Bijlagen bij SEC(2000)1953 - Effect van de veranderingen in de euro/dollarpariteit op de uitgaven van het EOGFL-Garantie voor het begrotingsjaar 2000 - Begrotingsjaar 2000

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

bijlage bevat een gedetailleerde berekening van de extra besparingen. Per hoofdstuk ziet de verdeling er als volgt uit:

B1-10 : Akkerbouwgewassen (granen)

B1-11 : Suiker

B1-13 : Katoen

B1-18 : Andere plantaardige sectoren

B1-30 : Niet in bijlage I vermelde producten

(granen, suiker, rijst)

B1-32 : Eilanden en perifere gebieden // 371 miljoen EUR

48 miljoen EUR

44 miljoen EUR

6 miljoen EUR

35 miljoen EUR

7 miljoen EUR

TOTAL // 510 miljoen EUR [7]

[7] Door de afronding kan de optelling van de afzonderlijke bedragen afwijken van het totaal.

Voor de overige sectoren, in het bijzonder voor dierlijke producten, zij opgemerkt dat, evenals vorig jaar, voor de opstelling van de begroting niet uitgegaan is van wereldmarktprijzen in dollars. Bijgevolg hoeft geen rekening te worden gehouden met het effect van de koersschommeling van de dollar op de restituties of steunbedragen in deze sectoren.

Aangezien de besparingen in 2000 (510 miljoen EUR) boven de franchise van 200 miljoen EUR liggen moet op grond van artikel 11 van Verordening (EG) nr. 2040/2000 310 miljoen EUR naar de monetaire reserve (hoofdstuk B1-60) worden overgeboekt. In vergelijking met de vorige jaren ligt de besteding van de kredieten voor de titels B1-1 tot en met B1-3 van het EOGFL-Garantie voor het begrotingsjaar 2000 veel dichter bij de uitgetrokken middelen. In totaal zijn er wel voldoende middelen beschikbaar voor een overboeking naar de monetaire reserve, maar pas nadat de lidstaten gedetailleerde gegevens over de besteding per begrotingsonderdeel hebben verschaft, kan precies worden bepaald waar deze middelen beschikbaar zijn. Nadat is uitgemaakt dat de nodige kredieten in de afzonderlijke begrotingsonderdelen van het EOGFL-Garantie beschikbaar zijn, zal de Commissie een voorstel bij de Begrotingsautoriteit indienen om deze kredieten naar de monetaire reserve over te boeken.


BIJLAGE - Effect van de verandering in de euro/dollarpariteit op de uitgaven van het EOGFL-Garantie: begrotingsjaar 2000

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

N.B. : Op basis van de gegevens van de tabel zou een verandering van de euro/dollarpariteit met 10% een verandering van de uitgaven van 506 mln betekenen.

(1) Na aftrek van de met heffing of met nulrestitutie uitgevoerde hoeveelheden.


TOELICHTING BIJ DE BIJLAGE

In kolom (a) van de tabellen zijn alle begrotingsonderdelen opgenomen waarvoor een verandering van de waarde van de dollar uitdrukkelijk en rechtstreeks consequenties heeft.

In kolom (b) staan voor de betrokken periode de geraamde gemiddelde wereldmarktprijzen in dollar.

Zij komen overeen met hetzij de gemiddelde verkoopprijzen bij uitvoer van communautaire producten, hetzij de voor de berekening van de verschillende steunbedragen in aanmerking genomen prijzen.

Op die prijzen wordt een aanpassingscoëfficiënt [kolom (c)] toegepast die het gewicht aangeeft van de voor de bepaling van een steun- of restitutiebedrag in aanmerking genomen wereldmarktprijs. De wereldmarktprijs van maïs wordt bijvoorbeeld bij de bepaling van het bedrag van de restitutie voor de productie van zetmeel met 1,6 vermenigvuldigd.

In kolom (d) staan de gemiddelde wereldmarktprijzen in dollar, gecorrigeerd aan de hand van de aanpassingscoëfficiënt.

In kolom (e) staat de geconstateerde gemiddelde pariteit euro/dollar, die per begrotingsonderdeel is vastgesteld aan de hand van een weging waarbij rekening gehouden wordt met de seizoengebonden omvang van de met restituties uitgevoerde hoeveelheden of de hoeveelheden waarvoor interne steun wordt toegekend.

In de kolommen (f) en (g) zijn de gecorrigeerde wereldmarktprijzen in euro omgerekend enerzijds met de begrotingskoers (1 EUR = 1,12 $) en anderzijds met de gemiddelde gewogen geconstateerde koers [kolom (e)].

Het effect per eenheid van de pariteitsschommelingen is in euro per ton aangegeven in kolom (h). Dit bedrag per eenheid, vermenigvuldigd met de geraamde hoeveelheden [kolom (i)] waarvoor in de betrokken periode steun of restitutie is betaald, geeft de consequenties aan in miljoenen landbouweuro [kolom (j)] en miljoenen begrotingseuro [kolom (l)].