Besluit 2009/449 - Selectie van exploitanten van pan-Europese systemen die mobiele satellietdiensten (MSS) aanbieden

1.

Wettekst

12.6.2009   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 149/65

 

BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE

van 13 mei 2009

inzake de selectie van exploitanten van pan-Europese systemen die mobiele satellietdiensten (MSS) aanbieden

(Kennisgeving geschied onder nummer C(2009) 3746)

(2009/449/EG)

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Beschikking nr. 626/2008/EG van het Europees Parlement en de Raad van 30 juni 2008 inzake de selectie en machtiging van systemen die mobiele satellietdiensten (MSS) leveren (1), en met name op artikel 5,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Om de ontwikkeling van een concurrerende interne markt voor mobiele satellietdiensten (MSS) in de hele Gemeenschap te vergemakkelijken en te zorgen voor een geleidelijke dekking in alle lidstaten, is bij Beschikking nr. 626/2008/EG een communautaire procedure in het leven geroepen voor de gemeenschappelijke selectie van exploitanten van mobiele satellietdiensten die gebruikmaken van de 2 GHz-frequentie welke overeenkomstig Beschikking 2007/98/EG van de Commissie (2) radiospectrum van 1 980 tot 2 010 MHz voor aarde-ruimtecommunicatie en van 2 170 tot 2 200 MHz voor ruimte-aardecommunicatie omvat.

 

(2)

Op 7 augustus 2008 (3) publiceerde de Commissie een oproep tot het indienen van aanvragen voor pan-Europese systemen die mobiele satellietdiensten (MSS) aanbieden (2008/C 201/03). De uiterste termijn voor het indienen van aanvragen werd vastgesteld op 7 oktober 2008.

 

(3)

Binnen deze termijn werden voorstellen ontvangen van ICO Satellite Limited, Inmarsat Ventures Limited, Solaris Mobile Limited en TerreStar Europe Limited.

 

(4)

Op 24 oktober 2008 werden verzoeken om aanvullende informatie betreffende het vervullen van de ontvankelijkheidseisen verstuurd naar ICO Satellite Limited, Inmarsat Ventures Limited en TerreStar Europe Limited. Alle drie kandidaten hebben hierop vóór 7 november 2008 gereageerd.

 

(5)

Bij Besluit C(2008) 8123 van 11 december 2008 over de ontvankelijkheid van aanvragen die waren ingediend naar aanleiding van de oproep tot het indienen van aanvragen voor pan-Europese systemen die mobiele satellietdiensten aanbieden (MSS) (2008/C 201/03), heeft de Commissie besloten dat de vier ingediende aanvragen, respectievelijk door ICO Satellite Limited, Inmarsat Ventures Limited, Solaris Mobile Limited en TerreStar Europe Limited, ontvankelijk waren. Het besluit werd de kandidaten onmiddellijk meegedeeld en de lijst van ontvankelijke aanvragers werd bekendgemaakt op de website van de Commissie (4).

 

(6)

ICO Satellite Limited, Inmarsat Ventures Limited en TerreStar Europe Limited verstrekten, uiterlijk 80 werkdagen nadat zij hun aanvraag hadden ingediend (vóór 6 februari 2009), overeenkomstig de bijlage bij Beschikking nr. 626/2008/EG, informatie bij hun voorstel over de voltooiing van de kritische ontwerpevaluatie.

 

(7)

TerreStar Europe Limited en ICO Satellite Limited verstrekten bovendien correspondentie met extra informatie over de technische of operationele inhoud van de aanvraag, echter na de uiterste termijn voor het indienen van de aanvraag en van informatie met betrekking tot de voltooiing van de kritische ontwerpevaluatie, zodat hiermee geen rekening kon worden gehouden.

 

(8)

In de eerste selectiefase moet de Commissie binnen 40 werkdagen na de publicatie van de lijst van ontvankelijke aanvragers nagaan of de aanvragers het vereiste technische en commerciële ontwikkelingsniveau van hun respectieve mobiele satellietsystemen hebben aangetoond. Bij een dergelijke beoordeling moet worden uitgegaan van de succesvolle voltooiing van mijlpalen één tot en met vijf die in de bijlage bij Beschikking nr. 626/2008/EG zijn vermeld. Met de geloofwaardigheid van de aanvragers en de levensvatbaarheid van de voorgestelde mobiele satellietsystemen dient gedurende de eerste selectiefase rekening te worden gehouden.

 

(9)

Om de uitvoering van de vergelijkende selectieprocedure te vergemakkelijken en de Commissie bij te staan bij het voorbereiden van besluiten in verband met de selectieprocedure, werd een werkgroep van het Comité communicatie opgericht inzake de vergelijkende selectieprocedure voor pan-Europese systemen die mobiele satellietdiensten (MSS) aanbieden.

