Verordening 1984/2347 - Krenten en rozijnen die voor produktiesteun in aanmerking komen - Hoofdinhoud
Inhoudsopgave
|
Verordening (EEG) nr. 2347/84 van de Commissie van 31 juli 1984 betreffende krenten en rozijnen die voor produktiesteun in aanmerking komen
Publicatieblad Nr. L 219 van 16/08/1984 blz. 0001 - 0012
Bijzondere uitgave in het Fins: Hoofdstuk 3 Deel 18 blz. 0006
Bijzondere uitgave in het Spaans: Hoofdstuk 03 Deel 32 blz. 0016
Bijzondere uitgave in het Zweeds: Hoofdstuk 3 Deel 18 blz. 0006
Bijzondere uitgave in het Portugees: Hoofdstuk 03 Deel 32 blz. 0016
++++
VERORDENING ( EEG ) Nr . 2347/84 VAN DE COMMISSIE
van 31 juli 1984
betreffende krenten en rozijnen die voor produktiesteun in aanmerking komen
DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN ,
Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap ,
Gelet op Verordening ( EEG ) nr . 516/77 van de Raad van 14 maart 1977 houdende een gemeenschappelijke ordening der markten in de sector van op basis van groenten en fruit verwerkte produkten ( 1 ) , laatstelijk gewijzigd bij Verordening ( EEG ) nr . 988/84 ( 2 ) , en met name op artikel 3 ter , lid 4 , artikel 3 quater , lid 5 , en artikel 3 quinquies , lid 4 ,
Overwegende dat in artikel 3 van Verordening ( EEG ) nr . 516/77 in een produktiesteunregeling voor bepaalde produkten is voorzien ; dat volgens deze regeling aan de teler een minimumprijs moet worden betaald en de produktiesteun op basis van het nettogewicht van het verwerkte produkt moet worden uitbetaald ;
Overwegende dat de kwaliteit van voor verwerking bestemde krenten en rozijnen verschilt van die van krenten en rozijnen die voor rechtstreekse consumptie geschikt zijn ; dat de minimumprijzen en de produktiesteun voor een bepaalde klasse moeten worden vastgesteld ; dat de minimumprijs en de produktiesteun voor de overige klassen daarvan moeten worden afgeleid ; dat bij de afgeleide bedragen met de kenmerken van de verschillende klassen rekening moet worden gehouden ; dat deze klassen moeten worden omschreven ;
Overwegende dat in artikel 3 quinquies , lid 1 , sub b ) , van Verordening ( EEG ) nr . 516/77 is bepaald dat verwerkte produkten aan nog vast te stellen communautaire kwaliteitsnormen moeten voldoen ; dat deze kwaliteitsnormen reeds voor bepaalde soorten gedroogde vruchten van kracht zijn overeenkomstig het bepaalde in Verordening ( EEG ) nr . 2425/81 van de Commissie ( 3 ) ; dat die verordening alleen geldt voor produkten die voor het verkoopseizoen 1984/1985 zijn geoogst ; dat nieuwe kwaliteitsnormen moeten worden vastgesteld ;
Overwegende dat de in deze verordening vervatte maatregelen in overeenstemming zijn met het advies van het Comité van beheer voor op basis van groenten en fruit verwerkte produkten ,
HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD :
Artikel 1
1 . De aan de teler te betalen minimumprijs voor rozijnen en krenten ( basisprodukt ) wordt vastgesteld per 100 kg sultaninerozijnen van klasse 4 .
Voor sultaninerozijnen van andere klassen en voor krenten wordt de minimumprijs vermenigvuldigd met de in bijlage I vermelde coëfficiënt .
2 . Om voor betaling van een minimumprijs in aanmerking te komen moeten rozijnen en krenten ( basisprodukt ) aan de eisen voldoen en tot één van de in bijlage II vermelde klassen behoren .
Artikel 2
1 . De produktiesteun voor rozijnen en krenten wordt vastgesteld per 100 kg nettogewicht gedroogde sultaninerozijnen van klasse 4 .
