Bijlagen bij COM(2012)578 - Gebruik van melkzuur voor de terugdringing van microbiologische oppervlaktecontaminatie van runderkarkassen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

BIJLAGE

Deel I – Voorwaarden voor het gebruik van melkzuur voor de terugdringing van oppervlaktecontaminatie van hele of halve karkassen of kwartieren van runderen op het niveau van het slachthuis

1. Melkzuuroplossingen mogen uitsluitend worden vervaardigd van melkzuur dat voldoet aan de specificaties vervat in Verordening (EU) nr. 231/2012.

2. Melkzuuroplossingen:

a) mogen alleen worden toegepast op hele of halve karkassen of kwartieren van vlees van als huisdier gehouden runderen (met inbegrip van de soorten Bubalus en Bison) op het niveau van het slachthuis;

b) mogen alleen worden toegepast door verstuiving of verneveling met een melkzuuroplossing van 2 % tot 5 % in drinkwater bij temperaturen van maximaal 55°C;

c) moeten worden toegepast onder beheerste en controleerbare voorwaarden die zijn geïntegreerd in een op HACCP gebaseerd beheersysteem, met inbegrip van ten minste de criteria van deel II.

3. Melkzuuroplossingen mogen niet worden toegepast op karkassen die zichtbaar verontreinigd zijn met uitwerpselen.

4. De toepassing van melkzuuroplossingen mag niet leiden tot onomkeerbare fysieke verandering van het vlees.

Deel II – Minimale HACCP-criteria en controleparameters

1. De bemonstering van de karkassen ter beoordeling van de naleving van de microbiologische criteria in de zin van Verordening (EG) nr. 2073/2005 wordt uitgevoerd voorafgaand aan de toepassing van melkzuuroplossingen op de hele of halve karkassen of kwartieren..

2. Het melkzuurgehalte gedurende de behandeling moet, als onderdeel van het HACCP-plan, worden geverifieerd aan de hand van periodieke monitoring en worden gedocumenteerd en geregistreerd.

3. De temperatuur van de melkzuuroplossing gedurende de behandeling moet, als onderdeel van het HACCP-plan, constant worden gecontroleerd door instrumentele metingen en worden gedocumenteerd en geregistreerd.

Deel III – informatie over de behandeling

Exploitanten van levensmiddelenbedrijven die een slachthuis beheren waar melkzuuroplossingen worden gebruikt voor de terugdringing van microbiële oppervlaktecontaminatie van hele of halve karkassen of kwartieren, stellen de exploitant van het levensmiddelenbedrijf die de behandelde hele of halve karkassen of kwartieren op de hoogte van dit gebruik. Deze informatie wordt schriftelijk vastgelegd.

[1]               PB L 139 van 30.4.2004, blz. 55.

[2]               PB L 139 van 30.4.2004, blz. 1.

[3]               PB L 338 van 22.12.2005, blz. 1.

[4]               EFSA Journal 2011; 9(7):2317.

[5]               PB L 83 van 22.3.2012, blz. 1.