Verordening 1978/218 - Organisatie van een enquête inzake de structuur van de landbouwbedrijven 1979/1980

Inhoudsopgave

  1. Wettekst
  2. 31978R0218

1.

Wettekst

Avis juridique important

|

2.

31978R0218

Verordening (EEG) nr. 218/78 van de Raad van 19 december 1977 houdende organisatie van een enquête inzake de structuur van de landbouwbedrijven 1979/1980

Publicatieblad Nr. L 035 van 04/02/1978 blz. 0001 - 0009

Bijzondere uitgave in het Spaans: Hoofdstuk 03 Deel 13 blz. 0207

Bijzondere uitgave in het Portugees: Hoofdstuk 03 Deel 13 blz. 0207

++++

VERORDENING ( EEG ) Nr . 218/78 VAN DE RAAD

van 19 december 1977

houdende organisatie van een enquête inzake de structuur van de landbouwbedrijven 1979/1980

DE RAAD VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN ,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap , inzonderheid op artikel 43 ,

Gezien het voorstel van de Commissie ,

Gezien het advies van het Europese Parlement ( 1 ) ,

Overwegende dat de Lid-Staten voorbereidingen treffen voor het houden van een enquête in het kader van de volgende , op aanbeveling van de FAO omstreeks 1980 uit te voeren , tienjaarlijkse wereldlandbouwtelling ;

Overwegende dat de uit deze enquête verkregen resultaten gebruikt kunnen worden voor communautaire doeleinden , mits de referentieperiode , het waarnemingsgebied en de definities in het kader van een communautair programma worden geharmoniseerd ;

Overwegende dat de ontwikkeling van de structuur van de landbouwbedrijven een belangrijk element vormt bij het bepalen van het gemeenschappelijke landbouwbeleid ; dat er aanleiding bestaat de reeks enquêtes inzake de structuur van de landbouwbedrijven , waarvan de laatste werd georganiseerd krachtens Verordening ( EEG ) nr . 3228/76 ( 2 ) , voort te zetten ;

Overwegende dat het , om de produktie-oriëntering van de bedrijven te kunnen vaststellen , bij gecombineerde cultures dienstig is de oppervlakte cultuurgrond over de cultures te verdelen naar rato van het gebruik van de grond voor deze cultures ;

Overwegende dat , om de uitvoering van de bepalingen van de onderhavige verordening te vergemakkelijken , voor een nauwe samenwerking tussen de Lid-Staten en de Commissie moet worden gezorgd , met name in het kader van het Permanent Comité voor de landbouwstatistiek , ingesteld bij Besluit 72/279/EEG ( 3 ) ,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD :

Artikel 1

De Lid-Staten houden tussen 1 april 1979 en 15 juni 1980 in het kader van de aanbeveling van de FAO betreffende een wereldlandbouwtelling een enquête over de structuur van de landbouwbedrijven op hun grondgebied , hierna te noemen " de enquête " .

Artikel 2

1 . Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder :

a ) landbouwbedrijf : een technisch-economische eenheid , die onder één beheer is geplaatst en die landbouwprodukten voortbrengt ;

b ) oppervlakte cultuurgrond : het totale oppervlak aan bouwland , blijvend grasland , meerjarige cultures en tuinen voor eigen gebruik .

2 . Het waarnemingsgebied van de enquête omvat :

a ) landbouwbedrijven met een oppervlakte cultuurgrond van 1 ha of meer ;

b ) landbouwbedrijven met een oppervlakte cultuurgrond van minder dan 1 ha , indien ze in bepaalde mate voor de verkoop produceren of indien de produktie-eenheid ervan boven bepaalde fysieke drempels ligt .

Artikel 3

De Lid-Staten nemen in hun nationale vragenlijsten de vragen op die noodzakelijk zijn voor het verkrijgen van de inlichtingen over de in de bijlage vermelde kenmerken .

Artikel 4

1 . In geval van gecombineerde cultures wordt de oppervlakte cultuurgrond over de geteelde plantaardige produkten verdeeld naar rata van het gebruik van de grond voor deze produkten .

2 . De oppervlakte ingenomen door de op elkaar volgende secundaire cultures wordt vermeld naast de oppervlakte cultuurgrond .

Artikel 5

De definities van de in de bijlage vermelde kenmerken en van de in artikel 8 bedoelde regio's en gebieden worden vastgesteld volgens de procedure van artikel 12 .

