aan te pakken. De Commissie vertrouwt erop dat de lidstaten zullen beseffen dat de nu van hen verlangde investeringen een multipel rendement zullen opleveren voor onze burgers en ondernemingen.
Er zijn een aantal gemeenschappe lijke principes nodig om van het netwerk een succes te maken. // Aanbeveling van de Commissie moet de lidstaten ertoe aanzetten hun politieke beloften om te zetten in daden (zie figuur 5). Dit is nodig om ervoor te zorgen dat het netwerk is afgestemd op de behoeften van burgers en bedrijven en dat deze voldoende vertrouwen hebben in de toepassing ervan. De lidstaten moeten ervan op aan kunnen dat de coördinatiecentra van andere lidstaten zich evenzeer inspannen als hun eigen centrum.
>RUIMTE VOOR DE TABEL>
// 4. Voorbereiding op de toetreding van nieuwe lidstaten
Wanneer de nieuwe lidstaten toetreden, zal een beproefd netwerk nog belangrijker zijn. // In een grotere Europese Unie zullen er meer mogelijkheden zijn om het Gemeenschapsrecht verkeerd toe te passen, niet alleen omdat de toetreding van nieuwe lidstaten automatisch tot meer grensoverschrijdende transacties leidt, maar ook omdat de nieuwe lidstaten wat de praktische toepassing van het Gemeenschapsrecht betreft in het begin veel te leren zullen hebben en ongetwijfeld fouten zullen maken bij de ontwikkeling van hun administratieve structuren. Het is dan ook heel belangrijk dat zij vanaf het moment van hun toetreding volledig deelnemen aan en partners worden in SOLVIT.
// De kandidaat-lidstaten zijn in het Raadgevend Comité voor de interne markt ook nu al nauw bij discussies over probleemoplossing betrokken. Men heeft hen aangespoord om coördinatiecentra en contactpunten voor burgers en bedrijfsleven op te richten zodat de basis wordt gelegd voor een netwerk, dat bij de toetreding van deze landen met het EU-netwerk kan worden verbonden. Aangezien de eerste lidstaten waarschijnlijk in 2004 zullen toetreden, is spoed vereist, zodat de infrastructuur voor de probleemoplossing ruim op tijd voor de toetreding gereed is en er tijd is om deze uit te testen. De Commissie verzoekt de kandidaat-lidstaten derhalve om hun netwerk van contactpunten in januari 2002 gereed te hebben en om uiterlijk in juni 2002 over volledig operationele coördinatiecentra te beschikken.
De kandidaat lidstaten moeten nu al beginnen samen te werken. // De Commissie stelt voor dat de kandidaat-lidstaten in de fase tussen de oprichting van een netwerk voor probleemoplossing en de toepassing van het Gemeenschapsrecht ten gevolge van de toetreding nauwe banden met elkaar onderhouden, zodat eventuele bilaterale problemen kunnen worden opgelost. De kandidaat-lidstaten moeten ook de gelegenheid hebben om specifieke vraagstukken met betrekking tot de toekomstige uitvoering van het Gemeenschapsrecht naar voren te brengen, met name via een dialoogmechanisme. Tevens moeten zij nauw betrokken zijn bij vergaderingen over het SOLVIT-netwerk, zodat zij kennis en ervaring kunnen opdoen. In het kader van de technische bijstand in de pretoetredingsfase zal de Commissie de kandidaat-lidstaten steunen bij de ontwikkeling van een infrastructuur voor probleemoplossing. Hierbij kan worden gedacht aan twinning of andere projecten waarbij nationale ambtenaren korte tijd worden gedetacheerd om bij de opbouw te helpen.
// 5. Conclusie
Alles draait om vertrouwen ... // De interne markt staat of valt met vertrouwen. De burgers en ondernemingen in Europa moeten vertrouwen hebben in de kwaliteit van het rechtskader waarop de interne markt is gebaseerd en in de doeltreffende uitvoering en handhaving van die wetgeving door de lidstaten. Zij moeten ook gemakkelijk toegang hebben tot informatie, zodat zij hun rechten kunnen uitoefenen. En wanneer zij van de mogelijkheden gebruik maken en er loopt iets mis, dan moet er een doeltreffende en snelle manier zijn om de situatie recht te zetten. Bij elk probleem dat niet wordt opgelost, is er iemand die zijn vertrouwen in de interne markt en de Europese Unie verliest. En uiteindelijk ondervinden wij daar allen de nadelen van.
