Bijlagen bij COM(2014)306 - Evaluatie en bijwerken eerste Uitvoeringsplan EG overeenkomstig artikel 8, lid4 van Verordening nr. 850/2004 betreffende persistente organische verontreinigende stoffen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

bijlage bij dit verslag bijgevoegd.

Samenvatting van het begeleidende werkdocument van de diensten van de Commissie

Het voorwoord bij het begeleidende werkdocument van de diensten van de Commissie geeft een overzicht van het internationaal wetgevingskader waarin de POP-verordening van toepassing is, waaronder een samenvatting van het VN/ECE-protocol inzake POP's en het verdrag van Stockholm.

In deel 1 van het werkdocument wordt de status quo uiteengezet van hoe de EU haar verplichtingen als een partij bij de hierboven vermelde internationale kaders uitvoert. Het geeft een beschrijving van de relevante bestaande EU-wetgeving (waaronder de POP-verordening, Reach[7] en de CLP-verordening[8]) en van de ondersteunende financiële uitvoeringsinstrumenten. Om een zo volledig mogelijk beeld te verkrijgen, geeft deel 1 ook een algemene beoordeling van de POP's, aangaande hun productie, gebruik, het in de handel brengen ervan, en bestaande voorraden en de verontreiniging van de afvalstroom.

Deel 2 van het werkdocument bevat een diepteanalyse van elke individuele verplichting uit hoofde van het verdrag van Stockholm die invloed heeft op de manier waarop de EU de POP's aanpakt. Na deze analyse heeft de Commissie 26 technische maatregelen vastgesteld om de verplichtingen van de EU krachtens het verdrag van Stockholm beter uit te voeren.

[1] PB L 229 van 29.6.2004, blz. 5.

[2] Het Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen, 22 mei 2001.

[3] Het protocol van de VN/ECE (Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties) inzake persistente organische verontreinigende stoffen bij het Verdrag van 1979 betreffende grensoverschrijdende luchtverontreiniging over lange afstand.

[4] SEC(2007) 341.

[5] Idem 3.

[6] SWD(2014) 172.

[7] Verordening (EG) nr. 1907/2006 inzake de registratie en beoordeling van en de autorisatie en beperkingen ten aanzien van chemische stoffen (REACH).

[8] Verordening (EG) nr. 1272/2008 inzake de indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels.