Bijlagen bij COM(2010)135 - Werkprogramma van de Commissie voor 2010 - Een tijd voor daden

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

dossier COM(2010)135 - Werkprogramma van de Commissie voor 2010 - Een tijd voor daden.
document COM(2010)135 NLEN
datum 31 maart 2010
bijlage III). Voorts is de Commissie voornemens een aantal voorstellen in te trekken (bijlage IV).

Uitvoering

De belangrijkste verantwoordelijkheid van de Commissie is ervoor te zorgen dat de EU-wetgeving in de hele Unie ten volle haar doel bereikt. Waar nodig zal de Commissie verder tussenkomen, ook met wetgevende stappen, om de volledige en correcte tenuitvoerlegging van de bestaande wetgeving te waarborgen. De Commissie zal bovendien haar inspanningen opvoeren om de lidstaten te helpen nieuwe wetgeving op een tijdige en correcte manier toe te passen.

Europa aan de man brengen

Europa op een transparante en toegankelijke manier aan de man brengen is een voorwaarde voor deelname van de Europese burger aan het democratische leven van de Unie en om de burger ten volle bewust te maken van de kansen die het EU-beleid hem biedt. Dit is een gedeelde verantwoordelijkheid van alle betrokkenen op diverse niveaus, waarbij de Commissie bereid is haar rol te spelen. Zij zal niet alleen algemene informatie verstrekken en voorlichtingsactiviteiten organiseren, maar zich meer in het bijzonder ook sterk maken voor drie gezamenlijke communicatieprioriteiten: het economische herstel bevorderen en nieuwe groeimogelijkheden bieden; klimaatactie en energie; het Verdrag van Lissabon voor de burger tot realiteit maken.

Het financiële kader van de EU aanpassen ten behoeve van beleidsprioriteiten

De begroting moet de EU in staat stellen de belangrijkste uitdagingen waarvoor Europa staat, aan te gaan en een reële meerwaarde bieden bij de bevordering van de voornaamste beleidsdoelstellingen van de Unie. Als onderdeel van een bredere beleidsvisie zal de Commissie dit jaar een begrotingsevaluatie voorstellen (strategisch initiatief 32) om na te gaan hoe aanpassingen van het evenwicht, de prioriteiten en de procedures van de begroting het grootste voordeel kunnen opleveren voor de Europese belastingbetaler en hoe het proces naar het volgende meerjarige financiële kader vorm kan krijgen.

Binnen de algemene context van de voorbereiding van het volgende meerjarige financiële kader zal de Commissie in de loop van 2010 diepgaande discussies voeren met de belanghebbenden over de richting die het uitgavenbeleid van de EU in de toekomst moet inslaan op essentiële beleidsgebieden als het gemeenschappelijk landbouwbeleid, het cohesiebeleid en het onderzoeksbeleid. Het is de bedoeling de tot dusver geboekte resultaten en de problemen voor de periode na 2013 te evalueren en de mening van de belanghebbenden te kennen over de toekomstige richting van het beleid en de rol van de EU-begroting voor het boeken van effectieve resultaten op deze beleidsgebieden in de hele EU. Hierbij zal worden voortgebouwd op de oriëntaties van de begrotingsevaluatie ter voorbereiding van de voorstellen van de Commissie in 2011 voor het volgende meerjarige financiële kader.

Dit moet een reflectie omvatten over de bestaande instrumenten voor economische ontwikkeling ter voorbereiding van de voorstellen voor het volgende financiële kader, alsook een verkenning van nieuwe methoden om particuliere en openbare investeringen in de EU te mobiliseren, bv. via de Europese Investeringsbank.

Parallel met deze strategische aanpak zal de Commissie verder blijven werken aan de verbetering van een gezond financieel beheer, het kader voor de tenuitvoerlegging vereenvoudigen en in het bijzonder de nadruk leggen op resultaatgerichte EU-uitgaven met een hoge toegevoegde waarde en dito rendement. Er zal verder aandacht worden besteed aan de verbetering en tenuitvoerlegging van krachtige, coherente en kosteneffectieve beheers- en controlesystemen zowel binnen de Commissie als in de lidstaten. De Commissie zal ook verder nadenken over de toekomst van OLAF.

CONCLUSIE: DE TOEKOMST

In het eerste werkprogramma van de nieuwe Commissie worden de ambities en engagementen voor 2010 en daarna uiteengezet. Het werkprogramma behandelt dringende kwesties, zet de beleidslijnen uit om de komende uitdagingen aan te pakken en legt daarmee de basis voor de werkzaamheden in de rest van het mandaat.

Om de dialoog te vergemakkelijken, de voorspelbaarheid te vergroten en de transparantie te waarborgen, worden aan dit werkprogramma de volgende stukken gevoegd:

- een lijst van strategische initiatieven van de Commissie voor uitvoering in 2010 (bijlage I);

- belangrijke voorstellen waarover in 2010 en daarna wordt beraadslaagd, als mogelijke vooruitzichten voor de rest van het mandaat (bijlage II);

- een lijst van vereenvoudigingsvoorstellen en ingetrokken voorstellen (bijlagen III en IV).

De Commissie zal haar werkprogramma elk jaar herzien, nieuwe jaarlijkse strategische initiatieven vaststellen en de meerjarige initiatieven aanpassen waar zulks in het licht van nieuwe omstandigheden, met inbegrip van resultaten uit voorbereidende werkzaamheden en de evaluatie van de tenuitvoerlegging, wenselijk is.

De Commissie zal nu nauw samenwerken met het Europees Parlement en de Raad alsook met de belanghebbenden om een breed draagvlak te verkrijgen voor de algemene aanpak en de individuele initiatieven. De Commissie wenst dat haar werkprogramma een centrale bouwsteen is voor de gemeenschappelijke interinstitutionele programmering als bedoeld in artikel 17, lid 1, van het Verdrag van Lissabon. De Commissie zal een voortdurende dialoog aangaan met de EU-instellingen en de belanghebbenden om het werkprogramma voor 2010 verder te ontwikkelen en uit te voeren.

[1] COM(2010) 2020 van 3.3.2010.

[2] De Europa 2020-strategie omvat zeven van dergelijke kerninitiatieven: "Innovatie-Unie", "Jeugd in beweging", "Een digitale agenda voor Europa", "Efficiënt gebruik van hulpbronnen", "Industriebeleid in een tijd van mondialisering", "Een agenda voor nieuwe vaardigheden en banen" en "Europees platform tegen armoede".