Voor sultaninerozijnen van andere klassen en voor krenten wordt het steunbedrag vermenigvuldigd met in bijlage I vermelde coëfficiënt .
2 . Om voor betaling van de steun in aanmerking te komen moeten de rozijnen en krenten aan de eisen voldoen en tot één van de in bijlage III vermelde klassen behoren .
Artikel 3
1 . Voor rozijnen en krenten ( basisprodukt ) wordt , aan de hand van door de verwerker uit een partij genomen monster , nagegaan of de betrokken produkten aan de eisen voldoen en of ze tot de aangegeven klasse behoren . Daartoe wordt onder partij verstaan het aantal verpakkingseenheden die bijeengevoegd door dezelfde teler , zijn erkende telersvereniging of unie van telersverenigingen worden aangeboden om bij de verwerker , de verwerkersvereniging of unie van verwerkersverenigingen te worden afgeleverd . De monsters worden door de verwerker zelf of in opdracht van de verwerker onderzocht .
2 . De uitslag van het in lid 1 bedoelde onderzoek wordt geregistreerd . De Lid-Staten kunnen voorschrijven dat daarvoor een speciaal formulier moet worden gebruikt .
Artikel 4
De verwerker neemt , na verwerking , een adequaat aantal monsters van krenten en rozijnen om na te gaan of aan de in bijlage III bedoelde eisen is voldaan . Het resultaat van elke controle wordt genoteerd in een rapport waarin ten minste de in bijlage IV genoemde gegevens worden vermeld .
Artikel 5
1 . Telkens wanneer een zending rozijnen of krenten voor controle gereed is , stelt de verwerker de bevoegde instanties daarvan schriftelijk in kennis . De zending mag de installaties van de verwerker eerst verlaten op de derde werkdag na de dag waarop de kennisgeving door de bevoegde instanties is ontvangen of na de door deze verleende toelating .
2 . De bevoegde instanties controleren elke zending , waarbij zij met name tot opening overgaan van 3 tot 5 % van de verpakkingen van een niet voor verkoop in de kleinhandel bestemde grootte , en trekken voor verder onderzoek monsters uit ten minste één zending op twintig zendingen . Het resultaat van elk onderzoek wordt genoteerd in een rapport dat ten minste de in bijlage IV vermelde gegevens moet bevatten .
3 . Indien de instanties constateren dat een zending of een deel daarvan niet aan de in bijlage III vermelde eisen voldoet , wordt voor de gehele zending geen produktiesteun verleend . Een zending waarvoor produktiesteun is geweigerd , mag opnieuw worden verwerkt .
Artikel 6
De Lid-Staten dragen ervoor zorg dat indien door de verwerker zelf of in diens opdracht daarom wordt verzocht , de overeenkomstig het bepaalde in artikel 5 getrokken monsters door een andere instantie worden onderzocht dan die welke het eerste onderzoek heeft uitgevoerd .
Artikel 7
Deze verordening treedt in werking op de dag van haar bekendmaking in het Publikatieblad van de Europese Gemeenschappen .
Zij is van toepassing met ingang van 1 september 1984 .
Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke Lid-Staat .
Gedaan te Brussel , 31 juli 1984 .
Voor de Commissie
Poul DALSAGER
Lid van de Commissie
( 1 ) PB nr . L 73 van 21 . 3 . 1977 , blz . 1 .
( 2 ) PB nr . L 103 van 16 . 4 . 1984 , blz . 11 .
( 3 ) PB nr . L 240 van 24 . 8 . 1981 , blz . 1 .
