Bijlagen bij COM(2023)743 - Wijziging van Uitvoeringsbesluit (EU) (ST 11046/21 INIT; ST 11046/21 ADD 1) van 8 september 2021 betreffende de goedkeuring van de beoordeling van het herstel- en veerkrachtplan voor Ierland

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

BIJLAGE

bij het

Voorstel voor een UITVOERINGSBESLUIT VAN DE RAAD

tot wijziging van Uitvoeringsbesluit (EU) (ST 11046/21 INIT; ST 11046/21 ADD 1) van 8 september 2021 betreffende de goedkeuring van de beoordeling van het herstel- en veerkrachtplan voor Ierland


BIJLAGE


DEEL 1: HERVORMINGEN EN INVESTERINGEN IN HET KADER VAN HET HERSTEL- EN VEERKRACHTPLAN

Beschrijving van hervormingen en investeringen

A. COMPONENT 1: BEVORDERING VAN DE GROENE TRANSITIE

Dit onderdeel van het Ierse herstel- en veerkrachtplan draagt bij tot de aanpak van de uitdagingen van Ierland op het gebied van klimaat en biodiversiteit en heeft tot doel de decarbonisatie van de Ierse economie te versnellen, aangezien Ierland achterloopt bij andere lidstaten bij de aanpak van decarbonisatie.

De doelstellingen van de component zijn tweeledig:

·Het algemene governancekader versterken door belangrijke klimaatdoelstellingen en bijbehorende institutionele structuren en processen in nationale wetgeving te verankeren; en het

·Relevante financiering te bestemmen voor het koolstofvrij maken van projecten, zoals aanpassing aan en investeringen in spoorwegen, en tegelijkertijd de veerkracht en het herstel van ecosystemen te vergroten.

De component draagt bij tot de uitvoering van de landspecifieke aanbevelingen met betrekking tot het vervroegen van investeringen die gericht zijn op de overgang naar een koolstofarme economie en energie, de vermindering van broeikasgasemissies, duurzaam vervoer en watervoorziening en -behandeling (landspecifieke aanbevelingen 3 in 2019 en 2020). Het draagt ook bij aan de aanbeveling om onderzoek en innovatie te bevorderen en te stimuleren (landspecifieke aanbevelingen 3 in 2019 en 2020).

Verwacht wordt dat geen enkele maatregel in deze component ernstig afbreuk doet aan milieudoelstellingen in de zin van artikel 17 van Verordening (EU) 2020/852, rekening houdend met de beschrijving van de maatregelen en de risicobeperkende stappen in het herstel- en veerkrachtplan overeenkomstig de technische richtsnoeren inzake het beginsel „geen ernstige afbreuk doen aan” (2021/C58/01).

A.1.    Beschrijving van de hervormingen en investeringen voor niet-terugbetaalbare financiële steun

Investeringen: 1.2 de decarbonisatie van de bedrijfssector versnellen

Het doel van deze investering is het ondersteunen van het koolstofvrij maken van ondernemingen die eigendom zijn van buitenlandse en inheemse gemeenschappen, door de installatie van energiemerings- en monitoringsystemen te stimuleren en het gebruik van koolstofneutrale verwarming bij lage/gemiddelde temperatuur in de maakindustrie te vergroten.

Deze investering draagt bij tot de financiering van projecten via twee fondsen. Ten eerste wordt met de investering financiering verstrekt aan het Investeringsfonds voor de reductie van emissies van ondernemingen, dat gericht is op ondernemingen in de be- en verwerkende industrie (1.2.1 Versnellen van de decarbonisatie van de bedrijfssector — Investeringsfonds ter vermindering van de uitstoot van ondernemingen versnellen). Tentweede ondersteunt zij het klimaatplanningsfonds voor ondernemingen (1.2.2 Accelerate the Decarbonisation of the Enterprise Sector — Climate Planning Fund for Business). Dit fonds is gericht op hetidentificeren van CO2-reductiemogelijkheden voor bedrijven, projecten voor koolstofarme producten of onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe koolstofarme producten.

Verwacht wordt dat deze investering geen ernstige afbreuk doet aan milieudoelstellingen in de zin van artikel 17 van Verordening (EU) 2020/852, rekening houdend met de beschrijving van de investering en de risicobeperkende stappen in het herstel- en veerkrachtplan overeenkomstig de technische richtsnoeren inzake het beginsel „geen ernstige afbreuk doen aan” (2021/C58/01). Indien bio-energietechnologie moet worden ondersteund voor mitigatie van klimaatverandering en biodiversiteit, wordt met name gewaarborgd dat biomassa voldoet aan de duurzaamheids- en broeikasgasemissiereductiecriteria van de artikelen 29, 30 en 31 van Richtlijn (EU) 2018/2001 betreffende hernieuwbare energie (REDII) en de regels inzake biobrandstoffen op basis van levensmiddelen en diervoeders die zijn vastgesteld in artikel 26 van die richtlijn, en de daarmee verband houdende uitvoeringshandelingen en gedelegeerde handelingen. Voor de preventie en bestrijding van verontreiniging wordt in woonomgevingen de naleving van de bij Richtlijn 2008/50/EU vastgestelde luchtkwaliteitsnormen gewaarborgd en moet het fonds voor koolstofreductie voldoen aan de toepasselijke BBT-conclusies (beste beschikbare technologieën) in het kader van de richtlijn inzake industriële emissies (Richtlijn 2010/75/EU). Alleen ketels met een hoge efficiëntie die aan ecologisch ontwerp voldoen, komen in aanmerking voor steun in het kader van deze maatregel. De volgende activiteiten zijn uitgesloten van de subsidiabiliteitscriteria die zijn opgenomen in de taakomschrijving voor toekomstige oproepen tot het indienen van projecten: I) activiteiten in verband met fossiele brandstoffen, met inbegrip van downstreamgebruik; II) activiteiten in het kader van het EU-emissiehandelssysteem (ETS) waarmee de verwachte broeikasgasemissies niet lager zijn dan de relevante benchmarks 1 ; III) activiteiten in verband met stortplaatsen voor afval, verbrandingsinstallaties en installaties voor mechanische biologische behandeling; en iv) activiteiten waarbij de langdurige verwijdering van afval schade kan toebrengen aan het milieu. In de taakomschrijving wordt bovendien bepaald dat alleen activiteiten mogen worden geselecteerd die voldoen aan de relevante EU- en nationale milieuwetgeving.

De investering moet uiterlijk op 31 augustus 2026 zijn voltooid.

Investeringen: 1.3 project „Retrofit Pathfinder” van de overheidssector

Het doel van deze investering is een belangrijke modernisering van openbare kantoorgebouwen te financieren door te investeren in energie-efficiëntie en modernisering om hun koolstofvoetafdruk aanzienlijk te verkleinen en hun nuttige levensduur te verlengen.

De maatregel bestaat uit:

·De modernisering van ten minste 5 400 m² openbare kantoorruimte in heel Ierland met een energiescore van het gebouw van C3 of minder. De upgrade moet leiden tot een vermindering van het primaire energieverbruik met ten minste 30 % en de energiescore van gebouwen met ten minste B.


·Een grondige aanpassing van het Tom Johnson House in Dublin. De beoogde energierating van gebouwen na renovatie bedraagt ten minste A2 en de verbetering vertegenwoordigt een vermindering van het primaire energieverbruik met ten minste 30 %.

Verwacht wordt dat die investeringen geen ernstige afbreuk doen aan milieudoelstellingen in de zin van artikel 17 van Verordening (EU) 2020/852, rekening houdend met de beschrijving van de investeringen en de risicobeperkende stappen in het herstel- en veerkrachtplan overeenkomstig de technische richtsnoeren inzake het beginsel „geen ernstige afbreuk doen aan” (2021/C58/01). Met name moet ten minste 70 % (in gewicht) van het niet-gevaarlijke bouw- en sloopafval (met uitzondering van in de natuur voorkomend materiaal als bedoeld in categorie 17 05 04 van de bij Besluit 2000/532/EG vastgestelde Europese afvalstoffenlijst) dat op de bouwplaats wordt geproduceerd, worden voorbereid voor hergebruik, recycling en andere vormen van materiaalterugwinning, met inbegrip van opvulactiviteiten waarbij afval wordt gebruikt om andere materialen te vervangen, overeenkomstig de richtlijn afvalhiërarchie en het EU-protocol voor bouw- en sloopafvalbeheer. Ten tweede beperken exploitanten de afvalproductie in bouw- en sloopprocessen, in overeenstemming met het EU-protocol voor het beheer van bouw- en sloopafval en rekening houdend met de beste beschikbare technieken en met gebruikmaking van selectieve sloop om de verwijdering en veilige behandeling van gevaarlijke stoffen mogelijk te maken en hergebruik en hoogwaardige recycling te vergemakkelijken door middel van selectieve verwijdering van materialen, met gebruikmaking van beschikbare sorteersystemen voor bouw- en sloopafval.

De uitvoering van deze investering moet uiterlijk op 31 december 2025 zijn voltooid.

Investeringen: 1.4 toekomstige elektrificatie mogelijk maken door middel van gerichte investeringen in het commuterspoor van Cork

Het doel van de investering is de toekomstige elektrificatie van de spoorwegen in het grootstedelijk gebied Cork mogelijk te maken, teneinde het beleid inzake duurzame mobiliteit in de regio Cork uit te breiden, het autogebruik te verminderen en het gebruik van het openbaar vervoer te vergroten, en aldus bij te dragen tot een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

De investering bestaat uit de volgende drie subinvesteringen:

·De eerste subinvestering omvat de aanleg van een extra doorgaande lijn, met een uitgebreid platform op het station Kent, in overeenstemming met de toegankelijkheidsdoelstellingen (1.4.1 Enable Future Electrification through Targeted Investment in Cork Commuter Rail — Oprichting van een extra doorgaande lijn met een extra platform in Kentstation).

·De tweede subinvestering bestaat uit dubbele tracering van de huidige enkele lijn en seingevingswerkzaamheden voor het dubbele baanvak tussen Glounthaune en Midleton (1.4.2 Enable Future Electrification via gerichte investering in Cork Commuter Rail — dubbele tracering van de huidige enkele lijn tussen Glounthaune en Midleton).

·De derde subinvestering heeft betrekking op de hersignalering van ten minste 62 km van de lijnen voor het Commuternetwerk van het Cork Area (1.4.3 Enable Future Electrification via gerichte investering in Cork Commuter Rail — Re-signalisatie van de lijnen).

De investering moet uiterlijk op 31 augustus 2026 zijn voltooid.

Investeringen: Nationaal programma voor grote uitdagingen 1.5

Het doel van de investering is de bevordering van onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten die betrekking hebben op een reeks prioriteiten in de sectoren klimaat, gezondheidszorg, digitalisering en landbouw. De investering maakt gebruik van een op uitdagingen gebaseerd financieringsmodel dat door Science Foundation Ireland is ontwikkeld om onderzoeks- en innovatieprojecten te ondersteunen, waardoor onderzoekers worden gestimuleerd hun inspanningen te richten op het leveren van tastbare effecten voor de samenleving. De nationale grote uitdagingen worden georganiseerd in het kader van drie rondes (nationale grote uitdaging 1.5.1 — ronde 1; Nationale grote uitdaging 1.5.2 — ronde 2; 1.5.3 nationale grote uitdaging — ronde 3). Het bestaat uit vijf groene uitdagingen en twee digitale uitdagingen.

De investering bestaat uit een selectie van projecten na drie fasen. Een eerste fase, die 12 tot 18 maanden duurt, bestaat uit een shortlist van onderzoeksprojecten die waarschijnlijk een oplossing zullen bieden voor deze relevante prioriteiten. In een tweede fase ontvangen de kandidaten een inschrijvingsbrief. Zij hebben 24 maanden de tijd om hun projecten over te schakelen op het stadium van een prototype of een door de overheid aanvaarde beleids- of regelgevingswijziging. Tot slot krijgen winnende teams financiële steun om een inzetoplossing mogelijk te maken. Er worden drie selectieronden georganiseerd.

Verwacht wordt dat deze investering geen ernstige afbreuk doet aan milieudoelstellingen in de zin van artikel 17 van Verordening (EU) 2020/852, rekening houdend met de beschrijving van de investering en de risicobeperkende stappen in het herstel- en veerkrachtplan overeenkomstig de technische richtsnoeren inzake het beginsel „geen ernstige afbreuk doen aan” (2021/C58/01). Met name de verantwoordelijke maatstaven en doelstellingen voor uitdagingen zijn technologisch neutraal, de resultaten van de O & I-processen zijn ook technologisch neutraal en bruin O &I. uitgesloten van de regeling.

De investering moet uiterlijk op 31 juli 2026 zijn voltooid.

Investeringen: 1.6 versterkt herstel van veengebieden 

Het doel van de investering is verdere degradatie van veengebieden te voorkomen en de toestand ervan te verbeteren en te verbeteren. De investering heeft tot doel het landgebruik te veranderen van veenwinning naar koolstofvastlegging en draagt ook bij tot een grotere biodiversiteit, ondersteunt veenrecreatie en ecosystemen, en verbetert de waterkwaliteit en het overstromingsrisicobeheer. De investering draagt bij tot de verandering van landgebruik van turfwinning naar koolstofvastlegging.

De investering bestaat uit het herstel van 33 000 hectare veengebieden die eigendom zijn van een semi-staatsbedrijf, Bord Na Móna. Het herstel van deze veengebieden omvat de aanleg van wetlands en veengebieden, de verbetering van de topografie, het verslepen van rioleringen die de hernatte cutaway blokkeren, de toepassing van verschillende technieken om de vegetatie te versnellen en de bouw van een door zonne-energie aangedreven pompsysteem om water te verhogen.

De investering moet uiterlijk op 31 augustus 2026 zijn voltooid.

Investering 1.7 stroomgebiedbeheerplan — Programma voor versterkte ambitie 

Het doel van de investering is de afvalwaterinfrastructuur te verbeteren door prioritaire projecten voor afvalwaterzuiveringsinstallaties te vervroegen waarvan is vastgesteld dat de lozingen aanzienlijke druk uitoefenen op ontvangende waterlichamen.

De investering bestaat uit: I) de modernisering van ten minste 10 kleine waterzuiveringsinstallaties (stroomgebiedbeheerplan 1.7.1 — modernisering van ten minste 10 kleine waterzuiveringsinstallaties); de uitvoering van haalbaarheidsstudies over ten minste 20 afvalwaterzuiveringsinstallaties (stroomgebiedbeheerplan 1.7.2 — haalbaarheidsstudies van ten minste 20 afvalwaterzuiveringsinstallaties); en iii) de monitoring van biologische en fysisch-chemische indicatoren van ten minste 20 locaties en de ontwikkeling van capaciteit voor het vaststellen van de vereiste behandelingsnormen ter ondersteuning van de verwezenlijking van de doelstellingen van de kaderrichtlijn water (stroomgebiedbeheerplan 1.7.3 — Monitoring van biologische en fysisch-chemische indicatoren van ten minste 20 locaties).

De investering moet uiterlijk op 30 september 2025 zijn voltooid.

Hervorming: 1.8 wetsvoorstel inzake klimaatactie en koolstofarme ontwikkeling (wijziging)

Het doel van deze hervorming is om in de primaire wetgeving een emissiereductiedoelstelling voor 2030 en de doelstelling van klimaatneutraliteit tegen 2050 vast te stellen en het governancekader voor de verwezenlijking van deze doelstellingen te versterken.

De hervorming bestaat uit de ondertekening en inwerkingtreding van de wet inzake klimaatactie en koolstofarme ontwikkeling (wijziging), die onder meer vereist dat de doelstelling van klimaatneutraliteit tegen 2050 op wettelijke basis wordt vastgesteld, dat 5-jaarlijkse koolstofbegrotingen op sector- en economisch niveau worden vastgesteld, dat de eerste twee koolstofbegrotingen worden vastgesteld in overeenstemming met de reductiedoelstelling van 51 % voor 2030, en dat het klimaatactieplan jaarlijks wordt geactualiseerd en dat jaarlijkse klimaatrapportage wordt uitgevoerd.

De hervorming wordt uiterlijk op 31 december 2025 voltooid.

Hervorming: 1.9 koolstofbelasting

Het doel van de hervorming is bij te dragen tot het koolstofvrij maken van de economie door het gebruik van fossiele brandstoffen te ontmoedigen, het gebruik van hernieuwbare energie door de industrie en de samenleving aan te moedigen en de energie-efficiëntie te verbeteren.

De hervorming bestaat uit de uitvoering van opeenvolgende jaarlijkse verhogingen van het koolstofbelastingtarief met 7,50 EUR per jaar tussen 2021 en 2025, volgens het traject dat zou leiden tot een tarief van 100 EUR per ton CO2-emissies in 2030.

De hervorming wordt uiterlijk op 30 juni 2025 voltooid.

A.2.    Mijlpalen, streefdoelen, indicatoren en tijdschema voor de monitoring en uitvoering voor niet-terugbetaalbare financiële steun

VolgnummerGerelateerde maatregel (hervorming of investering)Mijlpaal/DoelstellingNaamKwalitatieve indicatoren
(voor mijlpalen)
Kwantitatieve indicatoren
(voor streefcijfers)
Indicatieve termijn voor voltooiingBeschrijving van elke mijlpaal en doelstelling
EenheidBasislijnDoelstellingKwartaalJaar
41.2.1

Versnellen van de decarbonisatie van de bedrijfssector — Investeringsfonds voor de vermindering van de uitstoot van ondernemingen
MijlpaalLancering van een oproep tot het indienen van voorstellenPublicatie van de oproep tot het indienen van voorstellen door het ministerie van Ondernemingen, Handel en Werkgelegenheid en de ondernemingsagentschappenKWARTAAL 32022

De oproep tot het indienen van voorstellen wordt gepubliceerd. Het Investeringsfonds voor de vermindering van de uitstoot van ondernemingen is gericht op ondernemingen in de productiesector, met bijzondere aandacht voor koolstofreducerende technologieën, monitoring- en volgsystemen, en onderzoek, ontwikkeling en innovatie. De taakomschrijving van de oproep tot het indienen van voorstellen omvat subsidiabiliteitscriteria die waarborgen dat de geselecteerde projecten voldoen aan de technische richtsnoeren „geen ernstige afbreuk doen” (2021/C58/01) door gebruik te maken van de lijst van uitgesloten activiteiten en de eis inzake bio-energietechnologie in overeenstemming met de beschrijving van de maatregel en de eis dat alleen activiteiten mogen worden geselecteerd die voldoen aan de relevante EU- en nationale milieuwetgeving.

