Bijlagen bij COM(2010)124 - Mededeling aan het EP over het Raadsstandpunt inzake een Verordening betreffende nieuwe voedingsmiddelen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

BIJLAGE

Verklaring van de Commissie

In zijn politiek akkoord van juni 2009 was de Raad van oordeel dat de aanpassing van de definitie van technisch vervaardigde nanomaterialen aan de wetenschappelijke en technische vooruitgang, en aan de definities die vervolgens op internationaal niveau zijn goedgekeurd, dient plaats te vinden overeenkomstig de regelgevingsprocedure met toetsing. In het huidige standpunt van de Raad in eerste lezing wordt de aanpassing van deze definitie beperkt tot de aanneming van verdere criteria ter verduidelijking ervan.

Deze wijziging houdt in eerste instantie in dat de definitie zelf enkel zal kunnen worden aangepast via de gewone wetgevingsprocedure. De Commissie is tegen deze beperking aangezien de definitie daardoor geen afspiegeling kan vormen van de beste stand van de wetenschap, hetgeen negatieve gevolgen zou hebben voor de innovatie in de levensmiddelenindustrie.

Voorts is de Commissie ertegen dat verdere criteria ter verduidelijking van definities worden aangenomen door middel van uitvoeringshandelingen overeenkomstig artikel 291 VWEU. De Commissie is van oordeel dat door de aanneming van deze criteria niet-essentiële onderdelen van de verordening worden aangevuld en dat zij derhalve moeten worden aangenomen door middel van gedelegeerde handelingen overeenkomstig artikel 290 VWEU. Dit geldt voor de definities die zijn vastgesteld in artikel 3, lid 2, onder a), i) tot en met iv), betreffende subcategorieën nieuwe voedingsmiddelen, voor artikel 3, lid 2, onder c), betreffende technisch vervaardigde nanomaterialen en voor artikel 3, lid 2, onder d) en e), betreffende traditionele levensmiddelen uit een derde land.

[1] Verklaring van de Commissie in de Raad van 15 maart 2010.