Besluit 1979/842 - Programma voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van de referentiematerialen en -methoden (Communautair Referentiebureau - BCR) en van de toegepaste metrologie (Niet-nucleaire indirecte actie) (1979-1982)

Inhoudsopgave

  1. Wettekst
  2. 31979D0842

1.

Wettekst

Avis juridique important

|

2.

31979D0842

79/842/EEG: Besluit van de Raad van 9 oktober 1979 tot vaststelling van een programma voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van de referentiematerialen en -methoden (Communautair Referentiebureau - BCR) en van de toegepaste metrologie (Niet-nucleaire indirecte actie) (1979-1982)

Publicatieblad Nr. L 258 van 13/10/1979 blz. 0032 - 0034

Bijzondere uitgave in het Grieks: Hoofdstuk 16 Deel 1 blz. 0067

++++

BESLUIT VAN DE RAAD

van 9 oktober 1979

tot vaststelling van een programma voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van de referentiematerialen en -methoden ( Communautair Referentiebureau - BCR ) en van de toegepaste metrologie ( Niet-nucleaire indirecte actie ) ( 1979 - 1982 )

( 79/842/EEG )

DE RAAD VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN ,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap , inzonderheid op artikel 235 ,

Gezien het voorstel van de Commissie ( 1 ) ,

Gezien het advies van het Europese Parlement ( 2 ) ,

Gezien het advies van het Economisch en Sociaal Comité ( 3 ) ,

Overwegende dat de activiteit van de Gemeenschap overeenkomstig artikel 3 , sub a ) en h ) , van het Verdrag onder meer betrekking moet hebben op de afschaffing tussen de Lid-Staten van de kwantitatieve beperkingen bij in - en uitvoer van goederen , alsmede van alle overige maatregelen van gelijke werking en op het nader tot elkaar brengen van de nationale wetgevingen in de mate waarin dat voor de werking van de gemeenschappelijke markt noodzakelijk is ;

Overwegende dat de acties die het voorwerp zijn van dit besluit een doeltreffende bijdrage kunnen leveren tot de uitvoering van deze taken en dat zij derhalve noodzakelijk blijken voor de verwezenlijking van voornoemde doelstellingen in het kader van de werking van de gemeenschappelijke markt ;

Overwegende dat het Verdrag niet voorziet in de daartoe vereiste bevoegdheden tot optreden ;

Overwegende dat de Raad in zijn resolutie van 14 januari 1974 betreffende een eerste actieprogramma van de Europese Gemeenschappen op het gebied van wetenschap en technologie ( 4 ) erop heeft gewezen dat er op passende wijze gebruik dient te worden gemaakt van het gehele gamma van beschikbare wegen en middelen , waaronder indirecte acties ;

Overwegende het advies dat het Comité voor wetenschappelijk en technisch onderzoek ( CREST ) heeft uitgebracht ,

BESLUIT :

Artikel 1

Voor een periode van vier jaar , ingaande op 1 januari 1979 , wordt een programma vastgesteld voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van referentiematerialen en -methoden en op dat van de toegepaste metrologie .

De tekst van het programma is aan dit besluit gehecht .

Artikel 2

De kredieten die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van het programma , waarvan het bedrag wordt vastgesteld op 10,3 miljoen Europese rekeneenheden , 14 personeelsleden daarbij inbegrepen , worden opgenomen in de begroting van de Europese Gemeenschappen .

De Europese rekeneenheid wordt omschreven in artikel 10 van het Financieel Reglement van 21 december 1977 dat van toepassing is op de algemene begroting van de Europese Gemeenschappen .

Artikel 3

De Commissie zorgt voor de uitvoering van het programma . Zij wordt in deze taak bijgestaan door het Raadgevend Comité inzake programmabeheer " Referentiematerialen en -methoden " , waarvan het mandaat door de Raad is omschreven in de resolutie van 18 juli 1977 ( 5 ) en waarvan de bevoegdheden worden uitgebreid tot de acties die onder dit programmabesluit vallen .

In het kader van het vierjarenprogramma van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek ( GCO ) dat is vastgesteld bij Besluit 77/488/EEG , Euratom ( 6 ) , blijft de directe actie van het GCO op genoemd gebied betrokken bij de uitvoering van de acties 1 en 2 van het bij dit besluit vastgestelde programma .

