Bijlagen bij COM(2007)671 - Aroma's en bepaalde voedselingrediënten met aromatiserende eigenschappen voor gebruik in of op levensmiddelen en tot wijziging van Verordening 1576/89, Verordening 1601/91, Verordening (EG) nr. 2232/96 en richtlijn 2000/13/EG (door de Commissie overeenkomstig artikel 250, lid 2 van het EG-verdrag ingediend)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

BIJLAGE I

Communautaire lijst van voor gebruik in en op levensmiddelen goedgekeurde aroma's en uitgangsmaterialen

BIJLAGE II

Lijst van traditionele levensmiddelenbereidingswijzen door middel waarvan natuurlijke aromastoffen en natuurlijke aromatiserende preparaten worden verkregen

Hakken | Omhullen |

Koken, bakken, braden (tot maximaal 240 °C) | Koelen |

Snijden | Distillatie/rectificatie |

Drogen | Emulgatie |

Verdampen | Extractie, met inbegrip van vloeistofextractie |

Gisten | Filteren |

Malen | Verhitten |

Infusie | Maceratie |

Microbiologische procédés | Mengen |

Pellen | Percoleren |

Persen | Diepvriezen/bevriezen |

Roosteren/grillen | Uitknijpen |

Weken |

BIJLAGE III

Aanwezigheid van bepaalde stoffen

Deel A: Stoffen die niet als zodanig aan levensmiddelen mogen worden toegevoegd

Agarinezuur

Capsaïcine

Hypericine

Bèta-asaron

1-Allyl-4-methoxybenzeen

Waterstofcyanide

Menthofuran

4-Allyl-1,2-dimethoxybenzeen

Pulegon

Quassine

1-Allyl-3,4-methyleendioxy-benzeen, safrool

Teucrin A

Thujon (alfa- en bèta-)

Deel B: Maximumgehalten aan bepaalde stoffen, die van nature aanwezig zijn in aroma's en voedselingrediënten met aromatiserende eigenschappen, in bepaalde samengestelde levensmiddelen waaraan aroma's en/of voedselingrediënten met aromatiserende eigenschappen zijn toegevoegd

Naam van de stof | Samengestelde levensmiddelen waarin een beperking aan de aanwezigheid van de stof is gesteld | Maximumgehalte [mg/kg] |

Bèta-asaron | Alcoholhoudende dranken | 1,0 |

1-Allyl-4-methoxybenzeen | Zuivelproducten Verwerkt(e) fruit, groenten (m.i.v. paddestoelen, zwammen, wortels, knollen, peulvruchten en leguminosen), noten en zaden Visproducten Niet-alcoholhoudende dranken | 50 50 50 10 |

Waterstofcyanide | Noga, marsepein of vervangingsmiddelen ervan of soortgelijke producten Ingeblikte steenvruchten Alcoholhoudende dranken | 50 5 35 |

Menthofuran | Snoepwaren met munt/pepermunt, met uitzondering van zeer kleine snoepjes (ademverfrissers) Zeer kleine snoepjes (ademverfrissers)[18] Kauwgom Alcoholhoudende dranken met munt/pepermunt | 500 3 000 1 000 200 |

4-Allyl-1,2-dimethoxybenzeen | Zuivelproducten Vlees en vleesproducten, m.i.v. pluimvee en wild Vis en visproducten Soepen en sauzen Kant-en-klare hapjes Niet-alcoholhoudende dranken | 20 15 10 60 20 1 |

Pulegon | Snoepwaren met munt/pepermunt, met uitzondering van zeer kleine snoepjes (ademverfrissers) Zeer kleine snoepjes (ademverfrissers)18 Kauwgom Niet-alcoholhoudende dranken met munt/pepermunt Alcoholhoudende dranken met munt/pepermunt | 250 2 000 350 20 100 |

Quassine | Niet-alcoholhoudende dranken Bakkerijproducten Alcoholhoudende dranken | 0,5 1 1,5 |

1-Allyl-3,4-methyleendioxy-benzeen, safrool | Vlees en vleesproducten, m.i.v. pluimvee en wild Vis en visproducten Soepen en sauzen Niet-alcoholhoudende dranken | 15 15 25 1 |

Teucrin A | Alcoholhoudende dranken | 2 |

Thujon (alfa- en bèta-) | Alcoholhoudende dranken, met uitzondering van dranken die van Artemisia-soorten zijn geproduceerd Alcoholhoudende dranken die van Artemisia-soorten zijn geproduceerd | 10 35 |

BIJLAGE IV

Lijst van uitgangsmaterialen waaraan beperkingen zijn gesteld ten aanzien van het gebruik ervan bij de productie van aroma's en voedselingrediënten met aromatiserende eigenschappen

Deel A: Uitgangsmaterialen die niet voor de productie van aroma's en voedselingrediënten met aromatiserende eigenschappen mogen worden gebruikt

Uitgangsmateriaal |

Wetenschappelijke naam | Gewone naam |

Tetraploïde vorm van Acorus calamus | Tetraploïde vorm van kalmoes |

Deel B: Voorwaarden voor het gebruik van aroma's en voedselingrediënten met aromatiserende eigenschappen die van bepaalde uitgangsmaterialen geproduceerd zijn

Uitgangsmateriaal | Gebruiksvoorwaarden |

Wetenschappelijke naam | Gewone naam |

Quassia amara L. en Picrasma excelsa (Sw) | Quassia | Aroma's en voedselingrediënten met aromatiserende eigenschappen die van het uitgangsmateriaal zijn geproduceerd mogen alleen worden gebruikt voor de productie van dranken en bakkerijproducten. |

Laricifomes officinalis (Vill.: Fr) Kotl. et Pouz of Fomes officinalis | Larikszwam | Aroma's en voedselingrediënten met aromatiserende eigenschappen die van het uitgangsmateriaal zijn geproduceerd mogen alleen worden gebruikt voor de productie van alcoholhoudende dranken. |

Hypericum perforatum | Sint-janskruid |

Teucrium chamaedrys | Echte gamander |

BIJLAGE V

Productievoorwaarden van via een thermisch procédé verkregen aroma's en maximumgehalten aan ongewenste stoffen in via een thermisch procédé verkregen aroma's

Deel A: Productievoorwaarden:

a) De temperatuur van de producten mag tijdens het procédé niet meer dan 180 °C bedragen.

b) Het thermische procédé mag niet langer dan 15 minuten bij 180 °C duren; bij lagere temperaturen kan het dienovereenkomstig worden verlengd, d.w.z. door de verhittingstijd bij iedere daling van de temperatuur met 10 °C te verdubbelen tot maximaal 12 uur.

c) De pH-waarde mag tijdens het procédé niet meer dan 8,0 bedragen.

Deel B: Maximumgehalten aan bepaalde stoffen

Stof | Maximumgehalte µg / kg |

2-Amino-3,4,8-trimethylimidazo[4,5-f]chuinoxaline (4,8-DiMeIQx) | 50 |

2-Amino-1-methyl-6-fenylimidazo[4,5-b]pyridine (PhIP) | 50 |

[1] PB C [...] van [...], blz. [...].

[2] PB C 168 van 20.7.2007, blz. 34.

[3] PB L 184 van 15.7.1988, blz. 61. Richtlijn laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 1882/2003 van het Europees Parlement en de Raad (PB L 284 van 31.10.2003, blz. 1).

[4] PB L 184 van 15.7.1988, blz. 67.

[5] PB L 42 van 15.2.1991, blz. 25.

[6] http://europa.eu.int/comm/food/food/chemicalsafety/flavouring/scientificadvice_en.htm.

[7] PB L 31 van 1.2.2002, blz. 1. Verordening laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 1642/2003 (PB L 245 van 29.9.2003, blz. 4).

[8] PB L […] van […], blz. […].

[9] PB L 299 van 23.11.1996, blz. 1. Verordening laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 1882/2003 (PB L 284 van 31.10.2003, blz. 1).

[10] PB L 309 van 26.11.2003, blz. 1.

[11] PB L 268 van 18.10.2003, blz. 1.

[12] PB L 109 van 6.5.2000, blz. 29. Richtlijn laatstelijk gewijzigd bij Richtlijn 2003/89/EG (PB L 308 van 25.11.2003, blz. 15).

[13] PB L 184 van 17.7.1999, blz. 23. Besluit gewijzigd bij Besluit 2006/512/EG (PB L 200 van 22.7.2006, blz. 11).

[14] PB L 165 van 30.4.2004, blz. 1. Rectificatie in PB L 191 van 28.5.2004, blz. 1.

[15] PB L 160 van 12.6.1989, blz. 1. Verordening laatstelijk gewijzigd bij de Toetredingsakte van 2003.

[16] PB L 149 van 14.6.1991, blz. 1. Verordening laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 1882/2003.

[17] PB C [...] van [...], blz. [...].

[18] Snoepgoed met een intensieve smaak; gewicht per snoepje niet meer dan 1 g.