BIJLAGE I
COEFFICIENTEN
I . Op de minimumprijs toe te passen coëfficiënten
SULTANINEROZIJNEN
Klasse * Coëfficiënt *
1 * 1,05588 *
2 * 1,03383 *
3 * 0,95588 *
KRENTEN
Klasse * Coëfficiënt *
1 . " Schaduw " , van de streek van Egion * 1,04264 *
2 . " Select Zon " , van de streek van Egion * 1,02058 *
3 . " Schaduw " , van de streek van Korinthië * 1,01323 *
4 . " Select Zon " , van de streek van Korinthië * 0,98332 *
5 . " Courant " , van de streek van Egion * 0,96911 *
6 . " Select Zon " , van Patras , de Ionische eilanden , de Nomos Ilias , Trifilias * 0,95588 *
7 . " Courant " , van de streek van Korinthië * 0,95588 *
8 . " Select Zon " , van de rest van Messenië * 0,94117 *
9 . " Courant " , van Patras , de Ionische eilanden , de Nomos Ilias , Trifilias * 0,92647 *
10 . " Courant " , van de rest van Messenië * 0,91176 *
11 . " Courant " , van de overige gebieden * 0,83382 *
II . Op de produktiesteun toe te passen coëfficiënten
SULTANINEROZIJNEN
Klasse * Coëfficiënt *
00 * 1,05588 *
0 * 1,05588 *
1 * 1,05588 *
21 * 1,05588 *
2 * 1,03383 *
22 * 1,03383 *
24 * 1,00000 *
5 * 0,95588 *
KRENTEN
Klasse * Benaming *
-
*Vostitsa * Gulf * Provincials *
-
*Coëfficiënt * Coëfficiënt * Coëfficiënt *
Extra choicest * 1,14264 * 1,11323 * - *
Choicest * 1,12058 * 1,08332 * 1,05588 *
Choice * 1,06911 * 1,05588 * 1,04647 *
BIJLAGE II
KWALITEITSEISEN EN INDELING IN KLASSEN VAN ROZIJNEN EN KRENTEN ( BASISPRODUKT )
Definitie
Sultaninerozijnen moeten afkomstig zijn van druiven van wijnstokrassen ( cultivars ) van Vitis vinifera L . , variëteit Apyrena .
Krenten moeten afkomstig zijn van blauwe druiven van wijnstokrassen ( cultivars ) van Vitis vinifera L . , variëteit corinthiaca .
A . Minimumeisen
1 . De verse druiven moeten aan de met name inzake pesticidenresiduen geldende voorschriften beantwoorden en moeten worden gedroogd zonder daarbij rechtstreeks met de grond in aanraking te komen en met afdoende bescherming tegen dieren . Ze moeten een eerste maal worden gereinigd ( gewand ) om met name de trosstelen te verwijderen .
2 . De rozijnen en krenten ( basisprodukt ) moeten :
a ) goed gedroogd zijn en een vochtgehalte hebben van niet meer dan 16 % ;
b ) gezond zijn , dat wil zeggen niet aangetast zijn door schimmels , rot , gisting , vrij zijn van insekteneieren en geen gebreken of afwijkingen vertonen die kwaliteit en opmaak van de produkten nadelig kunnen beïnvloeden ;
c ) nagenoeg vrij zijn van steentjes , zichtbare zandkorrels , metalen deeltjes en andere minerale onzuiverheden ;
d ) vrij zijn van andere dan de onder c ) genoemde vreemde stoffen ;
e ) nagenoeg vrij zijn van stelen en andere van de wijnstok afkomstige onschadelijke plantedelen ;
f ) vrij zijn van vreemde geur of smaak ;
g ) niet kleverig zijn , ongeacht de oorzaak van de kleverigheid ;
h ) los zijn of worden , zodra zij uit hun houder worden verwijderd ;
i ) worden vervoerd en opgeslagen in schone nieuwe verpakkingen of in reeds eerder gebruikte , schoongemaakte verpakkingen .
3 . De volgende toleranties zijn toegestaan :
Criterium * Tolerantie *
Gezond * 4 % van het aantal mag uit aangetaste vruchten bestaan *
Nagenoeg vrij van steentjes , zichtbare zandkorrels , metalen deeltjes en andere minerale onzuiverheden * 0,2 % van het gewicht *
Nagenoeg vrij van stelen en andere van de wijnstok afkomstige onschdelijke plantedelen * 0,3 % van het gewicht *
4 . De krenten moeten een dikte hebben van ten hoogste 8,5 mm en ten minste 4 mm . De volgende toleranties zijn evenwel toegestaan :
-
-maximum 6 % van het gewicht mag bestaan uit bessen met een diameter van meer dan 8,5 mm ,
-
-maximum 2 % van het gewicht mag bestaan uit bessen met een diameter van minder dan 4 mm . Deze tolerantie bedraagt 4 % voor in Aegialia , Korinthië of op de Ionische eilanden voortgebrachte krenten .