Artikel 6

De enquête wordt uitgevoerd als algemene telling . De Lid-Staten kunnen evenwel een aselecte steekproefenquête gebruiken voor verschillende onderdelen van de lijst van kenmerken .

De met behulp van een aselecte steekproef verkregen resultaten worden geëxtrapoleerd .

Artikel 7

De Lid-Staten werken de resultaten van de enquête uit in de vorm van een volgens een communautair schema opgesteld tabellenprogramma . Dit schema wordt opgesteld volgens de procedure van artikel 12 .

Artikel 8

1 . De Lid-Staten stellen de tabellen van het communautaire tabellenprogramma op nationaal niveau , op regionaal niveau en op het niveau van het gebied .

Bij het opstellen van het communautaire tabellenschema overeenkomstig artikel 7 kan de Commissie beslissen dat bepaalde tabellen in bepaalde Lid-Staten niet van toepassing zijn op het niveau van het gebied .

2 . Met uitzondering van Nederland , worden de resultaten van de enquête uitgewerkt met onderverdeling per agrarisch probleemgebied in de zin van artikel 3 van Richtlijn 75/268/EEG ( 4 ) of per groep van deze gebieden en met onderverdeling per niet-probleemgebied of per groep van deze gebieden . De Commissie en de Lid-Staten bepalen te zamen de groepering van de probleemgebieden enerzijds en die der niet-probleemgebieden anderzijds .

Artikel 9

De Lid-Staten :

a ) nemen de in artikel 8 bedoelde resultaten volgens een voor alle Lid-Staten uniform schema op magnetische band op ; de wijze van opnemen op de band en het schema worden vastgesteld volgens de procedure van artikel 12 ;

b ) zenden de sub a ) bedoelde banden aan het Bureau voor de Statistiek der Europese Gemeenschappen . Deze toezending geschiedt uiterlijk 18 maanden na beëindiging van het inzamelen van de gegevens in het veld . Indien de in artikel 8 bedoelde resultaten niet alle binnen de gestelde termijn kunnen worden toegezonden , stellen de betrokken Lid-Staten en de Commissie samen een termijn van ten hoogste 12 maanden vast waarbinnen de resterende tabellen moeten worden toegezonden .

Artikel 10

De in artikel 8 bedoelde gegevens moeten in een zodanige vorm aan het Bureau voor de Statistiek der Europese Gemeenschappen worden doorgegeven dat de bedrijven niet herkenbaar zijn .

Artikel 11

In samenwerking met de Lid-Staten draagt de Commissie zorg voor de publikatie van de resultaten van het communautaire tabellenprogramma .

Artikel 12

1 . In de gevallen waarin gebruik wordt gemaakt van de in dit artikel omschreven procedure , wordt deze procedure bij het Permanent Comité voor de landbouwstatistiek , hierna te noemen " het Comité " , ingeleid door de Voorzitter , hetzij op diens initiatief , hetzij op verzoek van de vertegenwoordiger van een Lid-Staat .

2 . De vertegenwoordiger van de Commissie dient bij het Comité een ontwerp in van de te nemen maatregelen . Het Comité brengt over dit ontwerp advies uit binnen een termijn die de Voorzitter kan vaststellen naar gelang van de urgentie van het betrokken vraagstuk . Het Comité spreekt zich uit met een meerderheid van eenenveertig stemmen , waarbij de stemmen van de Lid-Staten worden gewogen overeenkomstig het bepaalde in artikel 148 , lid 2 , van het Verdrag . De Voorzitter neemt niet deel aan de stemming .

3 . De Commissie stelt maatregelen vast , die onmiddellijk van toepassing zijn . Indien deze maatregelen echter niet in overeenstemming zijn met het door het Comité uitgebrachte advies , worden ze door de Commissie onverwijld ter kennis van de Raad gebracht ; in dat geval kan de Commissie de toepassing van de maatregelen , waartoe zij heeft besloten , tot ten hoogste één maand na deze kennisgeving uitstellen .

De Raad kan binnen een maand met gekwalificeerde meerderheid van stemmen een andersluidend besluit nemen .

Artikel 13

1 . De Lid-Staten verstrekken de Commissie zo nodig alle gewenste inlichtingen met betrekking tot het verrichten van de in deze verordening vermelde taken .

