Bijlagen bij SEC(2011)304 - Wijziging van het besluit inzake onderhandelingen over de wijziging van het Protocol inzake zware metalen bij het Verdrag betreffende grensoverschrijdende luchtverontreiniging over lange afstand

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

bijlagen VI en VII) zijn toen buiten het mandaat gehouden in afwachting van nadere informatie over de voortgang van de recentelijk in het kader van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties geopende onderhandelingen over een mondiaal juridisch bindend instrument voor kwik. De WGSR werd gemandateerd om ernaar te streven de onderhandelingen tegen eind 2011 af te ronden.

Op 26 juli 2010 heeft de Raad de Commissie gemachtigd om namens de EU deel te nemen aan de onderhandelingen over de herziening van het protocol. Het besluit van de Raad werd goedgekeurd in het licht van het in december 2009 aan de WGSR verleende mandaat en behelst dus geen machtiging om te onderhandelen over verplichtingen inzake kwikhoudende producten (beschreven in de bijlagen VI en VII). In dat verband is in artikel 1, lid 4, van het besluit van de Raad bepaald dat de Raad in ieder geval de onderhandelingsrichtsnoeren opnieuw kan bezien indien het uitvoerend orgaan zou besluiten het mandaat uit te breiden tot een herziening van bijlage VI, met de daaruit voortvloeiende wijzigingen in andere delen van het protocol en de bijlagen ervan.

Voorts werd de Commissie gemachtigd om namens de EU tot eind 2011 deel te nemen aan de onderhandelingen, overeenkomstig de oorspronkelijke opzet van de onderhandelingen in het kader van het verdrag.

3. Recente ontwikkelingen

Op 17 december 20101 besloot het uitvoerend orgaan van het verdrag de reikwijdte van de onderhandelingen te verruimen tot aspecten van kwikhoudende producten (d.w.z. de bijlagen VI en VII) en daaruit voortvloeiende wijzigingen in andere delen van het protocol. Daarnaast mandateerde het de WGSR om de onderhandelingen voort te zetten met de bedoeling de besprekingen af te ronden en op zijn laatst in 2012 de voorgestelde wijzigingen van het protocol te presenteren. De belangrijkste reden om de reikwijdte te verruimen waren de positieve signalen van bepaalde staten die geen partij bij het verdrag zijn, zoals Belarus en de Russische Federatie, dat wijzigingen van de bijlagen VI en VII voor deze landen belangrijk zouden zijn om toe te treden tot het gewijzigde protocol. In het licht van artikel 1, lid 4, van het besluit van de Raad en overeenkomstig artikel 218, lid 3, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie is het noodzakelijk dat de Commissie de Raad aanbeveelt haar te machtigen om namens de EU ook deel te nemen aan de onderhandelingen over de bovengenoemde aanvullende elementen. Tezelfdertijd wordt in de aanbeveling voorgesteld de termijn van de machtiging aan te passen opdat de Commissie tot eind 2012 aan de onderhandelingen zou kunnen deelnemen.

4. Bestaande bepalingen van de Unie

De onderwerpen van de bijlagen VI (productmaatregelen) en VII (productbeheer) vallen onder wetgeving van de EU. Het gaat onder meer om Richtlijn 98/70/EG van het Europees Parlement en de Raad van 13 oktober 1998 betreffende de kwaliteit van benzine en dieselbrandstof2 en Richtlijn 2006/66/EG van het Europees Parlement en de Raad inzake batterijen en accu's, alsook afgedankte batterijen en accu's3 (als gewijzigd bij Richtlijn 2008/103/EG4).

Maatregelen inzake productbeheer, die thans in bijlage VII zijn opgenomen, vallen onder meer onder Verordening (EG) nr. 1103/20105 inzake vermeldingen op batterijen, Richtlijn 2002/95/EG betreffende beperking van het gebruik van bepaalde gevaarlijke stoffen in elektrische en elektronische apparatuur6, Richtlijn 2002/96/EG betreffende afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA)7 en Richtlijn 2007/51/EG tot wijziging van Richtlijn 76/769/EEG van de Raad wat betreft de beperking van het op de markt brengen van bepaalde kwikhoudende meettoestellen8.

B. AANBEVELING

In het licht van het bovenstaande beveelt de Commissie aan om het besluit van de Raad als volgt te wijzigen:

(a) In artikel 1, lid 1, wordt “2010 en 2011” vervangen door “2011 en 2012”;

(b) Artikel 1, lid 4, wordt vervangen door:

“4. De Raad kan de inhoud van de onderhandelingsrichtsnoeren te allen tijde opnieuw bezien, met name indien er zich in 2011 en 2012 ontwikkelingen voordoen die daartoe aanleiding geven. De Commissie brengt te dien einde regelmatig verslag uit aan de Raad over het verloop van de onderhandelingen.”

(c) Punt 1 van de in de bijlage bij het besluit van de Raad vastgestelde onderhandelingsrichtsnoeren wordt vervangen door:

“1. In het onderhandelingsproces onder auspiciën van de VN-ECE streeft de Commissie ernaar dat de doelstellingen die vallen binnen de reikwijdte van het mandaat dat het uitvoerend orgaan van het Verdrag betreffende grensoverschrijdende luchtverontreiniging over lange afstand op 17 december 2010 aan de Werkgroep strategie en toetsing (WGSR) heeft verleend, worden gehaald, d.w.z.:

“(a) Het voortzetten van de onderhandelingen met de bedoeling de besprekingen af te ronden en de voorgestelde wijzigingen aan het Protocol inzake zware metalen uiterlijk tijdens de dertiende zitting van het uitvoerend orgaan in 2012 te presenteren. Het uitvoerend orgaan van het verdrag heeft de werkgroep verzocht zich te buigen over mogelijke herzieningen van het protocol inzake zware metalen die betrekking hebben op:

(i) als een eerste prioriteit voor elke herziening, mogelijkheden om het aantal bekrachtigingen van het protocol op te voeren, rekening houdend met de opties die door de taskforce zware metalen naar voren zijn geschoven;

(ii) het protocol en de bijlagen I tot en met VII, rekening houdend met opties die door de taskforce zware metalen naar voren zijn geschoven en met de desbetreffende goedgekeurde wijzigingen in het protocol inzake POP's en de voorgestelde wijzigingen in het Protocol van Göteborg, mits zulke herzieningen het opvoeren van het aantal bekrachtigingen niet bemoeilijken;

(iii) mogelijkheden om het protocol beter te kunnen aanpassen aan toekomstige ontwikkelingen, met name door een leidraad op te stellen over aan bijlage III ontleende en eventueel geactualiseerde beste beschikbare technieken”.

(b) Het toespitsen van de onderhandelingen, zoals in 2011 is verzocht, op de voorgestelde wijzigingen die erop zijn gericht het aantal bekrachtigingen op te voeren en de kwesties aan te pakken die ook aan de orde zijn gesteld bij de herziening van het Protocol van Göteborg.

(c) Het in aanmerking nemen van de werkzaamheden van de intergouvernementele onderhandelingscommissie onder auspiciën van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties wanneer wordt gekeken naar voorstellen voor wijzigingen van de bijlagen VI en VII inzake kwikhoudende producten (op basis van het voorstel van de Europese Unie en de werkzaamheden van de taskforce zware metalen) aangezien deze intergouvernementele onderhandelingscommissie werkt aan een juridisch bindend mondiaal instrument om kwik en kwikhoudende producten aan te pakken.”


1Verslag van de achtentwintigste zitting van het uitvoerend orgaan van het verdrag (sectie VI B).

2PB L 350 van 28.12.1998, blz. 58.

3PB L 266 van 26.9.2006, blz. 1.

4PB L 327 van 5.12.2008, blz. 7.

5PB L 313 van 30.11.2010, blz. 3.

6PB L 37 van 13.2.2003, blz. 19.

7PB L 37 van 13.2.2003, blz. 24.

8PB L 257 van 3.10.2007, blz. 13.

NL NL