Bijlagen bij COM(2016)580 - Beweringen over producten op basis van gemeenschappelijke criteria bij cosmetica

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Bijlage I bij de richtsnoeren geeft een gedetailleerde beschrijving van de gemeenschappelijke criteria zoals vastgesteld in de claimsverordening, met inbegrip van illustratieve en niet-exhaustieve voorbeelden van beweringen. Bijlage II bevat beste praktijken die specifiek betrekking hebben op het soort bewijsmateriaal dat wordt gebruikt ter rechtvaardiging van de beweringen over cosmetische producten.
(7) Zie ook punt 3.3.3 betreffende de uitvoering/toepassing van Richtlijn 2005/29/EG inzake oneerlijke handelspraktijken (SEC(2009), 1666 final, blz. 54).
(8) Het pakket voor betere regelgeving van de Europese Commissie, 13.04.2016: http://ec.europa.eu/smart-regulation/index_nl.htm
(9) https://ec.europa.eu/digital-agenda/best-practice-principles-better-self-and-co-regulation
(10) https://www.cosmeticseurope.eu/publications-cosmetics-europe-association/guidelines.html?view=item&id=87
(11) Cosmetics Europe and the European Advertising Standards Alliance: Cosmetics Advertising Audit, 2015.
(12) Zoals de handleiding inzake het toepassingsgebied van de cosmeticaverordening (Verordening (EG) nr. 1223/2009 (artikel 2, lid 1, onder a), versie 1.0 (november 2013) of de toelichting inzake de afbakening tussen de richtlijn inzake cosmeticaproducten (76/768/EG) en de richtlijn inzake geneesmiddelen (2001/83/EG); http://ec.europa.eu/growth/sectors/cosmetics/products/borderline-products/index_en.htm
(13) Zie overweging 7 van de UCPD evenals punt 1.6 van de richtsnoeren van de Commissie inzake de uitvoering/toepassing van de UCPD (SEC(2009), 1666 final, blz. 12).
(14) Het Rapid Alert System (RAPEX) maakt het mogelijk voor 31 Europese landen en de Commissie om snel informatie uit te wisselen over gevaarlijke non-foodproducten die een risico inhouden voor de gezondheid en de veiligheid van de consument: http://ec.europa.eu/consumers/consumers_safety/safety_products/rapex/index_en.htm.
(15) Cosmetische producten zijn alle stoffen of mengsels die bestemd zijn om in aanraking te worden gebracht met de delen van het menselijke lichaamsoppervlak (opperhuid, beharing, haar, nagels, lippen en uitwendige geslachtsorganen) of met de tanden en kiezen en de mondslijmvliezen, met het uitsluitende of hoofdzakelijke oogmerk deze te reinigen, te parfumeren, het uiterlijk ervan te wijzigen en/of voornoemde lichaamsdelen te beschermen of in goede staat te houden of lichaamsgeuren te corrigeren.