2 . De door de Lid-Staten in het kader van de enquête ingezamelde gegevens , moeten in de Lid-Staten beschikbaar zijn en wel , voor zover dat technisch mogelijk is , tot de volgende algemene telling die in het kader van de FAO of op communautair niveau plaatsvindt .

3 . Volgens de procedure van artikel 12 kunnen tabellen worden toegevoegd aan het in artikel 7 bedoelde programma ; in dat geval worden de financiële lasten van de Lid-Staten onderzocht .

4 . Indien de Commissie aanvullende studies uitvoert , verstrekken de Lid-Staten , voor zover dat nodig en mogelijk is , de door de Commissie gevraagde inlichtingen . Dit geschiedt in onderling overleg tussen de Commissie en de betrokken Lid-Staat ; daarbij wordt met name zorg gedragen voor het bewaren van het statistisch geheim .

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke Lid-Staat .

Gedaan te Brussel , 19 december 1977 .

Voor de Raad

De Voorzitter

H . SIMONET

( 1 ) PB nr . C 6 van 9 . 1 . 1978 , blz . 136 .

( 2 ) PB nr . L 366 van 31 . 12 . 1976 , blz . 1 .

( 3 ) PB nr . L 179 van 7 . 8 . 1972 , blz . 1 .

( 4 ) PB nr . L 128 van 19 . 5 . 1975 , blz . 1 .

BIJLAGE

LIJST VAN KENMERKEN

A . Geografische ligging van het bedrijf

01 Gebied * *

02 Probleemgebied * ja/neen *

B . Rechtspersoonlijkheid en beheer van het bedrijf

( op de dag van de enquête )

01 Berust de juridische en economische aansprakelijkheid van het bedrijf bij een natuurlijke persoon ? * ja/neen *

02 Zo ja , is deze persoon ( het bedrijfshoofd ) tevens de bedrijfsleider ? * ja/neen *

03 Landbouwkundige beroepsopleiding van de bedrijfsleider ( 1 ) * *

  • lagere opleiding * ja/neen *
  • middelbare opleiding * ja/neen *
  • hogere opleiding * ja/neen *

04 Bestaat er een boekhouding voor het bedrijf ? * ja/neen *

C . Exploitatievorm ( gezien vanuit het standpunt van het bedrijfshoofd )

Oppervlakte cultuurgrond : * ha/a *

01 in eigendom * .../... *

02 in pacht * .../... *

03 in deelpacht of in andere exploitatievormen * .../... *

D . Bouwland

Granen voor korrelwinning ( inclusief zaden ) :

01 Zachte tarwe en spelt * .../... *

02 Harde tarwe * .../... *

03 Rogge * .../... *

04 Gerst * .../... *

05 Haver * .../... *

06 Korrelmaïs * .../... *

07 Rijst * .../... *

08 Overige granen * .../... *

09 Peulvruchten ( inclusief zaden en mengsels van granen en droog te oogsten peulvruchten ) * .../... *

10 Aardappelen ( inclusief primeurs en pootaardappelen ) * .../... *

11 Suikerbieten ( exclusief zaden ) * .../... *

12 Voederhakvruchten ( exclusief zaden ) * .../... *

  • ha/a *

13 Handelsgewassen ( inclusief zaden voor oliehoudende gewassen en zaadgewassen , doch exclusief zaden voor vezelgewassen , hop , tabak en andere handelsgewassen ) , waarvan ( 2 ) : * .../... *

13a tabak * .../... *

13b hop * .../... *

13c oliehoudende en vezelgewassen * .../... *

Verse groenten , meloenen , aardbeien :

14 - in open lucht , waarvan ( 2 ) * *

a ) teelt in volle grond * .../... *

b ) tuinbouw * .../... *

15 - onder glas * .../... *

Bloemen en sierplanten ( exclusief boomkwekerijen ) :

16 - in open lucht * .../... *

17 - onder glas * .../... *

18 Voedergewassen * *

18a tijdelijk grasland * .../... *

18b overige * .../... *

19 Zaden en planten op bouwland ( exclusief granen , droog te oogsten peulvruchten , aardappelen en oliehoudende zaden ) * .../... *

