Bijlagen bij COM(2008)142 - Gemeenschappelijk standpunt van de Raad met het oog op de aanneming van een Verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende aroma's en bepaalde voedselingrediënten met aromatiserende eigenschappen voor gebruik in of op levensmiddelen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

bijlage III, deel A, blijven aloïne en cumarine opgenomen in de lijst van stoffen die niet als zodanig aan levensmiddelen mogen worden toegevoegd, zoals reeds vastgesteld in de bestaande wetgeving. Het wetenschappelijk onderzoek naar de mogelijke carcinogeniciteit van aloïne loopt nog en de vrees bestaat dat de blootstelling aan cumarine via het gebruik van levensmiddeleningrediënten met aromatiserende eigenschappen (kaneel) reeds te hoog zou kunnen zijn.

Bijlage III, deel B:

- Ter wille van de evenredigheid is in de titel verduidelijkt dat de maximumgehalten niet gelden voor samengestelde levensmiddelen die op dezelfde locatie worden bereid en geconsumeerd (restaurants), geen toegevoegde aroma's bevatten en alleen kruiden en specerijen als levensmiddeleningrediënten met aromatiserende eigenschappen bevatten.

- Er zijn maximumgehalten voor cumarine in bepaalde categorieën levensmiddelen ingevoerd.

- Het maximumgehalte voor teucrin A in alcoholhoudende dranken is verhoogd van 2 tot 5 mg/kg in gedistilleerde dranken met bittere smaak en likeuren met bittere smaak. Deze wijziging is aangebracht op verzoek van Italië dat zich zorgen maakte over sommige plaatselijke traditionele dranken in Italië, die anders niet langer op de markt konden blijven. De Commissie kan deze verhoging aanvaarden, aangezien deze gedistilleerde dranken een beperkt effect zullen hebben op de totale blootstelling aan teucrin A.

Belangrijkste problemen bij de vaststelling van het gemeenschappelijk standpunt

Richtlijn 88/388/EEG stelt maximumgehalten voor cumarine in levensmiddelen vast. De Commissie heeft de in de voorgestelde nieuwe verordening vastgestelde maximumgehalten voor cumarine niet gehandhaafd, omdat de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) in haar advies over cumarine van 6 oktober 2004 had geconcludeerd dat de inname van de stof geen probleem vormde, gezien de toelaatbare dagelijkse inname. Nieuwe analytische gegevens uit Duitsland hebben aangetoond dat de feitelijke gehalten in bepaalde levensmiddelen waaraan kaneel is toegevoegd, veel hoger zijn dan de huidige maximumgehalten en dat de toelaatbare dagelijkse inname (TDI) waarschijnlijk zou worden overschreden. Duitsland heeft daarom verzocht de maximumgehalten opnieuw in te voeren.

De lidstaten waren het daarmee eens. Er was echter een probleem met traditionele kaneelbevattende producten die door te stringente gehalten zouden kunnen worden getroffen. De Commissie heeft twee technische vergaderingen met deskundigen van de lidstaten georganiseerd en na afloop van dit overleg zijn mogelijke maximumgehalten geïdentificeerd.

Verder is sinds de goedkeuring van het advies van de EFSA in oktober 2004 aanvullende wetenschappelijke informatie beschikbaar gekomen, die pleit voor een herziening van de TDI. De Commissie heeft de EFSA daarom gevraagd om deze informatie te beoordelen. De conclusies van de aanvullende beoordeling van de EFSA worden in mei 2008 verwacht. De Raad heeft intussen maximumgehalten vastgesteld die in het licht van deze conclusies opnieuw zullen worden bekeken en daarom is een gezamenlijke verklaring van de Raad en de Commissie opgesteld.

CONCLUSIES/ALGEMENE OPMERKINGEN OVER HET GEMEENSCHAPPELIJK STANDPUNT

De Commissie is van mening dat het gemeenschappelijk standpunt volledig recht doet aan de sleutelelementen van haar oorspronkelijk voorstel en de geest van veel in eerste lezing door het Europees Parlement aangebrachte amendementen.

De Commissie steunt daarom het door de Raad unaniem goedgekeurde gemeenschappelijk standpunt.

VERKLARING

Naar aanleiding van de discussie over cumarine (zie 3.4) is bij het gemeenschappelijk standpunt de volgende gezamenlijk verklaring gevoegd:

De Raad en de Commissie zeggen toe de voor cumarine in bijlage III B vermelde maximumgehalten te heroverwegen zodra het (in de eerste helft van 2008 verwachte) advies van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid beschikbaar is.

Daartoe verzoekt de Raad de Commissie nadat de Autoriteit advies heeft uitgebracht, onverwijld een deskundigenvergadering te beleggen voor de bespreking van de technische aspecten.