Besluit 1989/507 - Methoden inzake prestatieonderzoek en bepaling van de fokwaarde van raszuivere en hybride fokvarkens

Inhoudsopgave

  1. Wettekst
  2. 31989D0507

1.

Wettekst

Avis juridique important

|

2.

31989D0507

89/507/EEG: Beschikking van de Commissie van 18 juli 1989 tot vaststelling van methoden inzake prestatieonderzoek en bepaling van de fokwaarde van raszuivere en hybride fokvarkens

Publicatieblad Nr. L 247 van 23/08/1989 blz. 0043 - 0044

Bijzondere uitgave in het Fins: Hoofdstuk 3 Deel 30 blz. 0117

Bijzondere uitgave in het Zweeds: Hoofdstuk 3 Deel 30 blz. 0117

BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE van 18 juli 1989 tot vaststelling van methoden inzake prestatieonderzoek en bepaling van de fokwaarde van raszuivere en hybride fokvarkens ( 89/507/EEG )

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap,

Gelet op Richtlijn 88/661/EEG van de Raad van 19 december 1988 betreffende de zooetechnische normen die gelden voor fokvarkens ( 1 ), met name op artikel 6, lid 1, eerste streepje, en op artikel 10, lid 1, eerste streepje,

Overwegende dat de thans in de Lid-Staten geldende methoden inzake prestatieonderzoek en bepaling van de fokwaarde van fokvarkens in hoofdtrekken overeenkomen;

Overwegende dat, om vergelijkbare resultaten te verkrijgen, de nadere voorschriften voor die methoden derhalve beter op elkaar moeten worden afgestemd;

Overwegende dat de in deze beschikking vervatte maatregelen in overeenstemming zijn met het advies van het Permanent Zooetechnisch Comité,

HEEFT DE VOLGENDE BESCHIKKING GEGEVEN :

Artikel 1

De voor prestatieonderzoek en bepaling van de fokwaarde van raszuivere en hybride fokvarkens te gebruiken methoden zijn in de bijlage vervat .

Artikel 2

Deze beschikking is gericht tot de Lid-Staten .

Gedaan te Brussel, 18 juli 1989 .

Voor de Commissie

Ray MAC SHARRY

Lid van de Commissie

( 1 ) PB nr . L 382 van 31 . 12 . 1988, blz . 36 .

BIJLAGE De genetische waarde van een varken kan worden berekend aan de hand van een van de hierna volgende methoden of een combinatie daarvan . Alle bij het onderzoek verkregen gegevens moeten voor de bevoegde instantie toegankelijk zijn . De eindresultaten moeten toegankelijk zijn .

1 . Individueel onderzoek

ii ) Individueel onderzoek in een proefstation

a ) De naam van de organisatie of instantie die verantwoordelijk is voor het proefstation, alsmede de naam van de instantie die voor de berekening en publikatie van de uitkomsten zorg draagt, moeten worden vermeld .

b ) De opzet van het onderzoek moet worden aangegeven .

c ) De volgende gegevens moeten duidelijk worden vermeld :

  • voorwaarden voor opneming in het proefstation, en met name maximumleeftijd van de jonge fokvarkens bij het begin van het onderzoek,
  • duur van de onderzoekperiode in het station,
  • soort voeding en voedersysteem .

d ) Aangegeven moet worden welke kenmerken ( b.v . gewicht, voederconversie, een schatting van de lichaamssamenstelling of andere ter zake doende gegevens ) worden geregistreerd .

e ) Voor de raming van de genetische waarde dient een wetenschappelijk aanvaarde, zooetechnische methode te worden gebruikt . De genetische eigenschappen van de onderzochte fokdieren moeten worden uitgedrukt in de vorm van een fokwaarde of in de vorm van het verschil ten opzichte van nauw verwante leeftijdgenoten voor elk kenmerk .

ii ) Individueel onderzoek in een bedrijf

Een individueel onderzoek mag ook in een bedrijf worden verricht, op voorwaarde dat uiteindelijk een genetische waarde kan worden berekend overeenkomstig de geldende zooetechnische beginselen .

2 . Onderzoek van de nakomelingen en/of van de broers en zusters

A . De naam van de organisatie of instantie die verantwoordelijk is voor het onderzoek, alsmede de naam van de instantie die voor de berekening en de publikatie van de uitkomsten zorg draagt, moeten worden vermeld .

B.

De genetische waarde van het fokdier moet worden berekend door een toereikend aantal nakomelingen en/of broers en zusters te beoordelen op de produktiekenmerken :

  • van de bij het onderzoek gebruikte methode moet een gedetailleerde beschrijving worden gegeven of er moet naar worden verwezen,
  • de nakomelingen en/of de broers en zusters mogen geen specifieke behandeling ondergaan,
  • voor het onderzoek van de nakomelingen en/of de broers en zusters zijn drie methoden toegestaan :

a ) centraal onderzoek van de nakomelingen en/of broers en zusters in gespecialiseerde proefstations;

b ) geprogrammeerd onderzoek van de nakomelingen en/of de broers en zusters in bedrijven . De spreiding van de nakomelingen en/of de broers en zusters over de beslagen moet zodanig zijn dat een geldige vergelijking tussen de fokdieren mogelijk is;

c ) verzameling van gegevens op de geïdentificeerde karkassen van de nakomelingen en/of de broers en zusters .

C . Voor de keuze van de nakomelingen en/of de broers en zusters dient een geheel zuivere methode te worden gebruikt . Voor het beoordelen van de genetische waarde van de fokdieren moeten alle ter zake doende gegevens worden gebruikt . Vertekening van het verkregen resultaat als gevolg van andere factoren dan genetische eigenschappen moet worden voorkomen door voor de bepaling van de fokwaarde van adequate methoden gebruik te maken .

D . Aangegeven dient te worden welke kenmerken ( b.v . toeneming van het levend gewicht, voederconversie, kwaliteit van het karkas, voortplantingskenmerken, vruchtbaarheid, worpgrootte, levensvatbaarheid van nakomelingen en/of broers en zusters of andere ter zake doende gegevens ) worden geregistreerd .

  • E. 
    Voor de berekening van de genetische waarde moet een wetenschappelijk aanvaarde, zooetechnische methode worden gebruikt .
  • 3. 
    Onderzoek van nauw verwante leeftijdgenoten voor fokdieren van hybride lijnen

De in punt 2, onder A, B, C, D en E, bepaalde voorwaarden voor nakomelingen en/of broers en zusters zijn van overeenkomstige toepassing voor nauw verwante leeftijdgenoten bij fokdieren van hybride lijnen .

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.