51.2.1

Versnellen van de decarbonisatie van de bedrijfssector — Investeringsfonds voor de vermindering van de uitstoot van ondernemingen
DoelVoltooide projectenAantal0150KWARTAAL 32026Ten minste 150 projecten moeten zijn goedgekeurd in het kader van het Investeringsfonds voor emissiereductie, in overeenstemming met de technische richtsnoeren „geen ernstige afbreuk doen” (2021/C58/01) door gebruik te maken van de lijst van uitgesloten activiteiten in overeenstemming met de beschrijving van de maatregel en de vereiste van naleving van de relevante EU- en nationale milieuwetgeving.
61.2.1

Versnellen van de decarbonisatie van de bedrijfssector — Investeringsfonds voor de vermindering van de uitstoot van ondernemingen
DoelHoeveelheid CO2 verminderd met de installatie van koolstofarme technologieënAantal (ton in duizenden)040KWARTAAL 32026Ten minste 40 000 ton van de geraamde CO2 moet zijn verwijderd van de installatie van koolstofarme technologieën. Dit wordt bevestigd door middel van zelfgerapporteerde emissiereductie door ondernemingen die financiering voor kapitaalinstallaties ontvangen.
71.2.2

Versnellen van de decarbonisatie van de bedrijfssector — Klimaatplanningsfonds voor bedrijven
MijlpaalVoltooiing van een bewustmakingscampagne over het fondsVoltooiing van een bewustmakingscampagne ter bevordering van het gebruik van steun uit het Klimaatplanningsfonds voor bedrijvenKWARTAAL 32026Er moet een bewustmakingscampagne zijn afgerond, met inbegrip van nationale en lokale radioverslaggeving, om het gebruik van de beschikbare steun uit het klimaatplanningsfonds voor bedrijven te bevorderen.
81.2.2

Versnellen van de decarbonisatie van de bedrijfssector — Klimaatplanningsfonds voor bedrijven
DoelGoedkeuring van aanvragen voor financiële steunAantal0500KWARTAAL 32026Ten minste 500 aanvragen voor financieringssteun moeten zijn goedgekeurd en de naleving van de technische richtsnoeren „geen ernstige afbreuk doen” (2021/C58/01) moet zijn gewaarborgd door het gebruik van de lijst van uitgesloten activiteiten en de eis inzake bio-energietechnologie in overeenstemming met de beschrijving van de maatregel en de eis dat alleen activiteiten mogen worden geselecteerd die voldoen aan de relevante EU- en nationale milieuwetgeving.
91.3

Programma voor energievernieuwing in de overheidssector van gebouwen
MijlpaalAanvang van de retrofitwerkzaamhedenHoofdaannemers begonnen met retrofitwerkzaamhedenKWARTAAL 42021De hoofdaannemers zijn aangewezen door het Bureau Openbare Werken en zijn begonnen met de verbouwingswerkzaamheden op de bouwplaatsen.

10Programma voor energievernieuwing van gebouwen in de overheidssector 1.3MijlpaalRenovatiewerken van openbare kantoorruimte in heel Ierland zijn voltooidVoltooiing van de aanpassing van de openbare kantoorruimteKWARTAAL 42025Ten minste 5 400 vierkante meter aan openbare kantooraccommodatie die is opgewaardeerd van een gebouw met een energiecoëfficiënt van C3 of minder tot een energienorm B van een gebouw of hoger en een vermindering van het primaire energieverbruik met ten minste 30 % moet zijn voltooid.
11Programma voor energievernieuwing van gebouwen in de overheidssector 1.3MijlpaalDe renovatie van het huis van Tom Johnson is voltooidVoltooiing van de renovatie van het Huis van Tom JohnsonKWARTAAL 42023Een volledige aanpassing van het huis van Tom Johnson aan de norm A2 of hoger van het gebouw en een vermindering van het primaire energieverbruik met ten minste 30 % moet zijn voltooid.
121.4

Toekomstige elektrificatie mogelijk maken door gerichte investeringen in Cork Commuter Rail
MijlpaalOndertekening van een raamcontract voor emissievrij rollend materieel met emissievrije aandrijvingRaamovereenkomst voor emissievrij rollend materieel met emissievrije aandrijvingKWARTAAL 22022Irish Rail heeft een tienjarig raamcontract ondertekend voor emissievrij rollend materieel met emissievrije aandrijving voor het Ierse spoorwegnet.
131.4

Toekomstige elektrificatie mogelijk maken door gerichte investeringen in Cork Commuter Rail
MijlpaalSelectie van emissievrije aandrijvingAdministratief besluit van de nationale vervoersautoriteitKWARTAAL 42025In het kader van het plan voor de elektrificatie van spoorwegdiensten op het spoorwegnet van Cork wordt besloten of een emissievrij uitlaatwagenpark moet worden gerealiseerd via elektrificatie van de bovenleiding of het gebruik van een batterij-elektrisch wagenpark.
141.4.1

Toekomstige elektrificatie mogelijk maken door gerichte investering in Cork Commuter Rail — Oprichting van een extra doorgaande lijn met een uitgebreid platform op het station Kent
MijlpaalGunning ontwerpcontract Kent stationKennisgeving van de gunning van de ontwerpovereenkomst voor het doorgaande platform van het station KentKWARTAAL 42021Er wordt een opdracht gegund voor de uitvoering van het ontwerp van het station Kent door het loopplatform.
151.4.1

Toekomstige elektrificatie mogelijk maken door gerichte investeringen in het commuterspoor van Cork — Oprichting van een extra doorgaande lijn met een uitgebreid platform op het station Kent
MijlpaalGunning van bouwopdrachtenDe opdrachten in opdracht van derden worden gegund —KWARTAAL 42022Onderhanden projecten in opdracht van derden zijn gegund. Bij de gunning van deze contracten moet 4 900 000 EUR (70 % van de basiskosten van het project, exclusief risicoonvoorziene omstandigheden) zijn vastgelegd.
161.4.1

Toekomstige elektrificatie mogelijk maken door gerichte investeringen in het commuterspoor van Cork — Oprichting van een extra doorgaande lijn met een uitgebreid platform op het station Kent
MijlpaalDoorgaand platform voltooidHet doorgaande platform is voltooidKWARTAAL 42024Het platform moet zijn voltooid in overeenstemming met de toegankelijkheidsnormen.
171.4.2

Toekomstige elektrificatie mogelijk maken door gerichte investeringen in Cork commuter rail — dubbele tracering van de huidige enkele lijn tussen Glounthaune en Midleton
MijlpaalIndiening van een milieueffectbeoordelingMilieueffectrapportage ingediend bij de planningsautoriteitenKWARTAAL 32022Irish Rail moet bij de planningsautoriteiten een milieueffectbeoordelingsverslag hebben ingediend over de dubbele tracering van Glounthaune naar Midelton, in overeenstemming met de eisen van Richtlijn 2011/92/EU, zoals gewijzigd bij Richtlijn 2014/52/EU.
181.4.2

Toekomstige elektrificatie mogelijk maken door gerichte investeringen in Cork commuter rail — Double- tracking van de huidige enkele lijn tussen Glounthaune en Midleton
MijlpaalGegunde bouwopdrachtHet bouwcontract wordt gegund —KWARTAAL 42022Het hoofdbouwcontract wordt gegund. Bij de gunning van dit contract moet een bedrag van 48 400 000 EUR (70 % van de basiskosten van het project, exclusief onvoorziene risico’s) zijn vastgelegd.
191.4.2

Toekomstige elektrificatie mogelijk maken door gerichte investeringen in Cork commuter rail — Double- tracking van de huidige enkele lijn tussen Glounthaune en Midleton
MijlpaalAanvang van de werkzaamheden van de lijn Glounthaune-MidletonAanvang van de werkzaamheden op dubbelspoor voor de lijn Glounthaune-MidletonKWARTAAL 12024Er moet een begin worden gemaakt met de dubbele tracering van de huidige enkele lijn Glounthaune-Midleton. De aanvang van de werkzaamheden wordt geformaliseerd door middel van een bevestiging van de Nationale Vervoersautoriteit.
201.4.2

Toekomstige elektrificatie mogelijk maken door gerichte investeringen in het commuterspoor van Cork — dubbele tracering van de huidige enkele lijn tussen Glounthaune en Midleton
DoelVoltooiing van dubbele tracering van Glounthaune naar MidletonAantal kilometers07,5KWARTAAL 22026Tussen Glounthaune en Midleton moet ten minste 7,5 km spoor zijn aangelegd.
211.4.3

Toekomstige elektrificatie mogelijk maken door middel van gerichte investeringen in het commuterspoor van Cork — Re-signalisatie van de lijnen
MijlpaalBelangrijkste gegunde ontwerp- en bouwopdrachtHet belangrijkste ontwerp- en bouwcontract in verband met de hersignalering van de lijnen wordt gegund.KWARTAAL 42022Het hoofdcontract voor ontwerp en bouw wordt gegund. Bij de gunning van dit contract moet een bedrag van 34 600 000 EUR (70 % van de basiskosten van het project, exclusief onvoorziene risico’s) zijn vastgelegd.
221.4.3

Toekomstige elektrificatie mogelijk maken door middel van gerichte investeringen in het commuterspoor van Cork — Re-signalisatie van de lijnen
MijlpaalAanvaarding van een gedetailleerde ontwerpregelingAanvaarding van de definitieve gedetailleerde ontwerp- en bouwregeling door de Nationale VervoersautoriteitKWARTAAL 42023De definitieve ontwerp- en bouwregeling voor het hersignaleren van de lijnen moet zijn aanvaard.
231.4.3

Toekomstige elektrificatie mogelijk maken door middel van gerichte investeringen in het commuterspoor van Cork — Re-signalisatie van de lijnen
DoelVoltooiing van de hersignaleringswerkzaamhedenAantal kilometers062KWARTAAL 32026Ten minste 62 km aan hersignalering moet zijn voltooid voor het Cork Area Commuternetwerk.
241.5.1

Nationale grote uitdaging — ronde 1
MijlpaalOndertekening van Ronde 1-contracten voor geselecteerde groene projectenContracten voor geselecteerde teams in ronde 1 van de nationale grote uitdaging om overeengekomen groene oplossingen te ontwikkelen. De contracten nemen de vorm aan van een inschrijvingsbrief.KWARTAAL 22025De Science Foundation Ireland heeft na de oproep tot het indienen van projecten contracten gesloten met de geselecteerde teams. Science Foundation Ireland zorgt ervoor dat het selectieproces projecten ondersteunt voor een bedrag van 7 700 000 EUR (exclusief 9,5 % van de administratieve kosten) die gericht zijn op de koolstofarme economie, veerkracht en aanpassing aan de klimaatverandering, in overeenstemming met steunverleningsgebied 022 in bijlage VI bij Verordening (EG) nr. 2021/241.

De geselecteerde projecten doen geen ernstige afbreuk aan milieudoelstellingen in de zin van artikel 17 van Verordening (EU) 2020/852, overeenkomstig de technische richtsnoeren inzake het beginsel „geen ernstige afbreuk doen aan” (2021/C58/01).
251.5.1

Nationale grote uitdaging — ronde 1
MijlpaalOndertekening van Ronde 1-contracten voor geselecteerde digitale projectenContracten voor geselecteerde teams in ronde 1 van de nationale grote uitdaging om overeengekomen digitale oplossingen te ontwikkelen. De contracten nemen de vorm aan van een inschrijvingsbrief.KWARTAAL 22025De Science Foundation Ireland heeft na de oproep tot het indienen van projecten contracten gesloten met de geselecteerde teams. Science Foundation Ireland zorgt ervoor dat het selectieproces projecten ondersteunt voor een bedrag van 8 800 000 EUR (exclusief 9,5 % administratiekosten) die gericht zijn op investeringen in digitale O & I-activiteiten (met inbegrip van toponderzoekscentra, industrieel onderzoek, experimentele ontwikkeling, haalbaarheidsstudies, verwerving van vaste of immateriële activa voor digitale gerelateerde O & I-activiteiten) in overeenstemming met steunverleningsgebied 009bis in bijlage VII bij Verordening (EU) 2021/241.

De geselecteerde projecten doen geen ernstige afbreuk aan milieudoelstellingen in de zin van artikel 17 van Verordening (EU) 2020/852, overeenkomstig de technische richtsnoeren inzake het beginsel „geen ernstige afbreuk doen aan” (2021/C58/01).
261.5.1

Nationale grote uitdaging — ronde 1
MijlpaalVoltooiingsverslag over de voltooiing van de geselecteerde projecten van ronde 1Voltooiingsverslag over de voortgang van de geselecteerde projecten en presentatie van de projecten die de prototypefase hebben bereiktKWARTAAL 32026Science Foundation Ireland stelt een voltooiingsverslag op met een gedetailleerde beschrijving van de resultaten van alle in ronde 1 geselecteerde projecten.
271.5.2

Nationale grote uitdaging — ronde 2
MijlpaalOndertekening van Ronde 2-contracten voor geselecteerde groene projectenContracten voor geselecteerde teams in ronde 2 van de nationale grote uitdaging om overeengekomen groene oplossingen te ontwikkelen. De contracten nemen de vorm aan van een inschrijvingsbrief.KWARTAAL 42025De Science Foundation Ireland heeft na de oproep tot het indienen van projecten contracten gesloten met de geselecteerde teams. Science Foundation Ireland zorgt ervoor dat het selectieproces projecten ondersteunt voor een bedrag van 18 500 000 EUR (exclusief 9,5 % administratiekosten) die gericht zijn op de koolstofarme economie, veerkracht en aanpassing aan de klimaatverandering, in overeenstemming met steunverleningsgebied 022 in bijlage VI bij Verordening (EG) nr. 2021/241.

De geselecteerde projecten doen geen ernstige afbreuk aan milieudoelstellingen in de zin van artikel 17 van Verordening (EU) 2020/852, rekening houdend met de beschrijving van de maatregel en de risicobeperkende stappen in het herstel- en veerkrachtplan overeenkomstig de technische richtsnoeren inzake het beginsel „geen ernstige afbreuk doen aan” (2021/C58/01).
281.5.2

Nationale grote uitdaging — ronde 2
MijlpaalOndertekening van Ronde 2-contracten voor geselecteerde digitale projectenContracten voor geselecteerde teams in ronde 2 van de nationale grote uitdaging om overeengekomen digitale oplossingen te ontwikkelen. De contracten nemen de vorm aan van een inschrijvingsbrief.KWARTAAL 42025De Science Foundation Ireland heeft na de oproep tot het indienen van projecten contracten gesloten met de geselecteerde teams. Science Foundation Ireland zorgt ervoor dat het selectieproces projecten ondersteunt voor een bedrag van 10 800 000 EUR (exclusief 9,5 % administratiekosten) die gericht zijn op investeringen in digitale O & I-activiteiten (met inbegrip van onderzoekscentra van excellentie, industrieel onderzoek, experimentele ontwikkeling, haalbaarheidsstudies, verwerving van vaste of immateriële activa voor digitale gerelateerde O & I-activiteiten) in overeenstemming met steunverleningsgebied 009bis in bijlage VII bij Verordening (EG) nr. 2021/241.

De geselecteerde projecten doen geen ernstige afbreuk aan milieudoelstellingen in de zin van artikel 17 van Verordening (EU) 2020/852, overeenkomstig de technische richtsnoeren inzake het beginsel „geen ernstige afbreuk doen aan” (2021/C58/01).
291.5.2

Nationale grote uitdaging — ronde 2
MijlpaalVoortgangsverslag over de mate van voltooiing van de in het kader van ronde 2 geselecteerde projectenVoortgangsverslag over de voortgang van de geselecteerde projectenKWARTAAL 32026Science Foundation Ireland stelt een voortgangsverslag op waarin de voortgang van alle in ronde 2 geselecteerde projecten wordt beschreven.
301.5.3

Nationale grote uitdaging — ronde 3
MijlpaalOndertekening van Ronde 3-contracten voor geselecteerde groene projectenContracten voor geselecteerde teams in ronde 3 van de nationale grote uitdaging om overeengekomen groene oplossingen te ontwikkelen. De contracten nemen de vorm aan van een inschrijvingsbrief.KWARTAAL 22026De Science Foundation Ireland heeft na de oproep tot het indienen van projecten contracten gesloten met de geselecteerde teams. Science Foundation Ireland zorgt ervoor dat het selectieproces projecten ondersteunt voor een bedrag van 19 600 000 EUR (exclusief 9,5 % administratiekosten) die gericht zijn op de koolstofarme economie, veerkracht en aanpassing aan de klimaatverandering, in overeenstemming met steunverleningsgebied 022 in bijlage VI bij Verordening (EG) nr. 2021/241.

