Richtlijn 1992/110 - Wijziging van Richtlijn 88/657/EEG tot vaststelling van de eisen voor de produktie van en het handelsverkeer in gehakt, vlees in stukken van minder dan 100 gram en vleesbereidingen

Inhoudsopgave

  1. Wettekst
  2. 31992L0110

1.

Wettekst

Avis juridique important

|

2.

31992L0110

Richtlijn 92/110/EEG van de Raad van 14 december 1992 tot wijziging van Richtlijn 88/657/EEG tot vaststelling van de eisen voor de produktie van en het handelsverkeer in gehakt, vlees in stukken van minder dan 100 gram en vleesbereidingen

Publicatieblad Nr. L 394 van 31/12/1992 blz. 0026 - 0027

Bijzondere uitgave in het Fins: Hoofdstuk 3 Deel 47 blz. 0131

Bijzondere uitgave in het Zweeds: Hoofdstuk 3 Deel 47 blz. 0131

RICHTLIJN 92/110/EEG VAN DE RAAD van 14 december 1992 tot wijziging van Richtlijn 88/657/EEG tot vaststelling van de eisen voor de produktie van en het handelsverkeer in gehakt, vlees in stukken van minder dan 100 gram en vleesbereidingen

DE RAAD VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap, inzonderheid op artikel 43,

Gezien het voorstel van de Commissie (1),

Gezien het advies van het Europese Parlement (2),

Gezien het advies van het Economisch en Sociaal Comité (3),

Overwegende dat gehakt en vleesbereidingen, alsmede verkleind vlees voor industriële verwerking, behoren tot de produkten van de lijst in bijlage II bij het Verdrag; dat de produktie en het in de handel brengen van gehakt en vleesbereidingen voor een deel van de landbouwbevolking een belangrijke bron van inkomsten vormen;

Overwegende dat, met het oog op de rationele ontwikkeling van de betrokken sector en met het oog op de verbetering van de produktiviteit daarvan, op het niveau van de Gemeenschap gezondheidsvoorschriften voor de produktie en het in de handel brengen van gehakt en vleesbereidingen moeten worden vastgesteld;

Overwegende dat de Gemeenschap maatregelen moet vaststellen om in de periode tot 31 december 1992 geleidelijk de interne markt tot stand te brengen welke een ruimte zonder binnengrenzen omvat;

Overwegende dat de vaststelling van gezondheidsvoorschriften bijdraagt tot een betere bescherming van de volksgezondheid en derhalve de voltooiing van de interne markt bevordert;

Overwegende dat om dit doel te bereiken, de werkingssfeer van de belangrijkste gezondheidsvoorschriften die zijn vastgesteld bij Richtlijn 88/657/EEG van de Raad van 16 december 1988 tot vaststelling van de eisen voor de produktie van en het handelsverkeer in gehakt, vlees in stukken van minder dan 100 gram en vleesbereidingen en tot wijziging van de Richtlijnen 64/433/EEG, 71/118/EEG en 72/462/EEG (4), moet worden uitgebreid tot alle produktie en alle in de handel brengen van gehakt en vleesbereidingen in de Gemeenschap;

Overwegende dat de mogelijkheid die de Lid-Staten hebben om voorlopig minder stringente regels te handhaven met betrekking tot vlees en vleesbereidingen voor de nationale markt geen invloed dient te hebben op de afschaffing met ingang van 1 januari 1993 van veterinaire controles aan de binnengrenzen van de Gemeenschap;

Overwegende dat in afwachting van de aanname van alle bepalingen die nodig zijn om de werkingssfeer van de voornaamste, bij Richtlijn 88/657/EEG vastgestelde gezondheidsrechtelijke regels uit te breiden tot de produktie en het in de handel brengen van alle gehakt en alle vleesbereidingen in de Gemeenschap, bepaalde specifieke vraagstukken dienen te worden geregeld om problemen te voorkomen met betrekking tot de produktie en het in de handel brengen van gehakt en vleesbereidingen,

HEEFT DE VOLGENDE RICHTLIJN VASTGESTELD:

Artikel 1

Richtlijn 88/657/EEG wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    in artikel 2, punt 2, onder f), wordt het laatste zinsdeel als volgt gelezen:

"alsmede elke werkplaats voor vleesbereidingen die voldoet aan de eisen genoemd in hoofdstuk I van de bijlagen A en B van Richtlijn 77/99/EEG.";

  • 2. 
    artikel 3, lid 1, onder g), wordt als volgt gelezen:

"g) zij moeten gedurende het vervoer naar het land van bestemming vergezeld gaan van een keuringscertificaat dat voldoet aan de eisen van bijlage I, hoofdstuk XII, van Richtlijn 64/433/EEG, of aan die van bijlage I, hoofdstuk XI, van Richtlijn 71/118/EEG . . .". (rest ongewijzigd);

  • 3. 
    artikel 13, lid 1, eerste alinea, wordt als volgt gelezen:

"1. De Lid-Staten kunnen beschikken over een termijn die op 1 januari 1996 verstrijkt, om ervoor te zorgen dat al het vlees en alle vleesbereidingen als bedoeld in artikel 2, punt 2, die op hun grondgebied worden geproduceerd ten einde daar in de handel te worden gebracht, onder voorbehoud van de tweede alinea van dit lid, voldoen aan de eisen van deze richtlijn.";

  • 4. 
    in bijlage I, hoofdstuk III, punt 8, wordt de tweede zin als volgt gelezen:

"Het mag met name niet worden bereid uit vlees afkomstig van de volgende delen van runderen, varkens, schapen of geiten: kopvlees, steekgat en omgeving, injectieplaatsen, vleesresten die van de beenderen zijn geschraapt, het middenrif, het niet-musculaire gedeelte van het middenrif, het niet-musculaire gedeelte van de linea alba, omgeving van carpus en tars.";

  • 5. 
    in bijlage I, hoofdstuk IV, punt 10, wordt littera b) als volgt gelezen:

"b) mogen de bereidingen op basis van gehakt vlees, als bedoeld in artikel 2, punt 2, onder c), slechts in de handel worden gebracht indien zij aan de volgende eisen voldoen:

  • i) 
    zij moeten overeenkomstig artikel 3, lid 2, onder c), derde streepje, bevroren zijn met een invriessnelheid van ten minste 1 cm/uur. De periode van minimale houdbaarheid moet tot zes maanden beperkt zijn;
  • ii) 
    zij moeten gekoeld zijn op een inwendige temperatuur van ten hoogste + 2 °C, met opgave van de uiterste verbruiksdatum.

De vleesbereidingen bedoeld in de punten i) en ii) moeten in vervoerseenheden zijn verpakt.";

  • 6. 
    in bijlage I, hoofdstuk VII, punt 18, wordt de tweede alinea als volgt gelezen:

"Op de verpakking van vlees en vleesbereidingen als gedefinieerd in artikel 2, punt 2, van de onderhavige richtlijn, bereid in inrichtingen als bedoeld in artikel 2, punt 2, onder g), van genoemde richtlijn moet het keurmerk van de inrichting als gedefinieerd in bijlage X van Richtlijn 64/493/EEG en in bijlage A, hoofdstuk VIII, van Richtlijn 77/99/EEG worden aangebracht.".

Artikel 2

  • 1. 
    De Lid-Staten doen de nodige wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen in werking treden om ten aanzien van punt 3 van artikel 1 vóór 1 januari 1993, en ten aanzien van de punten 1, 2, 4, 5 en 6 van artikel 1 vóór 1 december 1993 aan deze richtlijn te voldoen. Zij stellen de Commissie daarvan onverwijld in kennis.

Wanneer de Lid-Staten deze bepalingen aannemen, wordt in die bepalingen naar de onderhavige richtlijn verwezen of wordt hiernaar verwezen bij de officiële bekendmaking van die bepalingen. De regels voor deze verwijzing worden vastgesteld door de Lid-Staten.

  • 2. 
    De Lid-Staten delen de Commissie de teksten mee van de belangrijkste bepalingen van nationaal recht die zij op het onder deze richtlijn vallende gebied vaststellen.

Artikel 3

Deze richtlijn is gericht tot de Lid-Staten.

Gedaan te Brussel, 14 december 1992.

Voor de Raad De Voorzitter J. GUMMER

  • (1) 
    PB nr. C 84 van 2. 4. 1990, blz. 120, en PB nr. C 288 van 6. 11. 1991, blz. 3.
  • (2) 
    PB nr. C 183 van 15. 7. 1991, blz. 57.
  • (3) 
    PB nr. C 225 van 10. 9. 1990, blz. 1.
  • (4) 
    PB nr. L 382 van 31. 12. 1988, blz. 3. Richtlijn gewijzigd bij Richtlijn 89/662/EEG (PB nr. L 395 van 30. 12. 1989, blz. 13).

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.