20 Overige gewassen op bouwland * .../... *

21 Braakland * .../... *

E . Tuin voor eigen gebruik

F . Blijvend grasland

01 Blijvend grasland , exclusief weiden met geringe opbrengst * .../... *

02 Weiden met geringe opbrengst ( 3 ) * .../... *

G . Meerjarige cultures

01 Boomgaarden en klein fruit * .../... *

02 Citrusvruchtaanplantingen * .../... *

03 Olijfboomgaarden * .../... *

04 Wijngaarden , waar gewoonlijk ( 2 ) * .../... *

04a kwaliteitswijn wordt geproduceerd * .../... *

04b andere wijn wordt geproduceerd * .../... *

04c tafeldruiven worden geproduceerd * .../... *

05 Boomkwekerijen * .../... *

06 Overige meerjarige cultures * .../... *

07 Meerjarige cultures onder glas * .../... *

  • ha/a *

H . Overige oppervlakten

01 Oppervlakte niet in gebruik zijnde cultuurgrond ( oppervlakte cultuurgrond die niet meer in gebruik is om economische , sociale of andere redenen en die niet in de vruchtwisseling is opgenomen ) * *

02 Oppervlakte bos * .../... *

03 Overige gronden ( gebouwen plus erf , wegen , vijvers , steengroeven , onvruchtbare gronden , rotsen , enz . ) ( 4 ) * .../... *

I . Elkaar opvolgende teelten , paddestoelen , irrigatie , staand glas

01 Elkaar opvolgende secundaire teelten van andere dan voedergewassen ( exclusief tuinbouw en teelten onder glas ) ( 6 ) * .../... *

02 Paddestoelen ( 5 ) * .../... *

03 Geïrrigeerde oppervlakte ( 5 ) * .../... *

04 Grondoppervlakte onder staand glas in gebruik ( 5 ) * .../... *

J . Veestapel ( op ... ) ( datum wordt nog nader vastgesteld ) * Aantal *

01 Eenhoevige dieren * ... *

Runderen :

02 jonger dan één jaar * ... *

tussen één en twee jaar oud * *

03 Mannelijke dieren * ... *

04 Vrouwelijke dieren : * ... *

twee jaar en ouder * *

05 Mannelijke dieren * ... *

06 Vaarzen * ... *

07 Melkkoeien * ... *

08 Overige koeien * ... *

09 Schapen ( alle leeftijden ) * ... *

09a waarvan ooien ( 7 ) ( 5 ) * ... *

10 Geiten ( alle leeftijden ) * ... *

Varkens :

11 Biggen met een levend gewicht van minder dan 20 kg * ... *

12 Fokzeugen van 50 kg en meer * ... *

13 Andere varkens * ... *

Pluimvee :

14 Mesthoenders * ... *

15 Leghennen * ... *

16 Overig pluimvee ( eenden , kalkoenen , ganzen en parelhoenders ) * ... *

17 Andere dieren ( 8 ) * ja/neen *

K . Trekkers , tweewielige trekkers , machines en installaties ( 9 )

  • Op de dag van de enquête * Machines gebruikt in de 12 maanden voorafgaande aan de dag van de enquête *
  • In volle eigendom van het bedrijf * Gebruikt door verscheidene bedrijven ( in eigendom van een ander bedrijf , een cooperatie of in mede-eigendom ) of in eigendom van een loonbedrijf *
  • 1 * 2 *
  • Aantal * Aanstrepen *
  • Vermogensklasse in Kw * *
  • < 25 * *
  • 25 - < 40 * *
  • 40 - < 60 * *
  • * 60 * *

01 Vierwielige trekkers , rupstrekkers , werktuigtrekkers * *

02 Tweewielige trekkers , motorschoffelmachines , motorfrezen en motormaaiers ( 10 ) * ... * ... *

03 Maaidorsers * ... ... *

04 Hakselmachines met opraapapparaat * ... * ... *

05 Volledige gemechaniseerde aardappelrooimachines * ... * ... *

06 Volledig gemechaniseerde suikerbietenrooimachines * ... * ... *

07 Hebt U een ( vaste of verplaatsbare ) mechanische melkinstallatie ? * ja/neen * *

08 Hebt U een afzonderlijke staal voor het melken ? ( 11 ) * ja/neen * *

08a ) Zo ja , is deze volledig geautomatiseerd ? ( 12 ) * ja/neen * *

L . Landbouwarbeidskrachten ( in de 12 maanden die aan de dag van de enquête voorafgaan )

Landbouwarbeidskrachten * Geslacht * Leeftijdsgroepen * Arbeidstijd op het bedrijf ( 2 ) *