De geselecteerde projecten doen geen ernstige afbreuk aan milieudoelstellingen in de zin van artikel 17 van Verordening (EU) 2020/852, rekening houdend met de beschrijving van de maatregel en de risicobeperkende stappen in het herstel- en veerkrachtplan overeenkomstig de technische richtsnoeren inzake het beginsel „geen ernstige afbreuk doen aan” (2021/C58/01).
311.5.3

Nationale grote uitdaging — ronde 3
MijlpaalVoortgangsverslag over de mate van voltooiing van de in het kader van ronde 3 geselecteerde projectenVoortgangsverslag over de voortgang van de geselecteerde projectenKWARTAAL 32026Science Foundation Ireland stelt een voortgangsverslag op waarin de voortgang van alle in ronde 3 geselecteerde projecten wordt beschreven.
321.6

Verbetering van de rehabilitatie van veengebieden
MijlpaalVoorbereidend onderzoek naar het herstel van veengebiedenPublicatie van een voorlopige studie die moet worden gebruikt voor de uitvoering van de maatregelKWARTAAL 32021Er moet een voorbereidende studie over de sanering van veengebieden zijn gepubliceerd, met inbegrip van milieudoelstellingen, de normen voor rehabilitatie die van toepassing zijn, de lijst van veengebieden die voor rehabilitatie zijn geselecteerd en de criteria voor de selectie ervan.
331.6

Verbetering van de rehabilitatie van veengebieden
DoelAanvang van de werkzaamheden op eerste venenAantal019KWARTAAL 42021Er moet een begin zijn gemaakt met de rehabilitatie van ten minste 19 venen. Het begin van de verbeteringen wordt gewaarborgd door inspecties ter plaatse en technische beoordelingen die in een voortgangsverslag zijn opgenomen.
341.6

Verbetering van de rehabilitatie van veengebieden
DoelAanvang van de werkzaamheden aan extra veengebiedenAantal1961KWARTAAL 42023De rehabilitatie van extra veengebieden moet van start zijn gegaan voor ten minste 42 extra veengebieden. Het begin van de verbeteringen wordt gewaarborgd door inspecties ter plaatse en technische beoordelingen die zijn uitgevoerd en geformaliseerd in een tussentijds verslag. Het verslag bevat specifieke, meetbare, aanvaardbare, realistische, tijdgebonden (SMART) kernprestatie-indicatoren (KPI’s).
351.6

Verbetering van de rehabilitatie van veengebieden
DoelVoltooiing van de herstelwerkzaamheden voor eerste venenAantal040KWARTAAL 42024De rehabilitatie van ten minste 40 venen moet substantieel zijn verbeterd. De voltooiing wordt gewaarborgd door inspecties ter plaatse en technische beoordelingen die zijn uitgevoerd en geformaliseerd in een tussentijds verslag. Het verslag bevat SMART-KPI’s.
361.6

Verbetering van de rehabilitatie van veengebieden
DoelVoltooiing van revalidatiewerkzaamhedenAantal4082KWARTAAL 32026De rehabilitatieverbeteringen op 82 venen met een oppervlakte van ongeveer 33 000 hectare moeten zijn voltooid. De voltooiing wordt bevestigd door een eindverslag waarin wordt bevestigd dat de doelstellingen van de regeling en het contract zijn verwezenlijkt. De eindverslagen bevatten ook de resultaten van inspecties ter plaatse en technische beoordelingen.
371.7.1

Stroomgebiedbeheerplan — Verbetering van ten minste 10 kleine waterzuiveringsinstallaties
MijlpaalSelectie van in aanmerking komende waterzuiveringsinstallatiesPublicatie van de lijst van ten minste 10 in aanmerking komende locatiesKWARTAAL 12022Er moet een lijst van ten minste 10 voor de upgrade geselecteerde locaties zijn gepubliceerd. Het is gebaseerd op de beoordeling van een deskundigengroep en bevat een beschrijving van het soort verbetering dat nodig is.
381.7.1

Stroomgebiedbeheerplan — Verbetering van ten minste 10 kleine waterzuiveringsinstallaties
MijlpaalBegin van de modernisering van kleine afvalwaterzuiveringsinstallatiesAan de aannemer gerichte werkopdracht met een volledige reikwijdte van de werkzaamheden en tijdschema waarbinnen dit moet worden voltooidKWARTAAL 22022De moderniseringswerkzaamheden in de kleine afvalwaterzuiveringsinstallaties moeten van start zijn gegaan door de afgifte van een werkopdracht aan de aangestelde aannemer van de werken.
391.7.1

Stroomgebiedbeheerplan — Verbetering van ten minste 10 kleine waterzuiveringsinstallaties
DoelModernisering van kleine afvalwaterzuiveringsinstallatiesAantal010KWARTAAL 32025Ten minste 10 verbeteringen van afvalwaterzuiveringsinstallaties moeten zijn voltooid. Voltooiing wordt gedefinieerd als gestaafd door een voltooiingsverslag.
401.7.2

Stroomgebiedbeheerplan — Haalbaarheidsstudies bij ten minste 20 afvalwaterzuiveringsinstallaties
DoelHaalbaarheidsstudies en beoordelingen in verband met de submaatregelen 1 en 3, waarbij de mogelijkheden voor verdere verbeteringen worden beoordeeldAantal020KWARTAAL 42023Er moeten ten minste 20 haalbaarheidsstudies en beoordelingen in verband met de submaatregelen 2 en 3 zijn gepubliceerd.
411.7.3

Stroomgebiedbeheerplan — Monitoring van biologische en fysisch-chemische indicatoren op ten minste 20 locaties
MijlpaalPublicatie van de voor de monitoring geselecteerde sitesPublicatie van een lijst van ten minste 20 locaties die zijn geselecteerd voor de monitoring van biologische en fysisch-chemische indicatorenKWARTAAL 22022De lijst van te monitoren gebieden en de voorwaarden voor deze monitoring moeten door Irish Water zijn gespecificeerd.
421.7.3

Stroomgebiedbeheerplan — Monitoring van biologische en fysisch-chemische indicatoren op ten minste 20 locaties
MijlpaalEindverslagEindverslag met de conclusies van de monitoringKWARTAAL 32025De resultaten van deze monitoring en verzameling van gegevens nemen de vorm aan van een verslag waarin de resultaten van deze monitoring worden samengevat, alsook van de ontwikkeling van de capaciteit om de vereiste behandelingsnormen vast te stellen ter ondersteuning van de verwezenlijking van de doelstellingen van de kaderrichtlijn water.
431.8

Wet inzake klimaatactie en koolstofarme ontwikkeling (wijziging) 2021
MijlpaalInwerkingtreding van de wet inzake klimaatactie en koolstofarme ontwikkeling (wijziging) 2021Bepaling in de wetgeving die de inwerkingtreding aangeeftKWARTAAL 32021De wetgeving is in werking getreden. Het vereist dat de doelstelling inzake klimaatneutraliteit tegen 2050 op wettelijke basis wordt vastgesteld, dat het eerste koolstofbegrotingsprogramma wordt vastgesteld in overeenstemming met de reductiedoelstelling van 51 % voor 2030, de jaarlijkse actualisering van het klimaatactieplan en de verwezenlijking van jaarlijkse klimaatrapportage met betrekking tot de mate van uitvoering van het beleid waarin het klimaatactieplan voorziet, en de mate waarin de uitstoot van broeikasgassen is verminderd.
441.8

Wet inzake klimaatactie en koolstofarme ontwikkeling (wijziging) 2021
MijlpaalVaststelling van het eerste driejaarlijkse koolstofbudget voor 5 jaarGoedkeuring en publicatie van het eerste driejaarlijkse koolstofbudget voor 5 jaarKWARTAAL 42021De eerste drie 5-jaarlijkse koolstofbegrotingen zijn vastgesteld. De koolstofbudgetten moeten in overeenstemming zijn met de reductiedoelstelling van 51 % tegen 2030.
451.8

Wet inzake klimaatactie en koolstofarme ontwikkeling (wijziging) 2021
MijlpaalEerste actualisering van het klimaatactieplanVaststelling en publicatie van de jaarlijkse actualisering van het klimaatactieplanKWARTAAL 32022Er wordt een herzien klimaatactieplan vastgesteld waarin aanvullende beleidslijnen en maatregelen worden vastgesteld die nodig zijn om Ierland op koers te brengen in de richting van zijn verklaarde doelstelling om de broeikasgasemissies in 2030 met 51 % te verminderen ten opzichte van het niveau van 2018 en om uiterlijk in 2050 klimaatneutraliteit te bereiken. Het klimaatactieplan wordt afgestemd op het kader en de doelstellingen van de wet inzake klimaatactie en koolstofarme ontwikkeling (wijziging) van 2021 en in overeenstemming met de verplichtingen van Ierland uit hoofde van de klimaat- en energiewetgeving van de EU.
461.8

Wet inzake klimaatactie en koolstofarme ontwikkeling (wijziging) 2021
MijlpaalVerdere actualisering van het klimaatactieplanVaststelling en publicatie van de jaarlijkse actualisering van het klimaatactieplanKWARTAAL 32025Er wordt een herzien klimaatactieplan vastgesteld waarin aanvullende beleidslijnen en maatregelen worden vastgesteld die nodig zijn om Ierland op koers te brengen in de richting van zijn verklaarde doelstelling om de broeikasgasemissies in 2030 met 51 % te verminderen ten opzichte van het niveau van 2018 en om uiterlijk in 2050 klimaatneutraliteit te bereiken. Het klimaatactieplan moet in het algemeen worden afgestemd op het kader en de doelstellingen die zijn voorgesteld in het kader van de wet inzake klimaatactie en koolstofarme ontwikkeling (wijziging) van 2021 en in overeenstemming zijn met de verplichtingen van Ierland uit hoofde van de klimaat- en energiewetgeving van de EU.
471.9

Koolstofbelasting
MijlpaalWetgeving inzake het traject voor koolstofbelastingtarievenBepaling van de wetgevingshandeling waarin de inwerkingtreding van de wetgeving inzake het traject voor koolstofbelasting wordt aangegevenKWARTAAL 42020De wetgeving is in werking getreden en voorziet in de invoering van de jaarlijkse tariefverhogingen. Zij heeft voor het eerst een koolstofprijssignaal voor de lange termijn van 2030 op wetgevingsbasis vastgesteld. Voor elke betrokken brandstof worden specifieke tarieven vastgesteld in wetgeving en gepubliceerd op de website van de belastingdienst.
481.9

Koolstofbelasting
MijlpaalVerhoging van het koolstofbelastingtarief voor 2021Administratieve maatregelen zoals vereist voor de invoering van tariefverhogingen zoals bepaald in de Finance Act 2020KWARTAAL 22021De begrotings- en financieringswet is in werking getreden en voorziet in de jaarlijkse verhoging voor 2021 van 7,50 EUR per tonCO 2-emissie. Deze verhoging geldt vanaf de in de Finance Act 2020 vermelde data voor alle betrokken brandstoffen.
491.9

Koolstofbelasting
MijlpaalVerhoging van het koolstofbelastingtarief voor 2022Administratieve maatregelen zoals vereist voor de invoering van tariefverhogingen zoals bepaald in de Finance Act 2020KWARTAAL 22022De begrotings- en financieringswet is in werking getreden en voorziet in de jaarlijkse verhoging voor 2022 van 7,50 EUR per tonCO 2-emissie.

Deze verhoging geldt vanaf de in de Finance Act 2020 vermelde data voor alle betrokken brandstoffen.
501.9

Koolstofbelasting
MijlpaalVerhoging van het koolstofbelastingtarief voor 2023Administratieve maatregelen zoals vereist voor de invoering van tariefverhogingen zoals bepaald in de Finance Act 2020KWARTAAL 22023De begrotings- en financieringswet is in werking getreden en voorziet in de jaarlijkse verhoging voor 2023 van 7,50 EUR per tonCO 2-emissie.

Deze verhoging geldt vanaf de in de Finance Act 2020 vermelde data voor alle betrokken brandstoffen.
511.9

Koolstofbelasting
MijlpaalVerhoging van het koolstofbelastingtarief voor 2024Administratieve maatregelen zoals vereist voor de invoering van tariefverhogingen zoals bepaald in de Finance Act 2020KWARTAAL 22024De begrotings- en financieringswet is in werking getreden en voorziet in de jaarlijkse verhoging voor 2024 van 7,50 EUR per tonCO 2-emissie.

Deze verhoging geldt vanaf de in de Finance Act 2020 vermelde data voor alle betrokken brandstoffen.
521.9

Koolstofbelasting
MijlpaalVerhoging van het koolstofbelastingtarief voor 2025Administratieve maatregelen zoals vereist voor de invoering van tariefverhogingen zoals bepaald in de Finance Act 2020KWARTAAL 22025De begrotings- en financieringswet is in werking getreden en voorziet in de jaarlijkse verhoging voor 2025 van 7,50 EUR per tonCO 2-emissie.

Deze verhoging geldt vanaf de in de Finance Act 2020 vermelde data voor alle betrokken brandstoffen.

B. COMPONENT 2: VERSNELLEN EN UITBREIDEN VAN DIGITALE HERVORMINGEN EN TRANSFORMATIE

Dit onderdeel van het Ierse herstel- en veerkrachtplan draagt bij tot het aanpakken van de uitdagingen van de digitale transformatie door de digitalisering van overheidsdiensten en bedrijven te ondersteunen en digitale vaardigheden te verbeteren.

Het doel van de component is de digitale transformatie van het land te versnellen en uit te breiden door de digitalisering van ondernemingen te ondersteunen, het risico van de digitale kloof aan te pakken, onder meer in de onderwijssector, de digitale vaardigheden te verbeteren en de ontwikkeling van digitale infrastructuur en de verlening van digitale overheidsdiensten te ondersteunen.

De component ondersteunt de uitvoering van de landspecifieke aanbevelingen inzake investeringen in de digitale transitie en digitale infrastructuur, alsook het aanpakken van het risico van de digitale kloof, ook in de onderwijssector (landspecifieke aanbeveling 3 in 2019, en landspecifieke aanbevelingen 2 en 3 in 2020).

Verwacht wordt dat geen enkele maatregel in deze component ernstig afbreuk doet aan milieudoelstellingen in de zin van artikel 17 van Verordening (EU) 2020/852, rekening houdend met de beschrijving van de maatregelen en de risicobeperkende stappen in het herstel- en veerkrachtplan overeenkomstig de technische richtsnoeren inzake het beginsel „geen ernstige afbreuk doen aan” (2021/C58/01).

B.1.    Beschrijving van de hervormingen en investeringen voor niet-terugbetaalbare financiële steun

Investeringen: 2.1 ontwikkeling van een gedeeld datacentrum van de overheid

Het doel van de maatregel is hoogwaardige datacentrumfaciliteiten te leveren ter vervanging van de verouderde huidige openbare serverruimten en datacentrumfaciliteiten van de overheid, die zich meestal bevinden op kantoorlocaties van het stadscentrum die inherent inefficiënt zijn vanuit het oogpunt van stroomgebruik. Het gedeelde overheidsdatacentrum dat op de Backweston-campus is ontwikkeld, functioneert op een milieuvriendelijker manier, onder meer door de afvalwarmte van het datacentrum te gebruiken voor andere gebouwen. De gegevensverwerking moet resulteren in aantoonbare aanzienlijke broeikasgasemissiereducties gedurende de hele levenscyclus.

De investering bestaat uit de bouw, elektrificatie en mechanische uitrusting van het datacentrum. Servers en diensten van twee overheidsorganisaties moeten naar het nieuwe datacentrum van de overheid zijn gemigreerd.

De investering moet uiterlijk op 30 juni 2026 zijn voltooid.

Investeringen: Programma 2.2 ter bevordering van de digitale transformatie van ondernemingen in Ierland

Het doel van de maatregel is een onevenwichtige digitalisering tussen bedrijven, met name kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s), aan te pakken en de digitalisering van bedrijven in Ierland te bevorderen.

De investering bestaat uit het ondersteunen van programma’s die gericht zijn op de digitalisering van bedrijven in Ierland, zoals de ontwikkeling van online-aanwezigheid, digitalisering van producten en bedrijfsprocessen, en het gebruik van digitale technologieën om nieuwe markten en bedrijfsmodellen te ontwikkelen. Deze maatregel ondersteunt ook Ierse Europese digitale-innovatiehubs als onderdeel van het meerlandenproject. De hubs zullen bedrijven verder helpen om de digitale transformatie door te voeren en concurrerender te worden.

Om ervoor te zorgen dat de maatregel voldoet aan de technische richtsnoeren „geen ernstige afbreuk doen” (2021/C58/01), sluit de in het bestek voor komende oproepen tot het indienen van projecten opgenomen subsidiabiliteitscriteria de volgende lijst van activiteiten uit: I) activiteiten in verband met fossiele brandstoffen, met inbegrip van downstreamgebruik 2 ; II) activiteiten in het kader van het EU-emissiehandelssysteem (ETS) waarmee de verwachte broeikasgasemissies niet lager zijn dan de relevante benchmarks 3 ; III) activiteiten in verband met stortplaatsen voor afval, verbrandingsinstallaties 4 en installaties voor mechanische biologische behandeling 5 ; en iv) activiteiten waarbij de langdurige verwijdering van afval schade kan toebrengen aan het milieu. In de taakomschrijving wordt bovendien bepaald dat alleen activiteiten mogen worden geselecteerd die voldoen aan de relevante EU- en nationale milieuwetgeving.

De investering moet uiterlijk op 30 juni 2026 zijn voltooid.

Investeringen: 2.3 programma voor de verstrekking van digitale infrastructuur en financiering aan scholen

Het doel van de maatregel is ervoor te zorgen dat leerlingen van lagere en postlagere scholen over passende digitale vaardigheden beschikken. De maatregel draagt bij tot het aanpakken van de regionale en digitale kloof en ongelijkheden in Ierland.

De investering bestaat uit twee submaatregelen op digitaal gebied op scholen. De eerste submaatregel (2.3.1 Digitale infrastructuur en financiering van scholen — Connectiviteit) voorziet in snelle breedbandconnectiviteit voor basisscholen, en de tweede (2.3.2 Digitale infrastructuur en financiering van scholen — ICT-infrastructuur) financiert de toegang tot ICT-infrastructuur, met name door scholen te ondersteunen bij het aanbieden van digitale apparatuur en software aan kansarme leerlingen.

De investering moet uiterlijk op 30 september 2022 zijn voltooid.

Investeringen: 2.4 online-respons voor de volkstelling

Het doel van de maatregel is het verzamelen en analyseren van gegevens efficiënter te maken door de volkstelling te digitaliseren. Het vermindert de lasten voor de respondenten van de enquête en de kosten van het verzamelen van gegevens. Devolkstelling is de enige operatie die een volledig beeld geeft van de sociale en levensomstandigheden van de Ierse bevolking. Het biedt beleidsmakers waardevolle informatie om overheidsbeleid van hoge kwaliteit tot stand te brengen.

De investering bestaat uit de ontwikkeling van een platform voor huiseigenaren om hun tellingen online af te ronden. De gebruikte infrastructuur moet potentieel hebben voor hergebruik voor grootschalige gegevensverzameling door overheidsinstanties.

