Bijlagen bij COM(2016)762 - Tenuitvoerlegging van Richtlijn 2009/81/EG inzake aanbestedingen op het gebied van defensie en veiligheid, om te voldoen aan artikel 73, lid 2 van die richtlijn

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

bijlage III van het werkdocument.
(3) Dit zijn de algemene overheidsuitgaven voor militaire verdediging, bestaande uit bruto-investeringen in vaste activa en intermediair verbruik, ongeacht of de richtlijn juridisch gezien van toepassing is op bepaalde aankopen. Zie deel 2.1.1. van het werkdocument voor meer informatie hierover.
(4) Zie deel 5.1.2. van het werkdocument voor meer informatie hierover.
(5) Aangezien een aanzienlijk deel van de aankondigingen van gegunde opdrachten niet de uiteindelijke opdrachtwaarde vermelden, is 30,85 miljard EUR de laagste waarde van alle gegunde opdrachten in het kader van de richtlijn. Indien de ontbrekende informatie wordt toegerekend met behulp van de gemiddelde opdrachtwaarden, loopt deze waarde volgens de ramingen op tot ongeveer 34,55 miljard EUR.
(6) Deze landen hebben een aantal aankondigingen van gegunde defensiegerelateerde opdrachten in het kader van de civiele aanbestedingsrichtlijnen bekendgemaakt. Zie deel 5.3.1.1. van het werkdocument voor meer informatie hierover.
(7) Dit omvat de opdrachten die in het PB/TED in het kader van de civiele aanbestedingsrichtlijnen zijn bekendgemaakt en opdrachten die op het elektronisch prikbord van het Europees Defensieagentschap (EDA) zijn bekendgemaakt.
(8) Zie deel 6.1.2. van het werkdocument voor meer informatie hierover.
(9) Het meest opvallende voorbeeld is de door de Duitse autoriteiten in juli 2015 gepubliceerde aankondiging van een opdracht voor de aanschaf van multifunctionele gevechtsschepen.
(10) Het percentage van "directe grensoverschrijdende aanbestedingen" in het kader van de civiele aanbestedingsrichtlijnen tussen 2007 en 2009 bedroeg 3,5 % in waardetermen.
(11) De SIPRI Top 100 van wapenproducenten en militaire dienstverleners in de wereld, met uitzondering van China, december 2015, http://books.sipri.org/files/FS/SIPRIFS1512.pdf .
(12) Het jaarlijkse verslag over "Offsets in Defense Trade", https://www.bis.doc.gov/index.php/other-areas/strategic-industries-and-economic-security-sies/offsets-in-defense-trade . Zie deel 6.1.1.4. van het werkdocument voor meer informatie hierover.
(13) Zie deel 6.1.4.5. en bijlage III van het werkdocument voor meer informatie hierover.
(14) Voor nadere bijzonderheden over de kostenramingen en de daarmee verband houdende methoden, zie deel 6.2.1. en bijlage III van het werkdocument.
(15) Voor meer details over de ramingen van besparingen, zie deel 6.2.2. van het werkdocument.
(16) Zie deel 6.4.2. van het werkdocument.