Bijlagen bij COM(2007)14 - Openen van overleg met Fiji op grond van artikel 96 van de Overeenkomst van Cotonou

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

BIJLAGE

De Interim-premier van de Republiek Fiji-eilandenSuvaFiji

ONTWERPBRIEF

Excellentie,

Op 11 december heeft de Raad van de Europese Unie de volgende conclusies aangenomen: " De Raad veroordeelt de militaire machtsovername in Fiji en het verwijderen van de democratisch gekozen regering. Hij betreurt de acties van legerleider Bainimarama, hoofd van de strijdkrachten van de Republiek Fiji, die de premier heeft afgezet en de politieke macht in het land heeft overgenomen.De Raad doet een dringende oproep om de democratie volledig te herstellen en zo spoedig mogelijk een nieuw burgerbestuur te vormen". Ook het Europees Parlement heeft de staatsgreep op 14 december scherp veroordeeld.

Gezien de omstandigheden waaronder de machtswissel in Fiji heeft plaatsgevonden en de politieke organisatievorm die de nieuwe machthebbers hebben gecreëerd, is de EU van oordeel dat de essentiële elementen van de herziene Overeenkomst van Cotonou zijn geschonden. Bovendien meent de EU dat het hier gaat om een "bijzonder dringend geval" in de zin van artikel 96, lid 2, onder b). Daarom is het overeenkomstig artikel 96, lid 1bis, van de herziene Overeenkomst van Cotonou niet nodig alle mogelijkheden van de politieke dialoog als uiteengezet in artikel 8 van de overeenkomst te benutten.

De Europese Unie wenst evenwel formeel overleg met de regering te voeren alvorens passende maatregelen worden genomen. Daarom hebben wij het genoegen uw land namens de Gemeenschap en de lidstaten van de Europese Unie uit te nodigen tot overleg op grond van artikel 96 van de herziene Overeenkomst van Cotonou, teneinde de situatie grondig te analyseren en zo nodig te bepalen welke corrigerende maatregelen vereist zijn.

Van haar kant zal de EU dit overleg in een constructieve en open geest voeren.

Het overleg zou Fiji de mogelijkheid moeten bieden nadere gegevens te verstrekken over de snelle vreedzame terugkeer naar de democratie in het kader van de bestaande wetgeving en onder volledige naleving van de grondwet.

Wij stellen voor dat dit overleg plaatsvindt op een voor beide partijen geschikte datum in de nabije toekomst, in het gebouw van de Raad van de Europese Unie in Brussel.

Hoogachtend,

Voor de Raad Voor de Commissie