  • m * v * ... ( 1 ) 24 * 25 - 34 * 35 - 44 * 45 - 54 * 55 - 64 * 65 en ouder * Met gedeeltelijke arbeidstijd *
  • * * * * * * * * > 0 - < 25 % * 25 - < 50 % * 50 - < 75 % * 75 - < 100 % * Volledige arbeidstijd *
  • * * * * * * * * van de jaarlijkse arbeidstijd van een persoon met volledige arbeidstijd * *
  • ( aanstrepen ) * ( aanstrepen ) * ( aanstrepen ) *

01 Bedrijfshoofd * * * * * * * * * * * * * *

02 Op het bedrijf werkende echtgenoot * * * * * * * * * * * * * *

  • Landbouwwerk voor bedrijf in % van de jaarlijkse arbeidstijd van een persoon met volledige arbeidstijd * Leeftijdsgroepen *
  • * ... ( 1 ) - 24 * 25 - 34 * 35 - 44 * 45 - 54 * 55 - 64 * 65 en ouder *

03a Andere gezinsleden van het bedrijfshoofd , mannen ( 3 ) * > 0 - < 25 * * * * * * *

03b Andere gezinsleden van het bedrijfshoofd , vrouwen ( 3 ) * 25 - < 50 * * * * * * *

04a Regelmatig werkzame arbeidskrachten , niet-gezinsleden , mannen ( 3 ) * 50 - < 75 * * * * * * *

04b Regelmatig werkzame arbeidskrachten , niet-gezinsleden , vrouwen ( 3 ) * 75 - < 100 * * * * * * *

  • 100 * * * * * * *

Niet regelmatig werkzame arbeidskrachten , niet-gezinsleden * Aantal werkdagen * *

05 Mannen * * *

06 Vrouwen * * *

( 1 ) Vanaf het einde van de leerplichtige leeftijd .

( 2 ) Exclusief huishoudelijk werk .

( 3 ) Tabel op te stellen voor elke groep afzonderlijk ( 03a t/m 04b ) .

L 07 heeft het bedrijfshoofd een andere winstgevende werkzaamheid ( 13 ) :

  • als voornaamste bezigheid ? ... ( aankruisen wat van toepassing is )
  • als bijkomende bezigheid ? ... ( aankruisen wat van toepassing is )

L 08 heeft de op het bedrijf werkende echtgenote ( echtgenoot ) een andere winstgevende werkzaamheid :

  • als voornaamste bezigheid ? ... ( aankruisen wat van toepassing is )
  • als bijkomende bezigheid ? ... ( aankruisen wat van toepassing is )

L 09 hebben de overige meewerkende gezinsleden van het bedrijfshoofd een andere winstgevende werkzaamheid ( 14 )

  • als voornaamste bezigheid ? ... ( het aantal personen invullen )
  • als bijkomende bezigheid ? ... ( het aantal personen invullen )

( 1 ) Facultatief voor Denemarken en het Verenigd Koninkrijk .

( 2 ) Deze kenmerken zijn voornamelijk opgenomen om de classificarie van de bedrijven te vergemakkelijken .

( 3 ) Italië mag rubriek ( 01 ) en ( 02 ) samenvoegen .

( 4 ) Het Verenigd Koninkrijk en Ierland mogen rubriek ( 03 ) en rubriek ( 01 ) samenvoegen .

( 5 ) Facultatief voor de BR Duitsland .

( 6 ) In een Lid-Staat waar deze rubriek van belang is , kan zij in verscheidene cultures worden onderverdeeld .

( 7 ) Deze kenmerken zijn voornamelijk opgenomen om de classificatie van de bedrijven te vergemakkelijken .

( 8 ) Facultatief .

( 9 ) Afdeling K is facultatief voor de BR Duitsland ; het gedeelte met betrekking tot het gebruik van de machines ( kolom 2 ) is facultatief voor Denemarken .

( 10 ) Facultatief voor Denemarken .

( 11 ) Facultatief voor Frankrijken Italië .

( 12 ) Facultatief . Voor Nederland wordt er tussen de rubrieken 08 en 08a geen onderscheid gemaakt .

( 13 ) Alleen te vragen indien het bedrijfshoofd tegelijk bedrijfsleider is .

( 14 ) Facultatief voor Denemarken .

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.