Artikel 4

Ten einde naar behoren rekening te houden met de inhoud van het nieuwe vierjarenprogramma van het GCO , zal het bij dit besluit vastgestelde programma binnen de zes maanden die volgen op de aanneming van het nieuwe programma van het GCO opnieuw worden onderzocht , wat eventueel tot een herziening kan leiden overeenkomstig de passende procedure en na raadpleging van het Raadgevend Comité inzake programmabeheer .

Het programma zal ook in de loop van het derde jaar geheel opnieuw worden bezien , wat eventueel tot een herziening kan leiden overeenkomstig de passende procedure en na raadpleging van het Raadgevend Comité inzake programmabeheer .

Artikel 5

De verspreiding van de kennis die met de uitvoering van het programma wordt verkregen , geschiedt overeenkomstig Verordening ( EEG ) nr . 2380/74 van de Raad van 17 september 1974 tot vaststelling van de regels voor de verspreiding van kennis betreffende onderzoekprogramma's voor de Europese Economische Gemeenschap ( 7 ) .

Gedaan te Luxemburg , 9 oktober 1979 .

Voor de Raad

De Voorzitter

D . O'MALLEY

( 1 ) PB nr . C 176 van 25 . 7 . 1978 , blz . 5 en PB nr . C 17 van 19 . 1 . 1979 , blz . 4 .

( 2 ) PB nr . C 6 van 8 . 1 . 1979 , blz . 20 .

( 3 ) Advies uitgebracht op 19 en 20 december 1978 ( nog niet verschenen in het Publikatieblad ) .

( 4 ) PB nr . C 7 van 29 . 1 . 1974 , blz . 6 .

( 5 ) PB nr . C 192 van 11 . 8 . 1977 , blz . 1 .

( 6 ) PB nr . L 200 van 8 . 8 . 1977 , blz . 4 .

( 7 ) PB nr . L 255 van 20 . 9 . 1974 , blz . 1 .

BIJLAGE

Programma voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van de referentiematerialen en -methoden ( Communautair Referentiebureau - BCR ) en van de toegepaste metrologie ( Niet-nucleaire indirecte actie )

Het programma omvat de drie hieronder beschreven acties . De eerste twee acties vormen de werkzaamheden van het Communautair Referentiebureau .

De doelstelling van het programma is de versterking , de vervollediging en de harmonisatie van de nationale werkzaamheden op het gebied van de referentiematerialen , de analyse - en meetmethoden en de toegepaste metrologie .

1 . Referentiematerialen en -methoden

Deze actie omvat de volgende werkzaamheden :

  • uitwisseling van gegevens met betrekking tot de referentiematerialen en -methoden en in het bijzonder met betrekking tot de nationale werkzaamheden op deze gebieden ;
  • vaststelling van de behoeften aan referentiematerialen en -methoden ;
  • vaststelling van de kenmerken van materialen ;
  • organisatie van onderzoeken tot onderlinge vergelijking tussen laboratoria ;
  • gezamenlijke vervaardiging van referentiematerialen ;
  • certificering van de eigenschappen van de referentiematerialen op communautair niveau ;
  • gemeenschappelijke bepaling van referentiemethoden .

2 . Beheer en verspreiding van de referentiematerialen van de Gemeenschap

Deze actie omvat de volgende werkzaamheden :

  • opslag en bewaring van de BCR-referentiematerialen in de laboratoria van het GCO en in de nationale laboratoria ;
  • voorbereiding van de te verspreiden gegevens om de referentiematerialen in de Gemeenschap en daarbuiten langs passende wegen bekend te maken ;
  • verspreiding van de monsters .

3 . Toegepaste metrologie

Deze actie omvat de volgende werkzaamheden :

  • onderlinge vergelijking van de secondaire standaarden en van de overgangsstandaarden voor de afgeleide grootheden ;
  • verbetering van de meettechnieken en van hun precisie ;
  • ontwikkeling van nieuwe meettechnieken ;
  • uitwisseling van gegevens en van wetenschappelijk personeel .

De werkzaamheden inzake onderzoek en ontwikkeling zullen onder contract worden uitgevoerd .

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.