B . Indeling in klassen
1 . Sultaninerozijnen worden als volgt ingedeeld :
Klasse * Kleur * Toegestane hoeveelheid donkerbruine/zwarte rozijnen ( % van het aantal ) * Groottesortering *
1 * geel tot barnsteenkleurig * 8 * De rozijnen moeten dik zijn met een tolerantie van 10 % kleinere rozijnen *
2 * geel tot lichtbruin * 14 * Niet vereist ( de rozijnen moeten evenwel tamelijk dik zijn ) *
4 * geel tot bruin * 20 * Niet vereist *
5 * geel tot donkerbruin * 50 * Niet vereist *
Onder " dikke rozijnen " wordt verstaan rozijnen die niet door een zeef gaan met mazen van 8 mm diameter .
De toegestane hoeveelheid van donkerbruine/zwarte rozijnen wordt met ingang van 1 november tot en met 1 augustus van elk verkoopseizoen maandelijks op de eerste dag van de maand met 0,5 % vergroot .
2 . Krenten worden op grond van de volgende criteria ingedeeld :
-
-drogingsprocédé ,
-
-kleur van de krenten ,
-
-consistentie van de krenten .
Klasse ( benaming ) * Drogingsprocédé * Kleur van de krenten * Consistentie van de krenten *
" Schaduw " * in de schaduw * blauwzwart * droog en fluweelachtig *
" Select Zon " * in de zon * zwart * niet aangegeven *
" Courant " * in de zon * zwartrood * niet aangegeven *
BIJLAGE III
MINIMUMKWALITEITSNORMEN VOOR ROZIJNEN EN KRENTEN
Definitie
Rozijnen en krenten moeten worden verkregen uit sultaninerozijnen en krenten ( basisprodukt ) die aan de in bijlage II vermelde eisen voldoen .
Algemen eisen
Rozijnen en krenten moeten gewassen zijn in een voldoende hoeveelheid drinkwater . Zij mogen worden behandeld met paraffineolie of met toegestane plantaardige oliën .
Zij moeten :
a ) gezond zijn , dat wil zeggen , niet aangetast door schimmels , rot , gisting , vrij van insekteneieren , zonder gebreken of afwijkingen die de kwaliteit en opmaak van de produkten nadelig kunnen beïnvloeden ;
b ) vrij zijn van levende insekten en ongedierte ;
c ) vrij zijn van steentjes , zichtbare zandkorrels , glassplinters , metalen deeltjes en andere zichtbare vreemde stoffen ; krenten mogen evenwel onschadelijke zichtbare vreemde stoffen van plantaardige oorsprong bevatten als bepaald onder B , Krenten , punt I , Indeling in klassen en gebreken ;
d ) nagenoeg vrij zijn van andere dan de onder c ) genoemde vreemde stoffen , zoals zand en grond ;
e ) vrij zijn van vreemde geur of smaak . Een lichte geur van zwaveldioxide ( SO2 ) wordt voor gebleekte sultaninerozijnen niet als vreemd beschouwd ;
f ) niet samenkoeken ;
g ) niet kleverig zijn , ongeacht de oorzaak van de kleverigheid .
Rozijnen en krenten , met uitzondering van gebleekte sultaninerozijnen , worden voorafgaand aan het tijdstip waarop door de bevoegde instanties het onderzoek naar de kwaliteit wordt verricht en niet eerder dan zeven dagen voor de dag van afzending naar de geadresseerde , deugdelijk gefumigeerd .
A . SULTANINEROZIJNEN
I . Algemene voorwaarden
Sultaninerozijnen moeten in warme-luchtovens of soortgelijke installaties zodanig worden gedroogd dat hun vochtgehalte tussen 15 en 13 % bedraagt . Zij mogen worden gebleekt met behulp van zwaveldioxide ( SO2 ) . " Natuurlijke " sultaninerozijnen mogen evenwel niet zijn gebleekt .
II . Gebreken
Normale gebreken kunnen worden getolereerd op voorwaarde dat zij de in de volgende tabel aangegeven maxima niet overschrijden :
Gebrek * Tolerantie *
1 . Stukjes steel per 2,5 kg van klasse 00 , 0 en 1 * 1 *
2 . Stukjes steel per 2,5 kg van de overige klassen * 2 *
3 . Vruchten met vruchtsteeltje * 8 % van het gewicht *
4 . Onrijpe of onvolgroeide vruchten * 2 % van het gewicht *
5 . Versuikerde vruchten * 2 % van het gewicht *
6 . Beschadigde vruchten , met inbegrip van aangevreten vruchten * 2 % van het gewicht *
7 . Zichtbare schimmel , rot , gisting , insekteneieren andere gebreken of afwijkingen die kwaliteit en opmaak van het produkt nadelig kunnen beïnvloeden * 1 % van het gewicht *
8 . Niet-zichtbare vreemde stoffen * 0,01 % van het gewicht *
Voor de bepaling van de gebreken wordt verstaan onder :
a ) " Onrijpe of onvolgroeide vruchten " : vruchten die
-
-bijzonder licht zijn en onvoldoende suikerweefsel bezitten , hetgeen aangeeft dat ze onvoldoende ontwikkeld zijn ,
-
-geheef verschrompeld zijn met vrijwel geen vruchtvlees .
b ) " Versuikerde vruchten " : vruchten met externe of interne suikerkristallen die duidelijk zichtbaar zijn en het uiterlijk van de vrucht ernstig schaden ;
c ) " Beschadigde vruchten " : vruchten beschadigd door zonnebrand , littekens , mechanische of andere soortgelijke beschadigingen die het uiterlijk , de eetbaarheid , de bewaarbaarheid of de geschiktheid voor verzending , ernstig aantasten ;
d ) Wanneer de bevoegde autoriteiten in een zending , bij uitzondering , hoogstens een enkele steen aantreffen , geldt die zending desalniettemin als vrij van stenen te zijn .
III . Indeling in klassen en groottesortering
Sultaninerozijnen , gebleekt of natuurlijk , worden onderverdeeld in twee groepen , grote en kleine , met onderscheidenlijk 6 en 3 klassen . De indeling in klassen berust op :
-
-kleur ,
-
-kleurhomogeniteit ,
-
-hoeveelheid donkerbruine en zwarte rozijnen ,
-
-grootte .
De rozijnen worden volgens de volgende tabel ingedeeld :
a ) Gebleekte sultaninerozijnen
Klasse * Kleur * Homogeniteit van kleur ( % van het aantal ) * Maximumaantal ( % donkerbruine/zwarte rozijnen ( % van het aantal ) * Passeren niet door een zeef met mazen van de hieronder vermelde diameter doch wel door een zeef met mazen voor de onmiddellijk daarop volgende grotere klasse *
Grote sultaninerozijnen
00 * blond tot goudgeel * 95 * 0 * 10 mm *
0 * blond tot barnsteenkleurig * 85 * 4 * 9 mm *
1 * licht barnsteenkleurig * 85 * 5 * 8 mm *
2 * blond tot lichtbruin * 80 * 10 * 7,5 mm *
4 * blond tot bruin * 70 * 17 * 7 mm *
5 * donkerbruin * niet vereist * 40 * 6 mm *
Kleine sultaninerozijnen
21 * blond tot goudgeel * 85 * 10 * 6 mm *
22 * blond * 80 * 10 * 6 mm *
24 * donkerbruin * niet vereist * 20 * 6 mm *
b ) Natuurlijke sultaninerozijnen
Grote sultaninerozijnen
00 * barnsteenkleurig geel tot lichtbruin * 85 * 5 * 10 mm *
0 * barnsteenkleurig geel tot lichtbruin * 85 * 7 * 9 mm *
1 * barnsteenkleurig geel tot lichtbruin * 85 * 7 * 8 mm *
2 * barnsteenkleurig geel tot bruin * 80 * 12 * 7,5 mm *
4 * barnsteenkleurig geel tot bruin * 70 * 20 * 7 mm *
5 * bruin tot zwart * niet vereist * onbeperkt * 6 mm *
Kleine sultaninerozijnen
21 * barnsteenkleuring geel tot lichtbruin * 85 * 10 * 6 mm *
22 * barnsteenkleurig geel tot lichtbruin * 70 * 15 * 6 mm *
24 * barnsteenkleurig geel tot bruin * niet vereist * 30 * 6 mm *
Voor klasse 00 van zowel gebleekte als natuurlijke sultaninerozijnen geldt geen maximumgrootte .
Vanaf 1 maart van elk jaar is in iedere kwaliteitsklasse een iets donkerder kleuring toegestaan voor sultaninerozijnen die vanaf 1 september van het voorgaande jaar zijn geoogst .
De volgende toleranties in grootte zijn toegestaan :
a ) rozijnen van een lagere groottesortering mogen aanwezig * ten hoogste
-
-3 % van het gewicht of van het aantal voor klasse 00 ,
-
-5 % van het gewicht of van het aantal voor de overige klassen ;
b ) rozijnen van een hogere groottesortering mogen aanwezig zijn tot maximum
-
-15 % van het gewicht of van het aantal voor de klassen 0 , 1 , 2 , 4 en 5 ,
-
-30 % van het gewicht of van het aantal voor de klassen 21 , 22 en 24 .
IV . Aanduidingsvoorschriften
Op de buitenkant van iedere onmiddellijke verpakking moeten , op een van de grote zijden , duidelijk leesbaar , onuitwisbaar en gegroepeerd , de volgende gegevens zijn aangebracht :
A . Identificatie
Naam , adres en handelsmerk van de verwerker , de distributeur , de importeur , de exporteur of de verkoper .
B . Aard van het produkt
" Sultaninerozijnen " of " natuurlijke sultaninerozijnen " .
C . Oorsprong van het produkt
Land van oorsprong en , eventueel , produktiegebied of aanduiding van nationale , regionale of lokale benaming .
D . Handelskermerken
-
-kwaliteitsklasse ,
-
-nettogewicht met eventueel de vermelding " op het ogenblik van verpakking " ,
-
-oogstjaar .
Op de transportverpakkingen moeten naam en adres van de verwerker of een door de bevoegde instanties goedgekeurd codenummer worden vermeld . Ook moet een aanduiding zijn aangebracht , waaruit blijkt dat kwaliteitscontrole heeft plaatsgehad .
B . KRENTEN
I . Indeling in klassen en gebreken
Krenten worden in drie klassen ingedeeld : extra choicest en choice . Krenten met gewone gebreken zijn toegestaan voor zover de hoeveelheid ervan niet groter is dan de in de indeling in klassen vermelde maxima .
Krenten worden op grond van de onderstaande criteria ingedeeld :
-
-kleur ,
-
-vochtgehalte ,
-
-vreemde stoffen ( steentjes , metalen deeltjes , stukjes steel en andere ) ,
-
-verdroogde krenten ,
-
-roodschtige krenten ,
-
-beschadigde krenten ,
-
-grote krenten , dat wil zeggen groter dan 8,5 mm ,
-
-kleine krenten , dat wil zeggen kleiner dan 4 mm ,
-
-krenten met vruchtsteeltje .