De investering moet uiterlijk op 30 juni 2026 zijn voltooid.

Investeringen: 2.5 gebruik van 5G-technologieën om een groener innovatiever Ierland te stimuleren

Het doel van de maatregel is ervoor te zorgen dat overheidsdiensten de voordelen van 5G-technologieën maximaliseren.

De investering bestaat uit de bouw van een platform met een lage latentietijd met een snelle ruggengraat waarbij gebruik wordt gemaakt van edge compute nodes om sneller te kunnen reageren. Vervolgens wordt via het platform een verscheidenheid aan openbare diensten ontwikkeld, getest en uitgerold, met name voor openbare bescherming en rampenbestrijding en test alvorens te investeren in kmo’s en start-ups.

De investering moet uiterlijk op 31 december 2025 zijn voltooid.

Investeringen: 2.6 reeks e-gezondheidsprojecten

Het doel van de maatregel is de digitalisering van het Ierse gezondheidszorgstelsel te ondersteunen door de interoperabiliteit tussen de verschillende digitale systemen te verbeteren.

De investering bestaat uit twee submaatregelen. De eerste submaatregel (2.6.1 Suite van e-gezondheidsprojecten — ePharmacy) ondersteunt de uitrol van e-farmacesystemen in ziekenhuizen in Ierland. Deze investering stelt de autoriteiten in staat beter toezicht te houden op het gebruik en de kosten van geneesmiddelen en maakt het mogelijk een geïntegreerd zorgsysteem op te zetten waarin de gegevens over het recept gekoppeld zijn aan elektronische patiëntendossiers. De tweede submaatregel (2.6.2 Suite van e-gezondheidsprojecten — geïntegreerd financieel beheersysteem) ondersteunt de invoering van een geïntegreerd systeem voor financieel beheer om te zorgen voor efficiëntie op het gebied van financiën en aanbestedingen binnen het gezondheidsstelsel. Het geïntegreerde systeem voor financieel beheer zal dit naar verwachting bereiken door één overzicht te geven van alle aankopen en prijzen in alle ziekenhuizen in Ierland, hetgeen de gezondheidsautoriteiten in staat zal stellen hun praktijken op het gebied van overheidsopdrachten te optimaliseren.

De investering moet uiterlijk op 31 december 2025 zijn voltooid.

Hervorming: 2.7 aanpak van de digitale kloof en verbetering van digitale vaardigheden

Het doel van de maatregel is de digitale transformatie van het Ierse onderwijs en de Ierse opleiding op alle niveaus (scholen, tertiair onderwijs, een leven lang leren) te ondersteunen, essentiële digitale vaardigheden in alle contexten te integreren en het risico van een digitale kloof aan te pakken.

De hervorming bestaat uit: I) een digitale strategie voor scholen 2021-2027 die erop gericht is het potentieel van digitale technologieën op het gebied van onderwijzen, leren en beoordelen te benutten; II) een 10-jarige strategie voor volwassenengeletterdheid en digitale geletterdheid om mensen te helpen hun digitale geletterdheid op te bouwen; III) een maatregel om het aantal afgestudeerden met ICT-vaardigheden van hoog niveau te verhogen; en iv) een maatregel ter ondersteuning van de toegang tot ICT-apparatuur, met name door instellingen voor hoger onderwijs in staat te stellen laptops aan kansarme studenten aan te bieden.

De hervorming wordt uiterlijk op 31 december 2022 voltooid.

B.2.    Mijlpalen, streefdoelen, indicatoren en tijdschema voor de monitoring en uitvoering voor niet-terugbetaalbare financiële steun

VolgnummerGerelateerde maatregel (hervorming of investering)Mijlpaal/DoelstellingNaamKwalitatieve indicatoren
(voor mijlpalen)
Kwantitatieve indicatoren
(voor streefcijfers)
Indicatieve termijn voor voltooiingBeschrijving van elke mijlpaal en doelstelling
EenheidBasislijnDoelstellingKwartaalJaar
532.1

Ontwikkeling van een gedeeld datacentrum van de overheid
MijlpaalOndertekening van het contract voor de bouw van de datacentrumfaciliteitOndertekening van het contractKWARTAAL 12022Het contract voor de bouw van het gebouw, de mechanische uitrusting en de elektrische uitrusting van het datacentrum moet zijn ondertekend.
542.1

Ontwikkeling van een gedeeld datacentrum van de overheid
MijlpaalVoltooiing van de bouw van het gebouw van de datacentrumfaciliteitVoltooiing van de bouwKWARTAAL 22025Alle installaties, mechanische en elektrische onderdelen van het datacentrum moeten samen zijn voltooid en met goed gevolg zijn getest, en de installatie moet in gebruik zijn genomen en aan het Bureau Openbare Werken zijn overgedragen.
552.1

Ontwikkeling van een gedeeld datacentrum van de overheid
DoelMigratie van de servers/diensten naar het nieuwe datacentrum van de overheidAantal02KWARTAAL 22026Ten minste 2 servers en diensten van overheidsorganisaties moeten naar het nieuwe datacentrum van de overheid zijn gemigreerd.

In de zin van voetnoot 2 van bijlage VI en voetnoot 7 van bijlage VII bij Verordening (EG) nr. 2021/241 moet de gegevensverwerking resulteren in aangetoonde aanzienlijke broeikasgasemissiereducties gedurende de hele levenscyclus door vermindering van de doeltreffendheid van het energieverbruik (PUE) van diensten en moet het project voldoen aan de Europese gedragscode inzake energie-efficiëntie in datacentra.
562.2

Digitale transformatie van Irish Enterprise
MijlpaalPublicatie van oproepen tot het indienen van voorstellenPublicatie van de oproepen tot het indienen van voorstellenKWARTAAL 22022De oorspronkelijke oproepen tot het indienen van voorstellen door Ondernemingsagentschappen voor alle onderdelen van het programma (zoals de voucherregelingen) moeten zijn gepubliceerd, met een taakomschrijving met inbegrip van subsidiabiliteitscriteria die waarborgen dat de geselecteerde projecten voldoen aan de technische richtsnoeren „geen ernstige afbreuk doen” (2021/C58/01) door gebruik te maken van een uitsluitingslijst en de eis dat de relevante EU- en nationale milieuwetgeving wordt nageleefd.
572.2

Digitale transformatie van Irish Enterprise
MijlpaalOprichting van Europese digitale-innovatiehubsDe Europese digitale-innovatiehubs worden als opgericht beschouwdKWARTAAL 32022Er moeten ten minste twee Europese digitale-innovatiehubs (EDIH) in het kader van het programma Digitaal Europa van de Europese Commissie zijn opgericht om de digitale transformatie van kmo’s, de openbare dienst en de economie in ruimere zin te stimuleren.

Vier Ierse EDIH’s zijn aangewezen om door te gaan naar de beperkte oproep van de Commissie voor het EU-brede netwerk.
582.2

Digitale transformatie van Irish Enterprise
DoelGoedkeuring van financiering voor digitale transformatieAantal0720KWARTAAL 22026Ten minste 720 ondernemingen moeten financiering hebben ontvangen via de uitvoering van de digitaliseringsprogramma’s.
592.3.1

Digitale infrastructuur en financiering van scholen — Connectiviteit
DoelAansluiting van scholen op breedbandnetwerkAantal0750KWARTAAL 22022De aanbieders van retaildiensten moeten routers hebben geïnstalleerd in ten minste 750 basisscholen. Deze scholen moeten zijn aangesloten op het breedbandnetwerk van HEAnet-scholen.
602.3.1

Digitale infrastructuur en financiering van scholen — Connectiviteit
DoelAansluiting van scholen op breedbandnetwerkAantal750990KWARTAAL 32022De aanbieders van retaildiensten moeten routers hebben geïnstalleerd in ten minste 990 basisscholen. Deze scholen moeten zijn aangesloten op het breedbandnetwerk van HEAnet-scholen.
612.3.2

Digitale infrastructuur en financiering van scholen — ICT-infrastructuur
MijlpaalPublicatie van de circulaire aan scholen om de financieringscriteria mee te delenPublicatie van de circulaire aan scholenKWARTAAL 32021De financieringscriteria en -mechanismen van het programma zijn afgerond en aan de scholen meegedeeld door middel van de publicatie van een circulaire voor scholen.
622.3.2

Digitale infrastructuur en financiering van scholen — ICT-infrastructuur
DoelFinanciering voor basis- en postbasisscholenAantal03 415KWARTAAL 42021Ten minste 3 415 basisscholen en kleuterscholen moeten de financiering voor toegang tot ICT-infrastructuur hebben ontvangen.

Scholen ontvangen financiering op basis van het profiel van de school, met inbegrip van sociaal-economische factoren, om zich te richten op lerenden die het risico lopen op onderwijsachterstand.
632.4

Online-respons voor de volkstelling
MijlpaalHet proefproject voor het online verzamelen van gegevens wordt getest om na te gaan of het haalbaar isTesten van het proefproject voor het online verzamelen van gegevensKWARTAAL 32022Er moet een proefproject zijn uitgevoerd om het concept voor het online verzamelen van gegevens te testen. Het omvat de voltooiing van de ontwikkeling en uitvoering van een proefsysteem voor onlineclingen en de uitvoering van tests om na te gaan of het haalbaar is vooruitgang te boeken in de richting van een volledige onlinecursus.
642.4

Online-respons voor de volkstelling
MijlpaalEen steekproef van burgers test de online gegevensverzamelkledijTesten door een steekproef van burgersKWARTAAL 32024Er moet een kledingrepetitie zijn uitgevoerd en uitgevoerd om na te gaan of de faciliteit voor het online verzamelen van gegevens correct functioneert. Zij heeft bevestigd dat de faciliteit voor het online verzamelen van gegevens op een manier werkt die gemakkelijk is voor de burgers en doeltreffend is bij het verzamelen van de vereiste tellingsgegevens.

De deelname van een steekproef van burgers is daarbij inbegrepen.
652.4

Online-respons voor de volkstelling
MijlpaalStart van de online gegevensverzameling van de volkstellingHet online systeem voor het verzamelen van gegevens wordt gelanceerd voor gebruik door burgers in het kader van de volkstellingKWARTAAL 22026Het live onlinesysteem voor gegevensverzameling om de verzameling van tellingen voor de volkstelling van 2026 te vergemakkelijken, moet van start zijn gegaan, wat betekent dat het live systeem door het centrale bureau voor de statistiek moet zijn geïmplementeerd en getest. Deze mijlpaal moet worden voltooid voordat het systeem ter beschikking van de burgers wordt gesteld voor gebruik bij de feitelijke telling.
662.5

Gebruik van 5G-technologieën om een groener innovatiever Ierland te stimuleren
DoelAankoop van 18 rekenknooppuntenAantal018KWARTAAL 42023Na aanbestedingen moeten ten minste 18 rekenknooppunten zijn aangekocht.
672.5

Gebruik van 5G-technologieën om een groener innovatiever Ierland te stimuleren
DoelInstallatie van rekenknooppuntenAantal018KWARTAAL 42024Op het platform moeten ten minste 18 rekenknooppunten zijn geïnstalleerd en uitgerold.
682.5

Gebruik van 5G-technologieën om een groener innovatiever Ierland te stimuleren
MijlpaalTesten van de bescherming van de bevolking en hulpverlening bij rampenTestfaseKWARTAAL 42025Het testen van de dienst voor openbare bescherming en hulpverlening bij rampen en de roaming ervan naar een commerciële luchtvaartmaatschappij 5G-netwerk moeten zijn uitgevoerd en uitgevoerd. De tests moeten zijn afgetekend door het IT-personeel en de beroepsbeoefenaars van de bureaus voor openbare bescherming en rampenhulp.
692.6.1

Reeks e-gezondheidsprojecten — ePharmacy
MijlpaalGunning van opdrachten voor ePharmacy systemenGunning van opdrachten voor de aanschaf van een digitaal apotheeksysteem voor ziekenhuizen (ePharmacy)KWARTAAL 32021De aanbestedingsprocedure voor ePharmacy moet zijn afgerond met de ondertekening van leverancierscontracten.
702.6.1

Reeks e-gezondheidsprojecten — ePharmacy
MijlpaalVoltooiing van de bouw en configuratie van ePharmacyVoltooiing van gebouw en configuratieKWARTAAL 42023Het gebouw en de configuratie van de technische IT-kernfunctionaliteit voor een digitale ziekenhuisoplossing voor ePharmacy moeten zijn voltooid.
712.6.1

Reeks e-gezondheidsprojecten — ePharmacy
DoelEerste uitrol van ePharmacyAantal036KWARTAAL 42025Ten minste 36 ziekenhuizen moeten zijn uitgerust met ePharmacy.
722.6.2

Reeks e-gezondheidsprojecten — geïntegreerd financieel beheersysteem
MijlpaalVoltooiing van de bouw en configuratie van het geïntegreerd financieel beheersysteemVoltooiing van de bouw en configuratie van het geïntegreerd financieel beheersysteemKWARTAAL 42021Het ontwerp, de bouw en de configuratie van het geïntegreerd financieel beheersysteem zijn voltooid ter voorbereiding op systeemtests.
732.6.2

Reeks e-gezondheidsprojecten — geïntegreerd financieel beheersysteem
DoelEerste invoering van het systeem voor geïntegreerd financieel beheerAantal024KWARTAAL 42025Ten minste 24 ziekenhuis- en gemeenschapslocaties moeten zijn uitgerust met een geïntegreerd systeem voor financieel beheer.
742.7

Aanpak van de digitale kloof en verbetering van digitale vaardigheden
MijlpaalPublicatie van de digitale strategie voor scholenPublicatie van de nieuwe digitale strategie voor scholenKWARTAAL 42021De digitale strategie voor scholen wordt gepubliceerd. Het bevat een beschrijving van het beleid van het ministerie van Onderwijs om het gebruik van digitale technologieën in het onderwijzen, leren en beoordelen in het Ierse schoolsysteem te integreren, met inbegrip van beleidsdoelstellingen en -prioriteiten, en de acties die zullen worden ondernomen om de vereiste resultaten te bereiken in overeenstemming met de doelstellingen.
752.7

Aanpak van de digitale kloof en verbetering van digitale vaardigheden
DoelToename van het aantal afgestudeerden met ICT-vaardigheden op hoog niveauAantal7 45012 450KWARTAAL 42022In 2022 moeten ten minste 5 000 extra lerenden (wat overeenkomt met een stijging met 65 %) met ICT-vaardigheden van hoog niveau afstuderen. Deze vaardigheden omvatten computer- en elektronica en elektrotechniek en worden gedefinieerd als NFQ-niveau 6 of hoger.
762.7

Aanpak van de digitale kloof en verbetering van digitale vaardigheden
MijlpaalPublicatie van de 10-jarenstrategie inzake vaardigheden voor volwassenenPublicatie van de 10-strategie voor volwasseneneducatie, -nummering en digitale geletterdheidKWARTAAL 32021Er moet een 10-jarenstrategie voor volwassenenalfabetisering, nummering en digitale geletterdheid zijn vastgesteld en gepubliceerd. Zij stelt streefcijfers vast voor de verwerving van digitale basisvaardigheden.
772.7

Aanpak van de digitale kloof en verbetering van digitale vaardigheden
DoelKansarme studenten die zijn uitgerust met ICT-apparatuurAantal020 000KWARTAAL 42021Ten minste 20 000 laptops moeten zijn verstrekt aan kansarme studenten in het voortgezet en hoger onderwijs.

De laptopspecificaties worden opgesteld in samenwerking met deskundigen van instellingen voor hoger of voortgezet onderwijs, en de apparaten moeten geschikt zijn in het kader van het hoger en voortgezet onderwijs.

C. COMPONENT 3: SOCIAAL EN ECONOMISCH HERSTEL EN HET SCHEPPEN VAN BANEN

Dit onderdeel van het Ierse herstel- en veerkrachtplan draagt bij tot de aanpak van de volgende uitdagingen: I) de noodzaak om activeringsstrategieën te bevorderen; II) de noodzaak om tekorten aan vaardigheden aan te pakken en de beroepsbevolking voor te bereiden op de groene en de digitale transitie; III) de noodzaak om regelgevende belemmeringen voor ondernemerschap te verminderen; IV) de noodzaak om het antiwitwaskader te versterken; V) de noodzaak om rekening te houden met kenmerken van het belastingstelsel die agressieve fiscale planning faciliteren; VI) de noodzaak om de pensioenhervormingsplannen volledig uit te voeren; VII) de noodzaak om tekorten in het aanbod van sociale woningen aan te pakken en de betaalbaarheid van huisvesting te verbeteren; en viii) de noodzaak om de toegankelijkheid, veerkracht en kosteneffectiviteit van het gezondheidszorgstelsel te verbeteren.

De doelstellingen van de component zijn: I) werklozen dicht bij de arbeidsmarkt houden; II) de Ierse beroepsbevolking uitrusten met de nodige toekomstgerichte vaardigheden die nodig zijn om de innovatie en productiviteit van de kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) en vaardigheden ter ondersteuning van klimaatactie te stimuleren; en iii) bijdragen aan de versterking van het algemene sociale en economische beleidskader om een klimaat te helpen creëren waarin investeringen in activeringsondersteuning en bijscholing worden gemaximaliseerd.

De component draagt bij tot de uitvoering van de landspecifieke aanbevelingen met betrekking tot werkgelegenheid door actieve integratiesteun en bijscholing (landspecifieke aanbevelingen 2 in 2019 en 2020), regelgevingsbelemmeringen voor ondernemerschap (landspecifieke aanbeveling 3 in 2019), bestrijding van witwassen (landspecifieke aanbeveling 4 in 2020), agressieve fiscale planning (landspecifieke aanbevelingen 1 in 2019 en 4 in 2020), pensioenen (landspecifieke aanbeveling 1 in 2019), sociale en betaalbare huisvesting (landspecifieke aanbevelingen 3 in 2019 en 2 in 2020) en gezondheidszorg (landspecifieke aanbevelingen 1 in 2019 en 2020 in).

