Bijlagen bij COM(2008)333 - Aanbeveling van de Commissie aan de Raad de Commissie te machtigen onderhandelingen te voeren met het oog op de opstelling van een internationaal juridisch bindend instrument betreffende maatregelen van de havenstaten om illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij te voorkomen, tegen te gaan en te beëindigen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

BIJLAGE

Onderhandelingsrichtsnoeren

De Commissie voert namens de Gemeenschap onderhandelingen met het oog op de opstelling van een internationaal juridisch bindend instrument betreffende maatregelen van de havenstaten dat erop is gericht IOO-visserij te voorkomen, tegen te gaan en te beëindigen.

De Commissie ziet erop toe dat de tekst van de overeenkomst strookt met het internationale recht, en in het bijzonder met de bepalingen van het Verdrag van de VN inzake het recht van de zee, de VN-Overeenkomst betreffende de instandhouding en het beheer van de grensoverschrijdende en de over grote afstanden trekkende visbestanden en de Overeenkomst om de naleving van de internationale instandhoudings- en beheersmaatregelen door vissersvaartuigen op de volle zee te bevorderen.

De Commissie handelt tevens in overeenstemming met de doelstellingen die door de Gemeenschap worden nagestreefd in het kader van het gemeenschappelijk visserijbeleid, en houdt, voor zover de overeenkomst van belang is voor ontwikkelingslanden, rekening met de beleidslijnen die zijn bepaald in de context van het proces van "beleidscoherentie voor ontwikkeling".

De Commissie ondersteunt de totstandbrenging van een instrument dat de partijen bij dat instrument ertoe verbindt maatregelen vast te stellen om:

- tegen te gaan dat hun havens worden gebruikt door vaartuigen die IOO-visserij bedrijven of ondersteunen;

- vaartuigen te inspecteren die in hun havens aanwezig zijn en vermoedelijk dergelijke visserij hebben bedreven of ondersteund;

- in overeenstemming met het internationale recht voor een passende vervolgactie naar aanleiding van inspecties te zorgen en passende maatregelen te nemen ten aanzien van vaartuigen waarvoor kan worden aangetoond dat zij IOO-visserij hebben bedreven of ondersteund.

De Commissie bevordert de inpassing van de overeenkomst in een geïntegreerde aanpak om IOO-visserij tegen te gaan, te voorkomen en te beëindigen die met name is gebaseerd op internationale maatregelen op het gebied van samenwerking, toezicht en controle die gelden voor de gehele keten van visserij en bijbehorende activiteiten ("van het net tot het bord").

De Commissie ziet erop toe dat de overeenkomst daadwerkelijk tot doel heeft IOO-visserij aan te pakken zonder vaartuigen te discrimineren die vissen met inachtneming van de geldende wet- en regelgeving, verordeningen of instandhoudings- en beheersmaatregelen.

De Commissie steunt het standpunt dat de bepalingen van de overeenkomst minimumnormen dienen te bevatten die voor de partijen bij de overeenkomst geen beletsel vormen om, als havenstaat en in overeenstemming met het internationale recht, strengere maatregelen tegen IOO-visserij vast te stellen.

De Commissie ziet erop toe dat de overeenkomst passende bepalingen bevat die het de Gemeenschap mogelijk maken partij bij de overeenkomst te worden.

De Commissie brengt bij de Raad verslag uit over het resultaat van de onderhandelingen en over de problemen die eventueel tijdens de onderhandelingen rijzen.

[1] Cf. punt 68 van het verslag over de zevenentwintigste zitting van de Visserijcommissie van de FAO (Rome, 5-9 maart 2007): "De dringende noodzaak van een uitgebreid samenstel van maatregelen van de havenstaten erkennend, nam de Visserijcommissie nota van de sterke steun voor het Noorweegse voorstel een nieuw juridisch bindend instrument te ontwikkelen dat is gebaseerd op de modelregeling voor maatregelen van de havenstaten ter bestrijding van IOO-visserij en het internationale actieplan om IOO-visserij te voorkomen, tegen te gaan en te beëindigen. De Visserijcommissie onderschreef het volgende tijdschema: een raadpleging van deskundigen in de tweede helft van 2007 om een ontwerpovereenkomst voor te bereiden en een technische raadpleging in de eerste helft van 2008 om de laatste hand te leggen aan de tekst van het instrument, waarna het instrument wordt voorgelegd aan de Visserijcommissie in haar achtentwintigste zitting in 2009. Veel leden legden er de nadruk op dat het in het nieuwe instrument dient te gaan om minimumnormen voor de havenstaten waarbij er ook flexibiliteit moet zijn om strengere maatregelen te kunnen nemen, en sommige leden beklemtoonden dat het instrument geen afbreuk mag doen aan andere eerder overeengekomen maatregelen, bijvoorbeeld op het gebied van de noodzakelijke capaciteitsvermindering.".