Besluit 1979/968 - Meerjarenprogramma voor onderzoek en ontwikkeling (1979/1982) inzake recycling van stedelijk en industrieafval voor de EEG (secundaire grondstoffen)

Inhoudsopgave

  1. Wettekst
  2. 31979D0968

1.

Wettekst

Avis juridique important

|

2.

31979D0968

79/968/EEG: Besluit van de Raad van 12 november 1979 tot vaststelling van een meerjarenprogramma voor onderzoek en ontwikkeling (1979/1982) inzake recycling van stedelijk en industrieafval voor de Europese Economische Gemeenschap (secundaire grondstoffen)

Publicatieblad Nr. L 293 van 20/11/1979 blz. 0019 - 0022

Bijzondere uitgave in het Grieks: Hoofdstuk 16 Deel 1 blz. 0122

++++

BESLUIT VAN DE RAAD

van 12 november 1979

tot vaststelling van een meerjarenprogramma voor onderzoek en ontwikkeling ( 1979/1982 ) inzake recycling van stedelijk en industrieafval voor de Europese Economische Gemeenschap ( secundaire grondstoffen )

( 79/968/EEG )

DE RAAD VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN ,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap , inzonderheid op artikel 235 ,

Gezien het voorstel van de Commissie ( 1 ) ,

Gezien het advies van het Europese Parlement ( 2 ) ,

Gezien het advies van het Economisch en Sociaal Comité ( 3 ) ,

Overwegende dat de Gemeenschap krachtens artikel 2 van het Verdrag tot taak heeft de harmonische ontwikkeling van de economische activiteit binnen de gehele Gemeenschap , een gestadige en evenwichtige expansie en een toenemende verbetering van de levensstandaard te bevorderen ;

Overwegende dat de Raad in zijn resolutie van 14 januari 1974 betreffende een eerste actieprogramma van de Europese Gemeenschappen op het gebied van wetenschap en technologie ( 4 ) , erop heeft gewezen dat er op passende wijze gebruik dient te worden gemaakt van het gehele gamma van beschikbare wegen en middelen ;

Overwegende dat de Gemeenschap er baat bij heeft haar afhankelijkheid van derde landen inzake haar grondstoffenvoorziening zoveel mogelijk te beperken , en dat recuperatie , recycling en hergebruik van afvalstoffen ertoe kunnen bijdragen deze afhankelijkheid te verminderen ;

Overwegende dat de Raad van de Europese Gemeenschappen en de Vertegenwoordigers van de Regeringen der Lid-Staten , in het kader van de Raad bijeen , op 17 mei 1977 een Resolutie hebben aangenomen betreffende de voortzetting en de verwezenlijking van een beleid en een actieprogramma van de Europese Gemeenschappen inzake het milieu ( 5 ) , dat met name een actie behelst met betrekking tot het tegengaan van verspilling ;

Overwegende dat de tenuitvoerlegging van een communautair onderzoekprogramma op het gebied van secundaire grondstoffen doeltreffend kan bijdragen tot de verwezenlijking van bovenvermelde doelstellingen door de oplossing van technische vraagstukken in verband met het gebruik van afvalstoffen te vergemakkelijken ;

Overwegende dat het Europese Parlement op 19 april 1977 een Resolutie inzake de grondstoffenvoorziening van de Gemeenschap heeft aangenomen ;

Overwegende dat het Verdrag niet voorziet in de daartoe vereiste specifieke bevoegdheden ;

Overwegende het advies dat het Comité voor Wetenschappelijk en Technisch Onderzoek ( CREST ) over het voorstel van de Commissie heeft uitgebracht ,

BESLUIT :

Artikel 1

De Gemeenschap legt gedurende een periode van vier jaar te rekenen vanaf 1 november 1979 een programma voor onderzoek en ontwikkeling inzake recycling van stedelijk en industrieafval ( secundaire grondstoffen ) ten uitvoer ; dit programma wordt omschreven in bijlage I .

Artikel 2

De kredieten voor de uitvoering van het programma , waarvan het bedrag is vastgesteld op 9 miljoen Europese rekeneenheden , met inbegrip van de uitgaven voor vijf personeelsleden , worden opgenomen in de begroting van de Europese Gemeenschappen .

De Europese rekeneenheid is omschreven in artikel 10 van het Financieel Reglement van 21 december 1977 van toepassing op de algemene begroting van de Europese Gemeenschappen ( 6 ) .

Artikel 3

De Commissie draagt zorg voor de uitvoering van de werkzaamheden onder contract en heeft de verantwoordelijkheid voor de coordinatie van de werkzaamheden waarvan de verdeling in bijlage II is aangegeven . Om haar bij deze taak ter zijde te staan wordt een Raadgevend Comité inzake het beheer van het meerjarenprogramma voor onderzoek en ontwikkeling inzake recycling van stedelijk en industrieafval ( secundaire grondstoffen ) , hierna te noemen het " Comité " , ingesteld .

Het Comité verricht ook de taken die zijn omschreven in artikel 3 van Besluit 78/384/EEG van de Raad van 17 april 1978 tot vaststelling van een meerjarenprogramma voor onderzoek en ontwikkeling inzake recycling van papier en karton ( 1978/1980 ) voor de Europese Economische Gemeenschap ( indirecte actie ) ( 1 ) .

Mandaat en samenstelling van het Comité worden vastgesteld overeenkomstig de Resolutie van de Raad van 18 juli 1977 betreffende de Raadgevende Comités inzake programmabeheer op het gebied van onderzoek ( 2 ) .

Artikel 4

Aan het eind van het tweede jaar wordt het programma opnieuw onderzocht ; dit kan leiden tot herziening van het programma in de loop van het derde jaar volgens de passende procedures , na raadpleging van het Comité . Het Europese Parlement wordt op de hoogte gebracht van de resultaten van het heronderzoek .

Artikel 5

De verspreiding van de kennis die de uitvoering van de werkzaamheden onder contract van het programma zal opleveren , vindt plaats overeenkomstig Verordening ( EEG ) nr . 2380/74 van de Raad van 17 september 1974 tot vaststelling van regels voor de verspreiding van kennis betreffende onderzoekprogramma's voor de Europese Economische Gemeenschap ( 3 ) .

Artikel 6

1 . Overeenkomstig een door de Commissie in overleg met het Comité vast te stellen procedure wisselen de Lid-Staten die aan de coordinatieactiviteiten deelnemen en de Gemeenschap regelmatig alle nuttige gegevens uit over de uitvoering van het onderzoek waarop deze activiteiten betrekking hebben . De Lid-Staten verstrekken de Commissie alle voor de coordinatie dienstige gegevens . Voorts trachten zij de Commissie inlichtingen te verstrekken over onderzoek dat ter zake wordt gepland of uitgevoerd door instanties die niet onder hun bevoegdheid vallen . Deze gegevens worden als vertrouwelijk behandeld , indien de Lid-Staat die ze toezendt , daarom verzoekt .

2 . Aan de hand van de gegevens die zij heeft ontvangen stelt de Commissie jaarlijks een verslag over de stand van de werkzaamheden op , dat zij aan de Lid-Staten en het Europese Parlement toezendt .

3 . Aan het eind van de coordinatieperiode dient de Commissie in overleg met het Comité bij de Lid-Staten en het Europese Parlement een samenvattend verslag in over de uitvoering en de resultaten van de coordinatieactiviteiten . De Commissie publiceert dit verslag zes maanden na toezending ervan aan de Lid-Staten , tenzij een Lid-Staat hiertegen bezwaar maakt . In dat geval wordt het verslag in overleg met het Comité uitsluitend ter beschikking gesteld van instellingen en ondernemingen die erom verzoeken en waarvan de onderzoek - of produktiewerkzaamheden toegang rechtvaardigen tot de kennis die voortvloeit uit het onderzoek dat onder de gecoordineerde werkzaamheden valt . De Commissie kan maatregelen treffen om te verzekeren dat dit rapport vertrouwelijk blijft en niet aan derden wordt doorgegeven .

Artikel 7

1 . Overeenkomstig artikel 228 van het Verdrag kan de Gemeenschap samenwerkingsakkoorden sluiten met derde Staten , met name met die welke deelnemen aan de Europese samenwerking op het gebied van wetenschappelijk en technisch onderzoek ( COST ) , ten einde deze te betrekken bij het programma waarop dit besluit betrekking heeft .

2 . De Commissie is gemachtigd tot het onderhandelen over de in lid 1 bedoelde akkoorden . De onderhandelingen over akkoorden met aan COST deelnemende derde Staten worden gevoerd overeenkomstig de conclusies die door de Raad op 18 juli 1978 zijn goedgekeurd met betrekking tot de Europese samenwerking op het gebied van het wetenschappelijk en technisch onderzoek ( COST ) .

Gedaan te Brussel , 12 november 1979 .

Voor de Raad

De Voorzitter

J . GIBBONS

( 1 ) PB nr . L 107 van 21 . 4 . 1978 , blz . 12 .

( 2 ) PB nr . C 192 van 11 . 8 . 1977 , blz . 1 .

( 3 ) PB nr . L 255 van 20 . 9 . 1974 , blz . 1 .