Voor de indeling van krenten in klassen gelden de volgende eisen :
-
*Extra choicest * Choicest * Choice *
1 . Kleur * donkerblauw/zwart * blauw/zwart * rodachtig zwart/roodachtig *
2 . Vochtgehalte : * * * *
-
-maximum % * 16 * 16 * 16 *
-
-minimum % * 13 * 13 * 13 *
3 . Vreemde stoffen * * * *
a ) steentjes , zichtbare zandkorrels , glassplinters en metalen deeltjes in het algemeen * 0 * 0 * 0 *
b ) niet-zichtbare stoffen ( in gewichtspercent ) * 0,01 * 0,01 * 0,01 *
c ) onschadelijke vreemde stoffen van plantaardige oorsprong ( aantal per 100 krenten ) * ten hoogste 0,01 * ten hoogste 0,05 * ten hoogste 0,1 *
d ) delen van steeltjes per 2,5 kg krenten * ten hoogste 1 * ten hoogste 1 * ten hoogste 1 *
4 . Verdroogde krenten ( % van het aantal ) * 0 * ten hoogste 0,07 * ten hoogste 1,5 *
5 . Roodachtige krenten ( % van het aantal ) * ten hoogste 10 * ten hoogste 15 * ten hoogste 20 *
6 . Beschadigde krenten ( % van het aantal ) * ten hoogste 0,5 * ten hoogste 2 * ten hoogste 3 *
7 . Grote krenten ( % van het aantal ) * ten hoogste 0,5 * ten hoogste 1 * ten hoogste 1 *
8 . Kleine krenten ( % van het aantal ) * ten hoogste 2 * ten hoogste 2 * ten hoogste 2 *
9 . Krenten met vruchtsteeltje ( % van het aantal ) * ten hoogste 2 * ten hoogste 3 * ten hoogste 3 *
Wanneer de bevoegde autoriteiten in een zending bij uitzondering hoogstens een enkele steen aantreffen , geldt die zending desalniettemin als vrij van stenen te zijn .
II . Groottesortering
Krenten worden naar grootte gesorteerd in
-
-krenten die passeren door een zeef met mazen van een bepaalde diameter , en
-
-krenten die niet passeren door een zeef met mazen die kleiner zijn dan de mazen van de eerste zeef .
De benamingen en de kenmerken van de groottesorteringen zijn als volgt :
Benaming * Passeren door een zeef met mazen van een diameter van * Passeren niet door een zeef met mazen van een diameter van *
Bold * 8,5 mm ( zeef nr . 11 ) * 7 mm ( zeef nr . 14 ) *
Medium * 8,5 mm ( zeef nr . 11 ) * 6 mm ( zeef nr . 16 )
Small * 7 mm ( zeef nr . 14 ) * 4,5 mm ( zeef nr . 19 ) *
Siftings * 6 mm ( zeef nr . 16 ) * 4 mm ( zeef nr . 20 ) *
Ungraded * 8,5 mm ( zeef nr . 11 ) * 4 mm ( zeef nr . 20 ) *
" Siftings " mogen alleen in de klassen " choicest " of " choice " worden ingedeeld .
III . Toleranties
In iedere verpakking zijn de volgende afwijkingen in kwaliteit en grootte toegestaan :
A . Tolerantie in kwaliteit
i ) Klasse " Extra choicest "
5 % van het aantal mag bestaan uit krenten die niet beantwoorden aan de eisen inzake de kleur voor deze klasse maar wel aan die van onmiddellijke lagere klasse ( " choicest " ) .
ii ) Klasse " Choicest "
10 % van het aantal mag bestaan uit krenten die niet beantwoorden aan de eisen inzake de kleur voor deze klasse maar wel aan die van de onmiddellijke lagere klasse ( " choice " ) .
B . Toleranties in grootte
Voor alle klassen : 5 % van het aantal mag bestaan uit krenten die niet beantwoorden aan de groottesortering waarin zij zijn ingedeeld , maar aan de onmiddellijke lagere groottesortering . Voor de groottesortering " siftings " mag evenwel slechts ten hoogste 1,5 % van het aantal krenten kleiner zijn dan 4 mm .
IV . Aanduidingsvoorschriften
Op iedere verpakking moeten duidelijk leesbaar en onuitwisbaar de volgende gegevens zijn aangebracht :
A . Identificatie
Naam , adres en handelsmerk van de verwerker , de distributeur , de importeur , de exporteur of de verkoper .