Verwacht wordt dat geen enkele maatregel in deze component ernstig afbreuk doet aan milieudoelstellingen in de zin van artikel 17 van Verordening (EU) 2020/852, rekening houdend met de beschrijving van de maatregelen en de risicobeperkende stappen in het herstel- en veerkrachtplan overeenkomstig de technische richtsnoeren inzake het beginsel „geen ernstige afbreuk doen aan” (2021/C58/01).

C.1.    Beschrijving van de hervormingen en investeringen voor niet-terugbetaalbare financiële steun

Investeringen: SOLAS-programma voor herstelvaardigheden 3.2

Het doel van de maatregel is de om- en bijscholing van werknemers te ondersteunen om rekening te houden met de uitdagingen van de moderne Ierse economie en arbeidsmarkt.

De investering bestaat uit de ontwikkeling van een reeks aanvullende onderwijs- en opleidingsprogramma’s als onderdeel van het programma „Skills to Compete” en de formele vaststelling van het SOLAS-programma voor groene vaardigheden. Opleidingsprogramma’s en -modules worden beheerd door de raden voor onderwijs en opleiding. Zij zijn met name gericht op vaardigheden die relevant zijn voor de dubbele transitie en zijn gericht op sectoren met werkgelegenheidskansen, zoals de programmering van informatie- en communicatietechnologie (ICT), groene bouw en mitigatie van klimaatverandering.

De investering moet uiterlijk op 31 december 2024 zijn voltooid.

Investeringen: 3.3 Fonds voor de transformatie van technologische universiteiten

Het doel van de maatregel is het opbouwen van capaciteit op het gebied van onderwijs en opleiding aan technologische universiteiten.

De investering bestaat uit de uitbreiding van het TUTF (Technical Universities Transformation Fund — TUTF) om een aantal projecten te financieren in het kader van een specifiek programma voor de hervorming van onderwijs en opleiding (TUTF). Deze projecten worden geselecteerd na een oproep tot het indienen van voorstellen die gericht zijn op de vijf nieuwe en opkomende technologische universiteiten. Zij omvatten projecten met betrekking tot i) vaardigheden en ontwikkeling van personeel, ii) hervorming van de leerplannen en onderwijs- en leerprocessen, iii) vaardigheden voor regionale ontwikkeling en voor kmo’s, ondernemingen en sociale betrokkenheid, iv) digitale en faciliterende infrastructuur, en v) op nationaal niveau gedeelde digitale diensten van technologische universiteiten. Voor voorstellen gelden specifieke criteria inzake gendergelijkheid en gelijke kansen voor iedereen.

Om ervoor te zorgen dat de maatregel voldoet aan de technische richtsnoeren „geen ernstige afbreuk doen” (2021/C58/01), sluit de in het bestek voor komende oproepen tot het indienen van projecten opgenomen subsidiabiliteitscriteria de volgende lijst van activiteiten uit: I) activiteiten in verband met fossiele brandstoffen, met inbegrip van downstreamgebruik 6 ; II) activiteiten in het kader van het EU-emissiehandelssysteem (ETS) waarmee de verwachte broeikasgasemissies niet lager zijn dan de relevante benchmarks 7 ; III) activiteiten in verband met stortplaatsen voor afval, verbrandingsinstallaties 8 en installaties voor mechanische biologische behandeling 9 ; en iv) activiteiten waarbij de langdurige verwijdering van afval schade kan toebrengen aan het milieu. In de taakomschrijving wordt bovendien bepaald dat alleen activiteiten mogen worden geselecteerd die voldoen aan de relevante EU- en nationale milieuwetgeving.

De investering moet uiterlijk op 31 december 2024 zijn voltooid.

Hervorming: 3.4 vermindering van regelgevingsbelemmeringen voor ondernemerschap

Doel van de maatregel is onnodige regelgevingsbelemmeringen voor kmo’s bij het oprichten en uitbreiden van hun activiteiten weg te nemen.

De hervorming bestaat uit het ontwerp, de uitvoering en de verificatie van de toepassing van de kmo-test. De kmo-test omvat vier stappen voor beleidsmakers om rekening te houden met: I) raadpleging van belanghebbenden van kmo’s, ii) identificatie van getroffen bedrijven, iii) meting van de gevolgen voor kmo’s, en iv) beoordeling van alternatieve mechanismen en risicobeperkende maatregelen. Daarnaast bestaat de hervorming uit de publicatie van een projectverslag over de ontwikkeling van één enkel kmo-portaal om kmo’s bijstand en ondersteuning te bieden.

De hervorming wordt uiterlijk op 31 maart 2023 voltooid.

Hervorming: 3.5 bestrijding van witwassen

Het doel van de maatregel is het Ierse antiwitwaskader te versterken.

De hervorming bestaat uit de publicatie van een sectorale risicobeoordeling ter bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering van aanbieders van trust- of bedrijfsdiensten (TCSP’s). Het personeel van de eenheid voor de naleving van het witwassen van geld (AMLCU) in het ministerie van Justitie wordt versterkt, met name met het oog op het uitvoeren van een groter aantal inspecties van aanbieders van reisdiensten. Bij inspecties wordt rekening gehouden met de wettelijke verplichtingen van aanbieders van reisdiensten, met inbegrip van: toepassingsgebied van de vergunning; beoordeling van het bedrijfsrisico; beoordeling van het cliëntenrisico; beleid en procedures; opleiding en instructie van het personeel; cliëntenonderzoek en uiteindelijk begunstigden van cliënten; melding van verdachte transacties. Daarnaast richt de AMLCU een werkgroep op, die een evaluatieverslag aan de regering voorlegt over de haalbaarheid van een wijziging van de primaire wetgeving om het instrumentarium voor regelgeving uit te breiden tot een regeling voor administratieve financiële sancties, met inbegrip van aanbevelingen voor een dergelijke uitbreiding van het instrumentarium voor regelgeving waar dit haalbaar wordt geacht. Nieuwe wetgeving die tot doel heeft aanbevelingen uit het verslag van de werkgroep in praktijk te brengen, treedt in werking.

De hervorming wordt uiterlijk op 30 juni 2023 voltooid.

Hervorming: 3.6 agressieve fiscale planning

Het doel van de maatregel is preventieve maatregelen te nemen om de mogelijkheden voor agressieve fiscale planning en met name dubbele niet-heffing door middel van uitgaande betalingen te beperken.

De hervorming bestaat uit: I) een wijziging van de wetgeving inzake kapitaalaftrek voor immateriële activa, richtsnoeren voor de hervorming van de fiscale woonplaats van ondernemingen en de inwerkingtreding van aangescherpte regels inzake gecontroleerde buitenlandse vennootschappen. Wat de uitgaande betalingen betreft, omvat de hervorming ook ii) de publicatie van een economische analyse door een onafhankelijke externe contractant van het effect van recente hervormingen op de betalingsstromen; III) een openbare raadpleging over de mogelijkheid om maatregelen inzake uitgaande betalingen in te voeren; en iv) de inwerkingtreding van wetgeving ter voorkoming van dubbele niet-heffing die van toepassing is op uitgaande betalingen aan jurisdicties op de EU-lijst van niet-coöperatieve rechtsgebieden, jurisdicties zonder belastingen en nulbelastingen. Deze wetgevingsmaatregelen omvatten bronbelasting of niet-aftrekbaarheid van uitgaande betalingen. In het geval van dividenden omvatten de maatregelen bronbelasting, aangezien dividenden niet kunnen worden afgetrokken.

De hervorming wordt uiterlijk op 31 maart 2024 voltooid.

Hervorming: 3.7 pensioenen

De maatregel heeft tot doel het aanvullende pensioenlandschap te vereenvoudigen en te harmoniseren.

De hervorming bestaat uit wetgevingsmaatregelen die de harmonisatie van de fiscale behandeling van werkgeversbijdragen ondersteunen en het proces van kredietopneming helpen vereenvoudigen. Een eerste maatregel bestaat erin een regel te schrappen die de overdracht van bedrijfspensioenregelingen van de tweede pijler naar persoonlijke pensioenspaarrekeningen van de derde pijler verbiedt, wanneer de betrokkene meer dan 15 jaar in aanmerking komende dienstjaren heeft. Een tweede maatregel omvat de afschaffing van de tegemoetkoming in natura op werkgeversbijdragen aan het pensioen van een werknemer. Een derde maatregel is de mogelijke afschaffing van het „goedgekeurde minimumpensioenfonds”.

De hervorming wordt uiterlijk op 31 december 2022 voltooid.

Hervorming: 3.8 meer sociale en betaalbare huisvesting

Het doel van de maatregel is het aanbod van sociale en betaalbare huisvesting te vergroten.

De hervorming bestaat uit de inwerkingtreding van het Land Development Agency (LDA) als handelsagentschap van de staat, zoals bepaald in de LDA Act. Het bestaat ook in de inwerkingtreding van een wet inzake betaalbare huisvesting. Wooneenheden worden geleverd in het kader van de verschillende regelingen die in het kader van de hervorming zijn vastgesteld.

Verwachtwordt dat deze maatregel geen ernstige afbreuk doet aan milieudoelstellingen in de zin van artikel 17 van Verordening (EU) 2020/852, rekening houdend met de beschrijving van de maatregel en de risicobeperkende stappen in het herstel- en veerkrachtplan overeenkomstig de technische richtsnoeren inzake het beginsel „geen ernstige afbreuk doen aan” (2021/C58/01). Met name moet ten minste 70 % (in gewicht) van het niet-gevaarlijke bouw- en sloopafval (met uitzondering van in de natuur voorkomend materiaal als bedoeld in categorie 17 05 04 van de bij Besluit 2000/532/EG vastgestelde Europese afvalstoffenlijst) dat op de bouwplaats wordt geproduceerd, worden voorbereid voor hergebruik, recycling en andere vormen van materiaalterugwinning, met inbegrip van opvulactiviteiten waarbij afval wordt gebruikt ter vervanging van andere materialen, in overeenstemming met de afvalhiërarchie en het EU-protocol voor bouw- en sloopafvalbeheer.

De hervorming wordt uiterlijk op 31 maart 2022 voltooid.

Hervorming: 3.9 gezondheid

Het doel van de maatregel is vooruitgang te boeken bij de uitvoering van het Sláintecare-hervormingsprogramma om bij te dragen tot de verwezenlijking van een universeel eenlagig gezondheidszorgstelsel waarin iedereen gelijke toegang heeft tot diensten op basis van behoeften, ongeacht de draagkracht.

De hervorming bestaat uit de uitvoering van het contract met Sláintecare Consultant. De „Sláintecare Consultant” -overeenkomst is een uitsluitend openbare arbeidsovereenkomst voor consultants, zonder enige particuliere praktijk, zowel op als buiten de locatie, en voert een hoger salaris in dan het huidige salarisniveau van de nieuwkomer. De hervorming omvat ook de operationalisering van 96 communautaire gezondheidsnetwerken (CHN’s) voor de gestructureerde planning en verstrekking van eerstelijnsgezondheidsdiensten. Tot slot bestaat het ook uit het waarborgen van de deelname van een toenemend aantal patiënten aan een programma voor de beheersing van chronische ziekten.

De hervorming wordt uiterlijk op 31 december 2023 voltooid.

C.2.    Mijlpalen, streefdoelen, indicatoren en tijdschema voor de monitoring en uitvoering voor niet-terugbetaalbare financiële steun

VolgnummerGerelateerde maatregel (hervorming of investering)Mijlpaal/DoelstellingNaamKwalitatieve indicatoren
(voor mijlpalen)
Kwantitatieve indicatoren
(voor streefcijfers)
Indicatieve termijn voor voltooiingBeschrijving van elke mijlpaal en doelstelling
EenheidBasislijnDoelstellingKwartaalJaar
803.2

SOLAS-responsprogramma voor herstelvaardigheden
MijlpaalOntwikkeling van mogelijkheden voor het aanbieden van vaardigheden in het kader van het programma „Skills to Compete”Mogelijkheden voor lerenden om hun plaats te reserverenKWARTAAL 32021„Skills to Compete” -mogelijkheden moeten beschikbaar zijn gesteld voor het boeken van vaardigheden. Zij omvatten kansen op het gebied van i) digitale vaardigheden, ii) inzetbaarheid (transversale) vaardigheden en iii) specifieke sectorale vaardigheden.

813.2

SOLAS-responsprogramma voor herstelvaardigheden
MijlpaalOntwikkeling van groene vaardigheden en mogelijkheden voor modulesEr zijn modules voor groene vaardigheden beschikbaar en er zijn mogelijkheden om in te schrijvenKWARTAAL 42021Er zijn modules voor groene vaardigheden en mogelijkheden om te boeken beschikbaar gesteld. Zij bestrijken ten minste specifieke vaardigheidsgebieden in het „Near Zero Emission Building” en retrofit, alsook een reeks groene vaardigheden voor bij- en omscholing. De mogelijkheden omvatten met name specifieke vaardigheidstraining die ook de toepassing van hogere normen dan BENG’s mogelijk maakt.

De naleving van de technische richtsnoeren inzake het beginsel „geen ernstige afbreuk doen aan” (2021/C58/01) wordt gewaarborgd door de volgende activiteiten van de modules uit te sluiten en mogelijkheden te bieden:

— Activiteiten in verband met de verwijdering van afval in stortplaatsen of verbrandingsinstallaties die schadelijk kunnen zijn voor het milieu;

— Activiteiten in verband met fossiele brandstoffen (er zij echter op gewezen dat activiteiten op het gebied van het aanbieden van vaardigheden gericht kunnen zijn op de omscholing van werknemers in de veenfabriek om hen in staat te stellen deel te nemen aan verschillende soorten activiteiten die niet onder deze uitsluitingslijst vallen), en

— Activiteiten waarbij de verwijdering van afvalstoffen op lange termijn schadelijk kan zijn voor het milieu.
823.2

SOLAS-responsprogramma voor herstelvaardigheden
DoelDeelname aan het actieprogramma voor groene vaardigheden en vaardigheden voor deelnameAantal081250KWARTAAL 42024Aantal deelnemers dat zich vanaf 1 januari 2021 heeft ingeschreven in ten minste een van de vaardigheidsvoorzieningen en modules in het kader van het SOLAS-actieprogramma voor groene vaardigheden en het initiatief „Skills to Compete”. In gevallen waarin personen zich inschrijven voor meerdere mogelijkheden om vaardigheden aan te bieden en/of modules aan te bieden, worden deze meerdere deelnames niet uitgesloten. Dit is één doelstelling voor het SOLAS-actieprogramma voor groene vaardigheden en het initiatief „Skills to Compete” samen, en omvat geen subdoelstellingen voor afzonderlijke programma’s of initiatieven.

833.2

SOLAS-responsprogramma voor herstelvaardigheden
DoelPercentage vrouwen dat is ingeschreven voor het initiatief „Skills to Compete”Percentage050KWARTAAL 42024Aandeel vrouwelijke deelnemers (in verhouding tot het totale aantal deelnemers zoals berekend voor streefdoel 82) dat is ingeschreven voor ten minste één van de mogelijkheden om vaardigheden aan te bieden in het kader van het initiatief „Skills to Compete”
843.3

Fonds voor de transformatie van technologische universiteiten
MijlpaalProjectsubsidies toegekend in het kader van het programma voor de hervorming van onderwijs en opleidingSubsidieovereenkomsten voor projecten worden ondertekend door succesvolle aanvragersKWARTAAL 12022Alle subsidieovereenkomsten in het kader van het programma voor de hervorming van onderwijs en opleiding moeten door succesvolle aanvragers zijn ondertekend, in overeenstemming met de technische richtsnoeren „geen ernstige afbreuk doen” (2021/C58/01) door gebruik te maken van een uitsluitingslijst en de vereiste van naleving van de relevante EU- en nationale milieuwetgeving. Elke subsidieovereenkomst bevat het financiële bedrag dat is toegewezen aan de geselecteerde aanvrager (technologische universiteit (TU) of TU-ontwikkelingsconsortium) en bijzonderheden over het project en het tijdschema. In elk voorstel wordt duidelijk aangetoond hoe bij het opstellen van de aanvraag rekening is gehouden met gendergelijkheid en gelijke kansen, welke specifieke acties moeten worden ondernomen, hoe naar gender en gelijkheid uitgesplitste gegevens over de begunstigden van de maatregelen zijn verstrekt, en hoe deze acties in overeenstemming moeten zijn met de institutionele genderactieplannen.

In elke subsidieovereenkomst wordt vermeld dat de autoriteit voor hoger onderwijs de gefaseerde betalingen afhankelijk stelt van het behalen van de te leveren prestaties en de criteria voor goedgekeurde projecten.

