Verordening 1999/2377 - Handelsnorm voor asperges

Inhoudsopgave

  1. Wettekst
  2. 31999R2377

1.

Wettekst

Avis juridique important

|

2.

31999R2377

Verordening (EG) nr. 2377/1999 van de Commissie van 9 november 1999 tot vaststelling van de handelsnorm voor asperges

Publicatieblad Nr. L 287 van 10/11/1999 blz. 0006 - 0011

VERORDENING (EG) Nr. 2377/1999 VAN DE COMMISSIE

van 9 november 1999

tot vaststelling van de handelsnorm voor asperges

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Verordening (EG) nr. 2200/96 van de Raad van 28 oktober 1996 houdende een gemeenschappelijke ordening der markten in de sector groenten en fruit(1), laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 1257/1999(2), en met name op artikel 2, lid 2,

Overwegende hetgeen volgt:

  • (1) 
    Asperges zijn een van de in bijlage I bij Verordening (EG) nr. 2200/96 genoemde producten waarvoor normen moeten worden vastgesteld; Verordening (EEG) nr. 454/92 van de Commissie van 26 februari 1992 tot vaststelling van kwaliteitsnormen voor asperges(3), gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 888/97(4), is herhaaldelijk gewijzigd; met het oog op de juridische duidelijkheid, moet Verordening (EEG) nr. 454/92 worden ingetrokken en moeten voornoemde voorschriften worden herwerkt; ter wille van de transparantie van de wereldmarkt moet in dit verband rekening worden gehouden met de norm die voor asperges is aanbevolen door de "Working Party on Standardization of Perishable Produce and Quality Development" (Werkgroep voor normalisatie van bederfelijke voedingsmiddelen en voor kwaliteitsbevordering) van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties (UN/ECE).
  • (2) 
    Het is wenselijk de wijze waarop de asperges moeten worden gesorteerd, te vereenvoudigen teneinde deze aan te passen aan de ontwikkelingen in productie en afzet, en met name aan de eisen van de groothandelsmarkten en de consumenten; deze vereenvoudiging bestaat erin de normen voor de sortering van asperges naar diameter te versoepelen en de minimumdiameter voor groene en violetgroene asperges te verlagen tot 3 mm; door deze wijzigingen kunnen fijne groene asperges en "triguero"-asperges onder dezelfde voorwaarden worden afgezet als alle andere aspergesoorten.
  • (3) 
    De toepassing van deze normen moet tot gevolg hebben dat producten van onbevredigende kwaliteit van de markt verdwijnen, dat de productie op de eisen van de consument wordt afgestemd en dat de handel op basis van eerlijke mededinging wordt vergemakkelijkt, waardoor zal worden bijgedragen tot een rendabeler productie.
  • (4) 
    De normen zijn van toepassing op alle handelsstadia; het vervoer van de producten over grote afstand, het opslaan ervan gedurende een zekere tijd of de verschillende behandelingen die de producten ondergaan, kunnen kwaliteitsverlies veroorzaken als gevolg van de biologische ontwikkeling of de bederfelijkheid ervan; bij de toepassing van de normen in de handelsstadia na de verzending moet met dit kwaliteitsverlies rekening worden gehouden; voor de producten van klasse "Extra", die met bijzondere zorg moeten worden gesorteerd en verpakt, mag alleen verlies aan frisheid en turgescentie in aanmerking worden genomen.
  • (5) 
    De in deze verordening vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Comité van beheer voor groenten en fruit,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

De handelsnorm voor asperges van GN-code 0709 20 00 is opgenomen in de bijlage.

De norm is overeenkomstig de bij Verordening (EG) nr. 2200/96 vastgestelde voorwaarden van toepassing in alle handelsstadia.

In de stadia na de verzending mogen de producten evenwel de volgende afwijkingen van de voorgeschreven norm vertonen:

  • een lichte vermindering van frisheid en turgescentie,
  • voor de producten van andere klassen dan de klasse "Extra": een gering kwaliteitsverlies als gevolg van de biologische ontwikkeling en de bederfelijkheid van de producten.

Artikel 2

Verordening (EEG) nr. 454/92 wordt ingetrokken.

Artikel 3

Deze verordening treedt in werking op de zevende dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen.

Zij is van toepassing met ingang van 1 januari 2000.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel, 9 november 1999.