 

(10)

Voor de analyse en evaluatie in de eerste selectiefase won de Commissie advies in en vroeg zij bijstand van externe deskundigen die waren gekozen aan de hand van een op concurrentie gebaseerde aanbesteding, op basis van hun deskundigheid en hoge mate van onafhankelijkheid en onpartijdigheid.

 

(11)

Na een uitvoerige analyse en uitgebreid overleg in verschillende bijeenkomsten, stelden de deskundigen een samenvattend verslag op met conclusies over de voltooiing van de mijlpalen, dat werd ingediend bij de Commissie.

 

(12)

De conclusies van de eerste evaluatiefase door de externe deskundigen werden besproken door de deskundigen van de lidstaten in het kader van de werkgroep van het Comité communicatie inzake de vergelijkende selectieprocedure voor pan-Europese systemen die mobiele satellietdiensten (MSS) aanbieden. Het resultaat van deze besprekingen werd voorgelegd aan en besproken in het Comité communicatie.

 

(13)

De Commissie hield bij de beoordeling in de eerste selectiefase rekening met het samenvattend verslag van de externe deskundigen en met het advies van de deskundigen van de lidstaten zoals geformuleerd in de werkgroep inzake de vergelijkende selectieprocedure voor pan-Europese systemen die mobiele satellietdiensten (MSS) aanbieden.

 

(14)

Het resultaat van de beoordeling van de Commissie is dat Inmarsat Ventures Limited en Solaris Mobile Limited hebben aangetoond te beschikken over de vereiste technische en commerciële ontwikkeling voor hun respectieve mobiele satellietsystemen en als ontvankelijke aanvragers moeten worden beschouwd, terwijl ICO Satellite Limited en TerreStar Europe Limited dit niet konden aantonen voor hun respectieve satellietsystemen en derhalve niet als ontvankelijke aanvragers moeten worden beschouwd.

 

(15)

Mijlpaal één „Indiening van een coördinatieverzoek bij de Internationale Telecommunicatie-Unie (ITU)” houdt in dat de aanvrager het bewijs levert dat de administratie die verantwoordelijk is voor de registratie bij de ITU van een mobiel satellietsysteem voor het aanbieden van commerciële MSS binnen het grondgebied van de lidstaten, de relevante informatie van bijlage 4 van het radioreglement van de ITU heeft overgelegd. Alle vier aanvragen konden dit bewijs duidelijk leveren, zodat de Commissie van mening is dat alle vier aanvragers deze mijlpaal met succes hebben voltooid.

 

(16)

Mijlpaal twee „Fabricage van de satellieten” vereist dat de aanvrager het bewijs levert dat er een bindende overeenkomst bestaat voor de fabricage van zijn satellieten die nodig zijn voor de aanbieding van commerciële MSS op het grondgebied van de lidstaten. In het document moeten de fabricagemijlpalen worden aangegeven die leiden tot de voltooiing van de fabricage van de satellieten welke nodig zijn voor het aanbieden van commerciële MSS. Het document moet worden ondertekend door de aanvrager en de onderneming die de satellieten fabriceert. De aanvragen van Inmarsat Ventures Limited en Solaris Mobile Limited werden gestaafd met duidelijke bewijsstukken, zodat de Commissie van oordeel is dat deze aanvragers de mijlpaal met succes hebben voltooid.

 

(17)

Mijlpaal drie „Overeenkomst voor de lancering van de satellieten” vereist dat de aanvrager het bewijs levert dat er een bindende overeenkomst bestaat voor de lancering van het minimumaantal satellieten dat nodig is voor het ononderbroken aanbieden van een commerciële MSS op het grondgebied van de lidstaten. In het document moeten de lanceringsdata en -diensten, alsmede de contractbepalingen en -voorwaarden met betrekking tot schadevergoeding worden aangegeven. Het document moet worden ondertekend door de exploitant van het mobiele satellietsysteem en de onderneming die de satellieten lanceert. Alle vier aanvragen werden gestaafd met duidelijke bewijsstukken, zodat de Commissie van oordeel is dat deze vier aanvragers de mijlpaal met succes hebben voltooid.

 

(18)

Mijlpaal vier „Gateway-grondstations” vereist dat de aanvrager het bewijs levert dat er een bindende overeenkomst bestaat voor de bouw en installatie van Gateway-grondstations die zullen worden gebruikt voor het aanbieden van commerciële MSS op het grondgebied van de lidstaten. Alle vier aanvragen werden gestaafd met duidelijke bewijsstukken, zodat de Commissie van oordeel is dat deze vier aanvragers de mijlpaal met succes hebben voltooid.