De projecten vallen onder een van de volgende categorieën:

vaardigheden en ontwikkeling van het personeel;

— hervorming van de leerplannen en onderwijs- en leerplannen,

vaardigheden voor regionale ontwikkeling en voor kmo’s, ondernemingen en sociale betrokkenheid;
digitale en ondersteunende infrastructuur,
— op nationaal niveau gedeelde digitale diensten van TU.
853.3

Fonds voor de transformatie van technologische universiteiten
MijlpaalGoedkeuring van projectverslagenProjectverslagen worden ondertekend door de autoriteit voor hoger onderwijsKWARTAAL 42024Alle definitieve projectverslagen in het kader van het programma voor de hervorming van onderwijs en opleiding moeten door de autoriteit voor hoger onderwijs zijn goedgekeurd. In de definitieve projectverslagen wordt de vooruitgang bij de verwezenlijking van de te leveren prestaties en de naleving van de onderliggende criteria voor goedgekeurde projecten gemeten, met inbegrip van de naleving van de criteria inzake geen ernstige afbreuk doen aan het beginsel „geen ernstige afbreuk doen”, gendergelijkheid en gelijke kansen.
863.3

Fonds voor de transformatie van technologische universiteiten
DoelPersoneelsleden van alle vijf technologische universiteiten die hebben deelgenomen aan bijscholings- en ontwikkelingsactiviteitenAantal04 000KWARTAAL 22024Ten minste 4 000 personeelsleden afkomstig van alle vijf technologische universiteiten hebben deelgenomen aan bijscholings- en ontwikkelingsactiviteiten die worden gefinancierd in het kader van de in stap 84 bedoelde projecten van het programma voor de hervorming van onderwijs en opleiding.
873.3

Fonds voor de transformatie van technologische universiteiten
DoelStudenten van alle vijf technologische universiteiten die zijn ingeschreven in een nieuw of hervormd curriculum of die hebben geprofiteerd van nieuwe of hervormde opleidings- of leeractiviteitenAantal09 600KWARTAAL 22024Ten minste 9 600 studenten van alle vijf technologische universiteiten moeten zijn ingeschreven in een nieuw of hervormd curriculum of hebben deelgenomen aan nieuwe of hervormde opleidings- of leeractiviteiten die worden gefinancierd in het kader van de in stap 84 bedoelde projecten van het programma voor de hervorming van onderwijs en opleiding.
883.4

Vermindering van regelgevingsbelemmeringen voor ondernemerschap
MijlpaalPublicatie van een programma voor de uitvoering van de MKB-test en communicatie met alle overheidsdienstenPublicatie van een programma van acties en communicatie over de uitvoering van de kmo-test aan alle overheidsdiensten — — —KWARTAAL 12022Er wordteen actieprogramma gepubliceerd voor de uitvoering van de kmo-test, met als doel onnodige regelgevingsbelemmeringen voor kmo’s weg te nemen. Het programma bevat een duidelijk tijdschema en doelstellingen voor de kmo-test.
Er moet ook een mededeling over de uitvoering van de kmo-test zijn uitgebracht aan alle overheidsdiensten, die hebben verzocht de kmo-test volledig toe te passen op alle relevante wetgeving.
893.4

Vermindering van regelgevingsbelemmeringen voor ondernemerschap
MijlpaalUitvoering van alle vastgestelde maatregelen om te zorgen voor een consistente toepassing van de kmo-test door de overheidUitvoering van alle vastgestelde acties om te zorgen voor een consistente toepassing van de kmo-test door de overheid, met inbegrip van de oprichting van een netwerk en rapportagekader — — —KWARTAAL 22022Alle acties in het actieprogramma van mijlpaal 88 moeten zijn uitgevoerd volgens het tijdschema dat in dat programma is vastgesteld.
Er wordt een netwerk opgezet dat bestaat uit een benoemd lid van elk ministerie, tenzij een bepaald departement een passende motivering heeft gegeven voor het niet voordragen van een lid. Er wordt een rapportagekader opgezet dat het mogelijk maakt toezicht te houden op de toepassing van de kmo-test in de hele overheid.
903.4

Vermindering van regelgevingsbelemmeringen voor ondernemerschap
DoelOverheidsdiensten die de kmo-toets hebben toegepastAantal05KWARTAAL 12023Ten minste vijf extra overheidsdiensten moeten de kmo-test in 2022 ten minste eenmaal hebben toegepast, in vergelijking met het feit dat geen enkele overheidsdienst de kmo-toets in 2020 ten minste eenmaal heeft toegepast. Dit wordt aangetoond door de gegevens over de toepassing van de kmo-test die op een speciale gecentraliseerde website zijn gepubliceerd.
913.5

Antiwitwaspraktijken
DoelInspecties van verleners van trust- of bedrijfsdiensten (TCSP’s), uitgevoerd door de eenheid voor de naleving van de antiwitwaswetgeving (AMLCU)Aantal0120KWARTAAL 42021Ten minste 120 inspecties van TCSP’s (ter plaatse of op afstand) moeten zijn uitgevoerd door de regelgevende onderzoekers van AMLCU. De AMLCU heeft in 2021 ten minste twee extra personeelsleden aangeworven, waaronder ten minste één met specialistische vaardigheden op het gebied van forensische boekhouding, om bijstand te verlenen bij het toezicht op en het beheer van aanbieders van derde landen. Bij inspecties wordt rekening gehouden met de wettelijke verplichtingen van aanbieders van reisdiensten, waaronder: toepassingsgebied van de vergunning; beoordeling van het bedrijfsrisico; beoordeling van het cliëntenrisico; beleid en procedures; opleiding en instructie van het personeel; cliëntenonderzoek en uiteindelijk begunstigden van cliënten; melding van verdachte transacties.
Na een inspectie wordt het TCDV aangemerkt als een hoog risico, een middelhoog risico, een middelhoog risico of een laag risico, hetgeen het niveau van toekomstige inspecties moet informeren.
923.5

Antiwitwaspraktijken
MijlpaalHerziening van het instrumentarium voor handhaving van de regelgeving in het kader van de Criminal Justice (Money Laundering and Terrorist Financing) Act 2010Herziening van de toolkit voor handhaving van de regelgeving in het kader van de Criminal Justice (Money Laundering and Terrorist Financing) Act 2010, met inbegrip van aanbevelingen om de toolkit uit te breiden tot een administratieve financiële sanctieregelingKWARTAAL 42021Het evaluatieverslag over de haalbaarheid van een wijziging van de primaire wetgeving om het instrumentarium voor regelgeving uit te breiden tot een regeling voor administratieve financiële sancties, met inbegrip van aanbevelingen voor een dergelijke uitbreiding van het instrumentarium voor regelgeving waar dit haalbaar wordt geacht, moet door de werkgroep aan de regering zijn voorgelegd.
933.5

Antiwitwaspraktijken
MijlpaalPublicatie van een sectorale risicobeoordeling van verleners van trust- of bedrijfsdiensten (TCSP’s) ter bestrijding van witwassen en terrorismefinancieringPublicatie van een sectorale risicobeoordeling van verleners van trust- of bedrijfsdiensten (TCSP’s) ter bestrijding van witwassen en terrorismefinancieringKWARTAAL 12022Er moet een sectorale risicobeoordeling van verleners van trust- of bedrijfsdiensten (TCSP’s) door de Stuurgroep bestrijding witwassen (AMLSC) zijn gepubliceerd. De analyse in de risicobeoordeling is gebaseerd op de ontvangen antwoorden op een gedetailleerde vragenlijst die aan alle relevante TCSP-toezichthouders is toegezonden. De methode die bij deze beoordeling wordt toegepast, is de door de Europese Commissie aanbevolen methode, zoals toegepast in de supranationale risicobeoordeling van de Europese Commissie.
943.5

Antiwitwaspraktijken
MijlpaalInwerkingtreding van wetgeving ter uitvoering van aanbevelingen inzake financiële sancties in het verslag van de werkgroepBepaling in de wetgeving betreffende de inwerkingtreding van de wetgevingKWARTAAL 22023De wetgeving is in werking getreden. Zij zal alle aanbevelingen uit het in stap 92 genoemde verslag van de werkgroep in praktijk hebben gebracht om het instrumentarium voor regelgeving uit te breiden tot een regeling voor administratieve financiële sancties.
953.6

Agressieve fiscale planning
MijlpaalWijziging van de kapitaalfaciliteiten voor immateriële activaBepaling in de wetgeving betreffende de inwerkingtreding van de wetgeving — — —KWARTAAL 32020De wetgeving is in werking getreden. Zij heeft de kapitaalfaciliteiten voor immateriële activa gewijzigd om ervoor te zorgen dat alle vanaf oktober 2020 verworven activa volledig binnen het toepassingsgebied van de regels inzake balanceringsheffingen vallen, in overeenstemming met de internationale beste praktijken.
963.6

Agressieve fiscale planning
MijlpaalHervorming van de fiscale woonplaats van ondernemingen en verbeterde regels inzake gecontroleerde buitenlandse ondernemingen (CFC) die van toepassing zijn op de lijst van niet-coöperatieve rechtsgebiedenPublicatie van een circulaire en bepaling in de wetgeving waarin de inwerkingtreding van de wetgeving wordt aangegeven — — —KWARTAAL 12021Publicatie van een circulaire betreffende de wijziging van de Ierse regels inzake fiscale woonplaats om te voorkomen dat in Ierland opgerichte ondernemingen staatloos worden voor belastingdoeleinden en om structuren (zoals het zogenaamde „Double Irish”) te sluiten die bedoeld waren om lacunes in de Amerikaanse antiontwijkingsregels te benutten. De wetgeving voorziet in verbeterde CFC-regels die van toepassing zijn op de lijst van niet-coöperatieve rechtsgebieden, die verder gaan dan de minimumvereisten voor ATAD in deel 35B van de Taxes Consolidation Act van 1997 betreffende gecontroleerde buitenlandse ondernemingen („CFC’s”). Section 835YA past section 835T (de vrijstelling van het effectieve belastingtarief), Section 835U (de vrijstelling van lage winstmarge) en Section 835V (de vrijstelling van lage boekhoudkundige winst) buiten toepassing zodat een in Ierland ingezeten onderneming met een CFC die is gevestigd in een rechtsgebied dat is opgenomen in de EU-lijst van jurisdicties die niet-coöperatief zijn op belastinggebied in een verslagperiode van de CFC, geen gebruik kan maken van bovengenoemde vrijstellingen.
973.6

Agressieve fiscale planning
MijlpaalEconomische analyse van uitgaande betalingsstromen en recente hervormingen en openbare raadpleging over maatregelen voor uitgaande betalingenPublicatie van een economische analyse van uitgaande betalingsstromen en recente hervormingen en publicatie van een samenvatting van de openbare raadpleging over maatregelen die van toepassing zijn op uitgaande betalingen — — —KWARTAAL 42021De economische analyse van een onafhankelijke externe contractant wordt gepubliceerd. Zij zal de betalingsstromen (met inbegrip van rente, royalty’s en dividenden naar/van EU-lidstaten en niet-EU-rechtsgebieden, met inbegrip van offshore financiële centra) en het praktische effect van de uitvoering van recente hervormingen van de Ierse vennootschapsbelastingwetgeving, en belangrijke hervormingen in andere rechtsgebieden, met name de Verenigde Staten, op deze stromen hebben onderzocht.

Er heeft ook een openbare raadpleging plaatsgevonden over de mogelijkheid om maatregelen in te voeren die van toepassing zijn op uitgaande betalingen en moet op de website van het ministerie van Financiën zijn gepubliceerd. De raadpleging is geopend voor input van belanghebbenden gedurende een periode van ten minste zes weken. De in het kader van de openbare raadpleging overwogen maatregelen omvatten de toepassing van bronbelasting en de invoering van niet-aftrekbaarheid van uitgaande betalingen.
983.6

Agressieve fiscale planning
MijlpaalWetgeving die van toepassing is op uitgaande betalingen om dubbele niet-heffing te voorkomenBepaling in de wetgeving betreffende de inwerkingtreding van de wetgevingKWARTAAL 12024De wetgeving is in werking getreden. Zij is van toepassing op uitgaande betalingen (rente, royalty’s en dividenden) ter voorkoming van dubbele niet-heffing, ook van toepassing op landen die zijn opgenomen in de EU-lijst van niet-coöperatieve fiscale rechtsgebieden, met inbegrip van alle rechtsgebieden zonder belastingen en nulbelasting. De maatregelen omvatten bronbelasting of niet-aftrekbaarheid van uitgaande betalingen. In het geval van dividenden omvatten de maatregelen bronbelasting, aangezien dividenden niet kunnen worden afgetrokken.
993.7

Pensioenen
MijlpaalVerslag over het aanvullende pensioenlandschapPublicatie van het verslag van de interdepartementale groep Pensioenhervorming en Belastingen om het aanvullende pensioenlandschap te helpen vereenvoudigen en harmoniserenKWARTAAL 42020Er is een verslag van de interdepartementale Groep hervorming van de pensioenen en belastingen gepubliceerd. Zij heeft een aantal aanbevelingen gedaan over de wijze waarop de doelstelling van vereenvoudiging en harmonisatie van het aanvullendpensioenlandschap kan worden bevorderd.
1003.7

Pensioenen
MijlpaalWetgevingsmaatregelen om het aanvullende pensioenlandschap te vereenvoudigen en te harmoniserenBepaling in de wetgeving betreffende de inwerkingtreding van de wetgevingKWARTAAL 42022De wetgeving is in werking getreden. Zij heeft een aantal aanvullende pensioenbelastingregels vereenvoudigd en geharmoniseerd, naar aanleiding van een aantal specifieke aanbevelingen uit het in stap 99 genoemde verslag. Dit ondersteunt de harmonisatie tussen pensioenproducten en bedrijfspensioenregelingen, met inbegrip van de fiscale behandeling van werkgeversbijdragen aan de pensioenen van werknemers, en draagt ook bij tot de vereenvoudiging van het proces van kredietopneming.
1013.8

Meer sociale en betaalbare huisvesting
MijlpaalInwerkingtreding van de LDA als handelsagentschap van de staatInwerkingtreding van LDA als handelsagentschap van de staatKWARTAAL 42021Het wetsvoorstel van het Land Development Agency Bill is in werking getreden en het Land Development Agency (LDA) wordt opgericht als een aangewezen onderneming voor activiteiten in het kader van de vennootschapswet.

De LDA heeft onder meer ten doel het woningaanbod in de staat te vergroten, met name sociale en betaalbare huisvesting.

Verwacht wordt dat deze maatregel geen ernstige afbreuk doet aan milieudoelstellingen in de zin van artikel 17 van Verordening (EU) 2020/852, rekening houdend met de beschrijving van de maatregel en de risicobeperkende stappen in het herstel- en veerkrachtplan overeenkomstig de technische richtsnoeren inzake het beginsel „geen ernstige afbreuk doen aan” (2021/C58/01).

De LDA waarborgt met name de naleving van de relevante EU- en nationale milieuwetgeving en verplicht de marktdeelnemers die de bouwwerken uitvoeren ervoor te zorgen dat ten minste 70 % (in gewicht) van het niet-gevaarlijke bouw- en sloopafval (met uitzondering van in de natuur voorkomend materiaal van categorie 17 05 04 van de Europese afvalstoffenlijst vastgesteld bij Besluit 2000/532/EG van 3 mei 2000 tot vervanging van Besluit 94/3/EG houdende vaststelling van een lijst van afvalstoffen overeenkomstig artikel 1, onder a), van Richtlijn 75/442/EEG van de Raad betreffende afvalstoffen en Besluit 94/904/EG van de Raad tot vaststelling van een lijst van gevaarlijke afvalstoffen overeenkomstig artikel 1, lid 4, van Richtlijn 91/689/EEG van de Raad betreffende gevaarlijke afvalstoffen (kennisgeving geschied onder nummer C (2000) 1147)) die op de bouwplaats zijn geproduceerd, wordt voorbereid voor hergebruik, recycling en andere materiaalterugwinning, met inbegrip van opvulactiviteiten waarbij afval wordt gebruikt om andere materialen te vervangen, overeenkomstig de afvalhiërarchie en het EU-protocol voor bouw- en sloopbeheer.
1023.8

Meer sociale en betaalbare huisvesting
DoelWoningen die via de nieuwe betaalbare aankoopregeling voor woningen op openbare gronden te koop worden aangebodenAantal0100KWARTAAL 32023Ten minste 100 woningen moeten beschikbaar zijn gesteld voor verkoop via de Affordable Purchase Scheme voor woningen op openbare gronden.

De subsidiabiliteit wordt beoordeeld aan de hand van de inkomenscapaciteit van de eerste koper en het onvermogen om de woningen te betalen tegen de waarde van de vrije markt, waarbij onder meer rekening is gehouden met de tijd die zij in de gemeente wonen en de grootte van de woning in vergelijking met de grootte van het gezin.

Woningen worden geacht beschikbaar te zijn voor verkoop wanneer de bouw is voltooid en aanvragen van in aanmerking komende aanvragers zijn aanvaard.

De naleving van de relevante EU- en nationale milieuwetgeving en van de in stap 101 vastgestelde DNSH-vereisten moet zijn gewaarborgd.
1033.8

Meer sociale en betaalbare huisvesting
DoelWoningen geleverd in het kader van de kostenhuurregelingAantal0450KWARTAAL 32023Ten minste 450 woningen moeten zijn voltooid en verhuurd aan middeninkomens in stedelijke centra, met een vermindering van ten minste 25 % van de waarde op de vrije markt, zoals gedefinieerd door een professionele taxateur van onroerend goed.

Het in aanmerking komen wordt door de minister in verordeningen vastgesteld op basis van statistische gegevens over inkomens.

De regeling is van toepassing op de woningen in Dublin, Cork, Galway, Limerick, Waterford en de agglomeratie Dublin.

De naleving van de relevante EU- en nationale milieuwetgeving en van de in stap 101 vastgestelde DNSH-vereisten moet zijn gewaarborgd.
1043.8

Meer sociale en betaalbare huisvesting
DoelWoningen die voor verkoop ter beschikking worden gesteld aan kopers die van de kapitaalsteunregeling gebruikmakenAantal0100KWARTAAL 32023Ten minste 100 woningen moeten beschikbaar zijn gesteld voor verkoop aan kopers die van de kapitaalsteunregeling gebruikmaken.

Afhankelijk van een meetbare en betaalbare behoefte, maken kopers gebruik van eigenvermogenssteun tot 30 % van de waarden op de open markt.