BIJLAGE I

PROGRAMMA VOOR ONDERZOEK EN ONTWIKKELING

Onderzoekobjecten * Te coordineren werkzaamheden * Werkzaamheden onder contract *

ONDERZOEKGEBIED I * * *

Sortering van huisvuil * * *

1 . Evaluatie van sorteringsprojecten * X * - *

2 . Methoden voor bemonstering en analyse van huisvuil * X * - *

3 . Evaluatie van de gevaren voor de gezondheid * X * - *

4 . Technologie voor de scheiding van los huisvuil * X * X *

5 . Terugwinning van materialen * * *

5.1 . Papier * X * X *

5.2 . Kunststoffen * X * X *

5.3 . Non-ferrometalen * X * - *

6 . Terugwinning van energie * X * X *

7 . Nieuwe inzamelings - en transportsystemen * X * - *

ONDERZOEKGEBIED II * * *

Thermische bewerking van afval * * *

1 . Het stoken van uit afval afgeleide brandstof ( WDF ) * zie I . 6 * zie I . 6 *

2 . Pyrolyse en vergassing * X * X *

3 . Terugwinning van metalen en glas uit residuen * X * - *

ONDERZOEKGEBIED III * * *

Gisting en hydrolyse * * *

1 . Anaërobe afbraak * X * X *

2 . Hydrolyse van koolhydraten * X * X *

3 . Compostering * X * - *

ONDERZOEKGEBIED IV ( 1 ) * * *

Terugwinning van rubberafval * * *

1 . Loopvlakvernieuwing * X * - *

2 . Verkleining * X * - *

3 . Regeneratie en recycling van rubberpoeder * X * - *

4 . Pyrolyse * X * - *

Toewijzing der middelen als richtsnoer voor de Commissie en het Comité voor de uitvoering van het programma :

I 45 % - 50 %

II 15 % - 25 %

III 20 % - 40 %

IV ( 1 ) 5 % - 15 %

( 1 ) De mogelijkheid van werkzaamheden onder contract voor dit gebied zal opnieuw worden bezien in het licht van de opgedane ervaring . Als tot dergelijke werkzaamheden mocht worden besloten , dan zou het dienstig zijn de minimumtoewijzing voor onderzoekgebied IV te verhogen tot 10 % .

BIJLAGE II

TE COORDINEREN WERKZAAMHEDEN

DEELNEMING VAN DE LID-STATEN PER ONDERZOEKOBJECT

Onderzoekobjecten * Verdeling van de te coordineren werkzaamheden *

  • B/L * DK * D * F * IRL * I * NL * UK *

ONDERZOEKGEBIED I * * * * * * * * *

Sortering van huisvuil * * * * * * * * *

1 . Evaluatie van sorteringsprojecten * X * * X * * X * X * X * X *

2 . Methoden voor bemonstering en analyse van huisvuil * X * X * X * X * X * X * X * X *

3 . Evaluatie van de gevaren voor de gezondheid * * * X * * X * X * * X *

4 . Technologie voor de scheiding van los huisvuil * X * X * X * * * X * X * *

4.1 . Scheiding door middel van lucht * * * * X * * X * * *

4.2 . Verkleinen - scheiden * * * * X * * X * * X *

4.3 . Nieuwe scheidingstechnieken * * * * X * * X * * *

5 . Terugwinning van materialen * * * * * * X * X * *

5.1 . Papier * X * * X * X * * X * X * *

5.2 . Kunststoffen * X * X * X * X * * X * X * *

5.3 . Non-ferrometalen * X * * X * X * * X * X * *

6 . Terugwinning van energie * X * * X * * X * X * X * *

7 . Nieuwe inzamelings - en transportsystemen * * * X * * * X * X * *

ONDERZOEKGEBIED II * * * * * * * * *

Thermische bewerking van afval * * * * * * * * *

1 . Het stoken van uit afval afgeleide brandstof ( WDF ) * X * * X * * X * X * X * *

2 . Pyrolyse en vergassing * X * * X * * * X * X * X *

3 . Terugwinning van metalen en glas uit residuen * X * * X * X * * X * X * *

ONDERZOEKGEBIED III * * * * * * * * *

Gisting en hydrolyse * * * * * * * * *

1 . Anaërobe afbraak * X * X * X * X * X * X * * X *

2 . Hydrolyse van koolhydraten * X * X * X * * X * X * * X *

3 . Compostering * X * X * X * X * * X * * X *

ONDERZOEKGEBIED IV * * * * * * * * *

Terugwinning van rubberafval * * * * * * * * *

1 . Loopvlakvernieuwing * * X * X * X * * X * X * *

2 . Verkleining * * * X * X * * X * X * *

3 . Regeneratie en recycling van rubberpoeder * * * X * X * * X * X * *

4 . Pyrolyse * X * * X * * * X * X *

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.