 

(19)

Mijlpaal vijf „Voltooiing van de kritische ontwerpevaluatie” („Critical Design Review”). De kritische ontwerpevaluatie is het moment in het implementatieproces van het ruimteschip waarop de ontwerp- en ontwikkelingsfase eindigt en de fabricagefase begint. De mijlpaal vereist dat het bewijs van de afronding, uiterlijk 80 werkdagen na de indiening van de aanvraag, van de kritische ontwerpevaluatie, overeenkomstig de constructiemijlpalen in de overeenkomst voor de satellietfabricage. Het desbetreffende document, waarin de datum van voltooiing van de kritische ontwerpevaluatie vermeld staat, moet worden ondertekend door de onderneming die de satellieten fabriceert. De aanvragen van ICO Satellite Limited, Inmarsat Ventures Limited en Solaris Mobile Limited werden gestaafd met duidelijke bewijsstukken, zodat de Commissie van oordeel is dat deze aanvragers de mijlpaal met succes hebben voltooid.

 

(20)

Omdat contractuele documenten en recente bewijsstukken voor de bouwmijlpaal tot de afronding van de productie van de voor commerciële MSS vereiste satellieten ontbraken, kwam de Commissie wat mijlpaal twee betreft, […] (5). […] (5) overeenkomstig artikel 5, lid 1, van Beschikking 626/2008/EG, tot de conclusie dat ICO Satellite Limited deze mijlpaal niet met succes had voltooid.

 

(21)

[…] (5). De tegenstrijdigheden in de informatie die was ingediend bij de aanvraag en de informatie met betrekking tot de kritische ontwerpevaluatie en het gebrek aan duidelijke bewijsstukken van de afronding van de kritische ontwerpevaluatie voor de satelliet waarnaar werd verwezen in het contract voor de bouw van de satelliet, zoals opgenomen in de aanvraag, waren voor de Commissie aanleiding om overeenkomstig artikel 5, lid 1, van Beschikking nr. 626/2008/EG tot de conclusie te komen dat TerreStar Europe Limited mijlpaal vijf samen met mijlpaal twee niet met succes had voltooid.

 

(22)

Inmarsat Ventures Limited verzocht in zijn aanvraag om een frequentiebereik van 15 MHz voor aarde-ruimtecommunicatie en van 15 MHz voor ruimteaardecommunicatie. Solaris Mobile Limited vroeg in zijn aanvraag om een frequentiebereik van 15 MHz voor aarde-ruimtecommunicatie en van 15 MHz voor ruimteaardecommunicatie.

 

(23)

Omdat de totale vraag naar radiospectrum van Inmarsat Ventures Limited en Solaris Mobile Limited niet groter is dan de beschikbare hoeveelheid radiospectrum die krachtens artikel 1, lid 1, van Beschikking nr. 626/2008/EG is vastgesteld, moeten beide aanvragers overeenkomstig artikel 5, lid 2, van Beschikking nr. 626/2008/EG worden geselecteerd.

 

(24)

In het selectiebesluit dat op grond van de eerste selectiefase wordt genomen, moeten de relevante frequenties worden vastgesteld die elke geselecteerde aanvrager mag gebruiken, in overeenstemming met titel III van Beschikking nr. 626/2008/EG.

 

(25)

Deze frequenties moeten worden vastgesteld op basis van objectieve, transparante, niet-discriminerende en evenredige criteria. In dit verband geldt het beginsel van doelmatig beheer van radiofrequenties zoals dit is vervat in artikel 9 van Richtlijn 2002/21/EG van het Europees Parlement en de Raad van 7 maart 2002 inzake een gemeenschappelijk regelgevingskader voor elektronischecommunicatienetwerken en -diensten (kaderrichtlijn) (6). In overeenstemming met dit beginsel moeten de te gebruiken frequenties, tweemaal 30 MHz, worden gesplitst in aangrenzende subbanden van gelijke bandbreedte voor zowel de aarde-ruimtecommunicatie (uplink) als de ruimte-aardecommunicatie (downlink), om een zo efficiënt mogelijk gebruik van de subbanden mogelijk te maken. Het lagere subbandpaar moet dan bestaan uit 1 980-1 995 MHz voor aarde-ruimtecommunicatie (uplink) en 2 170-2 185 MHz voor ruimte-aardecommunicatie (downlink); het bovenste subbandpaar moet bestaan uit 1 995-2 010 MHz voor de uplink en 2 185-2 200 MHz voor de downlink. Overeenkomstig punt 4.4 van oproep tot het indienen van aanvragen 2008/C 201/03, heeft de Commissie rekening gehouden met de voorkeuren die de ontvankelijke aanvragers in hun aanvraag hebben vermeld. […] (5).

 

(26)

Geselecteerde aanvragers die de radiofrequenties niet wensen te gebruiken, moeten de Commissie binnen 30 werkdagen na de publicatie van de lijst van de geselecteerde aanvragers schriftelijk daarvan in kennis stellen.