B . Aard van het produkt
" Krenten " en de betreffende omschrijving .
C . Oorsprong van het produkt
Land van produktie .
D . Handelskenmerken
-
-kwaliteitsklasse ,
-
-groottesortering , aangeduid door middel van de overeenkomstige benaming ,
-
-nettogewicht met eventueel de vermelding " op het ogenblik van verpakking " ,
-
-oogstjaar .
Op de transportverpakkingen moeten naam en adres van de verwerker of een door de bevoegde instanties goedgekeurd codenummer worden vermeld . Ook moet een aanduiding zijn aangebracht waaruit blijkt dat de kwaliteitscontrole heeft plaatsgehad .
C . VERPAKKINGSVOORSCHRIFTEN
Krenten en rozijnen moeten zodanig worden verpakt dat de kwaliteit van de vruchten behoorlijk wordt beschermd en gehandhaafd .
Aan de volgende voorwaarden moet worden voldaan :
a ) het verpakkingsmateriaal moet nieuw en schoon zijn ;
b ) voor het sluiten van de verpakkingen moeten niet-giftige kleefmiddelen worden gebruikt ; deze kleefmiddelen mogen de vruchten op geen enkele wijze aantasten ;
c ) houten kistjes die een vreemde geur op de krenten en rozijnen kunnen overbrengen , zoals naaldhout , mogen niet als onmiddellijke verpakking worden gebruikt ;
d ) er mogen geen nietjes worden gebruikt voor de verpakking ;
e ) voor produkten in onmiddellijke verpakking , verpakt in dezelfde verpakkingssenheid ( transportverpakking ) mag het nettogewicht van de inhoud in de buitenste verpakking niet meer dan 15 kg bedragen ;
f ) krenten en rozijnen van verschillende oogstjaren mogen niet in eenzelfde onmiddellijke verpakking worden verpakt .
BIJLAGE IV
CONTROLERAPPORT
A . VOOR SULTANINEROZIJNEN
Naam van de verwerker * Klasse van rozijnen * Gewicht van het monster * Identificatie van de partij of verwerkingsperiode * Hoeveelheid waarop het monster betrekking heeft *
Beschrijving van de controle * Resultaat *
-
*Aantal *
1 . Delen van steeltjes per 2,5 kg * *
-
*% van het gewicht *
2 . Vochtgehalte * *
3 . Rozijnen met vruchtsteeltje * *
4 . Onrijpe of onvolgroeide rozijnen * *
5 . Versuikerde rozijnen * *
6 . Beschadigde rozijnen , aangevreten rozijnen * *
7 . Niet-gezonde rozijnen * *
8 . Niet-zichtbare vreemde stoffen * *
-
*Conform de normen ( Ja/Neen ) *
9 . Niet samengekoekt en niet kleverig * *
10 . Kleur en kleurhomogeniteit * *
11 . Groottesortering * *
12 . Verpakkings - en aanduidingsvoorschriften * *
Andere opmerkingen
Datum :
Handtekening : ...
B . VOOR KRENTEN
Naam van de verwerker * Klasse van krenten * Gewicht van het monster * Identificatie van de partij of verwerkingsperiode * Hoeveelheid waarop het monster betrekking heeft *
Beschrijving van de controle * Resultaat *
-
*Aantal *
1 . Delen van steeltjes per 2,5 kg * *
-
*% van het gewicht *
2 . Vochtgehalte * *
-
*% van het aantal *
3 . Toegestane vreemde stoffen andere dan steeltjes * *
4 . Verdroogde krenten * *
5 . Roodachtige krenten * *
6 . Beschadigde krenten * *
7 . Grote krenten * *
8 . Kleine krenten * *
9 . Krenten met vruchtsteeltje * *
-
*Conform de normen ( Ja/Neen ) *
10 . Niet samengekoekt en niet kleverig * *
11 . Kleur en kleurhomogeniteit * *
12 . Groottesortering * *
13 . Aanduidingsvoorschriften * *
Andere opmerkingen
Datum :
Handtekening : ...
Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.