Voor de Commissie

Franz FISCHLER

Lid van de Commissie

  • (1) 
    PB L 297 van 21.11.1996, blz. 1.
  • (2) 
    PB L 160 van 26.6.1999, blz. 80.
  • (3) 
    PB L 52 van 27.2.1992, blz. 29.
  • (4) 
    PB L 126 van 17.5.1997, blz. 11.

BIJLAGE

NORM VOOR ASPERGES

  • I. 
    DEFINITIE VAN HET PRODUCT

Deze norm heeft betrekking op aspergevariëteiten (cultivars) van Asparagus officinalis L. voor verse consumptie, en niet voor industriële verwerking.

Asperges worden op grond van hun kleur ingedeeld in vier groepen:

  • 1. 
    witte asperges;
  • 2. 
    violette asperges, waarvan de kop rose tot violet of purper gekleurd is, en een gedeelte van de stengel wit;
  • 3. 
    violetgroene asperges, waarvan een gedeelte violet en groen is;
  • 4. 
    groene asperges, waarvan de kop en het grootste gedeelte van de stengel groen zijn.

Deze norm geldt niet voor groene en violetgroene asperges met een diameter kleiner dan 3 mm, noch voor witte en violette asperges met een diameter kleiner dan 8 mm, gepresenteerd in uniforme bossen of in kleinverpakking.

II. KWALITEITSVOORSCHRIFTEN

In deze norm wordt aangegeven aan welke kwaliteitseisen asperges na opmaak en verpakking moeten voldoen.

  • A. 
    Minimumeisen

Onverminderd de voor elke klasse geldende specifieke eisen en toegestane toleranties moeten de asperges in alle kwaliteitsklassen als volgt zijn:

  • intact,
  • gezond; de asperges mogen niet zijn aangetast door rot of de kwaliteit ervan mag niet zo sterk verminderd zijn dat zij niet meer geschikt zijn voor consumptie,
  • vrij van beschadiging ten gevolge van het wassen (de asperges mogen gewassen, maar niet "geweekt" zijn),
  • zuiver, nagenoeg vrij van zichtbare vreemde stoffen,
  • vers van uiterlijk en geur,
  • nagenoeg vrij van plagen,
  • nagenoeg vrij van beschadiging door plagen,
  • nagenoeg vrij van kneuzingen,
  • vrij van abnormaal uitwendig vocht, dat wil zeggen voldoende afgedroogd indien de asperges gewassen of in koud water gekoeld zijn,
  • vrij van vreemde geur en/of smaak.

Het snijvlak onder aan de stengels moet zo glad mogelijk zijn.

Bovendien mogen de asperges niet hol, gespleten, geschild of gebroken zijn. Kleine scheuren die na het oogsten zijn ontstaan, zijn evenwel toegestaan voorzover zij de in hoofdstuk "IV. A. Toleranties in kwaliteit" vermelde grenzen niet overschrijden.

De asperges moeten in een zodanige conditie zijn dat zij:

  • bestand zijn tegen vervoer en goederenbehandeling, en
  • in goede staat op de plaats van bestemming kunnen aankomen.
  • B. 
    Indeling in klassen

Asperges worden ingedeeld in de drie hieronder omschreven klassen:

  • i) 
    Klasse "Extra"

In deze klasse ingedeelde asperges moeten van voortreffelijke kwaliteit zijn; zij moeten goed gevormd en nagenoeg recht zijn. Rekening houdend met de normale kenmerken van de groep waartoe zij behoren, moet de kop zeer goed gesloten zijn.

Alleen enkele zeer lichte roestporen op de stengel zijn toegestaan indien de consument die door normaal schillen kan verwijderen.

In de groep "witte asperges" moeten de punten en de stengels wit zijn; alleen een lichtrose tint op de stengels is toegestaan.

"Groene asperges" moeten volledig groen zijn.

In deze klasse is geen enkel spoor van houtvorming toegestaan.

Het snijvlak onder aan de asperge moet zo haaks mogelijk op de lengterichting staan. Ter verbetering van de presentatie mogen bij asperges die in bossen worden aangeboden de buitenste asperges van de bos evenwel schuin zijn afgesneden, mits de schuine zijde niet langer is dan 1 cm.

  • ii) 
    Klasse I

De in deze klasse ingedeelde asperges moeten van goede kwaliteit zijn. Zij moeten goed gevormd zijn. Zij mogen een lichte kromming vertonen. Rekening houdend met de normale kenmerken van de groep waartoe zij behoren, moet de kop goed gesloten zijn.