 

(27)

Overeenkomstig artikel 7 van Beschikking nr. 626/2008/EG zorgen de lidstaten ervoor dat de geselecteerde aanvragers, overeenkomstig het tijdschema en het dekkingsgebied waartoe de aanvragers zich hebben verbonden, in overeenstemming met artikel 4, lid 1, onder c), en volgens het nationale en communautaire recht, het gebruiksrecht krijgen voor de specifieke radiofrequentie die is bepaald in het krachtens artikel 5, lid 2, of artikel 6, lid 3, vastgestelde besluit van de Commissie, alsmede het recht om een mobiel satellietsysteem te exploiteren. Zij stellen de geselecteerde aanvragers dienovereenkomstig van deze rechten in kennis. Beschikking nr. 626/2008/EG bepaalt tevens dat het recht om de specifieke toegewezen radiofrequenties te gebruiken de geselecteerde aanvragers zo spoedig mogelijk na selectie dient te worden verleend, overeenkomstig artikel 5, lid 3, van Richtlijn 2002/20/EG van het Europees Parlement en de Raad van 7 maart 2002 inzake een gemeenschappelijk regelgevingskader voor elektronischecommunicatienetwerken en -diensten (kaderrichtlijn) (7).

 

(28)

De in deze beschikking vastgestelde maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Comité communicatie van 2 april 2009,

HEEFT DE VOLGENDE BESCHIKKING GEGEVEN:

Artikel 1

Na de eerste selectiefase van de vergelijkende selectieprocedure overeenkomstig titel II van Beschikking nr. 626/2008/EG zijn ICO Satellite Limited en TerreStar Europe Limited geen ontvankelijke aanvragers.

Artikel 2

Na de eerste selectiefase van de vergelijkende selectieprocedure van titel II van Beschikking nr. 626/2008/EG zijn Inmarsat Ventures Limited en Solaris Mobile Limited ontvankelijke aanvragers.

Omdat de totale vraag naar radiospectrum aangevraagd door in aanmerking komende aanvragers die na de eerste selectiefase van de vergelijkende selectieprocedure van titel II van Beschikking nr. 626/2008/EG niet zijn afgewezen, niet groter is dan de beschikbare hoeveelheid radiospectrum die in artikel 1, lid 1, van Beschikking nr. 626/2008/EG is vastgesteld, worden Inmarsat Ventures Limited and Solaris Mobile Limited geselecteerd.

Artikel 3

De geselecteerde aanvragers krijgen een machtiging om de volgende frequenties in elke lidstaat te gebruiken overeenkomstig titel III van Beschikking nr. 626/2008/EG:

 

a)

Inmarsat Ventures Limited: van 1 980 tot 1 995 MHz voor aarde-ruimtecommunicatie en van 2 170 tot 2 185 MHz voor ruimte-aardecommunicatie;

 

b)

Solaris Mobile Limited: van 1 995 tot 2 010 MHz voor aarde-ruimtecommunicatie en van 2 185 tot 2 200 MHz voor ruimte-aardecommunicatie.

Artikel 4

De selectie van Inmarsat Ventures Limited en Solaris Mobile Limited en de in artikel 2 en 3 vastgestelde toewijzing van de desbetreffende frequentie aan de geselecteerde aanvragers geldt alleen indien de relevante aanvragers binnen 30 werkdagen na de publicatie van de lijst van geselecteerde aanvragers door de Commissie haar niet schriftelijk meedelen dat zij de vastgestelde radiofrequenties niet wensen te gebruiken.

Artikel 5

Deze beschikking is gericht tot:

 

1.

de lidstaten en

 

2.

a)

ICO Satellite Limited, 269 Argyll Avenue, Slough SL1 4HE, Verenigd Koninkrijk;

 

b)

Inmarsat Ventures Limited, 99 City Road, London EC1Y 1AX, Verenigd Koninkrijk;

 

c)

Solaris Mobile Limited, 30 Upper Pembroke Street, Dublin 2, Ierland;

 

d)

TerreStar Europe Limited, c/o TerreStar Global Ltd, 2nd Floor, 145-157 St John Street, London EC1V 4PY, Verenigd Koninkrijk.

Gedaan te Brussel, 13 mei 2009.

Voor de Commissie

Viviane REDING

Lid van de Commissie

 

  • (4) 
    http://ec.europa.eu/information_society/policy/ecomm/current/pan_european/index_en.htm
  • (5) 
    Delen van deze tekst zijn weggelaten om ervoor te zorgen dat geen vertrouwelijke informatie openbaar wordt gemaakt; deze zijn tussen vierkante haken gezet en met een asterisk gemarkeerd.
 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.