... bij de concrete invulling van de Unie voor burgers en bedrijfsleven // Het huidige netwerk voor probleemoplossing is niet doeltreffend genoeg. Het aantal opgeloste problemen is te gering en er is te veel tijd mee gemoeid. Het ogenblik is gekomen om dit netwerk een stevigere basis te geven. SOLVIT behelst een aantal wijzigingen, die de probleemoplossing in de interne markt doeltreffender zullen maken. Door in SOLVIT als partners samen te werken, kunnen de instellingen van de Gemeenschap en de lidstaten een belangrijke bijdrage leveren tot een beter functionerende en meer op de praktijk gerichte Unie voor burgers en bedrijfsleven.
// De Commissie verzoekt:
- het Europees Parlement, de Raad, het Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's hun politieke intentie om de mechanismen voor probleemoplossing binnen de interne markt te versterken, te bevestigen door in te stemmen met de algemene aanpak, zoals die in deze mededeling is uiteengezet;
- de Raad en het Europees Parlement hun steun te geven aan de aanbeveling van de Commissie waarin principes voor het gebruik van het SOLVIT-netwerk zijn uiteengezet;
- de Raad een resolutie aan te nemen waarin hij zich politiek verplicht om deze principes ten uitvoer te leggen en waarin elke lidstaat toezegt voldoende personele en begrotingsmiddelen voor dit initiatief beschikbaar te stellen;
- de lidstaten de nodige promotionele maatregelen te treffen om het SOLVIT-netwerk onder de aandacht te brengen van allen die hierbij baat kunnen hebben, dat wil zeggen de burgers en bedrijven.
BIJLAGE 1 Informatieadressen voor burgers en bedrijfsleven
Informatie en advies
Dialoog met burgers en bedrijfsleven
http://europa.eu.int/comm/internal_market/en/update/citizen/ en
http://citizens.eu.int/
Euro Info Centres
http://europa.eu.int/comm/enterprise/networks/eic/eic.html
Euroloketten
http://europa.eu.int/comm/consumers/policy/euroguichets/index_en.html
Telefoondienst "Europe Direct"
http://europa.eu.int/europedirect/nl/about_nl.html en http://europa.eu.int/europedirect/index.html
Alternatieve geschillenbeslechting
FIN-NET
http://europa.eu.int/comm/internal_market/en/finances/consumer/adr.htm
Europees Buitengerechtelijk Netwerk (EB-Net)
http://europa.eu.int/comm/consumers/policy/developments/acce_just/acce_just07_workdoc_en.pdf
On-line alternatieve geschillenbeslechting
http://econfidence.jrc.it/
FINANCIEEL MEMORANDUM BIJ HET BESLUIT
1. BENAMING VAN DE ACTIE: MEDEDELING INZAKE EFFECTIEVE PROBLEEMOPLOSSING IN DE INTERNE MARKT
2. BEGROTINGSPLAATS(EN) + OMSCHRIJVING(EN): Verschillende begrotingsonderdelen voor beleidsuitgaven - algemene cijfers
2.1. Totale toewijzing voor de actie (deel B): miljoen EUR aan VK: 1,235
2.2. Duur: 2001-2003. De maatregel zal in 2003 opnieuw worden onderzocht.
2.3. Meerjarenraming van de uitgaven:
a) Tijdschema vastleggingskredieten/betalingskredieten (financiering uit de begroting) (cf. punt 6.1.1)
in miljoen EUR (tot op 3 decimalen nauwkeurig)
>RUIMTE VOOR DE TABEL>
b) Technische en administratieve bijstand en ondersteuningsuitgaven (cf. punt 6.1.2)
>RUIMTE VOOR DE TABEL>
>RUIMTE VOOR DE TABEL>
c) Financiële gevolgen in verband met de personele middelen en andere huishoudelijke uitgaven (cf. punten 7.2 en 7.3)
>RUIMTE VOOR DE TABEL>
>RUIMTE VOOR DE TABEL>
2.4. Verenigbaarheid met de financiële programmering en de financiële vooruitzichten
|X| Voorstel verenigbaar met de bestaande financiële programmering.
| | Dit voorstel vereist een herprogrammering van de betrokken rubriek van de financiële vooruitzichten.
| | inclusief, in voorkomend geval, een beroep op de bepalingen van het interinstitutioneel akkoord.