De naleving van de relevante EU- en nationale milieuwetgeving en van de in stap 101 vastgestelde DNSH-vereisten moet zijn gewaarborgd.
1053.9

Gezondheid
MijlpaalInwerkingtreding van het contract met Sláintecare ConsultantInwerkingtreding van het contract met Sláintecare ConsultantKWARTAAL 32021Het contract met Sláintecare Consultant is in werking getreden. Het omvat een verhoging van het salaris ten opzichte van het huidige salarisniveau van de nieuwkomer en nieuwe contractuele regelingen voor consultants. De overeenkomst is een „uitsluitend openbare” arbeidsovereenkomst, zonder enige particuliere praktijk, op of buiten de bouwplaats. Het nieuwe contract is van toepassing op alle contracten die na 30 september 2021 zijn gesloten. Alle bestaande consultants moeten de mogelijkheid hebben gekregen om permanent over te schakelen op de Sláintecare Consultant Contract, maar moeten de mogelijkheid hebben behouden om op hun bestaande contract te blijven staan.
1063.9

Gezondheid
DoelCommunautaire gezondheidsnetwerken treden in werkingAantal096KWARTAAL 42022In totaal zullen 96 communautaire gezondheidsnetwerken (CHN) in werking zijn getreden. Elk CHN bestaat uit teams voor eerstelijnszorg die zich bezighouden met algemene praktijk bij de gestructureerde planning en verstrekking van eerstelijnsgezondheidszorg.
1073.9

Gezondheid
DoelPatiënten die deelnemen aan het programma voor de beheersing van chronische ziektenAantal120 000430 000KWARTAAL 42023Ten minste 430 000 patiënten met een chronische ziekte of een hoog risico op chronische ziekte moeten zijn geregistreerd als deelnemers aan een van de componenten (Opportunistic Case Finding; Jaarlijks preventieprogramma voor patiënten met een hoog risico op hart- en vaatziekten of diabetes; Gestructureerd behandelingsprogramma voor personen met chronische ziekten die in het programma zijn opgenomen) van het programma voor de beheersing van chronische ziekten wanneer het programma in 2023 volledig wordt uitgevoerd, in vergelijking met de 120 000 patiënten die zich uiterlijk op 31 december 2020 in aanmerking kwamen om zich in het programma te laten registreren. Patiënten in het kader van het programma voor de beheersing van chronische ziekten krijgen twee geplande evaluaties binnen een periode van 12 maanden, waaronder patiëntenvoorlichting, preventieve zorg, geneesmiddelenbeoordeling, fysiek onderzoek, geplande onderzoeken en een individueel zorgplan. Elke evaluatie bestaat uit een raadpleging van de praktiserverpleger, gevolgd door een raadpleging van de huisarts.


D. AUDIT EN CONTROLE

D.1.    Beschrijving van de hervormingen en investeringen voor niet-terugbetaalbare financiële steun

Voordat het eerste betalingsverzoek wordt ingediend, is een opslagsysteem operationeel voor het registreren, opslaan en beschikbaar stellen van alle relevante gegevens met betrekking tot de uitvoering van het plan voor herstel en veerkracht — het bereiken van mijlpalen en streefdoelen, gegevens over eindontvangers, contractanten, subcontractanten en uiteindelijk begunstigden. Ierland dient vóór het eerste betalingsverzoek een specifiek auditverslag in waarin de doeltreffendheid van de functionaliteiten van het gegevensopslagsysteem wordt bevestigd. Het auditverslag wordt uitgevoerd om eventuele geconstateerde zwakke punten en de genomen of geplande corrigerende maatregelen te analyseren.

Daarnaast zorgt Ierland, voordat het eerste betalingsverzoek in het kader van de herstel- en veerkrachtfaciliteit wordt ingediend, ervoor dat de administratieve capaciteit van het uitvoeringsorgaan en de administratieve capaciteit van het auditorgaan worden gewaarborgd door middel van een analyse van de werklast.

Met het oog op de verdere versterking van het kader voor het voorkomen, opsporen en corrigeren van ernstige onregelmatigheden zoals fraude, belangenconflicten, corruptie en dubbele financiering geeft het uitvoeringsorgaan instructies aan de verantwoordelijke afdelingen over controles vooraf van belangenconflicten en dubbele financiering, frauderisicobeoordelingen en verificaties ter plaatse.

Stap 110 in het kader van deze maatregel moet zijn vervuld op het moment dat het tweede betalingsverzoek bij de Commissie wordt ingediend.

D.2.    Mijlpalen, streefdoelen, indicatoren en tijdschema voor de monitoring en uitvoering voor niet-terugbetaalbare financiële steun

VolgnummerGerelateerde maatregel (hervorming of investering)Mijlpaal/DoelstellingNaamKwalitatieve indicatoren
(voor mijlpalen)
Kwantitatieve indicatoren
(voor streefcijfers)
Indicatieve termijn voor voltooiingBeschrijving van elke mijlpaal en doelstelling
EenheidBasislijnDoelstellingKwartaalJaar
108Monitoring en uitvoering van het planMijlpaalRegistratiesysteem voor audits en controles: informatie voor het monitoren van de uitvoering van de herstel- en veerkrachtfaciliteitEen auditverslag ter bevestiging van de functionaliteiten van het opslagsysteemKWARTAAL 42021Vóór het eerste betalingsverzoek wordt een registratiesysteem voor het toezicht op de uitvoering van de herstel- en veerkrachtfaciliteit opgezet en operationeel. Het systeem beschikt ten minste over de volgende functies:

(a) het verzamelen van gegevens en het monitoren van de verwezenlijking van mijlpalen en streefdoelen;

(b) de krachtens artikel 22, lid 2, punt d), i) tot en met iii), van de RRF-verordening vereiste gegevens te verzamelen, op te slaan en de toegang daartoe te waarborgen.
109Monitoring en uitvoering van het planMijlpaalBestuurlijke capaciteit van het uitvoeringsorgaan en het auditorgaanEen verslag waarin de inzet van middelen voor het uitvoeringsorgaan en het auditorgaan wordt bevestigd;KWARTAAL 42021De administratieve capaciteit van het uitvoeringsorgaan en de administratieve capaciteit van het auditorgaan worden gewaarborgd door het eerste betalingsverzoek door middel van een analyse van de werklast.
110Monitoring en uitvoering van het planMijlpaalVersterking van het kader om ernstige onregelmatigheden te voorkomen, op te sporen en te corrigerenGegeven instructiesVóór het tweede betalingsverzoekVóór het tweede betalingsverzoekHet uitvoeringsorgaan van het Ierse herstel- en veerkrachtplan geeft instructies aan de verantwoordelijke afdelingen met als doel het kader voor het voorkomen, opsporen en corrigeren van ernstige onregelmatigheden zoals fraude, belangenconflicten, corruptie en dubbele financiering te versterken. Deze instructies omvatten ten minste:

a) Instructies voor de verantwoordelijke afdelingen om vooraf controles op belangenconflicten en dubbele financiering uit te voeren door gebruik te maken van passende nationale databanken en instrumenten voor datamining en risicoscores. De instructies moeten ook de gegevens bevatten die door de bevoegde afdelingen van eindontvangers moeten worden verzameld en gerapporteerd;


b) Instructies voor de verantwoordelijke afdelingen om een frauderisicobeoordeling uit te voeren voor hun respectieve RRF-maatregelen;


c) Duidelijke procedures voor verificaties ter plaatse die moeten worden uitgevoerd door de afdelingen die verantwoordelijk zijn voor de boekhouding.

Geraamde totale kosten van het herstel- en veerkrachtplan

De geraamde totale kosten van het herstel- en veerkrachtplan van Ierland bedragen 923 158 300 EUR.

DEEL 2: FINANCIËLE ONDERSTEUNING

1.Financiële bijdrage

De in artikel 2, lid 2, bedoelde tranches worden als volgt georganiseerd:

1.1.Eerste tranche (niet-terugvorderbare steun):

VolgnummerGerelateerde maatregel (hervorming of investering)Mijlpaal/DoelstellingNaam
953.6 agressieve fiscale planningMijlpaalWijziging van de kapitaalfaciliteiten voor immateriële activa
471.9 koolstofbelastingMijlpaalTraject koolstofbelastingtarieven Wetgeving
993.7 pensioenenMijlpaalVerslag over het aanvullende pensioenlandschap
963.6 agressieve fiscale planningMijlpaalHervorming van de fiscale woonplaats van ondernemingen en verbeterde regels inzake gecontroleerde buitenlandse ondernemingen (CFC) die van toepassing zijn op de lijst van niet-coöperatieve rechtsgebieden
481.9 koolstofbelastingMijlpaalVerhoging van het koolstofbelastingtarief voor 2021
321.6 versterkte rehabilitatie van veengebiedenMijlpaalVoorbereidend onderzoek naar het herstel van veengebieden
43Wet 1.8 inzake klimaatactie en koolstofarme ontwikkeling (wijziging) 2021MijlpaalInwerkingtreding van de wet inzake klimaatactie en koolstofarme ontwikkeling (wijziging) 2021
45Wet 1.8 inzake klimaatactie en koolstofarme ontwikkeling (wijziging) 2021MijlpaalEerste actualisering van het klimaatactieplan
692.6.1 reeks e-gezondheidsprojecten — ePharmacyMijlpaalGunning van opdrachten voor ePharmacy systemen
762.7 aanpak van de digitale kloof en verbetering van digitale vaardighedenMijlpaalPublicatie van de 10-jarenstrategie inzake vaardigheden voor volwassenen
80SOLAS-programma voor herstelvaardigheden 3.2MijlpaalPublicatie van alle mogelijkheden om vaardigheden aan te bieden in het kader van het programma „Skills to Compete”
1053.9 gezondheidMijlpaalInwerkingtreding van het contract met Sláintecare Consultant
612.3.2 digitale infrastructuur en financiering van scholen — ICT-infrastructuurMijlpaalPublicatie van de circulaire aan scholen om de financieringscriteria mee te delen
9Programma voor energievernieuwing van gebouwen in de overheidssector 1.3MijlpaalAanvang van de retrofitwerkzaamheden
141.4.1 toekomstige elektrificatie mogelijk maken door gerichte investering in Cork Commuter Rail — Oprichting van een extra doorgaande lijn met een extra platform op het station KentMijlpaalGunning ontwerpcontract Kent station
331.6 versterkte rehabilitatie van veengebiedenDoelAanvang van de werkzaamheden op eerste venen
44Wet 1.8 inzake klimaatactie en koolstofarme ontwikkeling (wijziging) 2021MijlpaalVaststelling van het eerste driejaarlijkse programma voor koolstofbegrotingen voor 5 jaar
622.3.2 digitale infrastructuur en financiering van scholen — ICT-infrastructuurDoelFinanciering voor basis- en postbasisscholen
722.6.2 reeks e-gezondheidsprojecten — geïntegreerd financieel beheersysteemMijlpaalVoltooiing van de bouw en configuratie van het geïntegreerd financieel beheersysteem
742.7 aanpak van de digitale kloof en verbetering van digitale vaardighedenMijlpaalPublicatie van de digitale strategie voor scholen
772.7 aanpak van de digitale kloof en verbetering van digitale vaardighedenDoelKansarme studenten die zijn uitgerust met ICT-apparatuur
81SOLAS-programma voor herstelvaardigheden 3.2MijlpaalPublicatie van alle mogelijkheden voor groene vaardigheden en modules
913.5 bestrijding van het witwassen van geldDoelInspecties van verleners van trust- of bedrijfsdiensten (TCSP’s), uitgevoerd door de eenheid voor de naleving van de antiwitwaswetgeving (AMLCU)
923.5 bestrijding van het witwassen van geldMijlpaalHerziening van het instrumentarium voor handhaving van de regelgeving in het kader van de Criminal Justice (Money Laundering and Terrorist Financing) Act 2010
973.6 agressieve fiscale planningMijlpaalEconomische analyse van uitgaande betalingsstromen en recente hervormingen en openbare raadpleging over maatregelen voor uitgaande betalingen
1013.8 verhoging van het aanbod van sociale en betaalbare huisvestingMijlpaalInwerkingtreding van de LDA als handelsagentschap van de staat
108Monitoring en uitvoering van het planMijlpaalRegistratiesysteem voor audits en controles: informatie voor het monitoren van de uitvoering van de herstel- en veerkrachtfaciliteit
109Monitoring en uitvoering van het planMijlpaalBestuurlijke capaciteit van het uitvoeringsorgaan en het auditorgaan
37Stroomgebiedbeheerplan 1.7.1 — Verbetering van ten minste 10 kleine waterzuiveringsinstallatiesMijlpaalSelectie van in aanmerking komende waterzuiveringsinstallaties
532.1 ontwikkeling van een gedeeld datacentrum van de overheidMijlpaalOndertekening van het contract voor de bouw van de datacentrumfaciliteit
843.3 Fonds voor de transformatie van technologische universiteitenMijlpaalProjectsubsidies toegekend in het kader van het programma voor de hervorming van onderwijs en opleiding
883.4 vermindering van regelgevingsbelemmeringen voor ondernemerschapMijlpaalPublicatie van een programma voor de uitvoering van de MKB-test en communicatie met alle overheidsdiensten
933.5 bestrijding van het witwassen van geldMijlpaalPublicatie van een sectorale risicobeoordeling van verleners van trust- of bedrijfsdiensten (TCSP’s) ter bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering
38Stroomgebiedbeheerplan 1.7.1 — Verbetering van ten minste 10 kleine waterzuiveringsinstallatiesMijlpaalBegin van de modernisering van kleine afvalwaterzuiveringsinstallaties
41Stroomgebiedbeheerplan 1.7.3 — Monitoring van biologische en fysisch-chemische indicatoren op ten minste 20 locatiesMijlpaalPublicatie van de voor de monitoring geselecteerde sites
491.9 koolstofbelastingMijlpaalVerhoging van het koolstofbelastingtarief voor 2022
562.2 digitale transformatie van Irish EnterpriseMijlpaalPublicatie van oproepen tot het indienen van voorstellen
592.3.1 digitale infrastructuur en financiering van scholen — ConnectiviteitDoelAansluiting van scholen op breedbandnetwerk
893.4 vermindering van regelgevingsbelemmeringen voor ondernemerschapMijlpaalUitvoering van alle vastgestelde maatregelen om te zorgen voor een consistente toepassing van de kmo-test door de overheid
121.4 toekomstige elektrificatie mogelijk maken door gerichte investeringen in Cork Commuter RailMijlpaalOndertekening contract elektrisch/batterijwagenpark
Bedrag termijnbetalingEUR 323 803 933

1.2.Tweede tranche (niet-terugbetaalbare steun):

VolgnummerGerelateerde maatregel (hervorming of investering)Mijlpaal/DoelstellingNaam
41.2.1 versnellen van de decarbonisatie van de bedrijfssector — Fonds voor koolstofreductieMijlpaalLancering van een oproep tot het indienen van voorstellen
171.4.2 toekomstige elektrificatie mogelijk maken door gerichte investeringen in Cork commuter rail — dubbele tracering van de huidige enkele lijn tussen Glounthaune en MidletonMijlpaalIndiening van een milieueffectbeoordeling
572.2 digitale transformatie van Irish EnterpriseMijlpaalOprichting van Europese digitale-innovatiehubs
632.4 online-respons voor de volkstellingMijlpaalHet proefproject voor het online verzamelen van gegevens wordt getest om na te gaan of het haalbaar is
602.3.1 digitale infrastructuur en financiering van scholen — ConnectiviteitDoelAansluiting van scholen op breedbandnetwerk
151.4.1 toekomstige elektrificatie mogelijk maken door middel van gerichte investeringen in het commuterspoor van Cork — Oprichting van een extra doorgaande lijn met een extra platform op het station KentMijlpaalGunning van bouwopdrachten
181.4.2 toekomstige elektrificatie mogelijk maken door gerichte investeringen in Cork commuter rail — dubbele tracering van de huidige enkele lijn tussen Glounthaune en MidletonMijlpaalGegunde bouwopdracht
211.4.3 toekomstige elektrificatie mogelijk maken door middel van gerichte investeringen in het commuterspoor van Cork — Re-signalisatie van de lijnenMijlpaalBelangrijkste gegunde ontwerp- en bouwopdracht
752.7 aanpak van de digitale kloof en verbetering van digitale vaardighedenDoelToename van het aantal afgestudeerden met ICT-vaardigheden op hoog niveau
1003.7 pensioenenMijlpaalWetgevingsmaatregelen om het aanvullende pensioenlandschap te vereenvoudigen en te harmoniseren
1063.9 gezondheidDoelCommunautaire gezondheidsnetwerken treden in werking
903.4 vermindering van regelgevingsbelemmeringen voor ondernemerschapDoelOverheidsdiensten die de kmo-toets hebben toegepast
501.9 koolstofbelastingMijlpaalVerhoging van het koolstofbelastingtarief voor 2023
943.5 bestrijding van het witwassen van geldMijlpaalInwerkingtreding van wetgeving ter uitvoering van aanbevelingen inzake financiële sancties in het verslag van de werkgroep
1023.8 verhoging van het aanbod van sociale en betaalbare huisvestingDoelWoningen die via de nieuwe betaalbare aankoopregeling voor woningen op openbare gronden te koop worden aangeboden
1033.8 verhoging van het aanbod van sociale en betaalbare huisvestingDoelWoningen geleverd in het kader van de kostenhuurregeling
1043.8 verhoging van het aanbod van sociale en betaalbare huisvestingDoelWoningen die voor verkoop ter beschikking worden gesteld aan kopers die van de kapitaalsteunregeling gebruikmaken
110Monitoring en uitvoering van het planMijlpaalVersterking van het kader om ernstige onregelmatigheden te voorkomen, op te sporen en te corrigeren
Bedrag termijnbetalingEUR 180 844 228

1.3.Derde tranche (niet-terugvorderbare steun):

VolgnummerGerelateerde maatregel (hervorming of investering)Mijlpaal/DoelstellingNaam
11Programma voor energievernieuwing van gebouwen in de overheidssector 1.3MijlpaalDe renovatie van het huis van Tom Johnson is voltooid
221.4.3 toekomstige elektrificatie mogelijk maken door middel van gerichte investeringen in het commuterspoor van Cork — Re-signalisatie van de lijnenMijlpaalAanvaarding van een gedetailleerd ontwerp van de regeling
341.6 versterkte rehabilitatie van veengebiedenDoelAanvang van de werkzaamheden aan extra veengebieden
40Stroomgebiedbeheerplan 1.7.2 — Haalbaarheidsstudies bij ten minste 20 afvalwaterzuiveringsinstallatiesDoelHaalbaarheidsstudies en beoordelingen in verband met de submaatregelen 1 en 3, waarbij de mogelijkheden voor verdere verbeteringen worden beoordeeld
662.5 gebruik van 5G-technologieën om een groener innovatiever Ierland te stimulerenDoelAankoop van 18 rekenknooppunten
702.6.1 reeks e-gezondheidsprojecten — ePharmacyMijlpaalVoltooiing van de bouw en configuratie van ePharmacy
1073.9 gezondheidDoelPatiënten die deelnemen aan het programma voor de beheersing van chronische ziekten
191.4.2 toekomstige elektrificatie mogelijk maken door gerichte investeringen in Cork commuter rail — dubbele tracering van de huidige enkele lijn tussen Glounthaune en MidletonMijlpaalAanvang van de werkzaamheden van de lijn Glounthaune-Midleton
983.6 agressieve fiscale planningMijlpaalWetgeving die van toepassing is op uitgaande betalingen om dubbele niet-heffing te voorkomen
511.9 koolstofbelastingMijlpaalVerhoging van het koolstofbelastingtarief voor 2024
863.3 Fonds voor de transformatie van technologische universiteitenDoelPersoneelsleden van alle vijf technologische universiteiten die hebben deelgenomen aan bijscholings- en ontwikkelingsactiviteiten
873.3 Fonds voor de transformatie van technologische universiteitenDoelStudenten van alle vijf technologische universiteiten die zijn ingeschreven in een nieuw of hervormd curriculum of die hebben geprofiteerd van nieuwe of hervormde opleidings- of leeractiviteiten
Bedrag termijnbetalingEUR 182 873 724

