Bijlagen bij COM(2009)562 - Herinvoering van de visumplicht door Canada voor burgers van Tsjechië overeenkomstig artikel 1, lid 4, onder c), van Verordening 539/2001 tot vaststelling van de lijst van derde landen waarvan de onderdanen bij overschrijding van de buitengrenzen in het bezit moeten zijn van een visum en de lijst van derde landen waarvan de onderdanen van die plicht zijn vrijgesteld, gewijzigd bij Verordening 851/2005, wat betreft het wederkerigheidsmechanisme

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

agreement). Deze overeenkomst, die op 5 december 2002 werd ondertekend, is op 29 december 2004 in werking getreden. Op grond van deze overeenkomst moeten asielaanvragers die in Noord-Amerika aankomen, een aanvraag indienen in het eerste veilige land dat zij bereiken, hetzij Canada, hetzij de VS. Het begrip „veilig derde land” moet echter worden onderscheiden van het begrip „veilig land van herkomst”. Een onderdaan van een veilig land van herkomst kan in beginsel niet als vluchteling worden erkend. Dit gegeven sluit echter niet uit dat aanvragen individueel worden onderzocht en vormt dus geen beletsel voor de ontvankelijkheid.

[10] European Union Minorities and Discrimination Survey, Data in focus report, Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten, april 2009 (http://fra.europa.eu/fraWebsite/attachments/EU-MIDIS_ROMA_EN.pdf).