2.5. Financiële gevolgen voor de ontvangsten
|X| Geen enkele financiële implicatie (betreft technische aspecten in verband met de tenuitvoerlegging van een maatregel)
OF
| | Financiële gevolgen - Het effect op de ontvangsten is als volgt:
Niet van toepassing
3. BEGROTINGSKENMERKEN
>RUIMTE VOOR DE TABEL>
4. RECHTSGRONDSLAG
Artikel 95 van het EG-Verdrag
5. BESCHRIJVING EN MOTIVERING
5.1. Doel van het communautaire optreden
5.1.1. Doelstellingen
In het kader van het actieprogramma voor de interne markt uit 1997 hebben de lidstaten contactpunten voor het bedrijfsleven, contactpunten voor burgers en nationale coördinatiecentra opgericht. De coördinatiecentra fungeren als communicatiekanaal tussen de lidstaten, zodat snel een pragmatische oplossing kan worden gevonden voor problemen waarmee burgers en bedrijven bij de uitoefening van hun rechten krachtens de internemarktregelgeving te maken hebben.
De mededeling heeft tot doel het bestaande netwerk tussen nationale overheden door een geïntegreerde aanpak te verbeteren. Deze aanpak heeft de naam "SOLVIT" meegekregen. Uiterlijk in juni 2002 moet een interactieve on-linedatabank zijn opgezet. Deze nieuwe databank zal de lidstaten een instrument in handen geven dat gebruiksvriendelijk is, moderne technologie gebruikt en dat voor een zekere mate van groepsdruk zorgt, zodat problemen sneller kunnen worden opgelost.
Een mededeling van de Commissie zal de coördinatiecentra een aantal duidelijke richtsnoeren voor de behandeling van zaken door het netwerk geven. Deze richtsnoeren zullen een aanvulling zijn op de on-linedatabank en zullen de lidstaten de middelen geven om het netwerk te optimaliseren.
Zodra het netwerk operationeel is, moet hieraan op ruime schaal bekendheid worden gegeven. Afgezien van nationale campagnes kan in dit verband ook steun van de Commissie worden overwogen. De correctieve maatregelen tot slot moeten gericht zijn op die gebieden waar zich de meeste problemen voordoen. Daarbij moet worden gestreefd naar wegneming van de onderliggende oorzaken, zodat een herhaling van problemen kan worden voorkomen.
De mededeling heeft de volgende meetbare doelstellingen:
a) verbetering van het percentage problemen dat binnen korte termijn (10 tot 14 weken) naar tevredenheid wordt opgelost;
b) toename van het aantal zaken dat door het netwerk wordt behandeld.
5.1.2. Genomen maatregelen die onder de evaluatie ex ante vallen
De Commissie heeft samen met de lidstaten de werking van het bestaande netwerk geëvalueerd en is daarbij tot de conclusie gekomen dat verbeteringen wenselijk zijn.
Het netwerk bleek vooral op de volgende punten tekort te schieten:
- andere lidstaten reageren traag op vragen en problemen;
- men weet niet goed tot wie men zich in de andere lidstaat moet wenden;
- de vertaling van de documenten kost veel tijd en geld;
- burgers en bedrijven zijn niet goed van het netwerk op de hoogte;
- er zijn te weinig middelen voor probleemoplossing beschikbaar.
De in de mededeling genoemde maatregelen zullen deze tekortkomingen verhelpen.
5.1.3. Naar aanleiding van de evaluatie ex post genomen maatregelen
Niet van toepassing.
5.2. Voorgenomen acties en wijze van financiering uit de begroting
Het uiteindelijke doel van de mededeling is het grotere gemak van de Europese burgers en bedrijven door een snelle en informele oplossing van hun problemen. Alle personen en bedrijven die grensoverschrijdende transacties verrichten kunnen baat hebben bij de mededeling, zowel omdat het netwerk voor probleemoplossing tussen nationale overheden beter zal functioneren alsook omdat de acties bedoeld zijn om een herhaling van de problemen te voorkomen.
De mededeling stelt de volgende maatregelen voor om deze algemene doelstellingen te verwezenlijken:
- oprichting van een databank in combinatie met een beveiligd telecommunicatiesysteem, zodat men binnen het netwerk op doeltreffende wijze met elkaar kan communiceren en de voor de werking ervan benodigde informatie toegankelijk is;
- opstelling van richtsnoeren voor de behandeling van zaken door het netwerk;
- vergaderingen van leden van de coördinatiecentra waarbij deze in het gebruik van de databank worden onderricht en een discussieforum over vragen betreffende de werking van het netwerk;
- ontwikkeling van nationale voorlichtingsstrategieën om het netwerk meer bekendheid te geven onder de doelgroep, aangevuld door promotionele activiteiten op Europees niveau;
- specifieke preventieve acties die zijn gericht op één of een aantal lidstaten en die bestaan uit opleidingsseminars, korte bezoeken, richtsnoeren enzovoort;
- vaststelling van criteria om de prestaties van de coördinatiecentra te meten.