Lichte roestsporen zijn toegestaan indien de consument die door normaal schillen kan verwijderen.

In de groep "witte asperges" is een lichtrose tint op de punt en de stengel toegestaan.

"Groene asperges" moeten over ten minste 80 % van de lengte groen zijn.

In de groep "witte asperges" zijn houtige stengels niet toegestaan. De overige groepen mogen onderaan een begin van houtvorming vertonen, mits de consument de houtvorming door normaal schillen kan verwijderen.

Het snijvlak onder aan de stengel moet zo haaks mogelijk op de lengterichting staan.

  • iii) 
    Klasse II

Tot deze klasse behoren asperges die niet in de hogere klassen kunnen worden ingedeeld, maar die voldoen aan de hierboven omschreven minimumeisen.

De asperges mogen ten opzichte van die van klasse I minder goed gevormd en meer gekromd zijn; rekening houdend met de normale kenmerken van de groep waartoe zij behoren, mag de kop een weinig geopend zijn.

Roestsporen zijn toegestaan indien de consument die door normaal schillen kan verwijderen.

Punten van "witte asperges" mogen enige kleuring vertonen, inclusief een groene tint.

Punten van "violette asperges" mogen een lichte groene tint vertonen.

"Groene asperges" moeten over ten minste 60 % van de lengte groen zijn.

De asperges mogen een lichte houtvorming vertonen.

Het snijvlak onder aan de asperge mag een weinig schuin staan op de lengterichting.

III. SORTERINGSVOORSCHRIFTEN

Asperges worden gesorteerd naar lengte en naar diameter van de stengel.

  • A. 
    Sortering naar lengte

De lengte van de asperges moet als volgt zijn:

  • meer dan 17 cm voor lange asperges,
  • tussen 12 en 17 cm voor korte asperges,
  • meer dan 12 cm voor in rijen gelegde, maar niet geboste asperges van klasse II,
  • minder dan 12 cm voor aspergepunten.

Witte en violette asperges mogen maximaal 22 cm lang zijn, groene en violetgroene maximaal 27 cm.

Het verschil in lengte tussen asperges in stevig samengebonden bossen mag ten hoogste 5 cm bedragen.

  • B. 
    Sortering naar diameter

De diameter van de asperges wordt in het midden van de lengte gemeten.

De minimumdiameter en de sortering worden als volgt vastgesteld:

Witte en violette asperges

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

Violetgroene en groene asperges

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

IV. TOLERANTIES

Per verpakkingseenheid gelden toleranties voor producten die qua kwaliteit en sortering niet beantwoorden aan de eisen voor de klasse waarin zij zijn ingedeeld.

  • A. 
    Toleranties in kwaliteit
  • i) 
    Klasse "Extra"

5 % van het aantal asperges of het gewicht mag bestaan uit asperges die niet aan de eisen voor deze klasse beantwoorden, maar wel aan die van klasse I of die, bij uitzondering, binnen de toleranties voor deze klasse vallen, of die geringe niet dichtgegroeide scheuren vertonen die na het oogsten zijn ontstaan.

  • ii) 
    Klasse I

10 % van het aantal asperges of het gewicht mag bestaan uit asperges die niet aan de eisen voor deze klasse beantwoorden, maar wel aan die van klasse II of die, bij uitzondering, binnen de toleranties voor deze klasse vallen, of die geringe niet dichtgegroeide scheuren vertonen die na het oogsten zijn ontstaan.

  • iii) 
    Klasse II

10 % van het aantal asperges of gewicht mag bestaan uit asperges die noch aan de eisen voor deze klasse noch aan de minimumeisen beantwoorden, met uitzondering van asperges die zijn aangetast door rot of die enige andere afwijking vertonen waardoor zij niet meer geschikt zijn voor consumptie. Afgezien van deze tolerantie mag bovendien ten hoogste 10 % van het aantal asperges of het gewicht bestaan uit holle asperges of asperges die zeer kleine scheuren vertonen tengevolge van het wassen.

In geen geval mag meer dan 15 % van het aantal asperges of het gewicht bestaan uit holle asperges.

  • B. 
    Toleranties in grootte

Voor alle klassen mag 10 % van het aantal asperges of het gewicht bestaan uit asperges die niet aan de vermelde sortering beantwoorden en die maximaal 1 cm in lengte en 2 mm in diameter van de vastgestelde grenswaarden afwijken.

