Bijlagen bij COM(2006)359 - Haalbaarheid van een lijst van in de EU veroordeelde onderdanen van derde landen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

BIJLAGE

Vragenlijst voor de lidstaten

I. Informatie die op politieniveau wordt verzameld

1. Wanneer u in de loop van een strafrechtelijk onderzoek een persoon aanhoudt, ondervindt u dan vaak moeilijkheden om zijn of haar nationaliteit te bepalen?

(...) ja, in ongeveer (...) % van de gevallen

(...) neen

2. Wanneer u in de loop van een strafrechtelijk onderzoek een persoon aanhoudt, ondervindt u dan doorgaans moeilijkheden om zijn of haar identiteit te bepalen?

(...) ja, in ongeveer (...) % van de gevallen

(...) neen

3. Indien ja, wat zijn de voornaamste redenen?

(...) de persoon bezit geen identiteitsdocumenten

(...) de voorgelegde documenten zijn niet betrouwbaar

(...) de persoon weigert bewijzen in verband met zijn of haar identiteit voor te leggen of is hiertoe niet in staat (bijvoorbeeld vanwege taalproblemen)

(...) andere, namelijk (...)

4. Hoe bepaalt u zijn of haar identiteit?

5. Welke soort(en) biometrische informatie van een aangehouden persoon verzamelt u?

(...) vingerafdrukken

(...) foto's

(...) DNA

(...) andere, namelijk (...)

6. Indien vaststaat dat de aangehouden persoon een onderdaan van een derde land is, dat wil zeggen een niet-EU-onderdaan, contacteert u dan routinematig het derde land teneinde de identiteit van de persoon en verklaringen in verband met zijn of haar persoonlijke omstandigheden te controleren?

(...) ja, in ongeveer (...) % van de gevallen

(...) neen

7. Indien ja, ontvangt u een afdoend antwoord?

(...) ja, in ongeveer (...) % van de gevallen

(...) neen, om de volgende redenen: (...)

8. Is het mogelijk biometrische informatie te verzamelen na het politieel onderzoek of nadat een persoon is veroordeeld?

(...) ja, in de volgende gevallen: (...)

(...) neen

II. Informatie die beschikbaar is na het politieel onderzoek

9. Wordt de informatie over de identiteit van een persoon (met inbegrip van biometrische gegevens) die wordt verzameld na het politieel onderzoek automatisch overgemaakt aan de vervolgingsautoriteiten?

(...) ja

(...) neen

(...) slechts gedeeltelijk, in de volgende gevallen: (...)

10. Zodra een persoon veroordeeld is, wordt de informatie die over zijn of haar identiteit is verzameld in de politiële fase, automatisch overgemaakt aan het strafregister?

(...) ja

(...) neen

(...) slechts gedeeltelijk, in de volgende gevallen: (...)

11. Indien neen:

– zijn er wettelijke vereisten die beletten dat deze informatie wordt overgemaakt?

(...) ja, namelijk (...)

(...) neen

– bevat het strafregister een link of verwijzingen naar het politiedossier, waardoor deze informatie gemakkelijk toegankelijk is?

(...) ja

(...) neen

12. Wanneer u een persoon vervolgt die geen onderdaan is, richt u dan systematisch een verzoek aan het nationale strafregister om te controleren of de persoon reeds is veroordeeld?

(...) ja, in ongeveer (...) % van de gevallen

(...) neen

13. Indien ja, wat zijn de voornaamste problemen?

14. Wanneer de veroordeelde persoon een alias gebruikt, worden gegevens over die alias in het strafregister opgenomen?

(...) ja

(...) neen

15. Indien biometrische gegevens in een bepaalde fase van de procedure worden verzameld, worden zij bewaard in gegevensbestanden waarin opzoekingen mogelijk zijn?

(...) ja

(...) neen

16. Indien ja, zijn deze gegevensbestanden beperkt tot bepaalde soorten misdrijven (bijvoorbeeld zedenmisdrijven)?

(...) ja, namelijk (...) (...)

(...) neen

17. Houdt u statistieken bij over de veroordelingen die op uw grondgebied worden uitgesproken tegen onderdanen van derde landen? Indien ja, verstrek relevante informatie dienaangaande.

[1] Mededeling van de Commissie over de naleving van het Handvest van de grondrechten in wetgevingsvoorstellen van de Commissie - Methodologie voor een systematische en grondige controle, COM(2005) 172 def. van 27 april 2005.

[2] PB C 53 van 3.3.2005, blz. 1.

[3] http://conventions.coe.int/Treaty/Commun/ListeTraites.asp?CM=8&CL=ENG.

[4] Witboek over de uitwisseling van informatie over strafrechtelijke veroordelingen en hun gevolgen in de Europese Unie, COM(2005) 10 def.

[5] COM(2005) 690 def.

[6] Besluit 2005/876/JBZ van de Raad van 21 november 2005 inzake de uitwisseling van gegevens uit het strafregister, PB L 322 van 9.12.2005, blz. 33.

[7] Beschikbaar op verzoek.

[8] In de haalbaarheidsstudie is ervan uitgegaan dat de lijst met het oog op het realiseren van schaalvoordelen moet worden ontwikkeld op basis van het technische platform dat voor SIS II is gebruikt, ofschoon beide systemen verschillend zouden zijn met strikt gescheiden gegevens en toegang. De studie raamt eerst de kosten van een scenario zonder opslag van biometrische gegevens op een bedrag van 4 miljoen EUR en vervolgens die van een scenario met opslag van biometrische gegevens op 2 miljoen EUR extra. De implementatie van zoekmogelijkheden zal extra uitgaven meebrengen.

[9] De mededeling van de Commissie COM(2005) 122 omvat een voorstel voor een besluit van de Raad tot vaststelling van het specifieke programma „Strafrecht” voor de periode 2007-2013 als onderdeel van het algemene programma „Grondrechten en justitie”. Indien dit voorstel wordt aangenomen, biedt het de rechtsgrondslag voor steun uit de EU-begroting voor de ontwikkeling en tenuitvoerlegging van een Europees geautomatiseerd systeem voor de uitwisseling van gegevens inzake strafrechtelijke veroordelingen, die rechtstreekse steun kan omvatten voor de modernisering van de nationale strafregisters.

[10] Voorstel voor een kaderbesluit van de Raad betreffende de uitwisseling van informatie volgens het beschikbaarheidsbeginsel, COM(2005) 490 def. van 12.10.2005.

[11] PB L 50 van 25.2.2003.

[12] COM(2005) 600 def.

[13] Zie voetnoot 8.

--------------------------------------------------