5.3. Tenuitvoerlegging
Actie 1: Oprichting en onderhoud van de databank met beveiligde toegang en regelmatige cursussen voor de coördinatiecentra in de lidstaten, zodat deze over de nodige instrumenten beschikken om problemen op te lossen.
Benodigde middelen: 0,080 miljoen EUR op de begroting 2001, 0,188 miljoen EUR op de begroting 2002, 0,088 miljoen EUR op de begroting 2003.
Actie 2: Samenstelling van informatiemateriaal en opstelling van richtsnoeren en andere documenten.
Benodigde middelen: 0,036 miljoen EUR op de begroting 2002 en 0,1 miljoen EUR op de begroting 2003.
Actie 3: Voorbereiding van een conferentie van een halve dag om op Europees niveau grotere bekendheid te geven aan het SOLVIT-netwerk.
Benodigde middelen: 0,02 miljoen EUR op de begroting 2002.
Actie 4: Ontwikkeling, inrichting en onderhoud van een website over het SOLVIT-netwerk die deel zal uitmaken van de site van de Commissie.
Benodigde middelen: 0,125 miljoen EUR op de begroting 2002.
Actie 5: Financiële steun aan de lidstaten voor de organisatie van voorlichtingsevenementen.
Benodigde middelen: 0,15 miljoen EUR op de begroting 2002.
Actie 6: Organisatie van opleidingsseminars en korte bezoeken ten behoeve van de nationale overheden.
Benodigde middelen: 0,468 miljoen EUR op de begroting 2003.
Er is behoefte aan een nieuwe post voor een hulpfunctionaris (categorie B) die verantwoordelijk zal zijn voor de coördinatie en het dagelijks beheer van de acties 3, 5 en 6.
Actie 7: Technische bijstand bij de opstelling van richtsnoeren of andere documenten.
Benodigde middelen: 0,015 miljoen EUR op de begroting 2003.
Actie 8: Bezoek aan de hoofdsteden in verband met het toezicht op de toepassing in de lidstaten.
Benodigde middelen: 0,091 miljoen EUR op de begroting 2002.
6. FINANCIËLE GEVOLGEN
6.1. Totale financiële gevolgen voor deel B (voor de gehele programmeringsperiode)
6.1.1. Financiering
VK in miljoen EUR (tot op 3 decimalen nauwkeurig)
>RUIMTE VOOR DE TABEL>
6.2. Berekening van de kosten per overwogen maatregel in deel B (voor de gehele programmeringsperiode)
VK in miljoen EUR (tot op 3 decimalen nauwkeurig)
>RUIMTE VOOR DE TABEL>
7. GEVOLGEN VOOR HET PERSONEELSBESTAND EN DE ADMINISTRATIEVE UITGAVEN
7.1. Gevolgen voor de personele middelen
>RUIMTE VOOR DE TABEL>
7.2. Algemene financiële gevolgen in verband met de personele middelen
>RUIMTE VOOR DE TABEL>
De bedragen stemmen overeen met de totale uitgaven gedurende 12 maanden.
7.3. Andere huishoudelijke uitgaven die uit de actie voortvloeien
>RUIMTE VOOR DE TABEL>
De bedragen stemmen overeen met de totale uitgaven gedurende 12 maanden. De effectieve beschikbaarstelling van de vereiste huishoudelijke middelen is afhankelijk van het jaarlijkse besluit van de Commissie betreffende de toewijzing van middelen, rekening houdend met de extra personele en financiële middelen die door de begrotingsautoriteit worden toegekend.
8. TOEZICHT EN EVALUATIE
8.1. Follow-upsysteem
De werking van het verbeterde netwerk zal regelmatig worden gecontroleerd aan de hand van vooraf vastgestelde criteria. De resultaten zullen vanaf november 2003 in het scorebord van de interne markt worden gepubliceerd.
8.2. Procedure en periodiciteit van de voorgeschreven evaluatie
De resultaten die in november 2003 worden gepubliceerd, zullen als basis gebruikt worden om het effect van de actie en de uitvoering ervan te meten. Zij zullen het voornaamste criterium zijn wanneer wordt besloten of de actie moet worden voortgezet.
9. FRAUDEBESTRIJDINGSMAATREGELEN
De regels en procedures voor overheidsopdrachten voor goederen en diensten van de Gemeenschappen zullen strikt worden nageleefd, in overeenstemming met het Financieel Reglement van toepassing op de algemene begroting van de Europese Gemeenschappen, de desbetreffende uitvoeringsverordening en het huishoudelijk reglement.
Kenmerken van de interactive on-linedatabank
>REFERENTIE NAAR EEN GRAFIEK>