  • V. 
    VERPAKKINGSVOORSCHRIFTEN
  • A. 
    Uniformiteit

De inhoud van iedere verpakkingseenheid of van iedere bos in dezelfde verpakkingseenheid moet uniform zijn en moet bestaan uit asperges van dezelfde oorsprong, dezelfde kwaliteit, dezelfde kleurgroep en dezelfde sortering (voorzover, wat dit laatste criterium betreft, sortering verplicht is).

Wat de kleur betreft, zijn binnen de volgende grenzen evenwel asperges van een andere kleurgroep toegestaan:

  • "witte asperges": in de klassen "Extra" en I mag 10 % van het aantal asperges of het gewicht bestaan uit violette asperges, en in klasse II 15 %;
  • "violette" asperges, "groene" asperges en "violetgroene" asperges: 10 % van het aantal asperges of het gewicht mag bestaan uit asperges van een andere kleur.

Bovendien is het in klasse II toegestaan "witte" en "violette" asperges onder elkaar te presenteren, zolang dit duidelijk vermeld staat.

Het zichtbare gedeelte van de inhoud van de verpakkingseenheid of van de bos moet representatief zijn voor het geheel.

  • B. 
    Presentatie

Asperges mogen op een van de volgende wijzen worden gepresenteerd:

  • i) 
    in stevig samengebonden bossen

De asperges aan de buitenzijde van de bos moeten qua uiterlijk en diameter overeenstemmen met de doorsnee.

In de klasse "Extra" moeten de in bossen gepresenteerde asperges even lang zijn.

In de verpakkingseenheid moeten de bossen regelmatig gerangschikt zijn; elke bos mag met papier worden beschermd.

Alle bossen in eenzelfde verpakkingseenheid moeten homogeen zijn wat betreft het gewicht van de bossen en de lengte van de asperges.

  • ii) 
    in kleinverpakking of in de verpakking in rijen gelegde, maar niet geboste asperges.
  • C. 
    Verpakking

De verpakking moet de asperges degelijk beschermen.

Het materiaal binnenin de verpakkingseenheid moet nieuw en schoon zijn, en van een zodanige kwaliteit dat de producten niet uitwendig of inwendig worden beschadigd. Er mag materiaal, met name papier of zegels, met handelsaanduidingen worden gebruikt, mits voor de bedrukking of de etikettering niet-giftige inkt of lijm wordt gebruikt.

In de verpakkingseenheden mogen geen vreemde stoffen voorkomen.

VI. AANDUIDINGSVOORSCHRIFTEN

Op iedere verpakkingseenheid moeten, aan éénzelfde kant, duidelijk leesbaar en onuitwisbaar en van buitenaf goed zichtbaar, de volgende gegevens worden vermeld.

  • A. 
    Identificatie

Verpakker en/of verzender: Naam en adres of door een officiële dienst toegekend of erkend identificatiesymbool Wanneer evenwel een code (identificatiesymbool) wordt gebruikt, dient evenwel de vermelding "verpakker" en/of "verzender" (of een gelijkwaardige afkorting) dicht bij de code (identificatiesymbool) te worden aangebracht.

  • B. 
    Aard van het product

"Asperges" voorafgegaan door de aanduiding "witte", "groene", "violette" of "violetgroene" indien de inhoud van de verpakking van buitenaf niet zichtbaar is en, in voorkomend geval, voorafgegaan door de aanduiding "korte" of gevolgd door de aanduiding "punten" of gevolgd door de aanduiding "mengeling wit en violet".

  • C. 
    Oorsprong van het product

Land van oorsprong en, eventueel, productiegebied of nationale, regionale of lokale benaming.

  • D. 
    Handelskenmerken
  • Klasse.
  • Sortering:
  • a) 
    voor de aan de uniformiteitsregels onderworpen asperges: door middel van de minimum- en maximumdiameter,
  • b) 
    voor de niet aan de uniformiteitsregels onderworpen asperges: door vermelding van de minimumdiameter gevolgd door de maximumdiameter of de vermelding "en meer".
  • Voor in bossen of kleinverpakking gepresenteerde asperges: aantal bossen of aantal kleinverpakkingen.
  • E. 
    Officiel controlemerk (facultatief).

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.