1.4.Vierde tranche (niet-terugvorderbare steun):

VolgnummerGerelateerde maatregel (hervorming of investering)Mijlpaal/DoelstellingNaam
46Wet 1.8 inzake klimaatactie en koolstofarme ontwikkeling (wijziging) 2021MijlpaalVerdere actualisering van het klimaatactieplan
642.4 online-respons voor de volkstellingMijlpaalEen steekproef van burgers test de online gegevensverzamelkledij
161.4.1 toekomstige elektrificatie mogelijk maken door middel van gerichte investeringen in het commuterspoor van Cork — Oprichting van een extra doorgaande lijn met een extra platform op het station KentMijlpaalVia doorgaand platform voltooid
351.6 versterkte rehabilitatie van veengebiedenDoelVoltooiing van de herstelwerkzaamheden voor eerste venen
672.5 gebruik van 5G-technologieën om een groener innovatiever Ierland te stimulerenDoelInstallatie van rekenknooppunten
853.3 Fonds voor de transformatie van technologische universiteitenMijlpaalGoedkeuring van projectverslagen
24Nationale grote uitdaging 1.5.1 — ronde 1MijlpaalOndertekening van Ronde 1-contracten voor geselecteerde groene projecten
25Nationale grote uitdaging 1.5.1 — ronde 1MijlpaalOndertekening van Ronde 1-contracten voor geselecteerde digitale projecten
521.9 koolstofbelastingMijlpaalVerhoging van het koolstofbelastingtarief voor 2025
542.1 ontwikkeling van een gedeeld datacentrum van de overheidMijlpaalVoltooiing van de bouw van het gebouw van de datacentrumfaciliteit
82SOLAS-programma voor herstelvaardigheden 3.2DoelDeelnemers aan het actieprogramma voor groene vaardigheden en vaardigheden voor deelname
83SOLAS-programma voor herstelvaardigheden 3.2DoelToename van het percentage vrouwen jonger dan 30 jaar met een opleidingsniveau van niveau 5 of lager dat is ingeschreven voor het initiatief „Skills to Compete”
Bedrag termijnbetalingEUR 172 333 701

1.5.Vijfde tranche (niet-terugvorderbare steun):

VolgnummerGerelateerde maatregel (hervorming of investering)Mijlpaal/DoelstellingNaam
39Stroomgebiedbeheerplan 1.7.1 — Verbetering van ten minste 10 kleine waterzuiveringsinstallatiesDoelModernisering van kleine afvalwaterzuiveringsinstallaties
42Stroomgebiedbeheerplan 1.7.3 — Monitoring van biologische en fysisch-chemische indicatoren op ten minste 20 locatiesMijlpaalEindverslag
131.4 toekomstige elektrificatie mogelijk maken door gerichte investeringen in Cork Commuter RailMijlpaalSelectie van emissievrije aandrijving
27Nationale grote uitdaging 1.5.2 — ronde 2MijlpaalOndertekening van Ronde 2-contracten voor geselecteerde groene projecten
28Nationale grote uitdaging 1.5.2 — ronde 2MijlpaalOndertekening van Ronde 2-contracten voor geselecteerde groene digitale projecten
552.1 ontwikkeling van een gedeeld datacentrum van de overheidDoelMigratie van de servers/diensten naar het nieuwe datacentrum van de overheid
682.5 gebruik van 5G-technologieën om een groener innovatiever Ierland te stimulerenMijlpaalTesten van de bescherming van de bevolking en hulpverlening bij rampen
712.6.1 reeks e-gezondheidsprojecten — ePharmacyDoelEerste uitrol van ePharmacy
732.6.2 reeks e-gezondheidsprojecten — geïntegreerd financieel beheersysteemDoelEerste invoering van het systeem voor geïntegreerd financieel beheer
201.4.2 toekomstige elektrificatie mogelijk maken door gerichte investeringen in Cork commuter rail — dubbele tracering van de huidige enkele lijn tussen Glounthaune en MidletonDoelVoltooiing van dubbele tracering van Glounthaune naar Midleton
30Nationale grote uitdaging 1.5.3 — ronde 3MijlpaalOndertekening van Ronde 3-contracten voor geselecteerde groene projecten
582.2 digitale transformatie van Irish EnterpriseDoelGoedkeuring van financiering voor digitale transformatie
652.4 online-respons voor de volkstellingMijlpaalStart van de online gegevensverzameling van de volkstelling
51.2.1 versnellen van de decarbonisatie van de bedrijfssector — Fonds voor koolstofreductieDoelVoltooide projecten
61.2.1 versnellen van de decarbonisatie van de bedrijfssector — Fonds voor koolstofreductieDoelHoeveelheid CO2 verminderd met de installatie van koolstofarme technologieën
71.2.2 versnellen van de decarbonisatie van de bedrijfssector — KlimaatondernemingenfondsMijlpaalVoltooiing van de bewustmakingscampagne over het fonds
81.2.2 versnellen van de decarbonisatie van de bedrijfssector — KlimaatondernemingenfondsDoelGoedkeuring van aanvragen voor financiële steun
231.4.3 toekomstige elektrificatie mogelijk maken door middel van gerichte investeringen in het commuterspoor van Cork — Re-signalisatie van de lijnenDoelVoltooiing van de hersignaleringswerkzaamheden
26Nationale grote uitdaging 1.5.1 — ronde 1MijlpaalVoltooiingsverslag over de voltooiing van de geselecteerde projecten van ronde 1
29Nationale grote uitdaging 1.5.2 — ronde 2MijlpaalVoortgangsverslag over de mate van voltooiing van de in het kader van ronde 2 geselecteerde projecten
31Nationale grote uitdaging 1.5.3 — ronde 3MijlpaalVoortgangsverslag over de mate van voltooiing van de in het kader van ronde 3 geselecteerde projecten
361.6 versterkte rehabilitatie van veengebiedenDoelVoltooiing van revalidatiewerkzaamheden
10Programma voor energievernieuwing van gebouwen in de overheidssector 1.3MijlpaalRenovatiewerkzaamheden van regionale overheidskantoren zijn voltooid
Bedrag termijnbetalingEUR 54 513 032


DEEL 3: AANVULLENDE REGELINGEN

1.Regelingen voor monitoring en uitvoering van het herstel- en veerkrachtplan

Het toezicht op en de uitvoering van het herstel- en veerkrachtplan van Ierland vinden plaats overeenkomstig de volgende regelingen in het plan:

·Binnen het departement Overheidsuitgaven en Hervormingen wordt een uitvoeringsorgaan opgericht. Het is verantwoordelijk voor de algemene strategische monitoring en het beheer van het plan en voor de coördinatie tussen de Ierse autoriteiten. Het uitvoeringsorgaan brengt verslag uit aan de minister van Overheidsuitgaven en Hervormingen. Het biedt technische ondersteuning en systeemondersteuning en communiceert op nationaal niveau om financiering uit de herstel- en veerkrachtfaciliteit te bevorderen en bekend te maken.

·Het uitvoeringsorgaan is ook het orgaan dat de betalingsverzoeken aan de Commissie opstelt. Elke betalingsaanvraag gaat vergezeld van een beheersverklaring en een samenvatting van de audits en controles die de onafhankelijke auditinstantie voor het plan heeft uitgevoerd, met een samenvatting van de reikwijdte van de verrichte controles, de geconstateerde tekortkomingen en de genomen corrigerende maatregelen. Daartoe verzamelt het uitvoeringsorgaan de resultaten van de door de onafhankelijke auditinstantie uitgevoerde auditprocedures, alsmede alle gevallen van ernstige onregelmatigheden, met inbegrip van gevallen van fraude of vermoedens van fraude, corruptie en belangenconflicten, die worden meegenomen in de samenvatting van de audits.

·De interne en EU-auditeenheid van de afdeling Overheidsuitgaven en Hervorming is de onafhankelijke auditinstantie voor het plan. De onafhankelijke auditinstantie is verantwoordelijk voor het uitvoeren van audits op het bereiken van mijlpalen en streefdoelen door middel van een passende steekproefmethode. Zij verifieert de beheersverklaring voordat elk betalingsverzoek aan de Commissie wordt toegezonden. De risicobeoordeling wordt doorlopend uitgevoerd en wordt gebruikt als basis voor het auditplan. De onafhankelijke auditinstantie functioneert op professionele wijze, met inachtneming van de internecontrolenormen (2012) van het Departement Overheidsuitgaven en Hervorming en houdt rekening met de gedragscode en internationale normen van het Institute of Internal Auditors, met name het International Professional Practices Framework (IPPF). Er moet voor worden gezorgd dat de geselecteerde steekproef een voldoende aantal maatregelen omvat.

·De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van een specifieke maatregel en de verslaglegging daarover berust bij een dienst of een andere instantie die voor die maatregel verantwoordelijk is, hoewel ook andere diensten of andere organen bij bepaalde aspecten van de uitvoering van die maatregel betrokken kunnen zijn. Het plan bevat een lijst van diensten en andere instanties die voor elke maatregel verantwoordelijk zijn.

·Verantwoordelijke afdelingen en andere organen zijn verplicht de Public Spending Code toe te passen, die een reeks regels, procedures en richtsnoeren bevat om ervoor te zorgen dat de overheidsuitgaven in de gehele Ierse overheidsdienst kosteneffectief zijn. Verantwoordelijke afdelingen en andere organen zijn verantwoordelijk voor het voldoen aan alle regelgevings-, monitoring- en controlevereisten, voor de verslaglegging over hun respectieve mijlpalen en streefdoelen, voor de verslaglegging over de kosten, voor communicatie op projectniveau en voor het bijhouden van registers.

·Alle verantwoordelijke diensten en organen en het uitvoeringsorgaan worden vertegenwoordigd in een leveringscomité, dat wordt opgericht. Het leveringscomité komt ten minste eenmaal per kwartaal bijeen. Het wordt voorgezeten door het departement Overheidsuitgaven en Hervormingen, en wordt gezamenlijk voorgezeten door het departement Taoiseach en het ministerie van Financiën, op het niveau van hoge ambtenaren. Zij houdt voortdurend toezicht op de uitvoering van het plan en pakt problemen aan wanneer deze zich voordoen. Het uitvoeringscomité wordt belast met het aansturen van de uitvoering van maatregelen en biedt een forum voor samenwerking en coördinatie in het hele plan. Kwesties in verband met zowel de uitvoering van het plan als het Europees semester worden onderworpen aan nauwe samenwerking tussen het departement Overheidsuitgaven en Hervormingen, het ministerie van Taoiseach en het ministerie van Financiën.

2.Regelingen voor volledige toegang door de Commissie tot de onderliggende gegevens

Het uitvoeringsorgaan binnen het departement Overheidsuitgaven en Hervormingen fungeert als enig contactpunt voor de Commissie. Zij treedt op als coördinerende instantie voor het monitoren van de vooruitgang met betrekking tot mijlpalen en streefdoelen, houdt toezicht op de uitvoering van controlemaatregelen, bevestigt de betrouwbaarheid van de gegevens en de voortgang van de maatregelen, en verstrekt verslagen en verzoeken om betalingen.

Voor de uitvoering van het plan gebruikt het uitvoeringsorgaan een specifiek RRF-informatiesysteem, dat in ontwikkeling is en onderworpen is aan een specifieke mijlpaal (nummer 108). De kernfuncties ervan, of een noodsysteem met de vereiste kernfuncties, worden ingevoerd bij het eerste betalingsverzoek. In een opslagsysteem worden de relevante gegevens met betrekking tot de uitvoering van het plan voor herstel en veerkracht, met name over de verwezenlijking van mijlpalen en streefdoelen, en gegevens over eindontvangers, contractanten, subcontractanten en uiteindelijk begunstigden, door middel van het eerste betalingsverzoek geregistreerd en opgeslagen. Het uitvoeringsorgaan kan de Commissie, het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF) en de Europese Rekenkamer toegang verlenen tot de relevante onderliggende gegevens.

Overeenkomstig artikel 24, lid 2, van Verordening (EU) 2021/241 dient Ierland, na voltooiing van de desbetreffende overeengekomen mijlpalen en streefdoelen in afdeling 1 van deze bijlage, bij de Commissie een naar behoren gemotiveerd verzoek tot betaling van de financiële bijdrage in. Ierland zorgt ervoor dat de Commissie op verzoek volledige toegang heeft tot de relevante onderliggende gegevens ter onderbouwing van het betalingsverzoek, zowel voor de beoordeling van het betalingsverzoek overeenkomstig artikel 24, lid 3, van Verordening (EU) 2021/241 als voor audit- en controledoeleinden.

(1) Wanneer de ondersteunde activiteit verwachte broeikasgasemissies oplevert die niet aanzienlijk lager zijn dan de relevante benchmarks, moet een toelichting worden gegeven van de redenen waarom dit niet mogelijk is. Benchmarks vastgesteld voor kosteloze toewijzing voor activiteiten die binnen het toepassingsgebied van het emissiehandelssysteem vallen, zoals bepaald in Uitvoeringsverordening (EU) 2021/447 van de Commissie.
(2) Met uitzondering van projecten in het kader van deze maatregel op het gebied van de opwekking van elektriciteit en/of warmte en de daarmee verband houdende transmissie- en distributie-infrastructuur, met gebruikmaking van aardgas, die voldoen aan de voorwaarden van bijlage III van de technische richtsnoeren „Geen ernstige afbreuk doen” (2021/C58/01).
(3) Wanneer de ondersteunde activiteit verwachte broeikasgasemissies oplevert die niet aanzienlijk lager zijn dan de relevante benchmarks, moet een toelichting worden gegeven van de redenen waarom dit niet mogelijk is. Benchmarks vastgesteld voor kosteloze toewijzing voor activiteiten die binnen het toepassingsgebied van het emissiehandelssysteem vallen, zoals bepaald in Uitvoeringsverordening (EU) 2021/447 van de Commissie.
(4)

Deze uitsluiting is niet van toepassing op acties in het kader van deze maatregel in installaties die uitsluitend bestemd zijn voor de behandeling van niet-recycleerbaar gevaarlijk afval, noch op bestaande installaties, wanneer de acties in het kader van deze maatregel tot doel hebben de energie-efficiëntie te verhogen, uitlaatgassen af te vangen voor opslag of het gebruik of terugwinning van materialen uit verbrandingsassen, mits dergelijke acties in het kader van deze maatregel niet leiden tot een verhoging van de afvalverwerkingscapaciteit van de installatie of tot een verlenging van de levensduur van de installaties; waarvoor bewijs wordt geleverd op het niveau van de installatie.

(5) Deze uitsluiting is niet van toepassing op acties in het kader van deze maatregel in bestaande installaties voor mechanische biologische behandeling, wanneer de acties in het kader van deze maatregel tot doel hebben de energie-efficiëntie te verhogen of de recyclingactiviteiten van gescheiden afval aan te passen aan compost bioafval en anaerobe vergisting van bioafval, mits dergelijke acties in het kader van deze maatregel niet leiden tot een verhoging van de afvalverwerkingscapaciteit van de installaties of tot een verlenging van de levensduur van de installaties; waarvoor bewijs wordt geleverd op het niveau van de installatie.
(6) Met uitzondering van projecten in het kader van deze maatregel op het gebied van de opwekking van elektriciteit en/of warmte en de daarmee verband houdende transmissie- en distributie-infrastructuur, met gebruikmaking van aardgas, die voldoen aan de voorwaarden van bijlage III van de technische richtsnoeren „Geen ernstige afbreuk doen” (2021/C58/01).
(7) Wanneer de ondersteunde activiteit verwachte broeikasgasemissies oplevert die niet aanzienlijk lager zijn dan de relevante benchmarks, moet een toelichting worden gegeven van de redenen waarom dit niet mogelijk is. Benchmarks vastgesteld voor kosteloze toewijzing voor activiteiten die binnen het toepassingsgebied van het emissiehandelssysteem vallen, zoals bepaald in Uitvoeringsverordening (EU) 2021/447 van de Commissie.
(8)

Deze uitsluiting is niet van toepassing op acties in het kader van deze maatregel in installaties die uitsluitend bestemd zijn voor de behandeling van niet-recycleerbaar gevaarlijk afval, noch op bestaande installaties, wanneer de acties in het kader van deze maatregel tot doel hebben de energie-efficiëntie te verhogen, uitlaatgassen af te vangen voor opslag of het gebruik of terugwinning van materialen uit verbrandingsassen, mits dergelijke acties in het kader van deze maatregel niet leiden tot een verhoging van de afvalverwerkingscapaciteit van de installatie of tot een verlenging van de levensduur van de installaties; waarvoor bewijs wordt geleverd op het niveau van de installatie.

(9) Deze uitsluiting is niet van toepassing op acties in het kader van deze maatregel in bestaande installaties voor mechanische biologische behandeling, wanneer de acties in het kader van deze maatregel tot doel hebben de energie-efficiëntie te verhogen of de recyclingactiviteiten van gescheiden afval aan te passen aan compost bioafval en anaerobe vergisting van bioafval, mits dergelijke acties in het kader van deze maatregel niet leiden tot een verhoging van de afvalverwerkingscapaciteit van de installaties of tot een verlenging van de levensduur van de installaties; waarvoor bewijs wordt geleverd op het niveau van de installatie.
Top